Vergelijk 2.444.025 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Hands-on: Wiko VIEW, VIEW XL en VIEW Prime

Achtergrond Hands-on: Wiko VIEW, VIEW XL en VIEW Prime
Door ,

Er komt dit jaar veel uit Frankrijk naar de IFA in Berlijn, waaronder drie toestellen van Wiko. Wiko weet doorgaans prima smartphones te presenteren met een zacht prijsje. Of dat deze maal ook het geval is gaan we gauw kijken.

Ja, dat is zeer zeker het geval. Wiko heeft meerdere toestellen meegenomen om aan het publiek te laten zien maar de toestellen die ons het meest opvallen zijn de drie VIEW-toestellen: De Wiko VIEW, Wiko VIEW XL en Wiko VIEW Prime. Heel even dachten we namelijk dat we bij LG binnen waren gelopen. Dat komt doordat de toestellen zijn voorzien van een 18:9 beeldverhouding, of eigenlijk 2:1. Dat wil zeggen dat de beeldschermen exact twee keer zo lang zijn als dat ze breed zijn. De smartphones zijn er echter niet groter op geworden, alleen de schermen zijn gegroeid.

Wiko VIEW XL

Wiko doet altijd haar best om de innovaties van smartphonegiganten naar toestellen te brengen die minder dan de helft kosten. In het geval van de VIEW-toestellen gaat het qua innovatie dan voornamelijk om de beeldverhouding van het display. Ook zijn alledrie de smartphones uitgerust met een vingerafdrukscanner en de VIEW Prime heeft in plaats van een enkele selfiecamera zelfs twee selfiecamera's verwerkt in de kleine ruimte die er boven het scherm nog over is gebleven. En dat alles voor minder dan 300 euro. Klinkt interessant toch? Reden te meer om ze ter hand te nemen.

Genoeg te zien

We hebben de schermen al eventjes besproken maar we raken er maar moeilijk over uitgepraat. De beeldverhouding past eigenlijk heel erg goed bij de vorm van een smartphone. Doordat alleen het scherm groter is geworden, en de rest van het toestel niet, is er meer van de voorkant gevuld met het scherm, en we kijken toch het meeste naar het scherm van onze smartphones. Door deze schermen in te zetten bij smartphones die nog niet de helft kosten van andere fabrikanten die deze beeldverhouding gebruiken zet Wiko zichzelf op een interessante plaats in de smartphonemarkt.

Wiko VIEW

Het is echter niet louter lof wat deze schermen ontvangen. Hoewel ze er goed uitzien zijn het niet de meest scherpe displays. De schermen van de VIEW en de VIEW Prime hebben een 5,7-inch diagonaal en de VIEW XL heeft een 5,99-inch beeldscherm. Alledrie de schermen hebben een zogeheten HD+ resolutie van 720 bij 1440 pixels. Zeker voor het grote scherm van de Wiko VIEW XL is deze resolutie misschien net te laag om echt indrukwekkend te zijn.

Nog meer te zien

We zijn eraan gewend geraakt dat smartphones naast belapparaten ook zakformaatcamera's zijn. Daar zijn ze bij Wiko evengoed aan gewend. Daarom zijn de toestellen vrij goed bedeeld wat camera's betreft. De VIEW en VIEW XL zijn exact hetzelfde uitgerust. Ze hebben een 13-megapixelcamera met een led-flitser op de achterkant en aan de voorkant hebben ze een 16-megapixelcamera die eveneens wordt vergezeld door een flitser. De toestellen zouden dus in ieder licht een geschikte foto moeten kunnen maken.

Bij de VIEW Prime heeft Wiko er een schepje bovenop gedaan. Aan de achterkant zit een 16-megapixelcamera, dat is iets beter dan de andere VIEW's maar niet het opvallendste. De VIEW Prime is namelijk aan de voorkant uitgerust met twee camera's. De eerste is een 20-megapixelcamera die machtig scherpte selfies moet maken. De tweede is een groothoekcamera met een lenshoek van 120 graden, ontworpen om je hele bende tegelijkertijd op een selfie te krijgen. Als je de standaardlens gebruikt en sommige mensen passen er net niet op dan vraagt het toestel of je niet liever die groothoeklens gebruikt. Een fijne hulp.

Wiko VIEW

Komen ze wel vooruit?

Een belangrijke vraag voor veel consumenten is of een toestel hun smartphonegebruik wel bij kan houden. Het antwoord op deze vraag is altijd dat dit afhangt van je smartphonegebruik. De VIEW en VIEW XL zijn uitgerust met een Snapdragon 425-processor en de VIEW Prime heeft een Snapdragon 430 onder de motorkap. Beide processoren komen we vaker tegen in het middensegment en gezien de prijs van deze toestellen zijn ze meer dan schappelijk toebedeeld. In de VIEW en VIEW XL worden de chips overigens bijgestaan door 3GB aan werkgeheugen terwijl de VIEW Prime voorzien is van maar liefst 4GB.

Wat betekent dit allemaal? Dit betekent dat alledrie de smartphones geschikt zijn om de meeste apps vrolijk te laten draaien. Wanneer er wat meer van ze wordt gevraagd zullen ze echter gaan protesteren. Wat ook wel eens voorkomt is dat smartphones heet worden omdat ze wat meer onder druk komen te staan. Of dit ook het geval is bij de nieuwe gladiatoren van Wiko durven we zo nog niet te zeggen, terwijl wij ze in onze handen hebben gehad bleven de metalen behuizingen in ieder geval heerlijk koel.

Wiko VIEW Prime

Wat kost dat dan?

We hebben al een paar keer door laten schemeren dat de Wiko VIEW-toestellen een relatief klein prijsje krijgen maar we hebben nog niet gezegd waar deze prijs dan ligt. en daar gaan we nog heel eventjes mee wachten. Het is namelijk ook van belang om te weten wanneer deze kanjers te koop zullen zijn. Het goede nieuws hierbij is dat we er niet heel lang op hoeven wachten; ze komen eind september of begin oktober de Nederlandse markt op. Nu dan de kosten. De Wiko VIEW krijgt niet één, maar twee prijskaartjes. De 16GB-variant komt voor 179 euro op de markt terwijl de 32GB-versie een adviesprijs van 199 euro krijgt. De VIEW XL wordt voor 229 euro geïntroduceerd en de VIEW Prime moet tot slot 269 euro gaan kosten.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden