Vergelijk 3.573.215 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vergelijking: Google Pixel of Google Pixel 2?

Achtergrond Vergelijking: Google Pixel of Google Pixel 2?
Door ,

Google heeft woensdagavond de Google Pixel 2 en Google Pixel 2 XL uit de doeken gedaan in San Francisco. Zijn deze ‘Phones by Google’ een grote sprong voorwaarts, of valt het eigenlijk wel mee met de verschillen? In dit artikel vergelijken we het instapmodel met de Google Pixel telefoon van vorig jaar.

4 oktober is natuurlijk Werelddierendag. Niet alleen onze trouwe viervoeter en muizenjagende metgezellen stonden woensdag in de spotlights. In de smartphonewereld waren alle ogen gericht op Google. De zoekmachinegigant hield voor het tweede jaar op rij het Made By Google event. Wat kregen we een hoop nieuwe producten te zien, of verbeterde varianten van reeds bestaande producten. Zo onthulde Google onder meer de Google Home Mini, Google Home Max, Google Daydream View, Google Pixelbook, Google Pixel Buds en Google Clips. Natuurlijk mogen we twee jongens niet vergeten: de Google Pixel 2 en Google Pixel 2 XL, een compacte en kolossale smartphone.

Als een nieuw vlaggenschip zijn opwachting maakt, is de eerste vraag die ons te binnen schiet: ‘Wat is het verschil met zijn voorganger?’. Zijn er überhaupt grote en noemenswaardige verschillen? Deze vraag proberen we te beantwoorden in dit artikel door naar verschillende aspecten van de Google Pixel en Google Pixel 2 te kijken: het design, het beeldscherm, de camera, de hard- en software en tot slot het prijskaartje. In de conclusie vatten we de belangrijkste bevindingen samen.

Design

Aan de buitenkant zien we op het eerste oog maar weinig verschillen. Zo zijn beide vlaggenschepen gemaakt van aluminium en glas. De glazen plaat die de primaire camera bedekt, is bij de Google Pixel 2 een stuk kleiner gemaakt. Zo wordt de vingerafdrukscanner niet langer beschermd tegen scherpe voorwerpen. De kans op krassen is hierdoor een stuk groter. Google claimt dat de vingerafdruksensor van het nieuwste vlaggenschip sneller en accurater is dan zijn voorganger. Of het weglaten van het glas daarbij een rol heeft gespeeld, is onbekend. Als deze sensor beschadigd raakt, werkt hij minder goed. Vanuit praktisch opzicht heeft de Google Pixel duidelijk een streepje voor.

Bij de Google Pixel 2 zie je niet langer de antennebanden lopen aan de onder- en bovenkant. Als je goed kijkt zie je in het frame heel subtiel deze banden lopen. Wat beide toestellen met elkaar gemeen hebben is dat ze geen fysieke thuisknop hebben. Bij de eerste generatie Pixel-telefoon is deze ruimte simpelweg leeg gelaten. Bij zijn opvolger heeft Google besloten om hier een extra speaker te plaatsen. De Google Pixel 2 heeft dus twee stereo speakers aan de voorzijde. Bij de Google Pixel vinden we een enkele mono speaker aan de onderzijde. De geluidskwaliteit van de Google Pixel 2 zal dus een stuk beter (en harder) zijn.

Over audio gesproken: Google heeft bij de Pixel 2 de hoofdtelefoonaansluiting weggelaten. Dat is een bewuste keuze. Hierdoor is de waterbestendigheid van het vlaggenschip toegenomen. Voortaan draagt hij met trots het IP67 certificaat. Vorig jaar moesten gebruikers genoegen nemen met een IP53 certificering. Dat houdt in dat je de nieuwe Pixel-telefoon kopje onder water kan en hij niet meteen een zeemansgraf krijgt. Je weet maar nooit wanneer een stof- en waterdicht design van pas komt. Om toch je naar je favoriete muziek te kunnen luisteren, ben je aangewezen op een adapter die je op de USB-C aansluiting aansluit. Of de gloednieuwe Google Pixel Buds. Het zijn draadloze oordopjes die met Bluetooth met de telefoon zijn verbonden. Je kunt ze dus vergelijken met de AirPods van Apple. De Pixel Buds liggen vanaf half november in de winkel en hebben een prijskaartje van 159 dollar.

Zowel de Google Pixel als zijn opvolger lijken op elkaar. Toch zijn er enkele duidelijke verschillen tussen beide toestellen. Het feit dat de nieuwe Pixel-telefoon stof- en waterdicht is, is natuurlijk een groot pluspunt. Daarvoor moet je wel een compromis sluiten: de 3.5mm audio jack is verleden tijd. Zoals Johan Cruijff zou zeggen: elk nadeel heb zijn voordeel.

Google Pixel 2 en Google Pixel 2 XL

Beeldscherm

De schermgrootte van beide vlaggenschepen is gelijk, namelijk 5,0 inch. Dat geldt ook voor het schermtype en de schermresolutie. Beide toestellen zijn uitgerust met een AMOLED-display met Full HD-resolutie van 1920 bij 1080 pixels. De dikke schermranden treffen we op beide toestellen aan. Dat geldt ook voor de 16:9 beeldverhouding. Toch zijn beide schermen niet identiek. Zo is de Google Pixel 2 beter bestand tegen krassen dankzij Corning Gorilla Glass 5. Tevens heeft het bedrijf de dynamische range vergroot door sRGB te implementeren. Dit kleurenspectrum is ontwikkeld door HP en Microsoft en wordt al sinds 1996 als de standaard beschouwd voor computers. 

Een ander groot verschil is dat het scherm van de Google Pixel 2 out-of-the-box Daydream ready is en met augmented reality (AR) uit de voeten kan. Om dat te bewijzen heeft Google een groot aantal AR-stickers aan de camera toegevoegd. Zo kun je bijvoorbeeld foto’s schieten en video’s opnemen met een driedimensionale weergave van één of meerdere personages uit de Netflix Original Stranger Things. Deze stickers reageren niet alleen op jou, maar ook op je omgeving. Later dit jaar brengen Google en Disney interactieve stickers uit van Star Wars Episode VIII: The Last Jedi. De originele Google Pixel heeft geen AR-stickers.

Een andere feature die de Google Pixel 2 wel heeft en zijn voorloper niet, is het Always-On display. Met een blik op de telefoon zie je niet alleen hoe laat het is en wat de datum is, maar ook welke notificaties je hebt ontvangen en welke herinneringen er voor je klaarstaan. Daarvoor hoef je niet eerst het vlaggenschip te ontgrendelen. Het Always-On display is geen one trick pony. Als je muziek op de achtergrond afspeelt, luistert je toestel mee. Met een simpele tik op het scherm zie je wie de artiest is en hoe het nummer heet. Je kunt het liedje ook terugluisteren via Spotify, of de videoclip bekijken op YouTube.

Het scherm van de Google Pixel 2 is dus niet alleen veelzijdiger, maar ook een stuk slimmer geworden. Hij kan niet alleen meer, maar ziet er bovendien nog beter uit door de verbeterde dynamische range. Op dit vlak moet de eerste Pixel-telefoon zijn meerdere erkennen in zijn opvolger.

Google Pixel 2 XL camera

Camera

Of je nou de Google Pixel of Google Pixel 2 in je handen vastpakt, achterop is nog altijd maar één camera te vinden. Kennelijk durft de zoekmachinegigant het niet aan -of vindt ze het overbodig- om een dual-camerasysteem te implementeren. Zodoende vinden we achterop één 12-megapixelcamera. Is alles bij hetzelfde gebleven? Zeker niet. Google heeft het camerasysteem een grondige opknapbeurt gegeven. Zo is de beeldsensor 13 procent groter geworden: 1/2.6” tegenover 1/2.3”. De individuele pixels zijn eveneens iets kleiner geworden, namelijk 1,4 µm in plaats van 1,55 µm. Al met al passen er hierdoor op de Google Pixel 2 meer dan 4 miljoen pixels op de beeldsensor.

Een andere grote verandering die Google heeft aangebracht aan de camera is de lensopening. Afgelopen jaar had het diafragma een grootte van f/2.0. Dit jaar is deze vergroot naar f/1.8. Dat is weliswaar een stuk kleiner dan de f/1.6 apertuur van de LG V30, maar aanzienlijk groter ten opzichte van vorig jaar. Hierdoor vangt de beeldsensor nog meer omgevingslicht op waardoor je minder ruis terugziet op de plaatjes die je schiet. Met name als het wat donkerder is profiteer je van de grotere lensopening.

De Google Pixel beschikte enkel over elektronische beeldstabilisatie. Dit jaar heeft Google de camera tevens uitgerust met optische beeldstabilisatie. Hierdoor zie je minder bewegingsonscherpte terug in je foto’s. Als je video’s opneemt combineert de camerasoftware zowel de optische als elektronische beeldstabilisatie. Je filmpjes zien er daardoor beter uit dan ooit tevoren.

Een andere nieuwe feature die Google aan de camera heeft toegevoegd is portretmodus. Je leest het goed, portretmodus. ‘Maar de Google Pixel 2 heeft toch maar één cameralens?’. Klopt. Dankzij een nieuwe technologie die Dual Pixel Sensor heet is Google er in geslaagd om met slechts één camera portretfoto’s met bokeh-effect te creëren. Daarbij is de achtergrond wazig gemaakt door de camerasoftware terwijl degene op de voorgrond haarscherp op beeld wordt vastgelegd. Hoe werkt dit? De software meet vanuit verschillende hoeken een omgeving. Het gebruikt deze informatie om te bepalen wat de voor- en achtergrond is. De software brengt dan een waas aan over de achtergrond en laat de persoon op de voorgrond intact. Ook met de 8 megapixel selfiecamera kun je je dergelijke portretfoto’s schieten.

Google Pixel DxO

Tot slot heeft Google de camera van de Google Pixel 2 slimmer gemaakt in vergelijking met die van zijn voorganger. De Pixel 2 is de eerste mobiele telefoon ter wereld die met Google Lens wordt geleverd. Tot op zekere hoogte kun je deze vergelijken met de kunsten van de camera’s van de Samsung Galaxy S8 en Samsung Galaxy Note 8. Alles wat je voor de camera houdt, kan worden gebruikt om een zoekopdracht uit te voeren. Tijdens de presentatie gaf Google een voorbeeld van een bloem. Google Assistant, de slimme assistent van Google, vertelt je niet alleen welke bloem dit is, maar geeft je ook volop achtergrondinformatie over deze bloemsoort. Hij vertelt je zelfs waar je deze bij jou in de buurt kunt kopen. Als je met de camera een e-mailadres scant, kun je direct een berichtje sturen naar deze persoon. Bij een telefoonnummer kun je hem of haar direct bellen zonder eerst een nummer in te voeren. En als de camera de kaft van een boek of film in beeld ziet, zoekt hij online naar informatie over deze titel, recensies en reviews.

De Google Pixel 2 levert niet alleen prachtige plaatjes en video’s af, maar is bovendien ook erg slim dankzij Google Lens. De camera heeft dus een flinke upgrade gekregen. DxO Mark -kenners beschouwen DxO Mark als dé benchmark voor smartphonecamera’s- heeft het nieuwste vlaggenschip van de zoekmachinegigant dan ook beloond met de hoogste score die ooit door een smartphonecamera is behaald: 98 van de 100 punten.

Hard- en software

Net als bij de camera zien we op het gebied van het hard- en software eveneens de nodige verbeteringen. Zo is de Snapdragon 821 ingeruild voor de Snapdragon 835. Voorafgaand aan het evenement vertelde Evan Blass dat de Google Pixel 2 eigenlijk uitgerust zou worden met de nog onaangekondigde Snapdragon 836. De lancering ervan was echter om onbekende redenen uitgesteld naar begin 2018. Daarom moest Google genoegen nemen met de Snapdragon 835. Daarmee neemt de kloksnelheid toe van 2,15 GHz naar 2,35 GHz. Het werkgeheugen is en blijft 4 GB. Bij de Google Pixel 2 krijg je daarentegen wel twee keer zo veel geheugen. Vorig jaar beschikte het basismodel over 32 GB intern geheugen. Dit jaar krijg je sowieso 64 GB geheugen. De variant met 128 GB geheugen kun je ook dit jaar weer aanschaffen, voor een meerprijs uiteraard.

De batterij van de Google Pixel 2 heeft een vermogen van 2700 mAh. Dat is vrijwel gelijk aan de accucapaciteit van de originele Google Pixel: deze bedroeg 2770 mAh. Draadloos opladen is helaas nog altijd niet mogelijk. Met de bijgeleverde oplader gaat dit razendsnel. Volgens Google heb je na een kwartier al genoeg energie om 7 uur lang vooruit te kunnen met het vlaggenschip. Verder krijg je de allernieuwste Bluetooth-standaard: Bluetooth 5. In vergelijking met zijn voorganger (Bluetooth 4.2) is deze twee keer zo snel, heeft hij een bereik dat vier keer zo groot is, een 800 procent grotere uitzendcapaciteit en springt nog zuiniger om met de energie van de batterij. Betalen met je mobiel is op beide vlaggenschepen geen probleem dankzij Near Field Communication, of kortweg NFC.

Google Pixel

De Google Pixel 2 is standaard uitgerust met een feature die Instant Tethering heet. Daarmee wordt het makkelijk om de internetverbinding van je telefoon met een ander Android-apparaat te delen. Hij zet dan een private WiFi-hotspot op en deelt deze gegevens via Bluetooth met andere apparaten die in de buurt zijn en zijn goedgekeurd door de gebruiker. Uniek is deze feature niet: hij werd begin dit jaar uitgerold naar de diverse Nexus- en Pixel-telefoons. Ook de allereerste Pixel-telefoon kan hiermee dus overweg.

eSIM of embedd SIM is daarentegen nieuw. Je hoeft niet langer zelf een simkaart in je toestel te plaatsen. Deze is namelijk al standaard aanwezig. Om de simkaart te activeren moet de telefoon verbinding maken met de server van je provider zodat je van zijn netwerk gebruik kunt maken. Daarvoor moet de eSIM een simprofiel downloaden. Als deze eenmaal aan de geïntegreerde simkaart in je telefoon is gekoppeld, kun je bellen, sms’en en mobiel internetten. Zowel T-Mobile als Vodafone hebben plannen om eSIM in de toekomst te ondersteunen in Nederland, maar noemen vooralsnog geen concrete datum. Op dit moment hebben Noord-Amerikaanse consumenten die toegang hebben tot Project Fi, de telecomdienst van Google, hier dus iets aan.

Active Edge is een andere nieuwe feature die je alleen op de Google Pixel 2 aantreft. Google heeft drukgevoelige sensoren in de zijkant van het vlaggenschip verwerkt. Zodra je hier in knijpt wordt er een app geopend of systeemactie geactiveerd. Zo kun je onder meer Google Assistant, camera of zaklamp opstarten, maar ook bijvoorbeeld een schermafbeelding maken. Straks kun je deze sensoren ook gebruiken om video’s mee te bedienen, of in- en uit te zoomen op kaarten. Active Edge is afkomstig van HTC. De Taiwanese smartphonemaker implementeerde dezelfde techniek in de HTC U11, maar dan onder de noemer Edge Sense.

De Pixel Launcher van Google heeft een aantal kleine aanpassingen gekregen. Zo is de zoekbalk van Google van boven naar beneden verplaatst. De ruimte die hierdoor vrijkomt wordt gebruikt om je informatie voor te schotelen over je dag. Je vindt er je afspraken voor die dag, maar ook de weersverwachting voor die dag en verkeersinformatie. Google noemt deze feature At A Glance. En uiteraard wordt het nieuwste vlaggenschip geleverd met Android 8.0 Oreo. Je kunt dus direct aan de slag met nieuwe functionaliteiten als Notification Channels, beeld-in-beeld modus en Smart Text Selection. Android Oreo is inmiddels ook uitgerold naar de Google Pixel.

De Google Pixel 2 heeft niet alleen meer rekenkracht onder de motorkap, maar ook een aantal nieuwe functies zoals eSIM, Active Edge en At A Glance. Of je er iets mee kunt of gaat doen moet je uiteraard voor jezelf bepalen. De een zal deze features vaker gebruiker dan de ander.

Google Pixel 2 en Google Pixel 2 XL

Prijs

De Google Pixel 2 is enkele tientjes duurder dan zijn voorganger. Die ging vorig jaar nog voor 769 euro over de toonbank. Voor het instapmodel van de Google Pixel 2 betaal je 799 euro. Bedenk wel dat je voor het prijsverschil twee keer zo veel geheugen krijgt om apps, foto’s, video’s en andere bestanden op te slaan. De uitvoering met 128 GB geheugen kost respectievelijk 869 euro en 909 euro.

Conclusie

Is de Google Pixel 2 een baanbrekende vernieuwing ten opzichte van de eerste generatie Pixel-telefoon? Laten we de belangrijkste zaken nog eens op een rijtje zetten. Het design is nagenoeg identiek. De grootste verdienste van het ontwerp is het feit dat de nieuwe Pixel-telefoon twee stereo speakers aan de voorzijde heeft gekregen en waterdicht is. Het betekent wel dat je zonder hoofdtelefoonaansluiting door het leven moet. De bijgeleverde USB-C-adapter gebruiken of nieuwe Google Pixel Buds aanschaffen is onvermijdelijk. Het AMOLED-display heeft een groter kleurbereik, maar nog altijd dezelfde FHD-resolutie, dikke schermranden en 16:9 beeldverhouding. Het Always-On display is nieuw, evenals de mogelijk om AR-stickers aan je foto’s en video’s toe te voegen.

De camera heeft grote sprongen voorwaarts gemaakt. De beeldsensor en diafragma zijn groter, de individuele pixels zijn kleiner en voortaan beschik je over zowel elektronische als optische beeldstabilisatie. Beide vormen van beeldstabilisatie worden gecombineerd als je video’s opneemt. In tegenstelling tot de eerste generatie Pixel-telefoon kun je voortaan portretfoto’s met bokeh-effect schieten. Dat is te danken aan de nieuwe Dual Pixel Sensor technologie. Tot slot is de camera een stuk veelzijdiger door de integratie van de Google Lens.

Wat betreft de hardware krijg je precies wat je van een nieuwe lichting mag verwachten: meer rekenkracht onder de motorkap. De accucapaciteit is nagenoeg gelijk gebleven. Met Active Edge hoef je alleen maar in het toestel te knijpen om Google Assistant te openen of schermafbeelding te nemen, om maar een voorbeeld te noemen. eSIM is eveneens een feature die we nog niet eerder zagen in een smartphone, maar je hebt er op dit moment niets aan in Nederland omdat geen enkele provider ondersteuning biedt voor geïntegreerde simkaarten. Tot slot kun je met de Pixel 2 direct met de nieuwste Android-versie aan de slag. Deze kun je inmiddels ook downloaden en installeren op de eerste Pixel-telefoon.

Google Pixel

Is de Google Pixel 2 zo veel beter dan zijn voorganger? Dat lijkt allemaal wel mee te vallen. Alleen de camera is significant verbeterd. De Pixel 2 is sneller en krachtiger dan zijn voorloper, maar dat wil niet zeggen dat de eerste Pixel-telefoon ineens traag is geworden. Integendeel: deze kan nog altijd prima mee. In alle eerlijkheid moeten we erkennen dat het prijsverschil tussen de oude en nieuwe Pixel-telefoon minimaal is. En dat terwijl je met de Pixel 2 twee keer zo veel geheugen krijgt. In dat opzicht kun je misschien beter die paar tientjes extra op tafel leggen en de nieuwste Pixel-telefoon in huis halen.

Helaas wordt de Google Pixel 2 niet in Nederland of België verkocht. Tenzij een Nederlandse aanbieder een aantal exemplaren importeert. Dan profiteer je van de Nederlandse garantievoorwaarden en heb je een Nederlandstalig aanspreekpunt bij eventuele problemen. Keerzijde is wel dat je hiervoor de hoofdprijs moet betalen. De verkoopprijs pakt in dat geval een stuk hoger uit dan de eerder genoemde 799 euro of 909 euro. Of de Google Pixel 2 dat extra geld waard is moet ieder voor zich uitmaken. 

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden