Vergelijk 3.064.782 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vergelijking: Samsung Galaxy S8 of Samsung Galaxy Note 8?

Achtergrond Vergelijking: Samsung Galaxy S8 of Samsung Galaxy Note 8?
Door ,

Ben je in de markt voor een high-end vlaggenschip? Dan heeft Samsung dit jaar twee interessante toestellen voor je gelanceerd dit jaar: de Samsung Galaxy S8 en de Samsung Galaxy Note 8. Welke moet je nou kiezen? GSMinfo vergelijkt beide vlaggenschepen om een antwoord op je vraag te vinden

2016 was een jaar met twee gezichten voor Samsung. Aan het begin van het jaar onthulde de Zuid-Koreaanse smartphonemaker de Samsung Galaxy S7 en Samsung Galaxy S7 Edge. Beide toestellen ontvingen lovende recensies en worden nog altijd tot de betere Android-telefoons van het moment gerekend. De Galaxy S7 Edge viel zelfs meerdere malen in de prijzen. In februari 2017 kreeg het vlaggenschip een Global Mobile Award in de categorie ‘beste smartphone van 2016’. Enkele maanden later, in mei om precies te zijn, ontving het paradepaardje van de Koreanen van de Society for Information Display (SID) een prijs voor ‘meest innovatieve scherm’. De juryleden waren enorm te spreken over het vrijwel randloze design van het scherm en de draagcomfort van het toestel, ondanks het grote schermformaat. Kortom, alom erkenning, succes en niets dan lof voor de Galaxy S7 Edge.

2016 kende ook een donker randje. Het jaar werd overschaduwd door de gebeurtenissen rondom de Samsung Galaxy Note 7. Vlak na de lancering kwam de ene na de andere klacht binnen dat het vlaggenschip spontaan in brand vloog. Samsung reageerde onmiddellijk door een terugroep- en inruilactie op touw te zetten, maar helaas mocht dat niet baten. Ook de nieuwe, veilige exemplaren bleken een gevaar voor consumenten. Vliegtuigmaatschappijen stelden zelfs een reisverbod in voor de Galaxy Note 7: het toestel was niet welkom aan boord vanwege mogelijk brand- en ontploffingsgevaar. Samsung zag nog maar één uitweg: alle verkochte exemplaren terugroepen en een productie- en verkoopstop instellen. Deze beslissing had een grote impact op de kwartaalcijfers van het bedrijf. Ook voor het imago deed het niet veel goeds: vele consumenten riepen dat ze nooit meer een Galaxy-telefoon zouden kopen. Wat als een veelbelovend jaar begon eindigde in drama.

Eind maart introduceerde Samsung haar nieuwste vlaggenschepen: de Samsung Galaxy S8 en Samsung Galaxy S8 Plus. Alle ogen waren gericht op de fabrikant, omdat het de eerste vlaggenschepen waren sinds het debacle met de Galaxy Note 7. Enkele weken na de lancering in april meldde Samsung dat de vlaggenschepen populairder waren dan hun voorgangers. Begin augustus meldden marktanalisten dat beide vlaggenschepen naar schatting zo’n 20 miljoen keer over de toonbank waren gegaan. Een schot in de roos dus voor Samsung. Je kunt je dus afvragen in hoeverre Samsung daadwerkelijk een deuk in haar imago heeft opgelopen door de Note 7. 

Eind augustus lanceerde Samsung haar nieuwste aanwinst: de Samsung Galaxy Note 8. De verkoop van het vlaggenschip start half september. Op dit moment kunnen we dus nog geen zinnig woord over de populariteit van Samungs laatste kroonjuweeltje zeggen. Maar voordat je naar de winkel rent om de zuurverdiende centen aan de Galaxy Note 8 uit te geven, is het goed om dit toestel met de Galaxy S8 te vergelijken. Wat hebben beide toestellen met elkaar gemeen en wat zijn de belangrijkste verschilpunten? Wij hebben ze voor je opgesomd.

Samsung Galaxy Note 8

Design

Als we de Samsung Galaxy S8 en Samsung Galaxy Note 8 naast elkaar leggen, lijkt het alsof we twee keer hetzelfde toestel zien. Qua afmetingen is de Note 8 de grotere van de twee, maar dat is niet ook niet zo vreemd gezien het grotere scherm. Hij is ook net iets breder en dikker dan de S8. De vraag die je jezelf moet stellen is of je het wel ziet zitten om met zo’n grote telefoon op zak rond te lopen. Met één hand bedienen is uitgesloten, maar dat geldt ook voor de S8.

Aan de voorzijde en zijkanten zien we veel overeenkomsten. Het Infinity Display bedekt nagenoeg heel de voorkant: zo’n 83 procent van het gehele oppervlakte bij beide toestellen. Dat betekent dat je alleen aan de onder- en bovenkant een beetje ruimte overhoudt voor de camera, microfoon, speaker en sensoren. De schermranden lopen gebogen af zodat de voorkant naadloos overloopt naar het frame. Van het frame naar de backpanel is het toestel eveneens gebogen. Dat geeft de vlaggenschepen een symmetrisch design. De materiaalkeuze is bij beide vlaggenschepen identiek: dat is een combinatie van glas en metaal (aluminium). Aan de rechterkant vinden we de welbekende volumeknoppen en aan/uitschakelaar. Links aan de zijkant heeft Samsung een dedicated Bixby-knop geplaatst. In het begin kon je deze programmeren voor andere features, maar daar heeft Sammy inmiddels een stokje voor gestoken.

Het grootste designverschil zien we aan de achterkant. De Note 8 heeft namelijk een dubbele camera geplaatst. De S8 moet genoegen nemen met één lens. Bij de Note 8 is deze bovendien in een zwarte balk verwerkt. Deze is bij de S8 nergens te bekennen. De vingerafdrukscanner vinden we bij beide toestellen op dezelfde (onhandige) plaats, namelijk rechts van de hoofdcamera (links als je het vanuit het scherm bekijkt). De Note 8 is verder het enige vlaggenschip dat met S Pen wordt geleverd. Deze heeft Samsung aan de onderkant van het toestel in de behuizing verwerkt. Ondanks deze extra inkeping is het toestel IP68 gecertificeerd, net als de S8. Beide toestellen zijn dus in dezelfde mate stof- en waterdicht. Ook de hoofdtelefoonaansluiting en USB-C poort vinden we op beide telefoons terug.

Beeldscherm

Zowel de Samsung Galaxy S8 als de Samsung Galaxy Note 8 zijn kolossale telefoons, laat daar geen misverstand over bestaan. Ze hebben een beelddiagonaal van respectievelijk 5,8 inch en 6,3 inch. Ter vergelijking: de meeste phablets komen niet verder dan 5,5 inch. Welke van de twee je dus ook kiest, je haalt een reusachtige telefoon in huis. De Note 8 is het grootste toestel in het assortiment van Samsung, gevolgd door de S8 Plus met zijn 6,2 inch grote scherm. Door het verschil in schermformaat heeft de Note 8 net een iets lagere pixeldichtheid in vergelijking met de S8: 529 ppi tegenover 570 ppi.

Natuurlijk mogen we het Infinity Display niet vergeten. Dit scherm werd bij de S8 en S8 Plus geïntroduceerd en Samsung kreeg van meet af aan veel lof hiervoor. Zowel de S8 als de Note 8 hebben hetzelfde WQHD+ resolutie. Hierdoor beschik je over maar liefst 2960 bij 1440 pixels. Om energie te besparen kun je de schermresolutie naar beneden schroeven: naast WQHD+ kun je ook voor Full HD+ (2220 bij 1080 pixels) en HD+ (1480 bij 720 pixels) kiezen. Op beide vlaggenschepen is dit Infinity Display een Super AMOLED-scherm. Dat betekent dus sublieme kleuren en uitmuntende zwartwaarden.

Samsung Galaxy S8

Beide toestellen hebben tevens dezelfde 18,5:9 beeldververhouding en genieten bescherming tegen krassen dankzij Corning Gorilla Glass 5. Tevens hebben beide vlaggenschepen het Always On display. Daarmee hoef je niet eerst je toestel te ontgrendelen voordat je bijvoorbeeld kunt kijken hoe laat het is of dat je gemiste oproepen hebt. Bij de Note 8 heeft deze nog een extra functie: je kunt er aantekeningen en krabbels op maken met de S Pen. Tot slot ondersteunen beide toestellen HDR10. Dat staat voor High Dynamic Range en zorgt er voor dat de contrasten nog scherper zijn. Voorwaarde is wel de video die je bekijkt ook in HDR is opgenomen.

Als we het beeldscherm van de S8 met de Note 8 vergelijken, dan is de enige ‘winst’ die Samsung heeft weten te behalen dat het een groter Infinity Display op de Note 8 heeft weten te integreren. Kijken we naar de mogelijkheden en features van de schermen, dan zijn de verschillen te verwaarlozen. Waar het op neerkomt is dat beide toestellen met een topscherm worden geleverd.

Camera

Als we de camera’s van de Samsung Galaxy S8 met die van de Samsung Galaxy Note 8 vergelijken, zien we direct een groot verschil: het eerstgenoemde toestel heeft één cameralens, de Note 8 heeft er twee. Dat betekent dat beide toestellen een andere camera-ervaring bieden. Laten we beide eens onder de loep nemen.

De S8 heeft vrijwel dezelfde camera als zijn voorganger, de Samsung Galaxy S7. Hij beschikt over een 12 megapixel UltraPixel camera met Dual Pixel Sensor en optische beeldstabilisatie, fasedetectie autofocus (PDAF), Smart Autofocus en f/1.7 diafragma. Hoe kleiner dit laatste getal, des te groter de lensopening naar de beeldsensor. Dat betekent dat er dus meer licht op de beeldsensor valt en foto’s die in het (schemer)donker zijn genomen er beter uitzien. Grootste verschil ten opzichte van de S7 is dat Samsung de beeldverwerkingstechniek van de Image Signal Processor of ISP heeft verbeterd. Hierdoor worden HDR-foto’s 40 procent sneller vastgelegd. Het resultaat is nog scherpere foto’s met minder bewegingsonscherpte. Een andere bijkomstigheid van de camera is dat je je geen zorgen hoeft te maken over krassen voor de lens: de camera steekt namelijk niet langer uit aan de achterkant.

Samsung Galaxy Note 8

De Note 8 heeft twee 12-megapixelcamera’s. Bij smartphones met dual-camerasysteem is meestal één van de lenzen uitgerust met optische beeldstabilisatie. Samsung heeft deze feature in beide camera’s verwerkt. Mooie, scherpe en onbewogen foto’s schieten is dus eveneens een eitje met de Note 8. De ene camera fungeert als een normale groothoeklens en heeft dezelfde features als de camera van de S8. Oftewel, PDAF, Smart Autofocus en f/1.7 diafragma. De ander is uitgerust met telelens en heeft een f/2.4 diafragma in huis. Zowel de S8 als de Note 8 hebben dezelfde 8 megapixel selfiecamera aan de voorkant.

Dankzij het dual-camerasysteem heeft de Note 8 een aantal trucs in huis die je niet bij de S8 aantreft. Om te beginnen beschikken de camera’s van de Note 8 over 2x optische zoom. Daarmee haal je onderwerpen die veraf staan dichterbij, zonder dat je aan beeldkwaliteit hoeft in te leveren. Optische zoom is dan ook heel wat anders dan digitale zoom. Bij deze laatste vorm van zoom gaat de fotokwaliteit snel achteruit. Live Focus is eveneens een feature die je exclusief op de Note 8 aantreft. Hiermee schiet je portretfoto’s waarbij de hoofdpersoon haarscherp in beeld is en de achtergrond wazig is gemaakt. Fotografen noemen dit ook wel het bokeh-effect. Als je niet honderd procent tevreden bent over het resultaat, dan kun je de waas op de achtergrond na afloop nog altijd aanpassen. Als je Live Focus gebruikt voor een portretfoto, zie je alleen de hoofdpersoon of personen in beeld. Dual Capture legt vast wat er zich buiten het beeld van de camera afspeelt. Beide foto’s vind je terug in de galerij.

Hard- en software

Als we een kijkje onder de motorkap nemen, dan zien hebben beide vlaggenschepen vrijwel dezelfde specificaties. Als ze het in een krachtmeting tegen elkaar opnemen, zullen de verschillen qua prestaties minimaal zijn. Zo hebben beide vlaggenschepen dezelfde Exynos 8895 octa-core processor, Mali-G71 grafische processor, 64 GB aan interne opslag (uitbreidbaar tot 256 GB), dual-band WiFi, Bluetooth 5, 4G-module, NFC-chip voor mobiele betalingen en USB-C aansluiting. Verder hebben beide toestellen dezelfde beveiligingsopties, namelijk een irisscanner, gezichtsherkenningssoftware, vingerafdrukscanner, Samsung Knox en Secure Folder (Veilige Map).

Eén van die dingen die welk per toestel verschilt, is de hoeveelheid werkgeheugen. Zo is de S8 uitgerust met 4 GB RAM en de Note 8 met 6 GB. De Note 8 heeft daardoor meer geheugen op applicaties op de achtergrond op te slaan en ze sneller op te starten.  Vraag is alleen echter of je in praktijk zo veel RAM nodig hebt. De doorsnee huis-tuin-en-keukencomputer heeft niet eens 6 GB werkgeheugen. Tevens heeft de Note 8 een grotere batterij. De accucapaciteit bedraagt 3300 mAh. De S8 heeft een 3000 mAh batterij. Of dat ook betekent dat de Note 8 hierdoor een betere batterijduur heeft kunnen we niet zeggen. Het scherm is groter dan die van de S8 en vreet daardoor meer energie. Hoelang de accu meegaat op een volle lading moeten we in praktijk testen. Tevens kun je beide toestellen draadloos opladen. De verschillende camerasystemen hebben we in de vorige paragraaf al uitgebreid behandeld.

Samsung Galaxy Note 8

Het grootste verschil tussen de S8 en de Note 8 is zonder twijfel de S Pen. Al sinds de allereerste Galaxy Note-telefoon in 2011 levert Samsung deze vlaggenschip met de kleine stylus. Bij de eerste generaties kon je deze enkel gebruiken om aantekeningen te maken. De afgelopen jaren heeft Samsung flink aan de S Pen gesleuteld en hem steeds meer functionaliteiten gegeven. Het is niet langer een veredeld pennetje om krabbels mee te maken.

Een handige optie van de S Pen is dat je er woorden en zinnen mee kunt vertalen. Stel dat je in het buitenland in een restaurantje gaat zitten en ze hebben geen internationale variant van de kaart op hun site staan, dan selecteer je de tekst van een gerecht en laat je deze door de stylus vertalen. Zo weet je precies wat er te koop is. Je kunt de S Pen ook gebruiken om vreemde valuta en maateenheden om te rekenen, bijvoorbeeld van Engelse ponden en inches naar euro’s en centimeters.

Als je bepaalde teksten of afbeeldingen niet goed kunt lezen of zien, dan kun je de S Pen gebruiken om in te zoomen. Een andere handige toevoeging is dat je Slimme Selecties kunt maken. Handig als een afbeelding of tekst niet op het scherm past, of als je juist alleen een klein fragment van een schermafbeelding wil delen. Je kunt deze feature tevens gebruiken om je eigen geanimeerde GIF’s mee te maken. Zoals een schilder zijn kwast gebruikt om kunstwerken te maken, kun jij dat met de S Pen doen. Samsung Notes heeft een palet aan penselen, pennen en kleuren om je eigen meesterwerken mee te creëren. Het puntje van de S Pen is weliswaar slechts 0,7 millimeter dik, toch heb je totale controle over lijnen die je tekent. De punt telt namelijk 4.096 drukpunten. Als je van iemand een foto ontvangt, kun je deze aankleden en je er eigen tekst bij schrijven dankzij Live Message. En uiteraard kun je ook aantekeningen maken met de S Pen. Dat kan met Samsungs apps Samsung Notes, maar ook op het Always On display. Ideaal als je snel een boodschappenlijstje samenstelt, of een belangrijke afspraak wil noteren.

Wat betreft de software: zowel de S8 als de Note 8 worden geleverd met Android 7.1.1 Nougat en Experience UI. In augustus kondigde Google haar nieuwste Android-versie officieel aan: Android 8.0 Oreo. Beide vlaggenschepen krijgen in de toekomst de update naar Android Oreo, zo heeft Samsung beloofd. De digitale assistent Bixby werd bij de presentatie de S8 en S8 Plus gelanceerd. Deze is eveneens te vinden op de Note 8.

Samsung Galaxy Note 8

Prijs

Zowel de Samsung Galaxy S8 als de Samsung Galaxy Note 8 komen met top-of-the-line specificaties en een strak design. Dat betekent dat het prijskaartje er ook naar is. De S8 kostte aanvankelijk in de winkels 799 euro. Het vlaggenschip is minder dan een half jaar oud en inmiddels flink in prijs gezakt. Als je goed zoekt op internet vind je hem voor net iets meer dan 600 euro. Oftewel, bijna 200 euro goedkoper dan in de eerste maanden na lancering. De Note 8 is niet alleen het grootste, maar ook het duurste toestel dat Samsung ooit op de markt gebracht heeft. Bij de Note 7 van afgelopen jaar klaagden sommigen al dat deze behoorlijk prijzig was. Bij de Note 8 hebben de Koreanen er nog een schepje bovenop gedaan. Er hangt een duizelingwekkend prijskaartje van 999 euro aan. Vermoedelijk verlaagt Samsung vroeg of laat wel een keer de adviesprijs, maar op dit moment moet je de hoofdprijs voor het vlaggenschip betalen. Is het zijn geld waard, of kun je beter enkele honderden euro’s besparen met de S8?

Conclusie

De Samsung Galaxy S8 als de Samsung Galaxy Note 8 behoren tot de beste Android-smartphones die je op dit moment kunt krijgen voor je geld. Ze hebben een prachtig symmetrisch design met Super AMOLED Infinity Display en de krachtigste specificaties onder de motorkap die nu verkrijgbaar zijn. Het zijn echte powerhouses in een strak, hip jasje.

Beide vlaggenschepen hebben veel met elkaar gemeen, maar toch kunnen we de nodige verschillen aanwijzen. Zo heeft de Note 8 een aanzienlijk groter scherm, dual-camerasysteem, forsere accu en wordt hij met S Pen geleverd. Dat zijn de enige noemenswaardige verschillen tussen beide toptoestellen. De vraag is of deze features je bijna 400 euro waard zijn. Dat is namelijk het prijsverschil tussen de S8 en Note 8. Maar zijn het allemaal wel pluspunten?

Samsung Galaxy S8 prijzen vergelijken

Samsung Galaxy S8
Met abonnement: Vanaf € 25,00 p/m
Los toestel: € 419,00

Vergelijk prijzen

Laten we ze eens op een rij zetten. De een zal het kolossale Infinity Display van de Note 8 een voordeel noemen, maar bedenk wel dat een 6,3 inch grote telefoon niet makkelijk is om overal mee naar toe te nemen. In de meeste jas- en broekzakken past hij waarschijnlijk niet. Grote kans dus dat hij ergens op de bodem van je tas of rugzak belandt. Als je voortdurend overal foto’s van maakt, dan heeft de dubbele 12-megapixelcamera zeker een meerwaarde. Schiet je daarentegen af en toe een plaatje, dan is het goed om te weten dat de enkele cameralens van de S8 ook prachtige foto’s schiet. Je bent echter wel in je mogelijkheden beperkt: zo heeft de camera van de S8 geen Live Focus, Dual Capture of 2x optische zoom. De Note 8 heeft een accu die 10 procent meer power bevat dan de batterij van de S8. Vermoedelijk heb je deze extra energie nodig om het reusachtige scherm van de Note 8 van stroom te voorzien. In dat geval betekent een grotere batterij niet een betere batterijduur. En tot slot moet je je afvragen of je de S Pen veel gaat gebruiken, of dat je het een leuke gimmick vindt waar je nauwelijks naar omkijkt.

Is het gat van 400 euro gerechtvaardigd? Dat is helemaal afhankelijk van jouw wensen en de manier waarop je je smartphone denkt te gaan gebruiken. Wij persoonlijk vinden 400 euro voor een tweede camera en stylus wel erg veel van het goede. Veel eigenschappen van de Note 8 vind je ook bij de S8: denk aan het design, het grote scherm, de krachtige specificaties onder de motorkap, goede camera en mogelijkheid tot draadloos opladen. Wij erkennen dat de dual-camera en S Pen nieuwe features hebben gekregen, maar het prijsverschil is in onze ogen te groot om de Note 8 zonder meer als beste koop aan te bevelen. 

Samsung Galaxy Note 8 prijzen vergelijken

Samsung Galaxy Note 8
Met abonnement: Vanaf € 24,50 p/m
Los toestel: € 455,00

Vergelijk prijzen

Bijna vergeten: als je de Note 8 vóór 14 september bestelt, krijg je er van Samsung de DeX Dock bij cadeau. Hiermee kun je het vlaggenschip draadloos opladen, maar ook transformeren in een desktopcomputer. Op de DeX Dock kun je namelijk een monitor, toetsenbord, muis en ethernetkabel aansluiten. Als je dan de Note 8 in de docking station plaatst, zie je het beeld van het toestel op het grote scherm verschijnen. Samsung DeX Dock kun je eventueel ook los in de winkel kopen. Daar betaal je momenteel tussen de 80 en 90 euro voor. Zelfs als je deze los aanschaft ben je nog altijd honderden euro’s goedkoper uit met de S8. 

Samsung Galaxy S8 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 100 500 € 25,00 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 27,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 27,50 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 33,00 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd 150 2000 € 36,00 € 0,- Bekijken
Telfort 24 mnd 150 5000 € 33,50 € 0,- Bekijken
Alle Samsung Galaxy S8 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden