Vergelijk 3.500.220 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Hands-on: Motorola Moto X4

Achtergrond Hands-on: Motorola Moto X4
Door ,

Niet lang geleden toonde Motorola haar nieuwe troef in de middenklasse, de Moto G5S. Toch vonden ze dat blijkbaar niet genoeg. De Moto X4 werd vorig week aangekondigd en het toestel lijkt de concurrentie aan te gaan met diens neef. We hebben het toestel in onze handen gehad om te kijken wie er zou winnen.

Het van origine Amerikaanse bedrijf Motorla is een tijdje terug opgekocht door het Chinese Lenovo. Sindsdien hebben ze ons prima smartphones laten zien die tegen even prima prijsjes over de toonbank gingen. Toestellen als de Moto G5S bijvoorbeeld. Toch wilde Motorola er blijkbaar nog een wapen bij in de middenmoot bij, dat een keukentrapje hoger staat de deze G5S. Dat tweede wapen is de nieuw geïntroduceerde Motorola Moto X4.

Motorola Moto X4

Design

De X4 ziet er niet verkeerd uit. Het toestel heeft aan de voor- en achterkant een laag beschermend glas. Aan de voorkant van het toeste beschermt dit glas het scherm tegen krassen en vallen en aan de achterkant beschermt het eveneens, maar daar zorgt het ook voor een sterk glanzend effect. Toch voelt de achterkant meer aan als plastic dan als glas. Het nadeel van deze achterkant is ook dat het heel gemakkelijk vingerafdrukken aantrekt. Tussen de voor- en achterkant zit een metalen behuizing die er mede voor zorgt dat de Moto X4 stevig aanvoelt.

Op de achterkant zit ook een bult en in die bult op zitten twee camera's, maar daarover later meer. Deze bult, en eigenlijk de rest van het ontwerp, is helaas niet erg vernieuwend. De Moto X4 heeft een paar kleine aanpassinkjes gekregen maar verder is het design nagenoeg hetzelfde als dat van de G5S. Al is de Moto X4 wat aan de grote kant voor het formaat van het scherm, dat neemt niet weg dat het toestel er prima uitziet.

Motorola Moto X4

Het toestel is ook nog eens waterdicht. Al mogen we dat van de fabrikant eigenlijk niet zo zeggen. De letterlijke term is waterafstotend en als we heel technisch aan de slag gaan moeten we zeggen dat het toestel een IP68-certificering heeft. Daarmee zou het toestel het een halfuur lang volhouden op een maximale diepte van anderhalve meter. Of dat daadwerkelijk houdt hebben we niet kunnen testen maar we weten wel dat het toestel het nog prima doet wanneer het een kwartier in ondiep water ligt.

Camera

Zoals gezegd zitten er twee camera's in de bult op de achterkant van de Motorola Moto X4. Deze 12- en 8-megapixelcamera zorgen er samen voor dat de Moto X4 mooie en scherpe foto's maakt. Door twee lenzen te gebruiken kan de camera meer licht binnen krijgen waardoor het toestel minder moeite heeft met het nemen van foto's in situaties waarin er weinig licht beschikbaar is. Zo is de theorie en in de praktijk blijkt het ook goed te werken. De afbeeldingen die we ermee maakten, ook met gedimde lichten, waren van indrukwekkende kwaliteit.

Motorola Moto X4

De dubbele camera heeft nog meer toe te voegen. De 8-megapixelcamera is namelijk ook een 120 gradengroothoeklens. Deze kun je gebruiken om meer op de foto te krijgen zonder dat je stappen achteruit hoeft te doen. Een kwaaltje dat hierbij optreedt is er een die we wat vaker zien bij groothoeklenzen. De hoeken van de afbeeldingen worden namelijk goed zichtbaar vervormd. De kwaliteit van deze foto's valt echter niet tegen.

Power

Met een Snapdragon 630 onder de motorkap is de Moto X4 niet het snelste toestel dat er op de markt is, maar daar is de prijs dan ook niet naar. Toch is deze processor meer dan snel genoeg voor veruit de meeste gebruikers. Deze processor wordt ook nog eens bijgestaan door 3GB aan werkgeheugen, meer dan genoeg om met verve te multitasken. Het toestel dat wij in onze handen kregen hebben we daarin ook eens goed op de staart getrapt er was zo gauw niets van verslapping te merken.

Motorola Moto X4

Ook qua stroomvoorziening is de Moto X4 goed bedeeld, de accu van het toestel heeft een capaciteit van 3000 mAh. Dat is meer dan genoeg om het een dag van doorsnee gebruik vol te houden. Als je het rustig aan doet haal je misschien zelfs het einde van de volgende dag. De software van de Moto X4 is ook redelijk geoptimaliseerd waardoor het toestel het zo lang kan volhouden. Zelfs wanneer je 4 bluetooth-speakers tegelijk aanstuurt verbruikt de Moto X4 niet al teveel power.

Conclusie

De Motorola Moto X4 is een fijne toevoeging aan het middensegment. Het toestel heeft alles waar de gemiddelde smartphonegebruiker nar op zoek is en zelfs nog een beetje meer. Het grote probleem dat Motorola hierbij heeft is dat het zichzelf in de voet kan schieten. Als je twee toestellen kort na elkaar presenteert in dezelfde prijscategorie. Beide toestellen bieden net wat anders voor net een andere prijs maar de praktische verschillen zijn eigenlijk te klein om echt onderscheidend te zijn.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden