Vergelijk 3.443.771 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Dit kunnen we verwachten van de iPhone X

Achtergrond Dit kunnen we verwachten van de iPhone X
Door ,

We staan aan de vooravond van misschien wel de belangrijkste gebeurtenis sinds de lancering van de eerste iPhone. Morgen onthult Apple haar nieuwste vlaggenschepen. Eén van de toestellen die dan waarschijnlijk de revue passeert is de iPhone X. De afgelopen maanden hebben we veel gehoord over het toptoestel van het Amerikaanse technologiebedrijf. Hoogste tijd om de tussenstand op te maken.

Apple viert feest. Dit jaar is het namelijk precies tien jaar geleden dat het bedrijf de allereerste iPhone op de markt bracht: de iPhone 2G. Steve Jobs, de inmiddels overleden maar toenmalige CEO van Apple, onthaalde het toestel als ‘de verlosser’ van het fysieke toetsenbord en digitale pennetje. Volgens hem was het de eerste smartphone die volledig met een touchscreen werd bediend. Hoewel dat een te grote eer is -vóór de lancering van de iPhone 2G waren er al mobiele telefoons met een touchscreen, zoals de LG Prada die een jaar eerder op de markt verscheen- kunnen we onmogelijk ontkennen dat het toestel een ware revolutie in de smartphonewereld ontketende.

Jobs zei destijds dat dit ‘slechts het begin’ was. De geschiedenis heeft zijn gelijk bewezen: sindsdien hebben 14 andere modellen het levenslicht gezien. De iPhone 2G is een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van Apple. Inmiddels zijn we een decennium verder en vinden de iPhones van Apple nog steeds gretig aftrek bij zowel professionals als particulieren. Om bij dit tienjarige jubileum stil te staan haalt Tim Cook, de huidige CEO van Apple, alles uit de kast om haar nieuwste ‘game changer’ te presenteren.

Morgen is het grote moment. Dan doet Apple naar verwachting haar kroonjuweeltje uit de doeken. De afgelopen maanden is er al veel over gezegd en geschreven over de iPhone X, die tot voor kort de iPhone 8 werd genoemd. Sinds afgelopen weekend liggen er nog meer details op straat over het vlaggenschip. In dit artikel staan we uitgebreid stil bij de geruchten die we voorbij hebben zien komen.

iPhone X conceptfoto

De naam

Laten we eerst even kort stilstaan bij de namen van de vlaggenschepen die we dinsdag te zien krijgen. Volgens de laatste berichten krijgen we morgen maar liefst drie telefoons te zien: de iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone X. De eerste twee zijn de opvolgers van de iPhone 7 en iPhone 7 Plus, de laatste wordt het paradepaardje waar dit stuk over gaat.

De naam iPhone X is pas vrij recentelijk opgedoken. Voor die tijd ging men er van uit dat het vlaggenschip door het leven zou gaan als de iPhone 8. De opvolgers van de iPhone 7 en iPhone 7 Plus zouden omgedoopt worden tot de iPhone 7s en iPhone 7s Plus. Steven Troughton-Smith, een bekende ontwikkelaar, spitte de broncode van iOS 11 Golden Master (GM) door -het besturingssysteem waar de nieuwe iPhones worden geleverd- en zag de namen iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone X voorbijkomen. Als je er over nadenkt is iPhone X een voor de hand liggende naam: X is namelijk het Romeinse cijfer voor tien, het magische getal waar dinsdag alles om draait.

Het beeldscherm

De iPhones hebben een IPS LCD-display, of Retina HD display zoals Apple ze ook wel noemt. De iPhone X wordt naar verluidt de eerste smartphone van de Amerikanen met OLED True Tone-scherm. Dit schermtype is weliswaar een stuk duurder dan de traditionele LCD-displays, maar hebben wel een aantal voordelen. Zo zijn ze opgebouwd uit drie subpixels die je onafhankelijk van elkaar kunt in- en uitschakelen. Zo hebben OLED-schermen niet alleen een groter kleurbereik, maar ook goede zwartwaarden en bredere dynamische range. Verder springen OLED-displays zuiniger om met energie dan LCD-schermen.

De afgelopen maanden hebben we vele conceptfoto’s van de iPhone X voorbij zien komen. Het gerucht gaat dat deze 5,8 inch in doorsnee is en nagenoeg heel de voorzijde bedekt. Daarmee treedt Apple in de voetsporen van Samsung, LG, Alcatel en Xiaomi. Deze fabrikanten hebben inmiddels één of meerdere toestellen met zogeheten edge-to-edge displays op de markt gebracht (denk bijvoorbeeld aan de Samsung Galaxy S8, LG G6 of Xiaomi Mi Mix 2). Zodoende is er geen ruimte voor een Home-knop aan de voorkant, maar daar staan we in de volgende paragraaf uitgebreid bij stil.

Het scherm krijgt mogelijk een ‘touch bar’ of ‘function area’. Deze feature ken je misschien van de nieuwste MackBook Pro. Het is een aanraakgevoelige strip die, afhankelijk van het programma dat op dat moment actief is, een set specifieke functies heeft. Zo kun je bijvoorbeeld emoji toevoegen als je WhatsApp Web open hebt staan, of de mediaspeler bedienen als je muziek afspeelt. Volgens het geruchtencircuit wilde Apple aanvankelijk een thuisknop in het scherm verwerken, maar deden zich zo veel technische problemen voor dat het team besloot om daar van af te zien. Als je deze touch bar buiten beschouwing laat, heb je 5,15 inch over om het de iPhone X mee te bedienen. Troughton heeft eveneens ontdekt dat het vlaggenschip een schermresolutie van 2436 bij 1125 pixels heeft (of 2800 bij 1242 als je uitgaat van 5,8 inch met function area).

Tevens zijn er aanwijzingen opgedoken dat het scherm met een feature komt die ‘Tap to Wake’ heet. Daarmee schiet het toestel uit de slaapstand als je twee keer achter elkaar op het scherm tikt. Bij de meeste Android-telefoons is dat al jaren gemeengoed en ook Apple waagt zich er nu aan.

iPhone X conceptfoto

De hardware

Met name over de hardware is de afgelopen dagen veel te doen geweest. Zo krijgt de iPhone X naar verluidt een A11 hexacore-processor, oftewel een CPU met zes kernen. Deze is samengesteld uit twee clusters, namelijk twee Monsoon cores voor de zwaardere taken en vier low-power Mistral cores. Over de kloksnelheden tasten we weliswaar in het duister, maar je mag er van uitgaan dat geen enkele taak te zwaar voor ze is. Ter vergelijking: de A10 Fusion chip van de iPhone 7 en iPhone 7 Plus kan snelheden tot 2,34 GHz halen. Volgens Troughton heeft de iPhone X 3 GB werkgeheugen.

Ook over de opslagcapaciteit wordt volop gespeculeerd. Maar nog steeds geldt dat je van tevoren goed moet nadenken over de hoeveelheid opslagruimte je nodig denkt te hebben: het geheugen kun je namelijk niet uitbreiden met microSD-kaart. Sinds vorig jaar krijg je minimaal 32 GB intern geheugen voor al je apps, foto’s en mediabestanden. Wellicht komt Apple met drie verschillende opslagcapaciteiten aanzetten zoals we van de iPhone 7 (Plus) kennen: 32 GB, 128 GB of 256 GB. We hebben echter ook berichten gehoord dat de iPhone X minimaal 64 GB of 128 GB intern geheugen krijgt.

De iPhone 5s was de eerste smartphone van Apple met Touch ID. Sindsdien hebben alle iPhones een vingerafdrukscanner. Zoals we al zeiden wilde Apple deze samen met de thuisknop in het scherm verwerken, maar zonder succes. Vervolgens hoorden we dat deze wellicht aan de zijkant of achterkant verwerkt zou worden in plaats van de voorzijde. Volgens de laatste berichten krijgt de iPhone X geen Touch ID, maar heeft Apple een alternatief bedacht: Face ID. Deze kun je het beste vergelijken met de gezichtsherkenningssoftware van Samsung: deze scant de contouren van je gezicht en als deze overeenkomt met het profiel van jouw gezicht, wordt je toestel ontgrendeld. Dat is niet het enige kunstje van Face ID. Je kunt hem ook gebruiken om aankopen in de App Store en iTunes Store te autoriseren en voor AutoFill in Safari.

Elke iPhone heeft drie knoppen aan zijkant: twee volumeknoppen en de aan/uitschakelaar. Ook de iPhone X heeft een drietal knoppen. De aan/uitknop makt echter plaats voor een multifunctionele button. Deze wordt simpelweg de ‘side button’ genoemd. Deze bevindt zich aan de rechterkant van het toestel en is iets groter dan de aan/uitknop die je gewend bent. Als je deze knop kort ingedrukt houdt, wordt Siri geactiveerd. Tik je er twee keer op, dan verschijnen je betaalgegevens van Apple Pay in beeld. En als je hem tegelijkertijd met de volumeknop omhoog indrukt, wordt het noodnummer gebeld. Je kunt er ook zelf functies aan toekennen, zoals een schermafbeelding maken. De side button is geen fysieke knop die je kunt indrukken, maar werkt met de Taptic Engine die haptische feedback verstuurt.

Hoeveel vermogen de accu van de iPhone X heeft, is onbekend. Wel hebben we vernomen dat je hem draadloos kunt opladen met de Qi-standaard. Daarmee is het de eerste smartphone uit het assortiment van Apple die zonder kabeltje opgeladen kan worden. Keerzijde is wel dat dit niet zo snel gaat als met de oplader. Dat komt doordat Apple naar verluidt een oudere versie van de Qi-standaard heeft gekozen. Bovendien kun je mogelijk alleen de door Apple gecertificeerde draadloze opladers gebruiken.

De hoofdtelefoonaansluiting is wederom nergens te bekennen. Het gerucht gaat dat je er dit jaar gratis en voor niets de AirPods van Apple bij cadeau krijgt. De lightning-naar-mini-jack adapter krijg je er eveneens bij. Daarmee kun je je oude headset ook op de iPhone X gebruiken.

iPhone X conceptfoto

De camera

De afgelopen maanden hebben we meer dan eens gehoord dat de iPhone X een dual-camerasysteem krijgt. Steven Troughton-Smith, de man die de broncode van iOS 11 Golden Master (GM) vroegtijdig heeft ingezien, beweert dat de hoofdcamera een resolutie van 12 megapixels heeft. Dat zou dus betekenen dat het vlaggenschip aan de achterkant niet twee, maar slechts één cameralens krijgt. Volgens de ontwikkelaar kun je hiermee 4K video’s met een frameratesnelheid van 60 beelden per seconde (fps) opnemen. Full HD-video’s hebben een maximale verversingssnelheid van 240 fps. De FaceTime-camera heeft nog altijd dezelfde 7 megapixelresolutie. Hiermee kun je Full HD-video’s met 30 fps opnemen.

De software

De afgelopen maanden heeft Apple meerdere testversies van iOS 11 uitgerold (10 om precies te zijn). De aanstaande vlaggenschepen worden allemaal standaard voorzien van het nieuwe besturingssysteem van Apple. Zo heeft Apple tal van vernieuwingen doorgevoerd in het OS. Zo heeft het Bedieningspaneel een nieuw likje verf gekregen en kun je deze helemaal naar je eigen smaak inrichten. Ook de App Store heeft een nieuw design gekregen en is hij nog gebruiksvriendelijker. Zo is er onder meer een afgescheiden sectie voor games, krijg je meer informatie bij apps en staat pdate-informatie voortaan bovenaan.

Een andere nieuwe toevoeging aan iOS 11 is de Bestanden-app. Daarmee kun je door alle bestanden en documenten bladeren die je op je toestel hebt staan. Ze staan niet alleen netjes gegroepeerd bij elkaar, maar het beheer ervan is eveneens een stuk makkelijker. Siri, de digitale assistent van Apple, heeft straks ook een mannelijke stem en kan meer taken oppakken. Zo kan hij bijvoorbeeld vragen beantwoorden die je intikt, of je helpen herinneren aan bankoverschrijvingen. Kun je het toetsenbord niet met één hand bedienen? Dan is er éénhandsbediening. Hiermee verklein je het virtuele toetsenbord en plaats je deze aan de linker- of rechterkant van het scherm. Verder kun je meer doen met Notities en Live Photos, zoals documenten ondertekenen en scannen. Tot slot kun je het besturingssysteem apps laten verwijderen die je niet gebruikt.

Ook heeft Apple een nieuwe soort emoji toegevoegd aan iOS 11: animoji. Dit zijn driedimensionale emoji die kunnen bewegen en praten. Door de Face ID camera te gebruiken bepaal je zelf hoe animoji bewegen met hun ogen, wangen en hoofd. De camera registreert namelijk 50 herkenningspunten, van de jukbeenderen tot de wenkbrauwen. Terwijl je de camera aankijkt kun je ook een boodschap opnemen. Je iMessage-berichten worden hierdoor nog persoonlijker. Je kunt kiezen uit onder meer een kat, hond, aap, robot, eenhoorn en drol.

De adviesprijs en introductiedatum

Zoals je waarschijnlijk wel zult begrijpen hangt er aan de iPhone X een fors prijskaartje. Volgens het geruchtencircuit verschijnt het vlaggenschip in twee of drie verschillende varianten. Het instapmodel kost omgerekend meer dan 1.000 euro. De duurste uitvoering -met 256 GB aan geheugen- zou zelfs ruim 1.150 euro moeten opleveren. Dat zijn nagenoeg dezelfde prijsniveaus als het bedrijf momenteel hanteert met de iPhone 7 Plus.

Wanneer de eerste exemplaren worden verscheept, is een longshot. De meeste marktkenners, analisten en beroepslekkers zijn het eens dat de iPhone X nog voor het einde van de maand al in de schappen ligt. Of dat ook voor Nederland geldt is nog maar de vraag. Het gerucht gaat dat er slechts enkele miljoenen toestellen klaarliggen om verscheept te worden. Deze moeten internationaal verdeeld worden. Het zou ons dus niet verbazen als de iPhone X pas ergens in oktober in ons land verkrijgbaar is. 

 

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden