Vergelijk 2.717.624 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vergelijking: LG K4 (2017) of Lenovo B?

Achtergrond Vergelijking: LG K4 (2017) of Lenovo B?
Door ,

De LG K4 (2017) en de Lenovo B zijn bijzonder aantrekkelijk voor consumenten met een kleine portemonnee. Of wie een goedkope smartphone zonder al te veel poespas zoekt. Welke van de twee is onze favoriet? Dit is de ultieme battle tussen beide budgettelefoons.

LG behoeft geen introductie. De Zuid-Koreaanse producent is groot geworden met high-end vlaggenschepen als de LG G4 en LG G5. Op het Mobile World Congress (MWC) onthulde de fabrikant haar hun opvolger: de LG G6. En sinds enkele jaren is er ook de LG V-serie. Deze bestaat momenteel uit twee toestellen en een derde model is onderweg. Volgens het geruchtencircuit komt de laatstgenoemde telefoon ook naar ons land.

Naast dure vlaggenschepen is LG ook thuis in het budget- en middensegment. Begin 2016 presenteerde LG een gloednieuwe reeks: de LG K. Deze serie bestaat uit een aantal telefoons, zoals de K10 en K7. Vlak voor aanvang van de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas kreeg de K-reeks een vijftal opvolgers. Eén van de toestellen in deze serie, en die centraal staat in dit artikel, is de LG K4 (2017).

Op het wereldtoneel is Lenovo een grote speler. In ons koude kikkerlandje timmert de Chinese telefoonmaker hard aan de weg. Het eerste toestel dat de fabrikant naar ons land bracht, was de Lenovo K5 in juni 2016. Hij was toen al geruime tijd verkrijgbaar in het buitenland. Het is dan ook niet zo vreemd dat we enkele maanden later al zijn opvolger zagen: de Lenovo K6. Vlak daarna werden we overspoeld met nieuwe smartphones: denk aan de Lenovo A Plus, Lenovo P2, Lenovo C2 Power en als kers op de taart de Lenovo Phab 2 Pro, een vlaggenschip met Google’s Tango-technologie.

Een toestel dat we nog niet in ons verhaal hebben genoemd, is de Lenovo B. Deze ligt inmiddels al een tijdje bij ons in de schappen, maar is nog altijd onverminderd populair. Ergens begrijpen wij wel waarom: hij is compact, komt met uitbreidbaar geheugen en er hangt een prijskaartje aan waar iedereen verzot op is. Voor nog geen 100 euro haal je hem al in huis.

De LG K4 (2017) en Lenovo B zijn twee budgettelefoons met een klein prijsje. Welke van de twee heeft onze voorkeur? In dit artikel geven wij een antwoord op deze vraag. Daarbij kijken we naar het design, het beeldscherm, de camera, hard- en software en de prijs. In de conclusie sommen we de belangrijkste bevindingen op.

LG K4 (2017)

Design

Als je de LG K4 (2017) naast de Lenovo B legt, lijkt het op het eerste gezicht alsof het één-en-hetzelfde toestel is. Afgezien van de schermgrootte hebben beide telefoons dezelfde vormgeving. Tevens gebruiken beide fabrikanten hetzelfde materiaal om de behuizing en het frame mee te maken, namelijk polycarbonaat. Om de simkaart of microSD-kaart te plaatsen moet je eerst de achterkant voorzichtig losmaken. Je zult dan ook wel begrijpen dat beide toestellen niet waterdicht of waterbestendig zijn. Het heeft echter wel een ander voordeel: je kunt de batterij vervangen als deze leeg of versleten is. Dat is een optie waar de sommige smartphonegebruikers alleen maar van kunnen dromen. Daarnaast kun je na verloop van tijd besluiten om het achterpaneel te vervangen door een ander kleurtje.

Als we naar de achterkant kijken, zien we onmiddellijk een groot verschil tussen beide toestellen. Zo heeft de LG K4 (2017) een grote ronde knop vlak onder de camera zitten. Bij de Lenovo B is deze nergens te bekennen. Onze eerste gedachte –en misschien ook wel die van jullie– was dat dit een vingerafdruksensor was. En dat bij een budgettelefoon? Helaas moeten we jullie uit je droom helpen. Dit ziet er misschien uit als een vingerafdrukscanner, maar is in werkelijkheid de aan/uitknop. Aan de zijkant van LG’s telefoon vinden we alleen de volumeknoppen, geen powerknop. In de cirkel heeft LG deze schakelaar verwerkt. Dat is in het begin misschien even wennen, maar al snel weet je niet beter. Een dergelijke knop aan de achterkant zagen we ook bij de Honor 8 en de LG G6.  

Zowel de LG K4 (2017) als de Lenovo B hebben een rubberachtige stof over de achterkant lopen. Omdat beide telefoons behoorlijk fors zijn met een dikte van respectievelijk 7,9 millimeter en 9,9 millimeter, kan extra grip geen kwaad. Bij LG’s toestel zien we achterop verticale strepen, bij de Lenovo B lopen deze diagonaal. Tot slot heeft de Lenovo B drie capacitieve functieknoppen in de kin verwerkt. Bij de LG K4 (2017) vind je deze op het scherm.

De LG K4 (2017) en Lenovo B hebben een design die kenmerkend is voor budgettelefoons: een plastic behuizing, behoorlijk dik en zonder enige noemenswaardige toeters of bellen. Het lijkt alsof de LG K4 (2017) een vingerafdrukscanner heeft, maar dat is een gevalletje van schijn bedriegt. Bij beide toestellen krijg je precies waarvoor je betaalt: een basistelefoon met een eenvoudig, recht-toe-recht-aan ontwerp.

Lenovo B

Beeldscherm

Ook van het beeldscherm mag je geen al te hoge verwachtingen hebben. Wat we wel onmiddellijk moeten erkennen is dat ze lekker compact zijn. De LG K4 (2017) is de grootste van de twee en heeft een 5,0 inch LCD-display. De Lenovo B is met zijn beelddiagonaal van 4,5 inch beduidend een maatje kleiner. Ook deze heeft een traditioneel LCD-scherm. Het kleurbereik is uiteraard niet zo groot als je dit schermtype naast een OLED-display legt. Dat geldt ook voor de kleurintensiteit. Tot slot springen OLED-schermen zuiniger om met energie. Dit laatste aspect mag je wat ons betreft meteen weer vergeten: beide budgettelefoons zijn zo compact dat het scherm geen grote stroomvreter is.

Wat beide telefoons eveneens met elkaar gemeen hebben, is de lage FWVGA-schermresolutie. De LG K4 (2017) moet genoegen nemen met een resolutie van 854 bij 480 pixels. De Lenovo B komt niet verder dan 800 bij 480 pixels. De pixeldichtheid –een maatstaf die aangeeft hoe scherp een scherm is– bedraagt achtereenvolgens 196 ppi en 207 ppi. In vergelijking met mid-range en high-end telefoons vallen deze schermspecificaties in het niet. Voor telefoons in het low-end segment komen we dit wel vaker tegen.

We zullen niet om de hete brei heen dansen: het scherm van beide toestellen stelt niet veel voor. Ze zijn klein en hebben een bedroevend lage resolutie en pixeldichtheid. Als je met je smartphone op internet surft, een e-mail schrijft of WhatsApp-berichten leest, is dat geen probleem. Voor een enerverende multimedia-ervaring moet je echt uitkijken naar een duurdere telefoon. Het grote voordeel van een klein scherm met lage schermresolutie is dat hij maar weinig energie verslindt. Over het algemeen betekent dit dat het toestel langer meegaat op een batterijlading. Voor de meesten zal dit als muziek in de oren klinken.

Lenovo B

Camera

De LG K4 (2017) heeft achterop een 5-megapixelcamera met autofocus en enkele led-flitser. Volgens LG schiet je met deze camera foto’s met een resolutie van 2560 bij 1920 pixels. Dat geldt echter alleen als je fotografeert: zodra je overschakelt naar de videocamera, daalt de resolutie naar 1280 bij 720 pixels (HD). Het camerasysteem is voorzien met een aantal handige opties zoals spraakactivering, timer, intervalopname, Touch & Shoot, Gesture Shot, Auto Shot en Quick Share. Wat deze opties inhouden wordt min of meer al door de naam verklapt. De selfiecamera heeft eveneens een resolutie van 5 megapixels. LG belooft ‘glanzende, scherpe selfies’.

Net als de LG K4 (2017) heeft de Lenovo B een primaire camera die 5 megapixels telt. In tegenstelling tot LG’s telefoon heeft de Lenovo B een fixed focus of vastefocuscamera. Dat betekent dat de lens van de camera vast zit in het toestel en zich dus niet automatisch kan bijstellen. Er zijn immers geen bewegende onderdelen. Vaste focus is een wat verouderd systeem dat je vroeger vaak aantrof op webcams. Op zich wel begrijpelijk want je zit immers voortdurend op dezelfde plaats. Bij smartphonecamera’s betekent dit dat zowel de voor- als de achtergrond beide even scherp worden vastgelegd door de beeldsensor. De camerasoftware maakt daarbij een inschatting om zo een zo scherp mogelijke voor- en achtergrond te creëren. Ook de selfiecamera van de Lenovo B heeft een vaste focus. De resolutie is wel een stuk lager in vergelijking met de LG K4 (2017): deze bedraagt namelijk 2 megapixels.

Al met al moet de camera van de Lenovo B zijn meerdere erkennen in die van de LG K4 (2017). Hij heeft meer ingebouwde features en de autofocus biedt meer artistieke vrijheid dan vaste focus. Tot slot ligt de fotokwaliteit van je selfies en groufies hoger dankzij de hogere resolutie.

Hard- en software

Hoogste tijd om een kijkje onder de motorkap te nemen. We beginnen wederom met de LG K4 (2017). Hij wordt aangestuurd door de Qualcomm Snapdragon 210. Deze processor telt vier kernen (quad-core) die ieder een kloksnelheid van 1,1 GHz hebben. Hij wordt aangevuld met een Adreno 304 GPU en 1 GB werkgeheugen. De opslagcapaciteit is slechts 8 GB. Het ergste moet nog komen: daarvan houd je slechts iets van 3,5 GB over voor eigen gebruik. Dus voor al je apps, foto’s, muziek en andere bestanden. Dat is gruwelijk weinig. Gelukkig kun je op ieder moment extra opslagruimte bijkopen. Daarvoor moet je wel enkele tientjes investeren in een microSD-kaart. In totaal kun je de opslagcapaciteit uitbreiden tot 32 GB.

Hoe zit het met de Lenovo B? Deze budgettelefoon wordt niet geleverd met een Snapdragon-processor, maar met MT6735 quad-core CPU van MediaTek. Deze levert net iets minder rekenkracht dan de Snapdragon 210, maar het verschil is minimaal: 1,0 GHz tegenover 1,1 GHz. De grafische processor is afkomstig van ARM. Dat is namelijk de Mali-T720, een GPU die we wel vaker hebben gezien bij goedkopere telefoons. Eenvoudige spelletjes als Solitaire spelen is geen probleem, grafisch zwaardere apps vormen een te grote uitdaging. Net als de LG K4 (2017) heeft de Lenovo B slechts 1 GB RAM en 8 GB aan intern geheugen. Ook hier geldt dat je de opslagcapaciteit kunt uitbreiden tot maximaal 32 GB.

Lenovo B

Kijken we naar de accucapaciteit, dan zien grote verschillen. De LG K4 (2017) is uitgerust met een 2500 mAh batterij. Voor een budgettelefoon met deze specificaties zou je hiermee zonder al te veel moeite de hele dag mee moeten doorkomen.  ‘Deze batterij laat je niet in de steek’, zo belooft LG. De accu van de Lenovo B is aanzienlijk minder krachtig. Deze verbergt slechts 2000 mAh aan vermogen onder de motorkap. Daar komt ook nog eens bij dat hij ruim drie-en-een-half uur nodig heeft om zich helemaal op te laden. Het is maar goed dat je de batterij gedurende de dag kunt vervangen. Als je hem ’s nachts aan de oplader hangt heb je hier geen omkijken naar. Mocht je overdag wat meer energie nodig hebben, dan is even snel opladen er dus niet bij.

Beide toestellen beschikken over dezelfde verbindingsmogelijkheden. Zo hebben beide telefoons een LTE-module waarmee je op alle 4G-netwerken van de Nederlandse providers kan. Voor de liefhebber: het gaat om LTE Cat. 4. Dat betekent dat de maximale down- en uploadsnelheid respectievelijk 150 Mbit/s en 50 Mbit/s bedragen. Helaas kunnen ze enkel met de 2,4 GHz frequentieband overweg, iets om rekening mee te houden als je veel gebruikmaakt van WiFi-netwerken. Tot slot hebben beide telefoons een energiezuinige Bluetooth-versie en microUSB 2.0 aansluiting.

Ongeacht of je nou de LG K4 (2017) of Lenovo B koopt, beide toestellen worden geleverd met Android 6.0.1 Marshmallow. Dit is een gedateerde Android-versie die bijna twee jaar oud is. Een update naar Android 7.0 Nougat zit er hoogstwaarschijnlijk niet in: dan was die vast en zeker wel al uitgerold. Het nadeel van het verouderde besturingssysteem is dat tal van potentieel gevaarlijke beveiligingslekken uit het verleden niet gedicht zijn. Helaas heb je het niet voor het kiezen en moet je met Android Marshmallow aan de slag als je voor een van deze telefoons gaat.

Zowel de hard- en software van de LG K4 (2017) en Lenovo B vertonen veel overeenkomsten. Toch gaat onze voorkeur uit naar de budgettelefoon van LG. Grootste pluspunt van dit toestel is zonder twijfel zijn batterij. Deze heeft maar liefst 25 procent meer vermogen dan de Lenovo B. En zonder stroom heb je ook niets aan je telefoon.

LG K4 (2017)

Prijs

Voor telefoons aan de onderkant van de markt is de prijs een belangrijke factor. De LG K4 (2017) is de duurste van de twee. Hier hangt een prijskaartje van ongeveer 100 euro aan. De Lenovo B haal je al in huis voor net geen 80 euro. Dat is een behoorlijk prijsverschil. Of goedkoop gelijk staat aan duurkoop lees je in de volgende alinea.

Conclusie

De LG K4 (2017) en de Lenovo B hebben veel met elkaar gemeen, maar kennen ook de nodige onderlinge verschillen. Zo heeft de LG K4 (2017) een groter display en is hij dunner dan de Lenovo B. Lenovo’s telefoon daarentegen is met zijn 4,5 inch grote scherm lekker compact. Er is altijd wel een zak of opbergvakje waar hij in past. En hoe klein je handen en vingers ook zijn, gegarandeerd dat je hem met één hand kunt bedienen. Qua schermresolutie en pixeldichtheid ontlopen beide telefoons elkaar nauwelijks.

Hetzelfde kunnen we zeggen over de prestaties. Als je een telefoon zoekt om mee te internetten, e-mails te schrijven of statusupdate op je social media accounts bij te werken, dan kun je met beide toestellen uit de voeten. Speel je daarentegen de hele dag door games of schakel je voortdurend tussen apps, dan kunnen beide modellen je nauwelijks bijbenen. Het zijn geen snelheidsduivels of spierbonken, maar krijgen de meest basale taken wel gedaan.

De LG K4 (2017) heeft één groot voordeel ten opzichte ten opzichte van de Lenovo B: de batterij is een stuk groter. Het is maar de vraag of je met Lenovo B en zijn 2000 mAh batterij het einde van de dag haalt. Met de 2500 mAh batterij van de LG K4 (2017) vermoeden we dat je moeiteloos de eindstreep haalt. Even snel tussendoor opladen is er niet bij beide toestellen niet bij. In dat geval is het slimmer om op veilig te spelen en voor grotere accucapaciteit te gaan.

Het iets grotere scherm en krachtigere accu zijn in onze de doorslaggevende factoren om de LG K4 (2017) boven de Lenovo B te verkiezen. Je betaalt er wel twee tientjes meer voor, wat voor een budgettoestel geen klein bedrag is. Maar dat is zonder enige twijfel de investering waard. 

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden