Vergelijk 3.277.687 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

GSM gestolen: hoe te voorkomen en hoe te genezen

Door , - 9 reacties

Diefstal van mobiele telefoons is de laatste jaren erg toegenomen. Dagelijks worden er dure toestellen gestolen. Dat heeft vaak nare gevolgen: men is een toestel plus simkaart kwijt en alle nummers. Bovendien zijn er gevallen bekend waarbij ernstig geweld is gebruikt. Om je hiervoor de behoeden, heeft GSMinfo.nl een aantal tips voor je samengesteld. Neem deze rustig door en je bent te allen tijde op het slechtste voorbereid.

Preventieve tips

1. Noteer direct je IMEI-code na het aanschaffen van een nieuwe telefoon.

IMEI staat voor International Mobile Equipment Identification. Het is een unieke code die de identiteit van het mobiele toestel vaststelt. Twee iPhones hebben dus ook twee verschillende IMEI-nummers. Hierdoor kan een dief nooit een beroep doen op de stelling dat het om een ander mobieltje van hetzelfde merk/type. Je kunt je IMEI-code vinden door *#06# in te drukken op je GSM. Werkt dit niet, dan kun je de code ook vaak onder de batterij van het toestel vinden

2. Activeer YUNU YUNU staat voor Your Unique Number.

Door YUNU te activeren werkt jouw mobieltje ook alleen met jouw SIM-kaart. Een dief kan dus niet een andere SIM-kaart in het toestel zetten. Activering van YUNU verschilt per merk. Kijk daarom even in de handleiding van je GSM hoe je YUNU activeert.

3. Zet een goede PIN-code op je toestel

Kies geen PIN-codes als 0000, 1111 en 1234. De dief kan dan namelijk alsnog met jouw SIM-kaart je telefoon in.

4. Houd je GSM op een veilige plaats.

Zorg ervoor dat je mobieltje op een plaats zit waar de dief niet makkelijk bij kan. Makkelijke targets voor dieven zijn bijvoorbeeld handtasjes en achterzakken van een broek.

HELP! Mijn mobiel is gestolen, wat nu?

1. Blokkeer direct je SIM-kaart

Hiermee voorkom je dat de dief misbruik van jouw SIM-kaart gaat maken. Als je een goede PIN-code hebt gekozen dan is deze kans erg klein, maar je kunt maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Voor het blokkeren van je SIM-kaart kun je het beste even je provider bellen.

2. Zoek nog een dagje

Geloof me: vaak genoeg heb je je toestel de nacht ervoor bij een vriend laten liggen, is hij tussen de bank gevallen, heb je hem opgezogen, in de koelkast gedaan en weet ik veel wat allemaal. Geef jezelf nog een dag de tijd om écht grondig te zoeken. Weet je zeker dat hij gestolen is? Ga dan naar de volgende stap.

3. Doe aangifte bij de politie

Deze stap spreekt voor zich. Je kunt aangifte doen bij het plaatselijke politiebureau of via www.politie.nl/aangifte.

4. Bel met je provider

Je provider weet meer over hoe het nu verder moet, of je een nieuw mobieltje krijgt, of je abonnement gewoon doorloopt, etc.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden