Vergelijk 4.228.033 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Hands-on: Alcatel IDOL 5 en IDOL 5S

Achtergrond Hands-on: Alcatel IDOL 5 en IDOL 5S
Door ,

In de zoektocht naar mobiele alleskunners waar je geen honderden euro's aan kwijt bent kom je al gauw bij Alcatel terecht. Op de IFA in Berlijn presenteerde de Franse producent maar liefst vier van die toestellen, twee daarvan zijn de IDOL 5 en IDOL 5S.

Frankrijk laat Nederland maar al te graag zien hoe het moet, zo blijkt. Alcatel is een Franse smartphoneproducent die haar toestellen van degelijke kwaliteit voor een vriendelijk prijsje slijt. Alcatel zet graag de gebruiker in het zonnetje en richt haar toestellen in zodat je het zo persoonlijk kunt maken als je het zelf wil. De Fransen hebben een stel idolen geïntroduceerd in de budgethoek van de smartphone-industrie. De IDOL 5 en IDOL 5S zijn prijsvechters die qua uiterlijk niet in een hoger segment misstaan.

De toestellen zijn allebei uitgerust met een metalen behuizing en daarmee voelen ze stevig aan. Daarnaast ziet het er natuurlijk ook gewoon mega stoer uit. De IDOL-toestellen zijn ook in de voorgaande iteraties gericht op budget busines, dat wil zeggen dat het toestellen zijn die niet misstaan als zakelijke telefoons. De IDOL 5 en IDOL 5S zijn dan ook allebei dualsim toestellen die het eveneens mogelijk maken om zogeheten kloonapps te gebruiken, waarover later meer.

Design

Wat design betreft zijn de IDOL-toestellen kort te omschrijven als zakelijk. Dat is zowel een positief als negatief punt. Ze zien er elegant en strak uit en zouden in veel situaties qua uiterlijk prima mee kunnen. De keerzijde hiervan is dat ze niet echt spannend te noemen zijn. Eerdere Idols waren ook strak en elegant maar nodigde ook uit om de toestellen nog een tweede of zelfs een derde keer goed te bekijken. Bij de IDOL 5 en IDOL 5S missen we dat gevoel een beetje.

Alcatel, IDOL5

Aan de achterkant zien de toestellen er bijna hetzelfde uit. Aan de voorkant zijn er wel verschillen te vinden. De IDOL 5 heeft een voorkant die netjes overloopt in de glazen achterkant via de metalen behuizing aan de zijkanten. De IDOL 5S daarentegen vertoont nog sporen van de voorganger: de Alcatel Idol 4S. Het toestel heeft namelijk een uitstekende behuizing, dit bedoelen we dubbel in dat deze stevig is en ook in de zin dat deze uit het toestel steekt. Beide toestellen voelen echter meer dan degelijk aan.

Power

Gezien je bij zakelijk gebruik vaak lange dagen maakt met je smartphone is het handig om een smartphone te kiezen die het de hele dag volhoudt zonder dat je panisch op zoek moet naar een stopcontact na je soepje om vier uur. Op dat vlak blinken de IDOLs absoluut uit. De toestellen zijn uitgerust met een accucapaciteit van maar liefst 4000 mAh. Dat, in combinatie met een redelijk zuinige processor en een scherm dat niet al teveel stroom vreet, maakt dat je comfortabel het einde van de dag haalt.

Alcatel IDOL5

Die redelijk zuinige processor is tegelijkertijd misschien nog wel een dingetje voor een wat intensievere gebruiker, in ieder geval die in de IDOL 5. De IDOL 5 heeft een quad core-processor met een kloksnelheid van 1.3GHz, niet heel rap. Dat betekent dat de zwaardere taken wat langer op zich laten wachten. De IDOL 5S heeft daarentegen een octa core-processor met een kloksnelheid van 2.35GHz, hier kun je wel wat zware processen aan toevertrouwen.

De IDOLs zijn zoals gezegd voorzien van dualsim-functionaliteit en dat wil zeggen dat je zowel een persoonlijke simkaart als een zakelijke simkaart tegeijkertijd in het toestel kwijt kunt. Zo hoef je niet met twee telefoons rond te lopen. Ook hebben de IDOL 5-toestellen de mogelijkheid tot het draaien van kloonapps. Dat houdt in dat je met verschillende accounts op één toestel kunt werken. Je kunt dan bijvoorbeeld een Facebook-profiel dat je voor je vrienden gebruikt en een ander die je voor collega's gebruikt tegelijkertijd aanmelden op één toestel. Normaal gesproken is dat beperkt tot één account per toestel.

Alcatel IDOL5

Conclusie

De IDOL 5-toestelen zijn over het geheel best oké. Ze liggen fijn in de hand en ze voelen ook zeker stevig aan, ze zien er alleen niet heel inspirerend uit. De IDOL 5 kampt met een processor die niet gigantisch goed is maar deze kan wel de gangbare apps draaien. De IDOL 5S is echter wel wat krachtiger. Beide toestellen zijn klaar voor de zakenwereld met hun dualsim-functionaliteit en kloonapps.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden