Vergelijk 3.500.220 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Shoppen in China: alles wat je moet weten

Achtergrond Shoppen in China: alles wat je moet weten
Door , - 1 reactie

Chinese webshops beleven gouden tijden. Het assortiment is groot en de prijzen liggen een stuk lager dan hier in Europa. Maar toch is het opletten geblazen als je een ‘chinaphone’ koopt. GSMinfo geeft je alle ins en outs over shoppen in China.

Gearbest, AliExpress, DX.com, Light In The Box: het is een greep uit de vele Chinese webwinkels die je op internet tegenkomt. Consumenten kopen steeds vaker bij een van deze winkels hun smartphone.  Zo vreemd is dat niet: hun aanbod is vele malen groter dan de gemiddelde Nederlandse retailer. Sterker nog, alleen via deze sites kun je de hand leggen op een telefoon die niet in ons land wordt verkocht. Neem bijvoorbeeld de Oukitel K10000 Pro. Dit is een telefoon die een batterij van maar liefst 10.000 mAh heeft. Of de Meizu Pro 7 (Plus), een toestel die een tweede scherm aan de achterkant heeft. Smartphonefabrikanten als Vivo, Oppo en Xiaomi zijn grote spelers in China, maar hebben geen officiële verkoopkanalen in ons land. Toch vallen hun telefoons goed in de smaak bij Nederlandse consumenten: ze bieden high-end telefoons voor een scherpe prijs. Geen wonder dat wij steeds vaker zogeheten ‘chinaphones’ kopen.

Shoppen in een Chinese webshop klinkt zeer verleidelijk, maar er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel zetten wij deze aspecten voor jullie op een rij.

Zoek reviews over de webshop

Begin dit jaar hield de Consumentenbond een peiling onder 1.666 panelleden naar hun ervaringen met Chinese webshops. Over het algemeen zijn ze overwegend positief: maar liefst 80 procent van de ondervraagden zegt in toekomst waarschijnlijk of zeer waarschijnlijk nog eens iets te bestellen bij een Chinese webwinkel. Toch geeft een kwart aan dat ze ook wel eens problemen hebben ondervonden, zoals een beschadigd product in de bus krijgen.

Research is erg belangrijk als je via een Chinese webwinkel een smartphone wil kopen. Als je een telefoon hebt gevonden die naar jouw smaak is, kijk je wie de verkoper is. Op grote verkoopsites als AliExpress zijn meerdere kopers actief die de smartphone verkopen. Niet alleen hanteren ze andere verkoopprijzen: de ene verkoper is betrouwbaarder dan de ander. Als je bereid bent om enkele honderden euro’s uit te geven aan een mobiele telefoon, is het verstandig om van tevoren te kijken naar ervaringen van anderen met deze aanbieder.

Op de webshop zelf kom je al een heel eind. Bij iedere verkoper zie je hoe hij wordt beoordeeld door consumenten door middel van sterren of een rapportcijfer en aantal bestellingen. Als je verder kijkt kun je ook geschreven reviews lezen. Hier lees je over de ervaring van anderen met deze verkoper. Tevens vind je hier meer informatie over de plus- en minpunten van de telefoon die je wil kopen. Je kunt uiteraard ook googelen op de naam van de verkoper om zo een beter beeld van hem (en de telefoon) te krijgen.

Tot slot: gebruik je verstand. Doe geen zaken met een partij  waar je niets over kunt vinden op internet. De grotere webwinkels hebben de beste reputatie. Mocht je daar iemand aantreffen met weinig reviews of negatieve recensies, dan zegt dat genoeg.

Chinese webshop: echt of nep?

Houd rekening met verborgen kosten

Een smartphone kopen via een Chinese webshop kan lonen, maar dat is lang niet altijd het geval. Chinese webwinkels vermelden veelal alleen de verkoopprijs en eventuele verzendkosten. Zaken als BTW, inklaringskosten en invoerrechten worden buiten beschouwing gelaten. Hier in Nederland zijn verkopers verplicht vooraf precies te vertellen wat een product kost. Eventuele porto- en verzendkosten, verpakkingskosten, servicekosten, administratiekosten en dergelijke moeten vooraf gemeld worden. In China is men minder strikt.

Boven op de verkoopprijs en verzendkosten kun je met extra kosten worden geconfronteerd. Als je een product onder de 22 euro koopt uit een niet-EU land, zijn er geen bijkomende kosten. Boven dat bedrag krijg je te maken met BTW, inklaringskosten en invoerrechten, maar niet altijd. Pakketten worden steekproefsgewijs gecontroleerd door de douane. Als ze jouw pakket er tussenuit pikken en zien dat deze afkomstig is uit China, krijg je de vraag om aanvullende gegevens (digitaal) te overhandigen. Dan vragen ze naar de inhoud en waarde van het product in het pakket en om het aankoopbewijs. Op basis daarvan krijg je een rekening opgestuurd met het verzoek om deze zo spoedig mogelijk te voldoen.

Het bedrag op deze factuur hangt af van de waarde van het pakket. Als je pakket duurder is dan 22 euro, moet je BTW betalen. Dat is 21 procent van de waarde van het product. Als je dus een telefoon van omgerekend 150 euro bestelt in China, moet je 31,50 euro extra aftikken, ervan uitgaande dat je geen verzend- of verzekeringskosten hebt betaald. Naast BTW worden ook inklaringskosten in rekening gebracht. Dat zijn de kosten die gemaakt worden om je bestelling in te klaren of te mogen invoeren in Nederland. De hoogte daarvan verschilt per verzendbedrijf. Inklaringskosten bedragen ruwweg tussen de 10 euro en 17,50 euro. Is je bestelling duurder dan 150 euro? Dan krijg je ook met invoerrechten te maken. Dit zijn belastingen die geheven worden op geïmporteerde producten. De Nederlandse overheid heeft voor diverse productcategorieën percentages opgesteld voor de hoogte ervan. Voor boeken, computers en smartphones geldt dat je géén invoerrechten hoeft te betalen. Voor kleding en ander schoeisel kan dit oplopen tot wel 17 procent.

Een smartphone bestellen bij een Chinese webwinkel kan dus heel voordelig uitpakken. Als jouw pakket er echter tussenuit wordt gevist en je met BTW en inklaringskosten te maken krijgt, loont het misschien niet. Online zijn er verschillende hulpmiddelen om te kijken wat de totaalprijs wordt als je via AliExpress of andere webwinkel een mobiele telefoon bestelt, zoals invoercalculator.nl of invoerkosten.nl. Let wel: deze sites geven een indicatie van de mogelijke kosten, in praktijk kunnen deze ook hoger of lager uitvallen.

Persoonlijk heb ik meerdere malen iets in China besteld. Tot nu toe heb ik slechts één keer met BTW en inklaringskosten te maken gehad. Maar dat is uiteraard geen garantie dat jullie net zoveel geluk hebben als ik. Als je iets in een Chinese webwinkel bestelt, moet je er in ieder geval rekening mee houden dat je goedkope smartphone een stuk duurder kan uitpakken. Er zijn webwinkels waar je dit risico kunt afkopen. Bovenop de verkoopprijs en eventuele verzendkosten wordt er dan een bedrag of percentage van het totaalbedrag in rekening gebracht. Als je met bijkomende kosten wordt geconfronteerd, dan zijn deze voor rekening van de verkoper. Zie het als een soort van verzekering. Dit is uiteraard niet verplicht, maar kan wel handig zijn.

Aankoopbescherming: betaal met PayPal of creditcard

Een smartphone kopen vanuit een Chinese webshop wekt bij sommigen argwaan. Je doet immers zaken met een vreemde partij en je hebt geen Nederlandstalig aanspreekpunt. En mocht er iets mis zijn met jouw bestelling, dan ben je afhankelijk van de overzeese klantenservice. Communiceren gaat uiteraard in het Engels. Voor sommigen zijn dit argumenten om hun producten alleen in Nederland of de EU te bestellen.

Deze zijn zorgen zijn niet helemaal op zijn plaats. Als je met PayPal of creditcard een bestelling plaatst, dan geniet je aankoopbescherming. Als je chinaphone niet aan de omschrijving voldoet, je hem nooit hebt ontvangen of hij beschadigd wordt afgeleverd, dan vergoedt PayPal het volledige aankoopbedrag, inclusief de retourkosten. Om een beroep te doen op aankoopbescherming, moet je binnen 180 dagen na aankoop (een half jaar) een geschil openen bij PayPal. Daarvoor log in je op je account, ga je naar het Actiecentrum en klik je op de knop ‘Een probleem melden’. Als je het geschil niet met de verkoper kunt oplossen, waardeer je het probleemverzoek op tot een claim. PayPal gaat op onderzoek uit en neemt een besluit. Let wel: als je een smartphone uit China bestelt en je bent niet tevreden over je aankoop, dan kun je geen geschil indienen via PayPal.

Bij een creditcard als Visa of Mastercard, zijn vrijwel alle aankopen automatisch verzekerd tegen diefstal, verlies of beschadiging. Je hoeft dan alleen een schadeformulier of betwistformulier in te vullen en de benodigde paperassen op te sturen. Als je bestelling niet aan de beschrijving voldoet of niet bij jou thuis wordt bezorgd, kun je de transactie terugdraaien en krijg je het aankoopbedrag terug. Net als bij PayPal geldt de aankoopbescherming voor een periode van 180 dagen. Wil je zorgeloos shoppen? Betaal dan met PayPal of een creditcard.

De meeste Chinese webwinkels hebben een garantieregeling. Deze stelt in praktijk echter niet veel voor. De garantieperiode is veelal kort -soms maar een maand- en heeft vaak alleen betrekking op productfouten. Dus als de software het bijvoorbeeld niet doet of de processor te snel oververhit raakt.

Houd rekening met lange wachttijden

Als je hier in Nederland een nieuwe smartphone bestelt, bepaalt de verkoper welke koerier hem bij je komt bezorgen. Bij Chinese webwinkels heb je vaak diverse keuzemogelijkheden. Je kunt je bestelling laten bezorgen door een koeriersbedrijf waar je goede ervaringen mee hebt, zoals PostNL, DHL of UPS. In dat geval moet je flink wat verzend- en bezorgkosten betalen: dit kan oplopen tot enkele tientallen euro’s. Hierbij geldt dezelfde opmerking: ga dan voor jezelf na of het nog loont om je telefoon in het buitenland te bestellen. Als een pakketje vanuit Europa verzonden wordt -sommige verkopers hebben hun warenhuis in een EU-land gevestigd- dan vallen de verzendkosten een stuk lager uit. Tevens heb je dan niet te maken met inklaringskosten en invoerrechten.

Bij Chinese webwinkels heb je soms ook de optie om je pakket kosteloos te laten verschepen. Je hoeft alleen de optie ‘free shipping’ te selecteren bij je bestelling en de verzendkosten zijn voor rekening van de verkoper. Het geldbedrag dat je hiermee bespaart is natuurlijk een groot voordeel, maar gratis verzenden heeft ook een keerzijde: de wachttijd kan  behoorlijk oplopen. Je moet niet schrikken als je 3 tot 6 weken op je nieuwe telefoon moet wachten. Als je geluk hebt wordt hij eerder bezorgd, maar daar mag je niet zomaar van uitgaan.

Chinese webshop: echt of nep?

Let op namaakproducten

China is bericht om de vele namaakproducten. Ook in Chinese webwinkels tref je deze aan. Als je een product aantreft voor een prijs die te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook het geval. Als je een gloednieuwe iPhone aantreft voor bijvoorbeeld 300 euro, dan kun je er van uitgaan dat er iets aan de haak is. Gaat het wel om de nieuwe iPhone, of is het een iFone of i-Phone? Lees dan ook goed de beschrijving van het product.

Over de beschrijving gesproken: uit een onderzoek van de Consumentenbond uit 2015 blijkt dat je deze lang niet altijd kunt vertrouwen. De belangenorganisatie bestelde 8 verschillende Chinese tablets en ontdekte dat de beloofde specificaties niet altijd overeenkwamen met de werkelijkheid. Tevens waarschuwde de Bond dat Chinese tablets met veel bloatware van Chinese ontwikkelaars zijn uitgerust.

De kwaliteit van namaakproducten is vaak niet te vergelijken met het origineel. Deze laatste is in praktijk vaak een stuk duurzamer en steviger dan zijn goedkope kloon. Apple-producten zoals opladers, kabels, oordopjes en andere accessoires zijn door het Amerikaanse technologiebedrijf gecertificeerd. De goedkope namaakproducten uiteraard niet. De kwaliteit van de producten die je dan krijgt laten veelal te wensen over. Kijk er dus niet vreemd van op dat het opladen van je smartphone met een Chinese oplader langer in beslag neemt dan de originele wandadapter.

Tot slot

Winkelen via een Chinese webwinkel kan erg lucratief zijn, omdat de producten hier vaak een stuk goedkoper zijn dan in Nederland of Europa. Tevens is de keuze een stuk groter dan bij ons. Wees er echter op bedacht dat er risico’s aan verbonden zijn, zoals bijkomende kosten, slechte garantievoorwaarden of tegenvallende klantenservice. Nu weet je waar je op moet letten en waar je rekening mee moet houden als je gaat shoppen in China.

 

Wie van jullie heeft wel eens iets besteld in een Chinese webwinkel? Hoe was jullie ervaring? 

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden