Vergelijk 3.230.103 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Zoek de verschillen: HTC Desire vs. HTC Wildfire

Door , - 3 reacties

De HTC Wildfire wordt gezien als de goedkope versie van de HTC Desire. Om een goede afweging te kunnen maken of het verschil in prijs opweegt tegen de verschillen in functies zet GSMinfo.nl beide toestellen tegenover elkaar.

HTC Desire vs. HTC Wildfire

De HTC Wildfire werd halverwege mei aangekondigd als een vereenvoudigde versie van de populaire HTC Desire. Echter, een eerste blik op de toestellen laat zien dat de verschillen tussen beide toestellen maar klein zijn. Het leek ons daarom nuttig om beide toestellen even onder de loep te nemen om vervolgens de overeenkomsten en verschillen daaruit te filteren. Het verschil in prijs is namelijk aanzienlijk: Desire €384 vs. Wildfire €235. De vraag is of de verschillen opwegen tegen dit prijsverschil. GSMinfo.nl zocht het voor je uit!

Overeenkomsten

Internetconnectiviteit

Beide toestellen hebben de volledige internetconnectiviteit wat wil zeggen dat zowel de Desire als de Wildfire de beschikking hebben over het snelste mobiele internet in Nederland. Zo heb je toegang tot netwerken als 3G en HSDPA en kun je bovendien je toestel aansluiten op draadloze netwerken dankzij de WiFi connectiviteit. Zit je dus in de bibliotheek, in de McDonalds of zelfs in de trein? Je hebt altijd razendsnel internet. De downloadsnelheid (HSDPA) is bij beide toestellen bij het 3G netwerk gelijk (7,2Mbps), maar de uploadsnelheid kent wel verschillen: Desire (2Mbps) vs. Wildfire (384 kbps). Dit verschil verklaart zich door de afwezigheid van HSUPA bij de Wildfire.

Cameramogelijkheden

Wat de Desire en Wildfire eveneens delen is een 5MP camera. Ook de LED-flitser, Auto Focus en Geo-tagging functie zijn op beide toestellen aangebracht. Een klein verschilletje wordt gekenmerkt door de gezichtsherkenning functie. Deze is namelijk wel aanwezig op de Desire, maar niet op de Wildfire. Ook kun je met de Desire - in tegenstelling tot zijn opponent - breedbeeldfoto's maken.

Social networking & multimedia

HTC Desire

Op dit vlak zijn vrijwel geen verschillen te ontdekken. De belangrijkste functie in deze categorie is HTC Friend Stream. Hiermee worden al je social network accounts met elkaar geïntegreerd en in contact gebracht. Je hoeft dus niet meer alle accounts van je vrienden langs om te zien wat hen bezighoudt. Alle berichten en updates uit bijvoorbeeld Twitter, Facebook en Hyves worden samengebracht in een overzichtelijk menu zodat je in één blik weer helemaal op de hoogte bent.
Ook overige multimediafuncties als een MP3-speler, FM-radio en videospeler zijn vergelijkbaar. Dit geldt ook voor de afspeelformaten. Bluetooth 2.1 met A2DP wordt ook eveneens gedeeld.

Besturingssysteem

Beide toestellen draaien voorlopig op Android 2.1 (Éclair) en maken bovendien gebruik van de HTC Sense interface. De fabrikant heeft al wel laten weten dat vanaf het derde kwartaal zowel de Desire als Wildfire de toegang krijgen tot de update naar Android 2.2 Froyo. Ditzelfde geldt overigens voor de HTC Legend. Met Android heb je een stabiel besturingssysteem met de mogelijkheid om extra apps te downloaden in Android Market.

Verschillen

Afmetingen

De Wildfire is wat kleiner dan zijn grote broer. Waar de Desire 119mm telt moet hij het namelijk doen met 107mm. Dit verschil kan voor beide kanten positief werken. Voor de weergave van video's en foto's (vooral de breedbeeldfoto's van de Desire) is een groter scherm fijner, maar een kleiner toestel als de Wildfire is compacter en dus handiger om met je mee te nemen.

Beeldscherm

Het verschil in lengte vertaalt zich ook in een groter beeldscherm voor de HTC Desire. Deze is namelijk 3,7 inch tegen die van 3,2 inch van de Wildfire. Logischerwijs verschilt dan ook de resolutie van het scherm: Desire 480 x 800 WVGA vs. Wildfire 240 x 320 QVGA. Het type beeldscherm wordt ook niet gedeeld. De Desire heeft de beschikking over een hoogwaardig AMOLED capacitive touchscreen met de mogelijkheid tot pinch-to-zoom terwijl de Wildfire het moet doen met een basis TFT-display.

Processor

HTC Wildfire

In de processor zit misschien wel een grootste verschil. Waar de Wildfire het 'slechts' met een 528 MHz processor moet doen, biedt de Desire een indrukwekkende 1GHz Snapdragon processor. Dit betekent een verhoogde verwerkingssnelheid van jouw gebruik. Dankzij de processor scroll je snel door alle menu's heen en worden je programma's in een split second gestart.

Accu

Tussen de capaciteit van beide accu's bestaat een verschil van 100 mAh (Desire 1400, Wildfire 1300). De spreektijd van de Wildfire is vastgesteld op 490 minuten en qua standbytijd biedt hij 690 uur. Dit is een stuk meer dan de Desire. Deze biedt volgens de cijfers een spreektijd van 400 minuten en een standbytijd van 360 uur. Toch zijn deze cijfers sterk afhankelijk van je gebruik van je toestel. Maak je bijvoorbeeld veel gebruik van het mobiele internet en speel je veel games, dan zal de batterij logischerwijs sneller aan de oplader moeten.

Conclusie

Op het eerste gezicht lijken de verschillen tussen de HTC Wildfire en HTC Desire klein. Maar als we kritischer kijken naar beide toestellen dan bepalen vooral de verschillen in processor en beeldscherm het prijsverschil. Vaak is het zo dat de toestellen dezelfde hoofdfunctie hebben, maar dat de Desire een extra trucje erbij heeft gekregen. Als voorbeeld, beide toestellen hebben een 5MP camera, maar de Desire heeft als enige de beschikking over gezichtsherkenning.

Mocht je de eigenschappen van de Desire nog even extra wil inspecteren kan dat natuurlijk. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de eigenschappen van de Wildfire. De hoofdfuncties staan in ieder geval onder aan dit artikel nog eens opgesomd. Voor de liefhebbers hebben we ook nog twee video's.

Welk toestel heeft jouw voorkeur of welke afweging heb jij gemaakt bij de aanschaf van één van de toestellen? Laat het ons weten en laat een berichtje achter!
 

 HTC Desire

HTC Wildfire

HTC Desire HTC Wildfire
Beeldscherm 3,70 inch 3,20 inch
Resolutie 480 x 800 pixels 240 x 320 pixels
Pixeldichtheid 252 ppi 125 ppi
Besturingssysteem Android 2.1 (Eclair) Android 2.1 (Eclair)
Processor 1,0 GHz single-core 528,0 MHz single-core
Werkgeheugen 576 MB 384 MB
Interne opslag - 512 MB
Camera 5,00 megapixel 5,00 megapixel
Gewicht 135 gram 118 gram
Stand-by tijd 360 uur 690 uur
Spreektijd 400 minuten 490 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden