Vergelijk 4.232.910 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Hands-on: Alcatel A7 en Alcatel A7 XL

Achtergrond Hands-on: Alcatel A7 en Alcatel A7 XL
Door ,

Het Franse Alcatel heeft deze IFA maar liefst vier smartphones aangekondigd. Twee daarvan, de A7 en A7 XL, komen in dit artikel aan bod. We gaan eens even kijken wat we er zo in eerste instantie van vinden.

Van het Franse merk Alcatel weten we al tijden dat ze hun pijlen richten op de budgetmarkt en het middensegment. Geen verrassing dus dat de toestellen waarmee ze komen ruim onder de 400 euro liggen. Naast een stel andere smartphones presenteerde Alcatel de A7 en diens grotere broer; de Alcatel A7 XL. Qua specificaties ontlopen de twee elkaar nauwelijks, ze verschillen puur en alleen op het gebied van camera's en schermomvang. Vandaar dat we de twee samen in één artikel behandelen.

De A7's zien er uiteraard verschillend uit vanwege het formaat van hun schermen, maar de Alcatel A7 XL  is niet simpelweg een uitvergrote versie van de Alcatel A7. De A7 heeft bijvoorbeeld een tamelijk forse zwart rand om het scherm heen en zowel de speakers boven als onder het scherm zijn voorzien van een goudkleurige arcering, evenals de vingerafdrukscanner op de achterkant trouwens. Deze hoeveelheid bling heeft de A7 XL niet. De A7 XL heeft daarentegen wel duidelijk smallere zwarte randen om het hele scherm zitten.

Alcatel A7

Power?

Hierboven staat er niet voor niets een vraagteken. De A7's zijn namelijk tegelijkertijd wel en niet voorzien van een lading power. Waar ontbreekt die power dan? In de processor om precies te zijn. Werkgeheugen hebben de toestellen meer dan nodig zal zijn. Met 3GB kun je behoorlijk wat taken tegelijkertijd verwerken. Ter vergelijking, de iPhone 7 moet het met 2GB doen. Diezelfde iPhone heeft echter wel een kanjer van een processor. De A7's hebben een octa core-processor met een kloksnelheid van 1.5GHz, an sich niet verkeerd maar echt heftige apps zul je er niet probleemloos mee kunnen draaien. Dit zie je echter wel terug in de prijs.

Alcatel A7 XL

Waar die power dan wel zit? In de stroomvoorziening. De A7's hebben namelijk beide een accu met een capaciteit van 4000 mAh. Dat valt rustig te omschrijven als een berg aan energie. Deze berg zorgt ervoor dat je met de A7's een volle dag intensief gebruik van de toestellen kunt maken en met gemiddeld gebruik haal je de twee dagen waarschijnlijk ook met gemak. Ondanks dat deze toestellen niet alle opdrachten razendsnel uit zullen voeren kun je ze dus wel de hele dag met deze opdrachten bestoken. Wat wel een tikje jammer is, is dat deze accu opgeladen wordt via een USB-C aansluiting, daardoor kan het eventjes duren voordat de accu vol is.

Design

De Alcatels zijn uitgerust met Full HD-schermen, iets wat we gelukkig steeds vaker zien op dit prijspunt. De A7 heeft een 5,5-inch display dat al niet per se klein is en de A7 XL heeft een gigantisch 6-inch scherm. Wat hierbij opvalt is dat de A7 XL maar 5mm langer en breder is dan de A7 en zelfs een tikje dunner. De Alcatel A7 XL maakt dus efficïenter gebruik van de voorkant van het toestel. De hogere zogeheten screen-to-body ratio van de A7 XL zorgt ervoor dat dit toestel net wat meer aansluiting vindt bij de concurrentie en er eigenlijk gewoon beter uitziet.

Alcatel A7

De A7 is aan de achterkant voorzien van een plastic cover. Deze achterkant is voorzien van ribbels in plaats van een glanzende afwerking. Dat zorgt ervoor dat het toestel goed in je vingers blijft liggen en tegelijkertijd komen er zo ook geen vette vingerafdrukken op het toestel. Bij de achterkant ligt het allerlaatste verschil tussen de twee toestellen. De A7 XL heeft namelijk een metalen achterkant met daarin één camera meer dan de A7. Door deze extra camera wordt het makkelijker gemaakt om scherpe foto's te nemen in situaties met weinig licht. Het metaal van de A7 XL zorgt ervoor dat het toestel stevig en duurzaam aanvoelt.

Conclusie

Vooral de prijs van de Alcatel A7 en de Alcatel A7 XL maakt dat het interessante toestellen zijn. De Alcatel A7 krijgt een adviesprijs van 229 euro mee terwijl je voor de Alcatel A7 XL 279 euro neer kunt tellen. In deze prijscategorie zijn er weinig telefoons die een Full HD-scherm hebben en een accu met een dergelijke capaciteit. Dus als je op zoek bent naar een relatief goedkope Android-smartphone met een groot scherm die makkelijk het einde van de dag haalt en ook nog eens de extra veiligheid van een vingerafdrukscanner heeft dan ben je bij Alcatel aan het juiste adres.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden