Vergelijk 2.030.368 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Hands-on: Sony Xperia XZ1 en Xperia XZ1 Compact

Achtergrond Hands-on: Sony Xperia XZ1 en Xperia XZ1 Compact
Door ,

Op het eerste gezicht was het meer van hetzelfde toen Sony de Xperia XZ1 en Xperia XZ1 Compact presenteerde in Berlijn. Een ontwerp met dezelfde lijn met een paar aanpassingen. Toch zijn er meer verschillen dan we eerst dachten. GSMinfo.nl nam de toestellen alvast even in de hand.

Bij de Japanse fabrikant Sony kun je van een paar dingen uit gaan wanneer ze nieuwe toestellen aankondigen: de camera krijgt de nadruk, het uiterlijk ziet er nagenoeg hetzelfde uit en ze hebben genoeg power om het een volle dag vol te houden. Ook dit keer was dit het geval. Er was echter nog wat meer aan de hand met deze nieuwe Xperia's. Naast de gebruikelijke verbeterpunten is er vooral in de software sprake van veel innovatie bij de XZ1 en de XZ1 Compact.

De allergrootste verrassing is er een die we maar al te graag zien: de toestellen krijgen vanaf de lancering Android 8.0 Oreo mee en daarmee zijn het de eerste toestellen die hier standaard mee zijn uitgerust. Een bijkomende verrassing is dat we helemaal niet zo lang op de toestellen hoeven te wachten. Verder heeft Sony ook een 3D Creator aan de toestellen toegevoegd. Hiermee kun je zelf een 3D-scan maken van iemands hoofd. Een prachtig stukje innovatie. We gaan ook nog even kijken wat de toestellen ons te bieden hebben op het gebied van hardware.

Sony Xperia XZ1

Krachtige kern

De twee nieuwste kanjers van Sony, klein en groot, zijn voorzien van hardware waar je u tegen zegt. Zowel de Sony Xperia XZ1 als de Xperia XZ1 Compact heeft een knoepert van een processor: de Snapdragon 835. Dit beest van een processor verslindt iedere app. Bestaande uit 8 Kryo-units die elk een kloksnelheid hebben van 2.45GHz is hij haast niet bij te houden. Bijgestaan door 4GB een werkgeheugen is multitasken dus ook totaal geen probleem voor deze handsets. En dat voel je al wanneer de Sony's ter hand neemt.

Wat de software betreft zijn Sony-toestellen over het algemeen vrij strak. Ze liggen dicht bij de standaardversie van Android waardoor er amper iets in de weg staat van een gelikte gebruikservaring. Zo is het ook voor de XZ1 en XZ1 Compact. De toestellen worden vanaf de lancering uitgerust met Android 8.0 en daarmee lopen ze vooraan. Sony heeft er weinig irritante apps, of bloatware, op geïnstalleerd en zelfs de paar die erop staan kunnen worden verwijderd als we Sony een beetje kennen.

Sony Xperia XZ1 Compact

Camera

Over de camera's van de toestellen kunnen we kort zijn en simpelweg zeggen dat ze heel goed zijn, maar dat doen we niet. Ze hebben allebei een 19-megapixelcamera op de achterkant die net als de voorgangers de super slowmotion-functie hebben waarmee je 960 beelden per seconden kunt filmen bij een 720p resolutie. Ook de MotionEye van Sony vinden we terug in de XZ1's, deze maakt foto's voordat je de sluiter indrukt zodat je haast niet meer te laat kunt zijn met het nemen van een foto.

Nieuw in deze reeks Xperia-smartphones is de 3D Creator. Andere smartphones waren wel uitgerust om een ruimte in kaart te brengen, maar de Sony's kunnen nu ook een gezicht of zelfs een heel hoofd 3D in kaart brengen. Volgens Sony staat het nog in de kinderschoenen maar wat ze neer weten te zetten is op zijn minst indrukwekkend. De scans zijn nauwkeurig wanneer de gescande stil blijft zitten en hopelijk kunnen we de scans in de toekomst ook direct verbinden met een 3D-printer om onszelf af te drukken.

Sony Xperia XZ1 Compact

Design

Wat design betreft is Sony helaas niet zo vernieuwend, al jaren niet meer. Ook bij deze smartphones is dat helaas het geval. Waar de concurentie haar best doet om zoveel mogelijk van de voorkant te voorzien van schermoppervlak blijft Sony vasthouden aan de grote dikke randen boven en onder het scherm. Op een paar kleine aanpassingen na zijn de toestellen hetzelfde als de vorige set Sony-toestellen. 

Het gebrek aan veranderingen in het design bij Sony neemt niet weg dat de toestellen er goed uitzien. Naast dat ze er goed uitzien voelen ze ook stevig aan. Als je één van deze toestellen door je vingers laat gaan voelt het alsof je de Xperia's een flinke klap kunt geven zonder dat ze er echt moeite mee hebben. Dit raden we natuurlijk niemand aan maar zo voelt het in ieder geval.

Sony Xperia XZ1

Conclusie

Al met al heeft Sony het voortreffelijk gedaan. De toestellen zien er mooi uit, al zien ze er minder nieuw uit. Van binnen zijn de toestellen meer dan krachtig genoeg, waar je ze ook voor gaat gebruiken. Met de nieuwe versie van Android erop zijn de toestellen ook zeker future proof te noemen. Met name door de strakke software van de Xperia's zijn het interessante toestellen. We hoeven gelukkig niet zo lang te wachten tot ze in de winkels liggen, over een maand zouden de webshops bevoorraad moeten zijn.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden