Vergelijk 3.020.302 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vergelijking: iPhone 7 Plus of iPhone 8 Plus?

Achtergrond Vergelijking: iPhone 7 Plus of iPhone 8 Plus?
Door ,

De iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone X. Apple weet hoe het de show moet stelen. Alle drie deze toestellen werden op één-en-dezelfde dag gepresenteerd. Onlangs vergelken we de iPhone 7 met de iPhone 8. Deze keer kijken we naar hun grote broers: de iPhone 7 Plus en de iPhone 8 Plus. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen? GSMinfo.nl heeft het antwoord.

Ook dit jaar was het weer raak in september en onthulde Apple haar nieuwste vlaggenschepen. Het gerucht ging dat we deze editie niet twee, maar drie nieuwe iPhones te zien zouden krijgen. En inderdaad, Apple onthulde maar liefst drie nieuwe toestellen.

Het afwijkend aantal smartphones is niet het enige dat opviel. Het Amerikaanse technologiebedrijf maakte de sprong van iPhone 7 naar de iPhone 8. Sinds de lancering van de eerste iPhone in 2007 heeft Apple een –S variant. Zou dat betekenen dat de nieuwe lichting iPhones een flinke sprong voorwaarts is ten opzichte van hun directe voorgangers?

In dit artikel leggen wij de iPhone 7 Plus naast de iPhone 8 Plus om de overeenkomsten en verschillen in kaart te brengen. Is het een flinke sprong voorwaarts, of eerder een bescheiden upgrade? Zoals je van ons gewend bent kijken we naar het design, het beeldscherm, de camera, de hard- en software en het prijskaartje. In de conclusie maken we de balans op.

Vergelijking: iPhone 7 of iPhone 8?

Vergelijking: iPhone 7 of iPhone 8?

14 sep 2017 - 12 september pakte Apple groots uit. Het Amerikaanse techbedrijf presenteerde niet één, niet twee, maar drie gloednieuwe iPhones: de iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone X. Tim Cook en Phil Schiller, de CEO en hoogste marketingmedewerker bij Apple, deden het overkomen alsof de vlaggenschepen een flinke upgrade zijn ten opzichte van vorig jaar. In dit artikel leggen we naast de iPhone 7 en iPhone 8 naast elkaar om te kijken wat er klopt van deze uitspraak.

Design

Als je de iPhone 7 Plus en de iPhone 8 Plus naast elkaar legt en er niet bij vermeldt welk toestel wel model is, is de kans groot dat je ze door elkaar haalt. Ze zien er op het eerste oog exact hetzelfde uit. Als we de afmetingen er bij pakken, zien we kleine verschillen. Zo is de iPhone 8 Plus net iets dikker, langer en breder dan zijn voorganger. De dimensies van de iPhone 7 Plus (L x B x D) zijn 158,2 x 77,9 x 7,3, de iPhone 8 Plus is 158,4 x 78,1 x 7,5. Hierdoor is de iPhone 8 Plus enigszins aangekomen. Het nieuwste vlaggenschip weegt 202 gram, zijn voorganger slechts 188 gram.

De algehele vormgeving van beide toestellen is gelijk. Ze hebben dezelfde rondingen en alle toeters en bellen zitten op dezelfde plaats. Zo vinden we onder het scherm de Home-knop met Touch ID sensor en is de hoofdtelefoonaansluiting weggelaten. Ook de dubbele camera aan de achterkant is wederom van de partij, en steekt hij net zo ver uit de behuizing als afgelopen jaar. Dat betekent dus dat hij wiebelt als je hem plat op tafel legt, maar ook dat je moet uitkijken met schuiven. Overigens wordt de lens beschermd door een glazen plaatje, wat betekent dat je je niet direct zorgen hoeft te maken over krassen. Desalniettemin is enige voorzichtigheid toch geboden en een gewaarschuwd mens telt voor twee.

De iPhone 8 Plus is net als de iPhone 7 Plus gemaakt van aluminium en glas. Grote verschil is dat Apple dit jaar aan de achterkant een glazen paneel heeft aangebracht. Daardoor ziet het vlaggenschip er niet alleen nog mooier uit, maar kun je hem ook draadloos opladen. Zoals we in ons vergelijkingsartikel over de iPhone 8 schreven gebruikt Apple hiervoor de Qi-standaard van het Wireless Power Consortium (WPC) en niet een draadloze opladingstechniek die door het bedrijf zelf is ontwikkeld. Dat houdt in dat je ook draadloze opladers van andere fabrikanten kunt gebruiken om Apples telefoon op te laden. Net als afgelopen jaar is de iPhone 8 Plus wederom stof- en waterdicht (IP 67 gecertificeerd). De iPhone 7 Plus kun je in meerdere kleurvarianten bestellen: hij is beschikbaar in de kleuren goud, roségoud, zilver, zwart en gitzwart (alleen bij 128 GB intern geheugen). De iPhone 8 Plus is er in drie stijlvolle kleuren: goud, zilver en spacegrijs.

iPhone 8 Plus officieel

Ten aanzien van het uiterlijk en de uitstraling heeft Apple weinig veranderd. Het enige noemenswaardige verschil is dat je de iPhone 8 Plus draadloos kunt opladen en de iPhone 7 Plus niet. Hetzelfde design is in onze ogen een goed teken. Het betekent namelijk dat we dezelfde premium features van de iPhone 7 Plus ook dit jaar weer terugzien (waterbestendigheid, bouwkwaliteit en dubbele camera). Helaas betekent het ook dat je dure AirPods moet aanschaffen om naar je favoriete muziek te luisteren, of de lightning-naar-mini-jack adapter moet gebruiken. Beide methoden hebben zo hun nadelen. AirPods raak je gemakkelijk kwijt, zijn prijzig om te vervangen en gaan maar een aantal uur mee als ze volledig zijn opgeladen. De adapter is een accessoire die je gemakkelijk vergeet of kwijtraakt. De keerzijde is dat de vlaggenschepen van Apple voortaan waterdicht zijn.

Beeldscherm

Niet alleen aan de vormgeving, maar ook aan het beeldscherm heeft Apple weinig veranderd. Zowel de iPhone 7 Plus als de iPhone 8 Plus hebben een 5,5 inch Retina HD display met Full HD-resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Jammer dat Apple deze kans niet heeft aangegrepen om de schermresolutie op te schroeven. De Plus-modellen hebben sinds jaar en dag een FHD-display. De meeste high-end Android-telefoons hebben een Quad HD-resolutie of hoger. Daardoor zijn de schermen van de iPhones in regel net iets minder scherp in vergelijking met de concurrentie. De pixeldichtheid bij de iPhone 8 Plus is net als afgelopen jaar 401 ppi. Ook aan de maximale schermhelderheid heeft Apple niets veranderd: deze is en blijft 625 cd/m2.

Dual-domain-pixeltechnologie voor brede kijkhoeken en de vingerafdrukbestendige en vetafstotende coating zijn wederom van de partij. Daarnaast zijn beide telefoons uitgerust met 3D Touch. Hiermee verschijnt er een venster in beeld als je harder drukt op een app-icoontje, of een previewvenster als je dat doet bij een foto, video of URL. Net als bij de iPhone 8 heeft Apple het scherm van de iPhone 8 Plus voorzien van True Tone-schermtechnologie. Met deze techniek wordt de witbalans van het scherm automatisch aangepast aan het omgevingslicht zodat kleuren er nog natuurlijker uitzien. Om te bepalen of bijstelling nodig is, maakt Apple gebruik van de omgevingslichtsensor naast de FaceTime HD-camera. De iPhone 8 en iPhone 8 Plus zijn de eerste telefoons van Apple met deze schermtechniek. Sommigen kennen deze True Tone-schermen misschien nog van de iPads die sinds 2016 op de markt zijn gebracht.

Het scherm van de iPhone 7 Plus en iPhone 8 Plus zijn alle fronten aan elkaar gelijk. Het enige vernieuwende element is de True Tone-schermtechniek. Jammer genoeg dus geen flinterdunne bezels, voorkantvullend OLED-scherm of hogere schermresolutie en schermhelderheid. Betekent dit dat de nieuwe iPhone een slecht scherm heeft? Zeker niet. Maar Apple loopt wel achter de feiten aan. Terwijl Android-fabrikanten innoveren met edge-to-edge schermen en hogere schermresoluties, houdt Apple vast aan haar oude vertrouwde Retina HD-displays. Helaas zien we dus weinig baanbrekende vernieuwingen op dit vlak.

Apple iPhone 7 Plus

Camera

Net als afgelopen jaar heeft de iPhone 8 Plus een dual-camerasysteem. Op papier lijkt het alsof Apple de camera van de iPhone 7 Plus één-op-één heeft overgenomen. De resolutie van zowel de groothoek- als telelenscamera is nog altijd 12 megapixels en de eerstgenoemde camera komt met optische beeldstabilisatie. Verder hebben ze een diafragma van respectievelijk f/1.8 en f/2.8, 10x digitale zoom voor foto’s (6x voor video’s), 2x optische zoom, Portretmodus, viervoudige True Tone Flash, Focus Pixels autofocus en videobeeldstabilisatie.

Toch heeft Apple de nodige aanpassingen gedaan zodat de dubbele camera nog betere plaatjes aflevert. Zo heeft hij om te beginnen een snellere en grotere beeldsensor dan vorig jaar. Een andere belangrijke verandering is de Image Signal Processor (ISP) of beeldsignaalprocessor. Afgelopen jaar was deze al 60 procent sneller en 30 procent zuiniger. Dit jaar heeft Apple er opnieuw een schepje bovenop gedaan zodat hij nog sneller en beter beeldelementen herkent, zoals mensen, beweging, belichting en contrast. De Portretmodus is eveneens verbeterd. Portretfoto’s zien er nog scherper en realistischer uit met meer details en nog mooiere onscherpe achtergrond. De viervoudige led-flitser verdeelt het licht 40 procent gelijkmatiger zodat je geen overbelichte plekken op je plaatjes krijgt. Dankzij de nieuwste HEIF-compressietechnologie is de bestandsgrootte van foto’s gehalveerd, zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit.

Nieuw bij de iPhone 8 Plus is de feature Portretbelichting. Zodra je portretfoto’s maakt, maken de camera’s gebruik van gezichtsdetectie en dieptemetingen om professioneel ogende studiofoto’s met lichteffecten te maken. Portretbelichting heeft vijf verschillende modi. Natuurlijk Licht lijkt op een bokeh-foto waar de hoofdpersoon scherp in beeld is en de achtergrond is geblurd. Met Studiolicht krijg je een haarscherpe foto waardoor het gezicht nog beter uit de verf komt. Contourlicht speelt met lichte en donkere elementen op foto’s. Daarmee creëer je fraaie contrasteffecten tussen de voor- en achtergrond. Met Toneellicht lijkt het alsof een gezicht in de spotlicht van een studiolamp kijkt terwijl de achtergrond zwart is. Met Toneellicht mono schiet je dezelfde prachtige foto’s als met Toneellicht, maar dan in zwart-wit. Apple waarschuwt dat Portretbelichting nog in een bètafase verkeert. Wellicht kun je in de toekomst dus nog één of meerdere updates verwachten waardoor deze feature verbeterd wordt.

De video-opnamekwaliteit van 4K-video’s is verbeterd bij de iPhone 8 Plus. Met de iPhone 7 Plus kon je 4K-video’s opnemen met maximaal 30 beelden per seconde (fps). Bij het nieuwe vlaggenschip is de frameratesnelheid toegenomen tot 60 fps. Video’s zien er vloeiender en realistischer uit dan ooit tevoren. De verversingssnelheid bij HD- en Full HD-video’s is gelijk gebleven op respectievelijk 30 fps en 60 fps. Als je een slow-motion video schiet in 1080p, kun je de verversingssnelheid opschroeven tot 240 fps. Bij de iPhone 7 Plus is dat maximaal 120 fps.

iPhone 8 en iPhone 8 Plus officieel

De FaceTime HD-camera’s van beide vlaggenschepen zijn identiek. Dat wil zeggen dat ze een resolutie van 7 megapixels hebben en je er Full HD-video’s mee kunt opnemen. Ze hebben weliswaar geen flitser, maar beschikken wel over Retina Flash. Dat houdt in dat het scherm kort oplicht zodat deze je gezicht goed belicht als het wat donkerder is. Het diafragma is wederom f/2.2 en ook de automatische beeldstabilisatie is in beide camera’s aanwezig.

Apple heeft de camera flink onder handen genomen. Op alle vlakken presteert de camera van de iPhone 8 Plus beter dan zijn voorganger. Ook de videokwaliteit is verder geoptimaliseerd zodat je video’s er nog beter uitzien. In tegenstelling tot de iPhone 7 Plus heeft de Portretmodus op de iPhone 8 Plus een nieuwe feature: Portretbelichting. Hoewel deze software zich nog in de bètafase begeeft, zien de eerste plaatjes die hiermee geschoten zijn er goed uit.

Hard- en software

Onder de motorkap zien we de nodige verschillen tussen de iPhone 7 Plus en iPhone 8 Plus. De A10 Fusion chip heeft plaats moeten maken voor de A11 Bionic chip. Deze hexa-core processor bestaat uit zes kernen: twee krachtige Monsoon cores en vier efficiënte Mistral cores voor de lichtere taken. Als je hele zware toepassingen draait, werken alle zes de kernen samen. De nauwe samenwerking tussen de kernen komt de batterijduur ten goede. Als deze volledig is opgeladen gaat hij net iets langer mee dan afgelopen jaar. Maar uren extra energie schermtijd zul je er niet mee winnen. Volgens Apple zijn de Monsoon cores 25 procent krachtiger in vergelijking met afgelopen jaar. De Mistral cores verzetten zelfs 70 procent meer werk.

De accucapaciteit en hoeveelheid werkgeheugen zijn wederom twee onbekende variabelen. Bij de presentatie van de nieuwe vlaggenschepen maakt Apple deze zaken nooit bekend. Redacteurs hebben aanwijzingen gevonden bij de Amerikaanse test- en keuringsinstantie Federal Communications Commission (FCC) dat de batterij een vermogen van 2700 mAh heeft. Dat is minder power dan de iPhone 7 Plus die een 2900 mAh batterij heeft. Dat is opmerkelijk aangezien de iPhone 8 Pus een fractie dikker is en er in theorie dus een grotere accu in kwijt kan. Ontwikkelaars hebben in het besturingssysteem gezien dat de iPhone 8 Plus 3 GB aan werkgeheugen. Zo veel RAM troffen we afgelopen jaar ook al aan in de iPhone 7 Plus. Van de grafische processor (GPU) weten we alleen dat deze 30 procent sneller is dan vorig jaar. Deze extra rekenkracht is nodig om AR-toepassingen en games te verbeteren.

Zowel de iPhone 7 Plus als de iPhone 8 Plus zijn verkrijgbaar in twee verschillende uitvoeringen. Het enige punt waarop deze met elkaar verschillen is de opslagcapaciteit. De iPhone 7 Plus is er met 32 GB of 128 GB interne opslag. Bij de iPhone 8 Plus heeft Apple de opslagruimte verdubbeld naar 64 GB of 256 GB. Zoals gebruikelijk kun je de opslagcapaciteit niet uitbreiden met een microSD-kaart. Denk van tevoren dus goed na hoeveel gigabytes je nodig denkt te hebben. Onze tip: het is beter om iets te veel dan te weinig interne opslag te hebben.

iPhone 7 Plus camera

Net als de iPhone 8 wordt de iPhone 8 Plus out-of-the-box met iOS 11 geleverd. Heb je een oudere iPhone? Geen nood. Vanaf 19 september wordt het nieuwe besturingssysteem in fases wereldwijd uitgerold. Vanaf dan kan iedereen met een iPhone 5S of nieuwer iOS 11 downloaden en installeren op zijn of haar toestel. Het nieuwe besturingssysteem komt met een aantal nieuwe features. Foto’s, video’s en andere bestanden beheren kan voortaan vanaf één centrale plek: de gloednieuwe Bestanden-app. Ook de App Store en het Bedieningspaneel zijn flink op de schop gegaan zodat je sneller vindt wat je zoekt. Heb je altijd gegruweld van de vrouwelijke stem van Siri? Dan zul je blij zijn om te horen dat er nu ook een mannelijk stem is. En uiteraard is de digitale assistent nog behulpzamer bij je dagelijkse beslommeringen. Tot slot voelt iOS 11 het wanneer je achter het stuur zit en schakelt dan de Niet Storen-modus in. Je ontvangt dan geen berichten terwijl je aan het rijden bent.

Zoals je ziet zijn de verschillen tussen de iPhone 7 Plus en iPhone 8 Plus niet levensgroot. Het nieuwste vlaggenschip is zoals we gewend zijn net wat krachtiger en sneller dan zijn voorloper. Wat we niet mogen vergeten is dat Apple dit jaar de opslagcapaciteit heeft verdubbeld. De nieuwste iPhones -dus ook de iPhone 8- hebben voortaan geen 32 GB, maar 64 GB geheugen. Of dit de nieuwe standaard wordt merken we volgend jaar.

Prijs

De belangrijkste overeenkomsten en verschillen hebben we inmiddels in kaart gebracht, behalve het prijskaartje. En daar zien we flinke prijsverschillen. We beginnen bij de iPhone 7 Plus. Het instapmodel heeft een adviesprijs van 779 euro. Vorig jaar kostte het vlaggenschip nog minimaal 909 euro. Wil je extra geheugen? Dan moet je een bedrag van 889 euro op tafel leggen (was net iets meer dan duizend euro). De nieuwe processor en extra opslagcapaciteit hebben de verkoopprijs van de iPhone 8 Plus behoorlijk omhoog gestuwd. Het basismodel kost 919 euro. De duurste uitvoering gaat voor maar liefst 1.089 euro over de toonbank. Dan hebben we het dus over een gat van enkele honderden euro’s.

Conclusie

De iPhone 8 Plus is, zoals je van een nieuw vlaggenschip mag verwachten, een stap voorwaarts ten opzichte van de iPhone 7 Plus. Hij heeft de krachtigste chipset van de twee, maar ook twee keer zo veel geheugen. Een ander verschil is dat je de nieuwste telg draadloos kunt opladen. Ook het beeldscherm heeft een upgrade gekregen. Kleuren zien er nog realistischer uit door de integratie van True Tone-technologie.

Apple iPhone 7 Plus prijzen vergelijken

Apple iPhone 7 Plus
Met abonnement: Vanaf € 25,50 p/m
Los toestel: € 479,00

Vergelijk prijzen

De verworvenheden van de iPhone 7 Plus zien we terug in de iPhone 8 Plus. Zo is hij stof- en waterdicht, ontbreekt de hoofdtelefoonaansluiting en heeft hij aan de achterkant een dubbele camera. Op het gebied van fotografie heeft Apple wederom de nodige vooruitgang geboekt waardoor plaatjes er nog meer fraaier uitzien. We zijn heel erg benieuwd hoe de nieuwe feature Portretbelichting het in de praktijk doet. De eerste kiekjes zien er veelbelovend uit.

De iPhone 8 Plus is een bescheiden stap vooruit. Helaas blijft het daarbij en is het geen grote sprong. De iPhone 7 Plus is een krachtig vlaggenschip, de komst van zijn opvolger verandert daar niets aan. In onze ogen kun je beter je centen besteden aan een iPhone 7 Plus met 128 GB intern geheugen dan een iPhone 8 Plus met 64 GB geheugen. Je bent niet alleen goedkoper hebt, maar hebt tevens aanzienlijk meer geheugen. Bovendien is de hardware niet dusdanig verouderd dat je hem op korte termijn moet vervangen. Ook de nieuwste versie van Apples besturingssysteem wordt uitgerold naar de iPhone 7 Plus. Kortom, het is een krachtig vlaggenschip die zonder problemen nog jaren mee kan.

Apple iPhone 8 Plus prijzen vergelijken

Apple iPhone 8 Plus
Met abonnement: Vanaf € 34,00 p/m
Los toestel: € 638,00

Vergelijk prijzen

In onze ogen had Apple de nieuwste vlaggenschepen net zo goed de iPhone 7S en iPhone 7S Plus kunnen noemen. Het verschil tussen de iPhone 6 Plus en iPhone 7 Plus is een stuk groter dan tussen de iPhone 7 en iPhone 8. Tegelijkertijd hebben we begrip voor Apples strategie. Samsung concurreert met het Amerikaanse technologiebedrijf met haar Samsung Galaxy S8 en Samsung Galaxy Note 8. Als je dan een toestel op de markt brengt met het getal 7 in de naam, lijkt het alsof dit toestel van afgelopen jaar is, en dus verouderd. Zie zo je maar dat de naam van een smartphone belangrijke verwachtingen schept en van invloed kan zijn op het koopgedrag van consumenten. 

Apple iPhone 7 Plus beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 100 500 € 25,50 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 28,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 29,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 34,00 € 0,- Bekijken
Vodafone 12 mnd onbeperkt 40000 € 68,00 € 9,00 Bekijken
KPN 24 mnd 150 2000 € 36,00 € 24,00 Bekijken
Alle Apple iPhone 7 Plus aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden