Vergelijk 3.855.258 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Kijken naar je smartphone in de auto: wat mag er wel en wat niet?

Achtergrond Kijken naar je smartphone in de auto: wat mag er wel en wat niet?
Door ,

Telefoons in een houder op het dashboard van de auto mogen niet worden bediend. Dat staat namelijk gelijk aan het vasthouden van het toestel. Zo blijkt uit een recente uitspraak van een rechtbank in Nederland. Hoe kun je dan toch je navigatiesysteem wijzigen of oproepen wegdrukken tijdens het rijden?

Volgens een rechtbank in Noord-Nederland is het bedienen van de telefoon in de auto, terwijl deze in een telefoonhouder op het dashboard is geplaatst, niet toegestaan. Dat staat namelijk gelijk aan het vasthouden van het toestel. Volgens de rechter heeft een bestuurder bij het bedienen van een smartphone die in een houder in geplaatst maar één hand beschikbaar voor het verrichten van verkeershandelingen. Het tegelijkertijd besturen van een auto en je smartphone in een houder is dus niet toegestaan.

Een bestuurder van een auto was volgens de officier van justitie tijdens het rijden bezig met het bedienen van en het kijken naar zijn smartphone. Ook meent de officier van justitie dat deze handelingen voldeden aan het begrip 'vasthouden'. De bestuurder zou daarmee de verkeersveiligheid in gevaar hebben gebracht en heeft daarom een boete van 239 euro gekregen. De bestuurder was het daar niet mee eens. Deze meent zes oproepen te hebben weggedrukt.

De vraag is nu hoe men straks oordeelt bij het bedienen van een smartphone in een carkit. Smartphones in een houder worden in de auto veel gebruikt als navigatiesystemen. Uitgaande van de uitspraak van de rechter en de handelingen van de bestuurder, is het wegklikken van een notificatie of gemiste oproep tijdens de rit dus verboden. Smartphones in de auto doen verder vaak dienst als muziekbron. Ook het wijzigen van muziek lijkt volgens de uitspraak van de rechter gelijk te staan aan het 'vasthouden' van de smartphone.

En nu?

Het kijken naar een smartphone in een telefoonhouder in de auto, voor bijvoorbeeld het volgen van navigatie, zonder het toestel daarbij aan te raken of te bedienen, is toegestaan. Ook handsfree bellen is toegestaan, mits je daarvoor je smartphone niet hoeft te bedienen. Bij het gebruik van traditionele headsets moet een oproep echter nog steeds handmatig worden beantwoord. Het kortstondig bedienen oftewel 'vasthouden' van je smartphone lijkt dan ook onvermijdelijk. Of toch niet?

Spraakbesturing

Gelukkig is er een alternatief dat geen handmatige bediening van je smartphone vereist. iPhones zijn voorzien van spraakassistent Siri, Google introduceerde afgelopen jaar Google Assistant en Samsung-gebruikers kunnen Bixby ondertussen in het Engels toespreken. Spraakbesturing is een uitstekende oplossingen voor het bedienen van je smartphone zonder je ogen van de weg, of je handen van het stuur weg te houden. Uiteindelijk blijft het je eigen verantwoording om je aandacht bij de weg te houden.

(via1)(via2)

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden