Vergelijk 4.232.910 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Dit is allemaal mis met de Google Pixel 2 (XL)

Achtergrond Dit is allemaal mis met de Google Pixel 2 (XL)
Door , - 1 reactie

De Google Pixel 2 is het nieuwste vlaggenschip van Google. Op papier is het een van de beste Android-telefoons die je op het moment kunt krijgen voor je geld. Desalniettemin is hij niet zonder gebreken en heeft hij de nodige schoonheidsfoutjes. Wij hebben de belangrijkste voor je op een rij gezet.

Problemen bij de eerste lichting

Woensdag 4 oktober 2017 was niet alleen Werelddierendag. Op deze dag vond tevens het Made By Google evenement plaats in Mountain View, Californië. Van slimme speakers tot draadloze oordopjes die in real-time kunnen vertalen: we zagen van alles voorbijkomen tijdens de persconferentie. De zoekmachinegigant gebruikte het podium om haar nieuwste vlaggenschepen uit de doeken te doen: de Google Pixel 2 en Google Pixel 2 XL.

Zoals de naam al aangeeft zijn dit de tweede generatie Pixel-telefoons. Vorig jaar -nota bene op dezelfde datum- introduceerde Google de eerste lichting. In het begin was iedereen zeer enthousiast over de toestellen. Nadat het stof was neergedaald en het realiteitsbesef weer aanklopte, keken de eerste recensenten wat kritischer naar de telefoons. Het bleek dat de paradepaardjes van Google de nodige kinderziektes hadden.

Wat was er dan allemaal mis? De eerste klachten gingen over de camera. Velen klaagden dat ze regelmatig ronde of ellipsachtige ringen op foto’s zagen. De een noemt het een prachtig fotografisch hoogstandje, de ander heeft er een broertje dood aan. Toen dook er uit het niets een bug op in de Berichten-app van Google. Wie vanaf een iPhone 7 Plus -toentertijd de nieuwste iPhone van Apple- een schermafbeelding naar de Google Pixel verstuurde, zag op het vlaggenschip van Google een misvormde afbeelding. Het plaatje kon simpelweg niet getoond worden.

En daarna stroomden er nog veel meer klachten binnen over de Google Pixel. Zo lazen we onder meer verhalen over exemplaren die spontaan bevroren, telefoons die zichzelf uitschakelden ondanks dat de batterij nog vol genoeg was, audio- en microfoonproblemen en oververhitting in combinatie met Google Daydream. De meeste problemen konden eenvoudig worden opgelost met een patch. Sommigen moesten echter noodgedwongen hun toestel inruilen voor een vervangend exemplaar. Weer anderen kozen ervoor om hun geld terug te vragen en een andere Android-telefoon aan te schaffen.

Opnieuw kinderziektes

Waarom halen wij deze oude koeien uit de sloot? Om één doodeenvoudige reden: hetzelfde scenario dreigt zich te herhalen met de Google Pixel 2 en Google Pixel 2 XL. In de eerste weken na de release hebben we veel verontrustende verhalen gehoord over de vlaggenschepen van het Amerikaanse internetbedrijf. Een Amerikaans advocatenkantoor probeert zelfs om de zoekmachinereus aan te klagen wegens misleiding. Op dit moment zoekt het kantoor klanten die zich bij de neus genomen voelen door Google.

De Google Pixel 2 en Pixel 2 XL zijn weliswaar niet officieel verkrijgbaar in ons land. Een enkele aanbieder heeft ze via de grijze import naar ons land gehaald. Dat betekent dat je ze gewoon, al dan niet in combinatie met een abonnement, kunt aanschaffen in ons land. Mocht je overwegen om een van deze toestellen te kopen, dan is dit artikel een must-read. Wij hebben namelijk de meestgenoemde en meest beruchte kinderziektes van de Pixel 2 en Pixel 2 XL voor jullie opgesomd. Tevens bekijken we per geval of het probleem ernstig is of niet, en of het al dan niet eenvoudig is op te lossen.

Google Pixel 2

Het is niet onze bedoeling om de nieuwste Pixel-telefoons in een kwaad daglicht te stellen. Integendeel. De vlaggenschepen hebben genoeg lovenswaardige features waar je buurman jaloers op mag zijn. Zo hebben ze de allerbeste smartphonecamera allertijden. Het testpanel van DxO Mark, een onafhankelijk instituut dat camera’s test, beloonde de camera met een scoren van 98 punten. Dat is de hoogste score die ooit is toegekend aan een smartphonecamera’s. Ook de combinatie van optische en elektronische beeldstabilisatie, de stereo speakers, waterdichte design en het softwarebeleid zijn goede verkoopargumenten om voor de nieuwste Pixel-telefoon te kiezen.

Met dit artikel willen we jullie alleen informeren over de problemen die zich momenteel voordoen zodat jullie een goede en weloverwogen keuze kunnen maken voor de Google Pixel 2 (XL), of dat je toch liever een ander toestel neemt. We hebben klachten in 5 verschillende categorieën aangetroffen: het scherm, de camera, de audio, connectiviteit en design.

#1 Fletse kleuren

Een goed scherm is een belangrijk argument waarom mensen besluiten om een (nieuwe) smartphone te kopen. Zoek je een telefoon waar de kleuren van het scherm spatten? Dan kom je al snel uit bij een toestel met een OLED-scherm. In een notendop: de pixels van dit schermtype hebben zijn opgebouwd uit 3 subpixels -rood, groen en blauw- die individueel en onafhankelijk van elkaar kunnen worden aan- en uitgezet. Het kleurbereik van OLED-schermen is hierdoor niet alleen een stuk groter dan traditionele LCD-displays. Kleuren ogen ook een stuk voller en verzadigder. Een ander voordeel is dat zwart er pikzwart uitziet. Tot slot springen OLED-panelen zuiniger om met energie.

Zoals je ziet hebben OLED-schermen verschillende voordelen ten opzichte van LCD-displays. Weliswaar zijn ze prijziger dan panelen met traditionele schermtechnieken, maar ook ongekend populair bij smartphoneliefhebbers. Zowel de Google Pixel 2 als zijn evenknie de Google Pixel 2 XL hebben een OLED-scherm. Het verschil zit hem in het schermformaat en de schermresolutie. Google geeft klanten de keuze tussen een compacte 5 inch telefoon met Full HD-resolutie, en een 6 inch grote tegenhanger met een schermresolutie van 2880 bij 1440 pixels (QHD+). ‘Groot of klein, bij ons ben je aan het juiste adres voor een premium ervaring’ is de boodschap van Google.

In werkelijkheid valt de kleurweergave tegen. Kleuren zijn niet zo vel en levendig als je van een OLED-display mag verwachten. Als je de kleurweergave bij de scherminstellingen instelt op ‘Levendig’, verandert er in praktijk vrij weinig. Dit issue is door diverse media aangekaart. Volgens The Verge is de kleur groen te overheersend en ziet rood er soms bruinachtig uit. Ars Technica concludeerde na grondige tests dat de helderheid ongelijkmatig is verdeeld als je de schermresolutie lager instelt. Maar ook andere grote techsites klaagden over de kleurkwaliteit.

Google reageerde onmiddellijk op de kwestie. De wat saaie, fletse kleuren had niets mis het OLED-display te maken. De oorzaak daarvan zit hem in de kleurkalibratie die Google heeft toegepast. De zoekmachinegigant heeft het sRGB-kleurenspectrum als uitgangspunt genomen. Deze is in de jaren negentig ontwikkeld door HP en Microsoft en wordt door vrijwel producenten gezien als dé standaard voor beeldschermen. Kleuren zien er dan minder fel en verzadigd uit, omdat de nadruk ligt op een natuurgetrouwe en realistische kleurweergave. Dat is niet een kwestie van goed of slecht, maar een weloverwogen keuze van Google. Een woordvoerder van het bedrijf zei dat het scherm van de Google Pixel 2 (XL) zo is ontworpen dat ze op een accurate en meer natuurlijke manier kleuren weergeven en dat niet iedereen dit waardeert.

Is er een oplossing voor de tegenvallende kleurweergave? Zeker weten. Sterker nog, het probleem is al opgelost. Google rolde begin november een update uit die een extra kleurmodus toevoegt aan het instellingenmenu. Daarmee krijgen kleuren een boost van 10 procent zodat ze nog voller en levendiger ogen. Dit euvel kunnen we dus van de lijst strepen.

Google Pixel 2

#2 Ingebrande pixels

Een ander probleem waar we veel over gehoord hebben, zijn de ingebrande pixels. Ingebrande pixels  -ook wel burn-in of differential aging genoemd- doet zich voor als een scherm actief wordt gebruikt en altijd hetzelfde icoontje altijd met dezelfde kleurintensiteit op dezelfde plek op het scherm te zien is. De vorm is min of meer letterlijk in het scherm gebrand en de onderliggende pixels zijn dood. Dit hebben we in het verleden wel vaker gezien bij onder meer de navigatieknoppen onderin beeld, of het batterij-icoontje in de bovenste balk. We kennen het van OLED-displays, maar ook LCD-panelen hebben hier last van. Punt is dat deze ingebrande pixels of dode restanten meestal pas na enkele jaren zichtbaar zijn, niet als een telefoon gloednieuw uit de doos wordt gehaald.

In het geval van de Google Pixel 2 (XL) klaagden sommige recensenten over ingebrande pixels in de functieknoppen. Net als de matte kleuren heeft Google ook hier reeds maatregelen genomen. De zoekmachinereus heeft een fade-out optie toegevoegd aan de zwarte balk waar de navigatieknoppen zich bevinden. Als het scherm korte tijd niet gebruikt wordt, lichten de witgekleurde pixels minder fel op waardoor inbranding op een veel lager tempo plaatsvindt. Een andere maatregel die Google heeft genomen om hier iets aan te doen, is door de maximale schermhelderheid te verlagen. Met 50 nits (cm/d2) om precies te zijn. Volgens het bedrijf merk je daar niets van bij alledaags gebruik terwijl het de belasting van het scherm aanzienlijk wordt teruggebracht. En dus de kans op ingebrande pixels reduceert.

Lost Google hiermee het onderliggende probleem op? In onze ogen niet. Het heeft alle schijn dat het internetbedrijf alles in de waagschaal stelt om het sterfproces van pixels te vertragen. Dat is symptoombestrijding, geen echte oplossing. Als je na een paar korte weken al dode pixels ziet op het scherm, is dat zeer verontrustend. Dat probleem verhelp je niet met een software-update. Het is in onze ogen ieder geval een aspect om rekening mee te houden.

#3 Blauw licht

Een minder zware, maar veelgehoorde klacht over het scherm van de Google Pixel 2 (XL) is dat het scherm blauw kleurt zodra je hem vanuit een andere hoek bekijkt. Door deze blauwe tint zien er kleuren er minder warm uit. Dat komt doordat kleurtemperatuur verandert als je het vlaggenschip in een hoek vasthoudt en naar het paneel staart. Als je het scherm recht voor je neus houdt, merk je niets van deze kleurverandering.

Is deze blauwe gloed iets om je zorgen over te maken? Dat valt wel mee. Hetzelfde koeleffect zie je wel vaker bij high-end vlaggenschepen met een OLED-display. Dezelfde klachten hoorden we ook toen Samsung begin dit jaar de Samsung Galaxy S8 en Samsung Galaxy S8 Plus lanceerde. Het is algemeen bekend fenomeen dat de kleurweergave enigszins verandert als je een smartphonescherm scheef houdt. En dat beperkt zich niet tot OLED-schermen. Ook LCD-panelen maken zich hier schuldig aan. Dankzij een techniek die InPlane Switching (IPS) heet, proberen fabrikanten dit zo goed mogelijk tegen te gaan.

#4 Zwarte vlekken

Een ander schermprobleem waar veel gebruikers van het eerste uur zich aan storen, zijn de zwarte vlekken die het OLED-display van de Google Pixel 2 (XL) achterlaat. Je ziet ze niet als je naar het scherm staart om tekst te lezen of video’s te bekijken. Wel als je door webpagina’s bladert en het display overgaat van zwartgekleurde pixels naar een andere of lichtere kleur. Het lijkt dan alsof de zwarte pixels nog even kort in beeld blijven hangen voordat ze verkleuren. De onderstaande video geeft een goed beeld wat we precies bedoelen.

De zwarte vlekken zijn in het verleden vaker vastgelegd en geconstateerd bij andere telefoons met OLED-schermen. Het is dus zeker geen nieuw probleem. Gebruikers zeggen echter dat het probleem bij de nieuwste vlaggenschepen van Google erger is dan de gemiddelde smartphone. Het beperkt zich namelijk niet een klein gedeelte van het scherm, maar is over het gehele paneel te zien waar de pixels zwart zijn. Daarbij moet gezegd worden dat het probleem zich alleen voordoet als je de schermhelderheid laag instelt. Als je deze opschroeft hebt je dus geen of een stuk minder last van. Is dit een deal-breaker? Dat is moeilijk te oordelen en moet ieder voor zich uitmaken.

#5 Flitsend scherm

We blijven nog even bij het scherm plakken. Sommigen hebben geklaagd dat hun scherm spontaan begint te flitsen zodra ze hem uit de slaapstand halen en proberen te ontgrendelen. Op YouTube zijn diverse video’s te vinden waarin het probleem goed is te zien. Je ziet duidelijk dat het scherm fel uitslaat als je naar het startscherm probeert te gaan.

Punt is dat het scherm niet iedere keer fel oplicht als je hem wakker schudt, maar sporadisch. Waar het mee heeft te maken is moeilijk te zeggen. Sommige gebruikers claimen dat het door de lichtsensor aan de voorkant komt. Anderen houden het op een defect scherm. Het vlaggenschip opnieuw opstarten of een factory reset uitvoeren lijkt niet te helpen. Of hooguit korte tijd. Sommigen zeggen dat het uitschakelen van de aanpasbare schermhelderheid (Adaptive Brightness) en Always On Display een tijdelijke oplossing is. In ieder geval totdat Google het probleem heeft onderzocht en met een permanente oplossing komt. Dat is tot op heden nog altijd niet het geval.

#6 Niet-responsieve schermranden

Alle smartphones die vandaag de dag op de markt worden gebracht, hebben een touchscreen. Je mag er van uitgaan dat deze altijd op jouw vingeraanraking reageert, ongeacht waar je op het scherm ook drukt. Het display van de Google Pixel 2 (XL) blijkt echter niet goed te reageren als je de schermranden opzoekt. Met name de rechterkant van het paneel heeft daar last van, zoals de onderstaande video demonstreert.

Een community manager meldt dat Google op de hoogte is van het probleem en zegt de kwestie te onderzoeken. Hij belooft dat een toekomstige update de kwestie oplost. Zo ver zijn we op dit moment nog niet.

#7 Vreemde klikgeluiden

Op het productforum van Google zagen we een thread die gewijd was aan tikkende geluiden, al dan niet in combinatie met een hoge pieptoon. In de vele posts lezen we dat het euvel zich voordoet als Near Field Communication of kortweg NFC-chip is ingeschakeld en je iemand opbelt. In een reactie belooft Google het probleem te onderzoeken en met een oplossing te komen. Om de boel te lappen adviseert de zoekmachinegigant om NFC tijdelijk uit te schakelen.

Een aantal weken nadat Google op deze klacht had gereageerd, rolde het een patch uit dat een einde maakt aan het vervelende piepende klikgeluid. Een enkeling schrijft op het forum dat hij een nieuw exemplaar had gekregen van het vlaggenschip en dat deze hier geen last van had. Daarmee wekt de persoon in kwestie de indruk dat het probleem zich beperkt tot een relatief klein aantal toestellen. Of hij had, zonder dat hij er erg in had, de update geïnstalleerd die Google uitrolde. Hoe het ook zij, je hoeft je niet langer zorgen te maken over vreemde klikgeluiden.

#8 Zacht volume bovenste speaker

Een goed geluidje is minstens net zo belangrijk als haarscherp beeld en een degelijke camera. Daarom heeft Google haar nieuwste vlaggenschepen twee front-facing stereo speakers gegeven. Beide vind je aan de voorzijde van de telefoons. Zo komen de klanken van je favoriete band je rechtstreeks tegemoet. Dan verwacht je dat beide speakers ongeëvenaarde tonen voortbrengen, maar de werkelijkheid is weerbarstiger.

9to5Google ontdekte dat de bovenste speaker niet zo veel geluid produceert als de onderste speaker van de Google Pixel 2. Uit experimenten van de Amerikaanse techsite blijkt dat de bovenste stereo speaker gemiddeld 10 decibel minder geluid produceert. Het verschil tussen 80 en 90 decibel -het geluidsvolume als de Google Pixel 2 helemaal open wordt gegooid- klinkt bescheiden. Vergeet echter niet dat geluid met 10 decibel harder wordt afgespeeld, de kracht van het geluid met een factor 10 toeneemt. 10 decibel verschil tussen beide speakers is dus behoorlijk groot.

In praktijk zul je daar waarschijnlijk niets van merken. Wie zet om te beginnen het volume helemaal open als je naar muziek luistert? En ten tweede is het zeer moeilijk om het verschil in geluidsintensiteit met het oor waar te nemen als uit beide speakers tegelijkertijd muziek klinkt. Misschien als je je er heel hard op focust. De gemiddelde muziekliefhebber hoort dit echt niet, de doorsnee luisteraar maalt hier niet om. Een anonieme bron vertelde 9to5Google dat Google hier bewust voor heeft gekozen. Het zorgt er namelijk voor dat de bovenste speaker minder nare vibraties voortbrengt die je luisterplezier in de weg kunnen staan.

Google Pixel 2

#9 Camera reageert vreemd bij LED-verlichting

We gaan verder naar de camera. Ook daarmee lijkt iets mis te zijn. Als je namelijk bij LED-verlichting of kunstlicht filmt, zie je knipperende bijna stroboscopische effecten in beeld verschijnen. Dit ziet er misschien vreemd uit en komt de videokwaliteit niet ten goede, maar het is de vraag of een update dit probleem kan verhelpen. Diverse forumleden van Google’s productforum zeggen namelijk dat dit niet aan de camera ligt, maar dat er een hele andere oorzaak hiervoor is.

Wat is er namelijk aan de hand? Hier in Europa werkt het stroomnet op een frequentie van 50 hertz. Dat betekent dat stroom iedere seconde 100 keer van richting verandert. Feitelijk branden lampen niet constant, maar knipperen ze de hele tijd. Dat gaat echter in zo'n hoog tempo dat het blote oog dit niet kan zien. Moderne camera’s zien dit echter wel, des te beter als je in slow-motion filmt, maar vaak ook bij normale verversingssnelheden. Dit is eenvoudig te verhelpen door de camera op dezelfde frequentie te laten filmen als het stroomnet. De Google Pixel 2 (XL) is echter ingesteld op het Amerikaanse stroomnet. Deze heeft een andere trillingssnelheid dan het Europese stroomnet, namelijk 60 hertz. Doordat het licht in de VS op een andere frequentie pulseert dan hier in Europa, zie je het flikkerende lichteffect.

Een community lid van Google raadt gebruikers aan om het cachegeheugen van de camera te legen via het instellingenmenu, of het vlaggenschip terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Of het zoden aan de dijk zet is de vraag. We zien nergens een opmerking van Google dat het deze kwestie gaat onderzoeken. Het ziet er dus naar uit dat je dit zult moeten accepteren.

#10 Google Assistant werkt niet met Bluetooth headsets

Niets is zo vervelend als apparatuur die niet werkt. De Google Pixel 2 (XL) lijkt daarin een rol te spelen. Als je het vlaggenschip met een Bluetooth headset verbindt en vervolgens Google Assistant probeert te openen, doet er zich een probleem voor. Je hoort duidelijk het geluid dat wordt geactiveerd als Google Assistant ingeschakeld is en naar je luistert. Als je vervolgens tegen de stemgestuurde assistent praat via je Bluetooth headset, gebeurt er niets. Alsof Google Assistant je niet hoort.  

Het probleem beperkt zich niet een specifieke headset, zo kunnen we opmaken uit de thread op het Google Product Forum. Het is getest met draadloze oordopjes van verschillende fabrikanten, waaronder Beats, LG, Anker, Jabra, Libratone en Plantronics. Het probleem is voorgelegd aan het team van Google dat hierover gaat. Of en wanneer er een update uitrolt om dit knelpunt te verhelpen, laat de community manager van Google in het midden. Hij belooft ons wel op de hoogte te houden van het onderzoek.

Als je Google Assistant niet of weinig gebruikt in combinatie met een Bluetooth headset, dan hoef je je nergens zorgen over te maken. Is dat wel het geval, dan moet je wachten totdat Google met een oplossing komt. Eén geruststelling: het ligt niet aan je headset. Je hoeft dus geen nieuwe, dure oordopjes te kopen.

Google Pixel 2 XL camera

#11 Geen duurzaam design

Heb je ooit gehoord van Zack Nelson? Waarschijnlijk niet. Wellicht ken je hem wel onder een andere naam. Hij is namelijk de maker en bedenker van het YouTube-kanaal JerryRigEverything. Daarin haalt hij onder meer smartphones uit elkaar om de repareerbaarheid in kaart te brengen. Daarnaast onderwerpt hij ze aan de beruchte buig- en krastest om de duurzaamheid te testen. Door de jaren heen heeft Nelson al meer dan 70 verschillende smartphones onder handen genomen.

Eén van de laatste slachtoffers is de Google Pixel 2. Het vlaggenschip overleeft zijn proeven, maar met hakken over de sloot. Volgens Nelson laat het design te wensen over. Zo heeft Google over de aluminium behuizing een dunne coatinglaag gelegd die kan afbrokkelen als je het toestel per ongeluk laat vallen. Het feit dat de body kan verkleuren als je ermee in je broekzak rondloopt spreekt ook niet in het voordeel van de Pixel 2. En als kers op de taart is de behuizing behoorlijk broos. Zodra je wat druk uitoefent op de achterkant, breekt het frame precies daar waar de antenne loopt. Volgens Nelson is dit de plek waar smartphones het fragielst zijn. Het is in zijn ogen dan ook onverstandige plek om de antenneband te plaatsen: het verzwakt namelijk de algehele bouwconstructie. Zijn advies: koop een beschermhoes en haal je hem uit je broekzak voordat je gaat zitten.

Tot slot

Dit waren de voornaamste klachten die we in de weken na de lancering van de Google Pixel 2 en Google Pixel 2 XL zijn tegengekomen. Het was allerminst onze bedoeling om een uitputtende lijst te geven. Wellicht hebben we het een en ander over het hoofd gezien. Wat deze opsomming in ieder geval pijnlijk duidelijk maakt, is dat de vlaggenschepen de nodige schoonheidsfoutjes hebben. Gelukkig zijn sommige kwesties op het moment van schrijven al opgelost en kunnen we op korte termijn patches verwachten voor een deel van de overige problemen.

Wat is jullie oordeel over de Google Pixel 2 (XL) na het lezen van dit artikel? Zijn ze de moeite waard, of kun je ze beter links laten liggen? Schroom je niet om onder het artikel een reactie achter te laten. 

 

Google Pixel 2 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 100 1000 € 24,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 3000 3000 € 25,44 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd - 2000 € 26,00 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd 150 500 € 26,50 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 2000 € 29,00 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd onbeperkt 2000 € 37,00 € 0,- Bekijken
Alle Google Pixel 2 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden