Vergelijk 2.848.014 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

De 7 beste nieuwe features van Android 8.0 Oreo

Achtergrond De 7 beste nieuwe features van Android 8.0 Oreo
Door ,

Maandagavond Nederlandse tijd onthulde Google de naam van haar nieuwste Android-versie. Android Oreo. Of Android 8.0 Oreo voluit. Ten opzichte van zijn voorganger Android Nougat heeft de zoekmachinegigant voor het besturingssysteem meer dan genoeg nieuwe functies bedacht. GSMinfo heeft de 7 beste nieuwe features voor jullie op een gezet.

Na maanden van testen en vier Android Developer Previews verder was maandagavond dan eindelijk het grote moment aangebroken. Toen onthulde Google dan eindelijk de volgende grote update voor haar besturingssysteem: Android Oreo. Wanneer de nieuwste Android-versie naar de eerste smartphones wordt uitgerold is onduidelijk. Wel weten we welke toestellen hem op afzienbare termijn kunnen verwachten, en welke daar waarschijnlijk voor in aanmerking komen.

Smartphones die Android 8.0 Oreo kunnen verwachten

Smartphones die Android 8.0 Oreo kunnen verwachten

22 aug 2017 - Na de presentatie van de nieuwste Android-versie kun je je afvragen of ook jouw smartphone kan rekenen op Android 8.0 Oreo. In dit artikel lees je welke toestellen (hoogstwaarschijnlijk) toegang krijgen tot het nieuwe OS van Google.

Minstens net zo interessant is de vraag welke nieuwe features het nieuwe besturingssysteem met zich meebrengt. De afgelopen maanden zagen we aanwijzingen voor diverse toevoegingen, dus we wisten enigszins wel wat ons te wachten stond. Daarbij gaat het om niet alleen om kleine aanpassingen waar de gemiddelde gebruiker weinig van merkt. We hebben ook vele nieuwe features gezien die ons leven nog makkelijker maken en we wellicht dagelijks gaan gebruiken. In dit artikel noemen wij de 7 beste nieuwe features van Android Oreo.

1. Notification Channels en Notification Dots

Afgelopen jaar pakte Google het notificatiecentrum grondig aan. Als je bijvoorbeeld van meerdere mensen via WhatsApp een bericht ontving, dan werden deze gebundeld in één blok (Bundled Notifications). Dat was een grote verbetering ten opzichte van de waslijst aan meldingen die je voor die tijd op je scherm zag. Daarnaast zorgde Google ervoor dat je voortaan direct vanuit het notificatiecentrum kon reageren op berichten van anderen (Quick Reply). De meldingen wegvegen en de bijbehorende app openen behoorde daarmee tot het verleden.

Hoewel Android Nougat enkele belangrijke verbeteringen aanbracht in onze ‘boodschappenlijst’, is er altijd ruimte voor verbetering. Dat bewijst Google wel met de komst van Android Oreo. Eén van de vernieuwingen die het internetbedrijf heeft doorgevoerd, zijn notificatiekanalen of Notification Channels. Wat je hiermee kunt is het makkelijkst uit te leggen met een voorbeeld.

Veel smartphonegebruikers hebben één of meerdere apps op hun toestel geïnstalleerd waarmee ze het laatste nieuws lezen. Het gros ontvangt een melding als er iets ergens in de wereld is gebeurd. Zo zijn ze altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Deze nieuws-apps hebben één nadeel: je krijgt de hele dag door meldingen als er weer een bericht is geplaatst, of alleen bij breaking news. Het is feitelijk dus alles of niets. Maar wat als je nou alleen geïnteresseerd bent in bepaalde onderwerpen, bijvoorbeeld politiek nieuws, economisch nieuws of technieuws? Met notificatiekanalen bepaal je voor welke thema’s of kanalen je een melding ontvangt. Als je dus alleen politiek nieuws wilt lezen, kan dat. Ben je alleen geïnteresseerd in technologie gerelateerd nieuws? Geen probleem.

Android Oreo

Met notificatiekanalen regel je niet alleen over welke onderwerpen je wel en niet een melding krijgt. Je hebt ook in de hand hoe deze melding op je smartphone wordt weergegeven. Je kunt onder meer de kleur van het notificatielampje bepalen, maar ook welk geluid je hoort, of je telefoon gaat trillen of niet, of de melding al dan niet op het vergrendelscherm of de statusbalk wordt getoond en of de niet-storen modus mag worden overschreden of niet. Heb je op het moment dat de melding binnenkomt geen tijd om hem te lezen? Dan kun je de snooze-functie gebruiken. De melding wordt dan op een later tijdstip -bijvoorbeeld een half uur of een uur later- nogmaals getoond.

Tevens verschijnt er een cirkeltje met daarin een getal op de app-icoontjes. Deze badges worden ook wel Notification Dots genoemd. Zo weet je zonder het berichtencentrum te openen of je meldingen hebt gemist, maar ook of je ongelezen e-mails, Facebookberichten of andere boodschappen hebt gemist. Gemak dient de mens.

2. Smart Text Selection en Autofill

Tekst selecteren in Android is al zo oud als Methusalem. ‘Wat kun je daar nog aan verbeteren?’, vraag je je misschien af. Google heeft het antwoord. De zoekmachinegigant heeft namelijk een aantal nieuwe slimme functies toegevoegd aan tekstselectie. Vandaar de naam Smart Text Selection. Als je vroeger een telefoonnummer in beeld zag en het nummer wilde bellen, moest je de cijfers onthouden en ze een-voor-een invoeren in de dialer-app. Bij Android Oreo een telefoontje plegen niet meer zo omslachtig. Het enige dat je hoeft te doen is het telefoonnummer te selecteren en je kunt direct bellen. Op dezelfde manier voer je een bestemming in op de navigatie-app. Je selecteert het adres en zegt dat je daarheen geleid wilt worden. Deze optie verschijnt in beeld zodra je een adres arceert.

Automatisch aanvullen of Autofill is niets nieuws onder de zon. Als je bijvoorbeeld online een bestelformulier moet invullen, hoef je vaak alleen maar je voor- of achternaam in te vullen en de rest wordt -zo goed mogelijk- voor je ingevuld door Google. Bij Android Oreo werkt automatisch aanvullen ook met gebruikersnamen, wachtwoorden en creditcardnummers. Als je bijvoorbeeld via internet een bestelling plaatst en je je moet aanmelden bij je account, dan hoef je alleen nog maar je gebruikersnaam in te vullen en Google doet de rest. Ontwikkelaars kunnen deze feature eveneens inbouwen in hun apps. Je bespaart er een hoop tijd mee en je maakt ook geen typefouten meer.

Android Oreo

3. Picture-in-picture modus

Picture-in-picture modus is een feature waar Android-gebruikers al jaren om vragen. Het is een eenvoudige, maar toch geniale toevoeging waarmee je twee dingen tegelijkertijd kunt doen. Hoe werkt het? Stel dat je een leuke serie tegenkomt op Netflix. Deze wil je van begin tot eind afkijken, maar ondertussen wil je eigenlijk ook andere dingen doen op je smartphone. Tot op heden was dat onmogelijk: zodra je naar het hoofdscherm teruggaat, verdwijnt Netflix -en dus je video- naar de achtergrond. Je moest dus de keuze maken: of Netflix kijken, of bijvoorbeeld internetbankieren. Tegelijkertijd was niet mogelijk.

Je voelt hem waarschijnlijk al aankomen: bij Android Oreo is dat geen probleem. Op de nieuwste Android-versie kun je het venster van Netflix verkleinen en gelijktijdig je bankzaken regelen. En ben je eerder klaar met kijken? Dan veeg je hem simpelweg van het scherm. Deze feature werkt echter alleen als de ontwikkelaars hem integreren in hun app. In het begin werkt picture-in-picture modus waarschijnlijk dus alleen bij apps als Netflix, YouTube, Twitch en Vimeo. De volgende stap zijn navigatie-apps en webbrowsers.

4. Sneller updates

Fragmentatie van het ecosysteem is waarschijnlijk de grootste bedreiging voor Googles besturingssysteem Android. Een blik op de laatste cijfers van het Android Developer Dashboard zegt al genoeg. Zo is Android 6.0 Marshmallow de grootste Android-versie die momenteel in omloop is. Android Marshmallow is inmiddels twee jaar oud en dus behoorlijk gedateerd. Gebruikers missen zodoende niet alleen de nieuwste features van het besturingssysteem, maar lopen eveneens het grootste risico van alle Android-gebruikers. Zij beschikken immers niet over de laatste beveiligingsupdates, waardoor potentieel gevaarlijke beveiligingslekken niet gedicht zijn.

Deze fragmentatie is een onwenselijke situatie voor iedereen en Google wil er dan ook iets aan doen. Hoe? Door het updateproces een duwtje in de rug te geven. Nu is het zo dat het uitrollen van een update veel tijd in beslag neemt. Er zijn meerdere partijen bij betrokken die ieder hun eigen belang en verantwoordelijkheid hebben in dit proces. ‘Even een update of patch uitrollen’ is er dan ook een illusie, een enkele uitzondering nagelaten. Samsung, Sony en LG zijn vrij snel met het uitrollen van nieuwe updates, maar alleen voor hun duurste vlaggenschepen. Project Treble is volgens Google de oplossing om het updateproces te versnellen.

Project Treble splitst het updateproces in tweeën: chipfabrikanten enerzijds en smartphoneproducenten anderzijds. Voorheen waren de toestelspecifieke componenten en het besturingssysteem nauw met elkaar verweven. Zodoende moesten fabrikanten de Android-code en hun eigen code aanpassen als er weer een nieuwe update aankwam. Dankzij Project Treble kunnen zij nu onafhankelijk van elkaar voorbereidingen treffen voor de aankomende update en hoeven ze niet op elkaar te wachten. De toestelspecifieke componenten zijn zodanig gemaakt dat het voortaan mogelijk is om de nieuwe Android-versie hier bovenop te installeren. Chipfabrikanten houden zich dus voortaan enkel bezig met hun chipset en drivers, en smartphonemakers met het besturingssysteem en de Android-skin die zij over Android hebben gegoten.

Android updateproces

5. Verbeterde samenwerking met Chromebooks

Niet alleen smartphones, tablets en convertibles kunnen met Android-applicaties overweg. Dat geldt ook voor Chromebooks, laptops die draaien op Chrome OS. Android-apps zijn echter ontworpen voor touchscreen-apparaten. Aangezien Chromebooks niet over een touchscreen beschikken, zijn gebruikers aangewezen op de muis of trackpad om hun apps te bedienen. Dat is niet altijd ideaal, bijvoorbeeld als je met Microsoft Office werkt op je Chromebook. Met haar nieuwste Android-versie introduceert Google toetsenbordnavigatie. Hiermee kun je binnen apps met de pijltjestoetsen en Tab-toets op het keyboard van een Chromebook navigeren.

Een ander punt waarop de samenwerking met Chromebooks is verbeterd, is het scherm. Voorheen kun je Android-applicaties alleen op het scherm van de laptop draaien. Als je daar een externe monitor op aansloot, dan was het onmogelijk om Android-apps naar het tweede scherm te slepen. Met Android Oreo is dat niet langer een issue. Voortaan kun je Android-applicaties op meerdere schermen draaien. Voorwaarde is wel dat de app Split-screen multitasking ondersteunt. Deze feature werd vorig jaar bij de komst van Android 7.0 Nougat ingebouwd. Hiermee kun je, zoals de naam al verklapt, meerdere apps naast elkaar draaien. Niet langer alleen op hetzelfde scherm, maar ook op een tweede monitor.

6. Tientallen nieuwe emoji

Iedere keer als Google een nieuwe Android-versie onthult, verschijnen er tevens nieuwe emoji. Dat is ook deze keer weer het geval. In de laatste bijdrage op de blog van Emojipedia lezen we dat er 70 nieuwe emoji zijn toegevoegd aan Android Oreo. Als je bijvoorbeeld heel erg boos bent op iemand en die persoon het liefst wil uitschelden, kies je voor een gezichtje met een sticker met speciale tekens (die uiteraard scheldwoorden moeten voorstellen). Lig je ziek op bed? Dan is er een emoji die groen ziet en braakt. En zo zijn er nog tientallen andere emoji, waaronder een zombie, tovenaar, vampier, T-rex, sprinkhaan, giraf, gelukskoekje, broccoli en vlaggen van Engeland, Schotland, Wales en de Verenigde Naties. Sommige bestaande emoji hebben een nieuw design gekregen, waaronder de kampeertent, vulkaan en parasol.

Nieuwe emoji Android Oreo

7. Optimalisatie

Tot slot heeft Google onder de motorkap nog het een en ander getweakt. Om te beginnen heeft de zoekmachinegigant het stroomverbruik weten terug te dringen door limieten op te leggen aan apps die op de achtergrond draaien. Deze vreten namelijk energie, bijvoorbeeld omdat ze een deel van het werkgeheugen aanspreken, data ontvangen of gegevens doorsturen. Als genoeg apps dat doen, gaat dat ten koste van de batterijduur. Des te eerder je telefoon leeg is, des te minder plezier je er aan beleeft.

Google onderscheidt drie soorten apps die op de achtergrond draaien: apps die jouw locatie monitoren, apps die data verzamelen (zoals een activity tracker) en apps die met andere apps communiceren. Ontwikkelaars van dergelijke apps moeten in de toekomst een maximum of limiet instellen van het aantal keer of de momenten waarop ze actief mogen zijn. Wat heb je er bijvoorbeeld aan om je locatie door te sturen als je slaapt? Door deze zogeheten background limits verbruikt je smartphone minder energie. Dat betekent dat je langer vooruit kunt als je toestel is opgeladen.

Google Play Protect zorgt ervoor dat je telefoon optimaal beschermd wordt. Zo scant Google 50 miljard keer per dag applicaties in de Google Play Store en apps die je op je telefoon hebt staan. Sommige malafide apps gedragen zich pas verdacht op een later tijdstip, bijvoorbeeld een X-aantal dagen nadat je de app hebt geïnstalleerd.

Verder is de opstarttijd van het besturingssysteem geoptimaliseerd. Google claimt dat Android Oreo twee keer zo snel opstart als zijn voorgangers. Met Adaptive Icons kunnen ontwikkelaars animaties toevoegen aan hun app-snelkoppelingen. Zo zie je ze bewegen als een app wordt geladen. Zo heeft Google nog tientallen andere kleine verbeteringen aangebracht om de algehele gebruikerservaring te verbeteren. De volledige lijst kun je bekijken op de startpagina van Android 8.0 Oreo

Tot slot

Zoals je ziet heeft Google haar handen uit de mouwen gestoken om weer een nieuwe Android-versie te presenteren. Android 8.0 Oreo is een volwaardige opvolger van Android 7.1 Nougat, zij het iets minder spectaculair. De nieuwste Android-versie bevat voornamelijk verbeteringen onder de motorkap die niet direct zichtbaar. Dat wil niet zeggen dat Google het afgelopen half jaar duimen heeft zitten draaien. Integendeel. Dankzij de nieuwste iteratie werkt het besturingssysteem van Google nog sneller en nog beter.

Wat is jullie favoriete nieuwe toevoeging aan Android 8.0 Oreo? 

 

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden