Vergelijk 3.032.891 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vergelijking: Motorola Moto G5 of Motorola Moto G5S?

Achtergrond Vergelijking: Motorola Moto G5 of Motorola Moto G5S?
Door ,

De Motorola Moto G5 ligt nog maar enkele maanden bij ons in de winkels. Toch heeft de fabrikant besloten om nu al een opvolger te lanceren: de Motorola Moto G5S. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen? GSMinfo zocht het uit.

De allereerste Moto G-telefoon stamt uit 2013. Inmiddels zijn we bij de vijfde generatie aanbeland. In de tussentijd is de reeks verschillende keren van eigenaar veranderd. Hoe zat het ook al weer? Daarvoor moeten we terug naar 2011. Dat jaar kocht Google Motorola Mobility, de smartphoneafdeling van Motorola. Door de overname probeerde de zoekmachinegigant een belangrijke schakel te vormen in de smartphoneketen om haar eerste telefoon te lanceren. Zoals we weten gebeurde dit pas in 2016, toen de Google Pixel en Google Pixel XL werden gepresenteerd.

Wat de reden ook zij, begin 2014 besloot Google om Motorola Mobility weer te verkopen. Voor een schamele 2,9 miljard dollar –Google had er een jaar eerder nog 12,5 miljard dollar neergelegd- lijfde Lenovo de bedrijfstak in. Sindsdien is Moto eigendom van de Chinezen. Ondanks dat de merknaam een nieuwe eigenaar heeft, noemen we de Moto-telefoons van Lenovo de Motorola Moto. De toevoeging ‘Moto by Lenovo’ heeft de smartphonemaker in diverse landen vallen, omdat het alleen maar voor verwarring zorgde.

Kort samengevat: in de reclame-uitingen en winkels spreken we van de Motorola Moto G5S, maar de eigenaar van de telefoons (en merknaam) is Lenovo, niet Motorola. Nu dat duidelijk is kunnen we overgaan tot de kern van de zaak. In dit artikel leggen wij de Motorola Moto G5 naast de Motorola Moto G5S. Lijken beide toestellen op elkaar, of hebben ze minder met elkaar gemeen dat we misschien denken? We kijken wederom naar de belangrijkste aspecten: het design, het beeldscherm, de camera, de hard- en software en de prijs. In de conclusie vatten wij het geheel kort samen.

Design

Zowel de Motorola Moto G5 als de Motorola Moto G5S hebben een metalen behuizing. Lenovo verdient hiervoor alle lof. Een aluminium body geeft een toestel namelijk extra stevigheid. Helaas betekent dit niet dat beide telefoons ook waterdicht zijn. Lenovo heeft ze uitgerust met een waterafstotende nano-coating. Dat betekent dat ze spatwaterdicht zijn. Een paar spetters van een regenbui kunnen niet veel kwaad, maar een plons in de wasbak kan al fataal zijn. Pas dus op als je in de buurt bent van water. Beide toestellen volgen dezelfde contouren. De Moto G5S is dunner en langer dan zijn voorganger, maar desondanks wel wat zwaarder. Wellicht heeft dat met de grotere batterij te maken.

Aan de voorkant vinden we een fysieke Home-knop met vingerafdruksensor. Bij de Moto G5 heeft Lenovo daarnaast de microfoon geplaatst. Bij de Moto G5S is deze naar de onderkant verhuisd. Alleen de Moto G5S heeft een led-flitser aan de voorkant. De hoofdtelefoonaansluiting is bij de Moto G5S iets meer naar het midden geschoven. De volumeknoppen en aan/uitknop hebben nog altijd dezelfde plaats. De primaire camera is daarentegen grondig aangepakt. Bij de Moto G5 is deze in de behuizing verzonken. Bij zijn opvolger zien we een duidelijke rand. Dat laatste brengt de nodige risico’s met zich mee: denk aan krassen of andere beschadigingen. Verder zien we bij de Moto G5S de antennebanden aan bovenkant lopen.

Al met al is Lenovo behoorlijk trouw gebleven aan het design. Door het slankere ontwerp heeft de fabrikant wel een belangrijke concessie moeten doen: de camera die uit de behuizing steekt. Maar daar krijg je wel een grotere accu voor terug.

Motorola Moto G5S

Scherm

De Motorola Moto G5 is lekker compact dankzij zijn 5,0 inch grote scherm. En dat in combinatie met zijn Full HD-resolutie is het scherm lekker scherp. De Moto G5S is net een fractie groter. Het beeldscherm heeft een doorsnee van de 5,2 inch. Net als zijn voorloper heeft hij een FHD-scherm van 1920 bij 1080 pixels.

Hebben ze, afgezien van de schermgrootte, dan hetzelfde scherm? Onzichtbaar voor het blote oog heeft Lenovo één belangrijke aanpassing gedaan bij de Moto G5S. Deze geniet namelijk van de bescherming van Corning Gorilla Glass 3. De Moto G5 komt met een krasbestendige laag. Dat betekent dat de Moto G5S minder gevoelig is voor krassen. Als je toestel het gros van de dag op je bureau ligt, interesseert dat je waarschijnlijk niet. Als je hem daarentegen de ganse dag in en uit je rugzak of broekzak haalt, dan is de kans op beschadiging uiteraard groter. In dat opzicht heeft de Moto G5S een streepje voor.

Aangezien zowel de Moto G5 als de Moto G5S een Full HD-scherm hebben, is het moeilijk om een uitspraak te doen over welk toestel het betere scherm heeft. Wat je jezelf moet afvragen is met welk schermformaat je liever dagelijks werkt: 5,0 inch of 5,2 inch. De Moto G5 is net iets makkelijker te bedienen als je kleine handen hebt. De Moto G5S heeft echter het voordeel van een sterkere krasbestendige laag.

Camera

Als we de camera’s van beide toestellen naast elkaar leggen, zien we kleine verschillen. We beginnen met de hoofdcamera van de Moto G5. Deze heeft een resolutie van 13 megapixels en is uitgerust met Phase Detection Autofocus (PDAF), f/2.0 diafragma en enkele led-flitser. Video’s opnemen doe in Full HD met een frameratesnelheid van 30 beelden per seconde (fps). De selfiecamera heeft een resolutie van 5 megapixels. Je hebt niet de beschikking over een led-flitser zoals de hoofdcamera, maar wel Display Flash. Dat betekent dat het scherm even kort oplicht voordat een foto daadwerkelijk genomen wordt.

De camera van de Moto G5S heeft een hogere resolutie. Deze is opgeschroefd van 13 megapixels naar 16 megapixels. Hij is eveneens voorzien van PDAF, f/2.0 diafragma en één led-flitser. De maximale videokwaliteit bedraagt eveneens Full HD met een snelheid van 30 fps. De voorste camera heef daarentegen een bescheiden upgrade gekregen. Hij telt weliswaar eveneens megapixels, maar het diafragma is vergroot van f/2.2 naar f/2.0. Dat betekent dat er meer licht zich een weg kan banen naar de beeldsensor. Om niet af te afhankelijk te zijn van het omgevingslicht, heeft Lenovo de selfiecamera een led-flitser gegeven. Als het wat donkerder komt dit goed van pas.

Zoals jullie zien zijn de camera’s van beide toestellen behoorlijk aan elkaar gewaagd. We vermoeden dan ook dat het verschil in fotokwaliteit niet enorm groot zal zijn. Wat we wel kunnen stellen is dat selfies en groufies er met de Moto G5S beter uit zien. Dat is te danken aan het grotere diafragma en de led-flitser. Ben je iemand die continu foto’s van jezelf en je vrienden schiet? Dan is de Moto G5S de betere keuze voor jou.

Motorola Moto G5S

Hard- en software

Als we een kijkje onder de motorkap nemen, zien we bijna identieke specificaties. Zo draaien beide telefoons op de Qualcomm Snapdragon 430, een octa-core processor die geklokt is op een snelheid van 1,4 GHz. Dat betekent dat je ook dezelfde grafische processor of GPU krijgt: de Adreno 505. Het werkgeheugen is eveneens gelijk met 3 GB RAM. Het grootste verschil zien we als we naar de opslagcapaciteit kijken. De Moto G5 wordt met 16 GB intern geheugen geleverd, de Moto G5S met 32 GB. Dat scheelt wel een slok op een borrel. In beide gevallen kun je ervoor kiezen om te investeren in meer geheugen met een microSD-kaart. De maximale opslagcapaciteit bedraagt 256 GB.

Een ander verschil zien we als we naar de accucapaciteit kijken. De Moto G5 heeft een 2800 mAh batterij, de Moto G5S een 3000 mAh batterij. Het extra vermogen wordt voor een deel opgeslokt door het grotere scherm van de Moto G5S. De batterijduur tussen beide telefoons zal dus niet heel veel verschillen. Lenovo zegt dat je met de Moto G5 na een paar minuten laden al genoeg energie hebt om weer uren met het toestel te spelen. Hij ondersteunt echter geen TurboPower. Verder is de outputwattage slechts 10 watt. Opladen duurt zodoende behoorlijk lang. De Moto G5S kan daarentegen wel overweg met TurboPower. Volgens Lenovo heb je na een kwartiertje laden genoeg vermogen om er weer 5 uur tegenaan te kunnen. De Moto G5S heef een grotere accucapaciteit en is sneller opgeladen. Jullie raden vast wel welke onze favoriet is.

Beide toestellen worden met Android Nougat geleverd. De Moto G5 komt echter met Android 7.0, de Moto G5S met Android 7.1. Dat betekent dat het notificatiecentrum van beide telefoons een grondige onderhoudsbeurt heeft gekregen. Verschillende berichten van dezelfde app worden voortaan gebundeld (Bundled Notifications) en je kunt rechtstreeks reageren op binnengekomen berichten (Quick Reply). Je hoeft dus niet langer eerst de bijbehorende app te zoeken en openen. Verder kun je voortaan meerdere apps tegelijkertijd naast elkaar draaien (Split-screen multitasking) en is Doze sterk verbeterd. Met Android 7.1 verstuur je afbeeldingen via je toetsenbord, kun je de vingerafdrukscanner als navigatietool gebruiken (mits je telefoon dit ondersteunt), beschik je over meer emoji en krijg je een feature die App Shortcuts heet. Als je een app-icoontje langer ingedrukt houdt, verschijnt er een venster met diverse opties in beeld. Zo geef je bijvoorbeeld aan dat je direct een selfie wil schieten of video wil opnemen met de camera-app, of een tweet wil opstellen bij Twitter.

Verschillen in hard- en software zijn er nauwelijks. Het grootste pluspunt van de Moto G5S is dat je twee keer zo veel geheugen krijgt. Tegen extra geheugen kunnen we natuurlijk geen ‘nee’ zeggen. Ook krijg je een iets nieuwere versie van Google’s besturingssysteem, inclusief de extra emoji en App Shortcuts.

Motorola Moto G5

Prijs

Een belangrijk aspect om te kijken welk toestel de beste koop is, is het prijskaartje belangrijk. De Motorola Moto G5 kostte bij lancering 199 euro. Inmiddels is de prijs gezakt tot 179 euro. De Motorola Moto G5S moet weliswaar nog naar ons land komen, maar de adviesprijs is wel al aangekondigd: deze bedraagt 249 euro. In deze prijsklasse is dat een behoorlijk groot prijsverschil. Of Lenovo dit gat kan rechtvaardigen lees je in de conclusie. 

Conclusie

De Motorola Moto G5S is de nieuwste aanwinst van Lenovo. De verschillen met zijn directe voorganger, de Motorola Moto G5, zijn echter minimaal. Onder de motorkap hebben ze nagenoeg dezelfde componenten, zoals een Snapdragon 430 en 3 GB werkgeheugen. Ook hebben ze allebei een Full HD-display, al is de Moto G5S net iets groter met zijn 5,2 inch grote scherm. De primaire camera van beide toestellen beschikken over dezelfde features. De resolutie van de camera van de Moto G5S is net iets hoger (16 in plaats van 13 megapixels), maar dat is niet allesbepalend voor de uiteindelijke fotokwaliteit.

Lenovo heeft subtiele aanpassingen gedaan aan de Moto G5S. Zo heeft het scherm Gorilla Glass 3 in plaats van krasbestendige laag. De batterij kan net iets meer vermogen kwijt, maar deze extra energie moet je grotendeels weer afstaan aan het grotere scherm. De accu ondersteunt daarentegen wel TurboPower. De selfiecamera heeft een led-flitser in plaats van Display Flash. Dat levert over het algemeen net wat mooiere plaatjes op. Verder heeft deze telefoon een nieuwe Android-versie (Android 7.1 in plaats van Android 7.0). Grootste pluspunt van de Moto G5S is het extra geheugen. In plaats van 16 GB aan opslagruimte krijg je twee keer zo veel geheugen (32 GB).

Hoogste tijd voor het finale oordeel. In onze ogen zijn de verschillen te klein om het prijsverschil van 70 euro te rechtvaardigen. Extra geheugen is natuurlijk mooi meegenomen, maar voor een paar tientjes heb je al een microSD-kaart. Dat is naar onze mening een betere investering dan een nieuwe telefoon. Ons advies: pak je winst en ga voor de Moto G5.

De Moto G5 ligt sinds maart van dit jaar bij ons in de schappen. De Moto G5S verschijnt ergens in de loop van augustus. 

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden