Vergelijk 2.956.156 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Alle nieuwe features van Android 8.1 Oreo op een rij

Achtergrond Alle nieuwe features van Android 8.1 Oreo op een rij
Door ,

Deze week kondigde Google de volgende nieuwe Android-versie aan: Android 8.1 Oreo. Het vernieuwde besturingssysteem heeft geen baanbrekende nieuwe functionaliteiten zoals bij Android 8.0 wel het geval was. Desondanks bevat het OS verschillende interessante en veelbelovende verbeteringen. We bespreken ze in dit artikel.

Op 22 augustus kondigt Google de nieuwste versie van haar besturingssysteem aan: Android 8.0 Oreo. Deze iteratie bracht een groot aantal vernieuwingen naar het platform. Denk onder meer aan Notification Channels, Autofill, picture-in-picture modus en Smart Text Selection. Wil je allemaal nog eens nalezen? Lees dan het onderstaande omslagartikel.

De 7 beste nieuwe features van Android 8.0 Oreo

De 7 beste nieuwe features van Android 8.0 Oreo

22 aug 2017 - Maandagavond Nederlandse tijd onthulde Google de naam van haar nieuwste Android-versie. Android Oreo. Of Android 8.0 Oreo voluit. Ten opzichte van zijn voorganger Android Nougat heeft de zoekmachinegigant voor het besturingssysteem meer dan genoeg nieuwe functies bedacht. GSMinfo heeft de 7 beste nieuwe features voor jullie op een gezet.

Eén à twee keer per jaar brengt Google een onderhoudsupdate uit voor haar ecosysteem. Deze worden aangeduid met de term Maintenance Release of kortweg MR. Zoals de naam al aangeeft geven de ingenieurs het besturingssysteem een opknapbeurt. Meestal zien we geen belangrijke nieuwe features, maar dat is uiteraard niet uitgesloten. Zo introduceerde Android 7.1 Nougat een aantal leuke nieuwe functionaliteiten, waaronder App Shortcuts en Moves.

App Shortcuts of app-snelkoppelingen leiden je direct naar een specifieke functie binnen een app als je het app-icoontje langer ingedrukt houdt. Denk bijvoorbeeld aan het opnemen van een video en selfie schieten bij de camera-app. Als je Moves inschakelt kun je de vingerafdrukscanner van je telefoon gebruiken als navigatiemiddel, bijvoorbeeld om door je galerij of het instellingenmenu te bladeren. Tevens introduceerde Android 7.1 het versturen van afbeeldingen via het toetsenbord en tientallen nieuwe emoji.

Deze week onthulde Google de eerste onderhoudsupdate voor Android Oreo: Android 8.1. Het gaat om een Developer Preview. Alleen geregistreerde leden kunnen zich aanmelden voor het bètaprogramma en een testversie van het platform downloaden. Daarnaast moeten zij een Pixel- of Nexus-telefoon hebben om het besturingssysteem te installeren. Half november verschijnt de tweede Developer Preview. Google streeft ernaar om de publieke versie nog vóór het einde van het jaar uit te rollen naar iedereen.

Hoewel het dus om een testversie gaat is er al veel bekend over de nog te verschijnen Android-versie. In dit artikel zetten wij de belangrijkste nieuwe features voor je op een rij. Dan weet je precies wat je straks kunt verwachten van het platform.

Android Oreo

1) Schonere interface

Google heeft vele aanpassingen doorgevoerd om de user interface nog vriendelijker te maken. Zo is de zoekbalk prominent aanwezig in het instellingenmenu. Bij Android 8.0 Oreo zien we een vergrootglas rechtsboven in beeld staan. Om een zoekopdracht uit te voeren moet je daar eerst op tikken. Straks kun je dat direct doen door je zoekterm in de search bar te typen.

Een andere toevoeging is de fade-out functie in de navigatiebalk. De zwarte balk met functieknoppen wordt dan automatisch gedimd als je het scherm een tijdje niet gebruikt. Op deze manier probeert Google inbrandproblemen van individuele pixels te voorkomen.

Het Oreo-icoontje dat boven in beeld verschijnt als er een systeemnotificatie binnenkomt -bijvoorbeeld dat er een systeemupdate klaarstaat- is in een nieuw jasje gestoken. In plaats van een paar ingekleurde cirkels zie je straks één cirkel met dropshadow en een aantal streepjes die wel iets weghebben van een wijzerplaat. Het is een klein detail waarmee Google nog meer smoel probeert te geven aan haar besturingssysteem. Een andere manier om de identiteit van het platform aan te stippen, vinden we in de nieuwe easter egg. Als je nu vaak genoeg op de Android-versie drukt in het instellingenmenu, verschijnt er een Oreo-koekje met Android-logo in beeld. Dat was in het verleden de gele letter -O en later een octopus.

Een veelgehoorde wens is dat Google een dark-theme toevoegt aan het besturingssysteem. De zoekmachinegigant komt tegemoet aan deze eis. Dat wil zeggen, gedeeltelijk. Het dark-theme is vooralsnog niet een optie die je in het instellingenmenu terugvindt en waar je deze kunt in- en uitschakelen. In plaats daarvan past het besturingssysteem automatisch dit thema toe als een wallpaper met genoeg donkere accenten ingesteld is.

Als je straks de aan/uitknop ingedrukt houdt, verschijnt er een venster in beeld waarmee je je telefoon kunt uitschakelen of opnieuw opstarten. Het venster an sich is niet nieuw, de vormgeving ervan wel. Zo verschijnt hij straks rechtsboven in beeld en zijn de hoeken ronder gemaakt. In de eerste Developer Preview vinden we nog een derde optie in het venster: foutmeldingen doorgeven. Zodra Google de finale versie uitrolt in december verdwijnt deze knop.

Android Oreo

2) Verbeterde optimalisatie voor low-end telefoons

Heb je een telefoon met weinig werkgeheugen en zwakke processor? Android 8.1 biedt een betere ondersteuning voor deze toestellen. Het besturingssysteem is geoptimaliseerd voor telefoons met weinig RAM-geheugen. Zodoende blijft het mogelijk om sneller te schakelen tussen apps als je er meerdere op de achtergrond hebt draaien. Tevens krijg je minder te maken met geforceerde stops doordat het werkgeheugen het niet meer aankan. Als je de Google Play Store opent, kun je apps filteren en selecteren die geschikt zijn voor telefoons met 1 GB werkgeheugen of minder.

3) Toegang tot nieuwe API’s

Met de komst van Android 8.1 stelt Google een groot aantal van haar API’s open voor onafhankelijke ontwikkelaars. Wat zijn API’s? De afkorting API staat voor Application Programming Interface. Simpel gezegd is het niet meer dan een aantal regels waarmee de softwareprogramma’s van verschillende applicaties met elkaar kunnen communiceren. Zo kan applicatie A informatie ophalen en gebruiken van applicatie B. Een voorbeeld van een API is dat er een kaartje van Maps in beeld verschijnt als je hotels met elkaar wil vergelijken.

Met de komst van Android 8.1 krijgen ontwikkelaars toegang tot de Neural Networks API van Google (NNAPI). Waar het in essentie op neerkomt is dat ontwikkelaars hun apps nog slimmer kunnen maken en nog beter op de behoefte van haar gebruikers kunnen laten inspringen. Google verleent ontwikkelaars toegang tot haar machine learning algoritme. Met deze nieuwe technologie kunnen apps leren van systeemdata die ze toegespeeld krijgen. Tevens is het hierdoor beter in staat om data beter te interpreteren. Machine learning verbindt als het ware de stippen (data) met elkaar om zo de juiste informatie op het juiste moment aan te bieden.

Tevens heeft Google aanpassingen gemaakt aan haar Autofill API. Deze slaat gebruikersnamen en wachtwoorden op zodat inloggen nog sneller en gemakkelijker gaat. Ontwikkelaars kunnen aangeven dat ze bepaalde informatie willen maskeren, zoals bijvoorbeeld het nummer van je creditcard. Doordat ze toegang krijgen tot de Autofill API werken straks meer apps met deze feature. Ook kunnen apps straks data met elkaar uitwisselen dankzij de Shared Memory API. Ontwikkelaars kunnen mappen aanmaken en beheren om anoniem data te koppelen aan andere applicaties. Met de WallpapersColors API kan een ontwikkelaar de kleuren van zijn wallpapers beheren. Zo kunnen ze onder meer een wallpaper maken van een bitmap-object of tekening. Ook kunnen ze de drie belangrijkste kleuren uit een afbeelding of foto lezen en gebruiken. De Safe Browsing API wordt eveneens uitgebreid. Ontwikkelaars kunnen straks in hun apps instellen dat ze een seintje geven als een gebruiker op het punt staat om via WebView een site of pagina te bezoeken die door Google als gevaarlijk is bestempeld.

Een laatste belangrijke toevoeging is dat Google straks haar Pixel Visual Core activeert. Voor bezitters van de Google Pixel 2 en Google Pixel 2 XL is dat spannend nieuws. De Pixel Visual Core is een Imaging Processing Unit (IPU) of co-processor die door Google is ontwikkeld. Hiermee worden HDR+ foto’s nog sneller en energiezuiniger opgeslagen. Volgens Google gebeurt dit straks 5 keer sneller en kost het nog maar een tiende van de energie. Met de komst van Android 8.1 Oreo wordt deze chipset geactiveerd in de nieuwe Pixel-vlaggenschepen. Ook voor ontwikkelaars buiten Google is dit goed nieuws. Zij krijgen namelijk toegang tot de Android Camera API.

Android 8 Oreo

4) Nog maar één notificatie per seconde

Als je je telefoon een tijdje niet hebt aangeraakt en hem uit de slaapstand haalt, is de kans groot dat je verwelkomd wordt door een aardbeving aan trillingen en een kakofonie aan geluiden. Google stelt hier paal en perk aan. Straks krijg je nog maar één trilling of notificatiewaarschuwing per seconde te horen. Als een app meer notificaties wil versturen, worden deze door het besturingssysteem genegeerd. Je vindt ze uiteraard wel terug in het notificatiecentrum. Het oorverdovende geluid van tientallen meldingen die tegelijkertijd binnenkomt behoort hiermee (gedeeltelijk althans) tot het verleden.

5) Betere accu-informatie over verbonden Bluetooth-apparaat

Een kleine, maar handige toevoeging aan Android 8.1 is dat je nu in een oogopslag ziet hoe het gesteld is met de batterijduur van een verbonden Bluetooth-apparaat. Daarvoor hoef je niet naar het instellingenmenu te gaan of de bijbehorende app van de smartwatch of smartband te openen. Het enige dat je hoeft te doen is de Quick Settings op te roepen door van boven naar beneden te swipen.

Sinds Android 7.0 Nougat zie je bij de Quick Settings welk apparaat via Bluetooth is verbonden met je telefoon. Bij Android 8.0 Oreo voegde Google daar een batterij-icoontje aan toe. Als dit apparaat nog maar half vol is, dan is de helft van de batterij ingekleurd. Hoeveel vermogen de accu nog had wist je niet. Bij Android 8.1 voegt Google daar het percentage aan toe. Dan weet je precies waar je aan toe bent en kun je een inschatting maken hoe lang hij nog meegaat voordat hij de strijd staakt.  

6) Nieuwe kleurenmodus

Sinds Google de Pixel 2 en Pixel 2 XL heeft gelanceerd, horen we veel halleluja-verhalen over de vlaggenschepen. Je krijgt krachtige hardware die bergen werk verzet, de allerbeste smartphonecamera die je op het moment voor je geld kunt krijgen, een telefoon waar Google Assistant verregaand is geïntegreerd en een goede batterijduur. Helaas krijg je ook een OLED-scherm dat niet perfect is. Zo hebben we volop verhalen gehoord over fletse kleuren, ingebrande pixels en ruis als je de helderheid laag instelt.

Google heeft diverse maatregelen aangekondigd om hier iets tegen te doen. Op de Pixel User Community heeft de zoekmachinegigant een pakket aan maatregelen opgesomd. Kleuren zijn op dit moment gekalibreerd aan de hand van het sRGB-kleurenspectrum, een standaard die in de jaren negentig is ontwikkeld door HP en Microsoft. Het accent ligt daarbij op het accuraat weergeven van kleuren. Daardoor haalt de Pixel 2 (XL) niet het maximale uit het OLED-scherm. Het display ondersteunt DCI-P3, het kleurenspectrum dat in de filmindustrie wordt gehanteerd. Het kleurbereik van DCI-P3 is een stuk groter dan sRGB. Zodra Google Android 8.1 Oreo uitrolt geeft het gebruikers de mogelijkheid om de kleurweergave zelf te bepalen. Hoe? Door een nieuwe kleurenmodus toe te voegen. Wil je volle, verzadigde kleuren? Dan kan dat straks.

Kleurenspectrum

Naast de nieuwe kleurenmodus heeft Google nog een aantal maatregelen aangekondigd om de beeldkwaliteit van de Pixel 2 (XL) te stimuleren. De fade-out en dimoptie noemden we al bij het allereerste punt (‘schonere interface’). Daarnaast gaat Google de maximale schermhelderheid van de vlaggenschepen terugschroeven met 50 nits (cd/m2). De zoekmachinegigant belooft dat je hier bij dagelijks gebruik niets van merkt, maar wel dat de belasting van het scherm aanzienlijk wordt gereduceerd. Deze feature en de nieuwe kleurmodus worden enkel aan de nieuwe Pixel-telefoons van Google toegevoegd.

7) Overige verbeteringen

Verder heeft Google nog een klein aantal andere verbeteringen aangebracht in Android 8.1. Zo introduceert het bedrijf een nieuw lettertype. Met dit nieuwe Google Sans font is van het scherm lezen nog prettiger. De video thumbnail extractor is eveneens verbeterd om nog makkelijker thumbnails of miniatuurplaatjes aan een video toe te voegen. Tot slot heeft Google de vingerafdrukscanner een update gegeven door enkele nieuwe error codes toe te kennen. Zo kunnen ontwikkelaars straks hun eigen foutmelding opgeven als iemand te vaak heeft proberen in te loggen. Google voegt daar fingerprint-error-lockout-permanent aan toe. Deze melding verschijnt eveneens in beeld als iemand te vaak heeft geprobeerd om in te loggen of het toestel te ontgrendelen. Uit de omschrijving kunnen we afleiden dat de vingerafdrukscanner niet langer werkt als er te vaak een inlogpoging is ondernomen. Totdat de pincode of het beveiligingswachtwoord correct is ingevoerd.

Wat is volgens jou de beste nieuwe feature die Google introduceert in Android 8.1 Oreo? 

 

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden