Vergelijk 4.228.033 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vergelijking: iPhone 7 of iPhone 8?

Achtergrond Vergelijking: iPhone 7 of iPhone 8?
Door ,

12 september pakte Apple groots uit. Het Amerikaanse techbedrijf presenteerde niet één, niet twee, maar drie gloednieuwe iPhones: de iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone X. Tim Cook en Phil Schiller, de CEO en hoogste marketingmedewerker bij Apple, deden het overkomen alsof de vlaggenschepen een flinke upgrade zijn ten opzichte van vorig jaar. In dit artikel leggen we naast de iPhone 7 en iPhone 8 naast elkaar om te kijken wat er klopt van deze uitspraak.

Het Apple Event is ieder jaar weer een groots spektakel. Maandenlang wordt er over het design en de specificaties van de nieuwe iPhones gespeculeerd. Als het moment dan daadwerkelijk is aangebroken, dan gaan de handjes van de aanwezige pers al op elkaar, nog voordat er ook maar één woord over de vlaggenschepen is gezegd. En na afloop verlaten de liefhebbers vol overtuiging de persruimte om de wereld te vertellen hoe fantastisch de nieuwe telefoons wel niet zijn. Tegelijkertijd horen we ook enkele kritische noten van mensen die de zojuist gepresenteerde smartphones omschrijven als ‘weinig vernieuwd’ of ‘een bescheiden upgrade’.

Het is een jaarlijks terugkerend ritueel. Ook dit jaar zagen we hetzelfde verloop. Toch was het Apple Event van 2017 anders dan voorgaande jaren. Het was namelijk een jubileumjaar voor Apple. Precies tien jaar geleden maakte de wereld kennis met de allereerste iPhone: de iPhone 2G. In deze periode zijn er 15 verschillende modellen op de markt gebracht, 18 als je de nieuwste toestellen meetelt. Dat was aanleiding om een iPhone te presenteren waarbij Apple alles uit de kast haalde. We hebben het natuurlijk over de iPhone X.

Een andere reden waarom het jaar anders was, heeft met de locatie te maken. Het Bill Graham Civic Auditorium in San Francisco werd verruild voor de nieuwe campus-in-aanbouw, het Steve Jobs Theater op het Apple Park in Cupertino. Het perscentrum is vernoemd naar de inmiddels overleden oud-directeur Steve Jobs, dezelfde man die tien jaar geleden de eerste iPhone onthulde. En zo is de cirkel weer rond. Vlak voordat de presentatie van start ging, klonk zijn stem door het perscentrum en toonde Apple een in memoriam om de markante oud-topman te herdenken. Jobs was in geest aanwezig bij de onthulling.

Terug naar het onderwerp van dit stuk: de iPhone 7 of de iPhone 8? Is het inderdaad een grote sprong voorwaarts ten opzichte van zijn voorganger, zoals de fanboys promoten? Of zijn innovatie en vernieuwing ver te zoeken, zoals critici beweren?  Wij leggen beide toestellen naast elkaar om tot het antwoord te komen.

iPhone 8 en iPhone 8 Plus

Design

Qua vormgeving is Apple trouw gebleven aan de voorgangers van de iPhone 8. Zowel de iPhone 7 als het nieuwe vlaggenschip hebben dezelfde kenmerken rondingen in de hoeken. Ook de voor- en achterkant zien er hetzelfde uit. De camera’s zitten op dezelfde plaats, de antenneband is aan de onder- en bovenkant verwerkt en ook de Home-knop met Touch ID is wederom van de partij. De hoofdtelefoonaansluiting is bij beide toestellen weggelaten. Om naar je favoriete muziek te luisteren zul je een setje AirPods moeten aanschaffen, of gebruikmaken van de lightning-naar-mini-jack adapter. Ook de materiaalkeuze is identiek: een combinatie van glas en aluminium. Beide toestellen zijn IP67 gecertificeerd. In theorie kun je ze beide volledig onder water dompelen, al raadt Apple dit niet aan. In de kleine lettertjes staat namelijk dat de waterbestendigheid afneemt als gevolg van slijtage. Zodoende vallen vocht- en waterschade niet onder de garantievoorwaarden van het bedrijf. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Toch heeft Apple één kleine verandering aangebracht aan het ontwerp. Zo heeft de achterkant van de iPhone 8 een glazen plaat. Op het eerste oog lijkt het een cosmetische verandering, maar dat is niet het hele verhaal. Dankzij dit glazen paneel kun je de iPhone 8 draadloos opladen. Daarmee is het nieuwe vlaggenschip het eerste toestel in de collectie van Apple die je zonder adapter kunt opladen. Het enige dat je nodig hebt is de AirPower-mat van Apple of inductieve oplader van een andere fabrikant. Je leest het goed: ‘andere fabrikanten’. Apple heeft er namelijk voor gekozen om de universele Qi-standaard van het Wireless Power Consortium (WPC) te gebruiken om het toestel op te laden. Het had ook voor een eigen gesloten systeem kunnen kiezen. Je bent dus niet afhankelijk van de accessoires die Apple levert.

Een ander verschil tussen de iPhone 7 en iPhone 8 is dat de kleurkeuze van de behuizing van het eerste model groter is dan het nieuwe vlaggenschip. De iPhone 7 is verkrijgbaar in de kleuren goud, zilver, roségoud, zwart en gitzwart. Tevens verscheen hij tijdelijk in een Product RED uitvoering. De iPhone 8 is binnenkort enkel verkrijgbaar in de kleuren goud, zilver en spacegrijs. Bovendien verschilt de kleur goud per model.

De iPhone 7 en iPhone 8 lijken als twee druppels water op elkaar. Het enige echt noemenswaardige verschil is het glazen paneel aan de achterkant waardoor je hem draadloos kunt opladen. Als dat als muziek in je oren klinkt, dan ben je aangewezen op de iPhone 8. Mocht je er niets om geven, dan ben je (wat betreft het design) net zo goed af met de iPhone 7.

Beeldscherm

Als we naar het beeldscherm kijken zien we ook veel overeenkomsten tussen de iPhone 7 en iPhone 8. Beide vlaggenschepen hebben een 4,7 inch groot Retina HD display met een ietwat vreemde schermresolutie van 1334 bij 750 pixels en een pixeldichtheid van 326 ppi. De maximale schermhelderheid bedraagt 625 cd/m2. Dat is indrukwekkend voor een mobiele telefoon, maar valt in het niet als je deze vergelijkt met de concurrentie. Ter vergelijking: de Samsung Galaxy S8 heeft een maximale schermhelderheid van 1020 cd/m2. Dat scheelt een slok op een borrel. Maar dat is een onderwerp voor een ander artikel.

Dual-domain-pixels zorgen er voor dat iPhones brede kijkhoeken hebben. Iemand kan dus zonder problemen over je schouder meekijken naar het scherm. Deze feature vinden we zowel bij de iPhone 7 als de iPhone 8. Dat geldt ook voor de vingerafdrukbestendige en vetafstotende coating die op het scherm is aangebracht. Zo wordt het display minder gauw vettig en zitten die vervelende vingerafdrukken niet voortdurend in de weg. Ook 3D Touch vinden we bij beide vlaggenschepen. Als je iets harder op een app-icoontje drukt, verschijnt er een venster in beeld waarmee je direct een app-specifieke kunt activeren (bijvoorbeeld een selfie nemen of video opnemen met de camera-app). Als je een e-mail opent en zachtjes tikt op een bijgevoegde link, verschijnt er een previewvenster in beeld. Als je vervolgens nog harder druk wordt deze pagina daadwerkelijk geopend. Deze feature wordt ook wel Peek-and-Pop genoemd en heeft haar bestaan te danken aan de drukgevoelige sensoren onder het scherm.

iPhone 7

Is het Retina HD display van de iPhone 8 dan honderd procent gelijk aan die van de iPhone 7? Antwoord: nee. Het scherm van de iPhone 8 is uitgerust met True Tone-technologie. Hiermee past het scherm de witbalans automatisch aan op het aanwezige omgevingslicht. Kleuren zien er hierdoor realistischer uit dan voorheen. Deze schermtechniek is niet nieuw en wordt sinds 2016 gebruikt in iPads. De iPhone 8 is de eerste telefoon van Apple die True Tone overneemt.

Concluderend kunnen we dus stellen dat schermen van de iPhone 7 en iPhone 8 identiek zijn, op één aspect na. De True Tone-schermtechnologie vinden we alleen op Apples nieuwste vlaggenschip. We vinden het jammer dat Apple de gelegenheid niet heeft aangegrepen om een randloos scherm te introduceren op de iPhone 8. Daarvoor ben je aangewezen op de iPhone X.

Camera

Zowel de iPhone 7 als de iPhone 8 hebben achterop een 12-megapixelcamera waar je plaatjes mee kunt schieten. Ze zijn ook allebei uitgerust met optische beeldstabilisatie (OIS). Deze feature trof je vroeger alleen bij de Plus-uitvoeringen. Met de komst van de iPhone 7 hebben ook de instapmodellen deze vorm van beeldstabilisatie. Tevens hebben beide toptoestellen videobeeldstabilisatie, maar deze werkt alleen als je HD of Full HD-video’s opneemt. Dankzij Focus Pixels stellen beide telefoons razendsnel scherp. Je kunt tot 5x digitaal inzoomen, maar houdt er rekening mee dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de foto die je schiet in verband met ruis en bewegingsonscherpte.

Ook de viervoudige led-flitser vinden we bij beide vlaggenschepen. Daardoor is de flitser op beide telefoons 50 procent helderder in vergelijking met de iPhone 6S, die slechts twee led-flitsers heeft. De viervoudige True Tone Flash zoals hij officieel heet past zich automatisch aan de lichtomstandigheden aan. Zo raken je foto’s dus nooit overbelicht. Bij de iPhone 8 verdeelt deze het licht 40 procent beter. Zo weet je zeker dat je nooit overbelichte plekken krijgt op de plaatjes die je schiet. De lensopening of diafragma bedraagt zowel bij de iPhone 7 als de iPhone 8 f/1.8. Ook als het wat donkerder is schiet je dus prachtige foto’s.

Is de hoofdcamera van de iPhone 8 één-op-één overgenomen in de iPhone 7? Dat niet. Apple zegt dat de camera van haar nieuwste vlaggenschip een grotere en snellere beeldsensor heeft. Ook de kleurenfilter, Focus Pixel-technologie en optische beeldstabilisatie zijn aangepakt en verbeterd. Dankzij de nieuwe HEIF-compressietechnologie zijn de bestandsformaten van je foto’s nog kleiner zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit. Ook is de beeldsignaalprocessor of Image Signal Processor (ISP) verder geoptimaliseerd. Daardoor worden foto’s sneller vastgelegd dan ooit en verbruikt de camera nog minder energie.

Met beide vlaggenschepen kun je 4K-video’s opnemen, maar toch zien we een duidelijk verschil. De frameratesnelheid van 4K-video’s bij de iPhone 7 bedraagt 30 frames per seconde (fps). Bij de iPhone 8 is dat opgeschroefd naar 60 fps. Dat klinkt als een minimaal verschil, maar in praktijk betekent het dat beelden nog vloeiender zijn. Je hebt immers twee keer zo veel frames als voorheen. De verversingssnelheid bij HD- en Full HD-video’s is gelijk gebleven op 30 fps en 60 fps.

Over de FaceTime HD-camera’s kunnen we kort en krachtig zijn: deze zijn identiek. Beide vlaggenschepen hebben voorop een 7-megapixelcamera waarmee je videogesprekken kunt voeren, selfies schieten en Full HD-video’s opnemen. Ze beschikken weliswaar niet over hun eigen flitser, maar komen met Retina Flash. Het diafragma is wederom f/2.2 en ook de automatische beeldstabilisatie is in beide camera’s present.

De camera’s van de iPhone 7 en iPhone 8 hebben veel met elkaar gemeen. Waar het in essentie op neerkomt is dat Apple de reeds bestaande opties heeft verbeterd in het nieuwste vlaggenschip. Het lijkt ons stug dat de fotokwaliteit grote sprongen voorwaarts heeft gemaakt, maar dat moet een praktijktest uitwijzen. Ben je daarentegen een fervent amateurcineast? Dan moet je bij de iPhone 8 wezen. 4K-video’s hebben op dat toestel een twee keer zo hoge frameratesnelheid.

iPhone 7 camera

Hard- en software

Dan zijn we aanbeland op het punt waar de onderlinge verschillen tussen de iPhone 7 en iPhone 8 het best zichtbaar zijn: de hard- en software. We beginnen met de hardware. De A10 Fusion chip van de iPhone 7 is verruild voor de A11 Bionic chip. Deze laatste bestaat uit 4,3 miljard transistors en is een hexa-core processor, oftewel een processor met zes kernen. Hij bestaat uit twee clusters: twee prestatiegerichte Monsoon cores en vier energiezuinige Mistral cores voor de lichtere taken. Indien nodig kunnen ze alle zes tegelijkertijd aangesproken worden. Door deze taakverdeling springt het toestel zuiniger om met de beperkte energie van de batterij. De precieze kloksnelheid van de kernen kennen we niet, maar volgens Apple zijn de clusters respectievelijk 25 procent en 70 procent krachtiger dan de A10 Fusion chip van vorig jaar. Dat betekent dus dat de iPhone 8 over heel wat extra rekenkracht beschikt.

Over de hoeveelheid werkgeheugen en de accucapaciteit is Apple altijd geheimzinnig. Dat is ook dit jaar niet anders. Het Amerikaanse technologiebedrijf laat in het midden hoeveel RAM en vermogen de batterij hebben. Ontwikkelaars zeggen dat ze aanwijzingen hebben gevonden dat de iPhone 8 over 2 GB RAM beschikt en met 2150 mAh batterij is uitgerust. Apple volstaat met de mededeling dat de iPhone 8 hetzelfde lage energieverbruik heeft als zijn voorganger. De grafische processor of GPU bestaat uit drie cores en is naar eigen zeggen 30 procent sneller dan de A10 chip. De GPU kan hierdoor nog beter overweg met Augmented Reality (AR) games en applicaties.

Vorig jaar had je de keuze uit twee verschillende uitvoeringen. Het instapmodel beschikte over 32 GB geheugen en de duurdere over 128 GB opslagruimte. Apple heeft de opslagcapaciteit verdubbeld bij de iPhone 8, oftewel 64 GB of 256 GB. Hoeveel geheugen je nodig denkt te hebben is afhankelijk van jouw behoefte en wensen. Wel kunnen we in algemene zin zeggen dat het instapmodel van de iPhone 8 toekomstbestendiger is dan de iPhone 7.

De iPhone 8 is straks de eerste smartphone van Apple die standaard met iOS 11 geleverd wordt. Deze exclusiviteit is echter van korte duur. Op dinsdag 19 september rolt Apple haar nieuwe besturingssysteem wereldwijd uit. Dat betekent dat mensen die bijvoorbeeld met een iPhone 7 of iPhone 6S rondlopen iOS 11 kunnen downloaden. Het nieuwe besturingssysteem komt met allerlei nieuwe features. Zo kun je met de nieuwe Bestanden-app al je foto’s, video’s en andere bestanden beheren vanaf één centrale plek. Android-gebruikers weten niet beter en kennen deze ‘nieuwe’ feature al jaren. Ook de App Store en het Bedieningspaneel zijn flink op de schop gegaan. Siri is er nu ook in een mannelijke stem en is nog behulpzamer. En iOS 11 voelt het wanneer je achter het stuur zit en schakelt dan de Niet Storen-modus in. Je ontvangt dan geen berichten terwijl je aan het rijden bent.

De iPhone 8 is net iets sneller en krachtiger dan het model van vorig jaar. Dit riedeltje horen we ieder jaar opnieuw. Ook nu weer. Toch zien we een duidelijk verschil met afgelopen jaar: de opslagcapaciteit is verdubbeld. En dat zou wel eens een belangrijke doorslag kunnen spelen in je beslissing.

iPhone 8

Prijs

We hebben al veel belangrijke aspecten aangestipt. Het prijskaartje echter nog niet. De iPhone 7 kostte bij lancering nog 769 euro (32 GB) of 899 euro (128 GB). De prijs van deze varianten is inmiddels verlaagd naar respectievelijk 639 euro en 749 euro. De iPhone 8 is vanzelfsprekend duurder. Vraag is: hoeveel duurder? Voor het instapmodel met 64 GB geheugen betaal je 809 euro. Voor de uitvoering met 256 GB geheugen moet je een bedrag van 979 euro ophoesten. Dat zijn zoals je ziet behoorlijke prijsverschillen.

Conclusie

De vraag die nu op ieders lippen brandt is ‘welke moet ik nemen?’. Met welke iPhone heb je de beste deal? We draaien er geen rondjes om: de iPhone 8 is een verbetering ten opzichte van de iPhone 7, zij het een bescheiden verbetering. Ze hebben veel met elkaar gemeen, maar de iPhone 8 beschikt over een aantal zaken waar de iPhone 7 niet tegenop kan boksen. Zo heeft het nieuwe vlaggenschip meer rekenkracht onder de motorkap, twee keer zo veel geheugen in vergelijking met vorig jaar, True Tone-schermtechnologie, draadloos opladen en verbeterde camera. Tegelijkertijd zien we ook veel overeenkomsten: denk aan het waterdichte design, de schermgrootte en -resolutie, de batterijduur, de ontbrekende hoofdtelefoonaansluiting en de FaceTime HD-camera.

Apple iPhone 7 prijzen vergelijken

Apple iPhone 7
Met abonnement: Vanaf € 18,00 p/m
Los toestel: € 289,00

Vergelijk prijzen

Daarentegen moeten we ook eerlijk zijn en ons afvragen hoe groot de verschillen nou in praktijk zullen uitpakken. Is de iPhone 8 significant sneller en krachtiger dan zijn voorloper? Dat lijkt ons stug. Schiet de camera’s aantoonbaar mooiere plaatjes? Waarschijnlijk niet, of het is onzichtbaar voor het blote oog. En zien video’s en andere content er zo veel beter uit door het True Tone-schermtechniek? Misschien, maar een verschil tussen dag en nacht verwachten we niet.

Is upgraden de moeite waard als je nu met een iPhone 7 rondloopt? Wij denken van niet. Daarvoor leg je in onze ogen onnodig veel geld toe op een mobiele telefoon die al hartstikke goed is. Zelfs als je met een iPhone 6S of oudere smartphone rondloopt denken we dat je beter af bent met de iPhone 7. Het klopt dat beide vlaggenschepen over verschillende geheugencapaciteiten beschikken, maar per saldo ben je met de iPhone 7 een stuk goedkoper uit dan de iPhone 8. Zelfs de duurste variant van de iPhone 7 -dus met 128 GB geheugen- is goedkoper dan het instapmodel van de iPhone 8, die de helft van het geheugen heeft. Met meer dan 100 GB geheugen tot je beschikking hoef je je geen zorgen te maken over ruimtegebrek.

Apple iPhone 8 prijzen vergelijken

Apple iPhone 8
Met abonnement: Vanaf € 26,00 p/m
Los toestel: € 429,00

Vergelijk prijzen

Een overweging om toch voor de iPhone 8 te kiezen, is als je niet iedere twee jaar een nieuw toestel nodig hebt. Dan kun je beter voor de extra opslagcapaciteit van dit model gaan dan voor de iPhone 7. Bovendien zijn de specs van de iPhone 8 over een paar jaar jonger dan die van de iPhone 7. Ook daaruit blijkt dat het nieuwe vlaggenschip beter bestand is tegen de tand des tijds dan zijn voorganger. 

Apple iPhone 7 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 19,00 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd - 5000 € 20,00 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd 150 1000 € 24,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 1000 € 26,00 € 0,- Bekijken
Ben 24 mnd 100 7000 € 29,00 € 0,- Bekijken
KPN 12 mnd 150 2000 € 62,00 € 12,00 Bekijken
Telfort 24 mnd 150 10000 € 34,50 € 0,- Bekijken
Alle Apple iPhone 7 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden