Vergelijk 3.020.056 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Nieuwe BlackBerry-toestellen in 2010. De evaluatie!

Door , - 2 reacties

BlackBerry beloofde ons 16 nieuwe toestellen voor 2010. Inmiddels zijn we halverwege het jaar en dus is het dus tijd voor een tussentijdse evaluatie. We kijken naar releases, aankondigingen en geruchten. Wat kunnen we nog verwachten van RIM en haar BlackBerries?

BlackBerryIn september van het vorige jaar kwam naar buiten dat RIM - de producent van BlackBerry-toestellen - van plan was om 16 nieuwe toestellen op de markt te brengen in 2010. Aangezien het nu juli 2010 is kunnen we de halfjaarlijkse balans op maken en een globale inschatting maken welke en hoeveel toestellen er naar Nederland zullen komen. BlackBerry is marktleider in de VS en dus zijn de meeste telefoons ook op deze markt gericht. Toch krijgt de fabrikant ook steeds meer voet aan de grond in Europa. Het aantal verkochte BlackBerries in Nederland is zelfs enorm gestegen. Het hebben van een BlackBerry is superhot. GSMinfo bekijkt welke toestellen er in aanmerking komen voor ons continent en welke toestellen definitief niet meer naar ons toe komen.

Bold-serie

Witte BlackBerry Bold 9700In het artikel van september 2009 werd allereerst gesproken over de BlackBerry Essex. Deze Essex bleek achteraf gezien alleen een codenaam te zijn en werd uiteindelijk aangekondigd als een CDMA-toestel onder de naam BlackBerry Bold 9650. Hij kreeg inderdaad de beschikking over WiFi en een trackpad, maar heeft geen touchscreen. Aangezien het hier gaat om een CDMA-toestel hoeven we een release in Europa niet te verwachten. Hij is echter wel in 185 landen, waaronder Nederland, te gebruiken.
Als pleister op de wond bracht RIM wel een nieuwe variant van de BlackBerry Bold 9700 uit. Voortaan is de Bold 9700 namelijk ook in het wit te verkrijgen. De specs, het design en de kosten zijn precies hetzelfde, alleen de keuze is vergroot.

Er zijn enkele geruchten over mogelijke nieuwe Bolds die naar Nederland komen (deze zin laat al zien hoe onzeker deze geruchten zijn). BBleaks ontdekte wel een gelekte roadmap waarin de Bold 9800 Slider 'Taladega' en Bold 9900 'Onyx Delta' voorkwamen. Over het eerste toestel is bekend dat het - zoals de naam al zegt - een slider gaat worden met een capacitief touchscreen, WiFi, 5MP camera en draaiend op BlackBerry OS 6. In de roadmap staat dat voorlopig alleen de AT&T de Bold 9800 gaan 
Meer hoop vestig ik op de BlackBerry Bold 9900. Dit toestel zou een opvolger moeten worden van de Bold 9700. Ditmaal wel met een touchscreen naast het fysieke QWERTY-toetsenbord. Ook zou het een 5MP camera met flitser hebben, een optische trackpad, 512MB aan geheugen en BlackBerry OS 6.

Pearl-serie

Het enige toestel waar we tot nu toe voor Nederland een officiële aankondiging hebben ontvangen is de BlackBerry Pearl 3G, in het artikel uit 2009 nog de Striker genoemd. Dit toestel werd gepresenteerd als de opvolger van de Pearl 8120 en is er vooral qua internetconnectiviteit sterk op vooruit gegaan. WiFi was dan wel aanwezig, maar het grootste gebrek vormde de afwezigheid van 3G connectiviteit. Ook is voortaan GPS aanwezig op deze smartphone. De camera is geüpgraded naar een 3,2MP camera en ook heb je binnenkort de beschikking over BlackBerry Maps. De release van de BlackBerry Pearl 3G wordt deze maand verwacht.
De Pearl 3G is overigens in twee varianten uitgebracht. In eerste instantie heb je de Pearl 3G 9100. Dit toestel heeft een QWERTY-toetsenbord met twee letters per toets. De Pearl 3G 9105 is een mobieltje dat een T9-toetsenbord met zich meedraagt.

Pearl 3G 9100 (links) en de Pearl 3G 9105 (rechts)

BlackBerry Pearl 3G 9100     BlackBerry Pearl 3G 9105

Curve-serie

De Curve 8530 is inderdaad niet naar Nederland gekomen aangezien het een CDMA-toestel is geworden. In China is ook nog een nieuwe Curve 8910 aangekondigd, maar ook deze zal ons land niet bereiken. In de gelekte roadmap wordt gesproken over een BlackBerry 3G Curve 9300 met codenaam 'Kepler' (zie foto hieronder). Dit toestel zou over WiFi, 3G connectiviteit, 256MB aan RAM geheugen, een QWERTY-toetsenbord, maar geen touchscreen beschikken. Voorlopig zullen we het echter met de BlackBerry Curve 8520 moeten doen.

BlackBerry Curve 8300 Kepler

Storm-serie

BlackBerry Storm2De grote vraag is: Waar blijft de BlackBerry Storm3 nu? Begin maart kwam via BBleaks nog het gerucht naar buiten dat de Storm3 zou zijn opgedoken. Dit toestel is waarschijnlijk niet de Storm3, maar de al eerder genoemde BlackBerry Bold 9700 Slider. Hoe de Storm3 er dan wel uit mag zien is nog geheel onduidelijk. Na het verschijnen van het bericht dat de 16 BlackBerries uitgebracht zouden worden heeft wel de geboorte van de BlackBerry Storm2 plaatsgevonden. Echter, dit was in november 2009 en dus mogen we hem niet rekenen tot de BlackBerry toestellen van 2010.

Wel worden de geruchten steeds groter dat de Storm3 eind derde, begin vierde kwartaal uitgebracht zal worden. De Storm3 zou over een vernieuwde versie van SurePress moeten beschikken evenals over BlackBerry OS 6. Ook zou men al bezig zijn met de ontwikkeling van de BlackBerry Storm4. Deze zou zich dan in de 2011 laten zien. Gesproken wordt bij deze smartphone over een accelerometer, magnetometer, 5MP camera en een indrukwekkende update van het GPS-systeem. Ik ben benieuwd! Hieronder hebben we in ieder geval al wat screenshots van BlackBerry OS 6:

BlackBerry OS 6.0     BlackBerry OS 6.0

Conclusie

Voorlopig zijn we door alle geruchten, aankondigingen en releases heen. We zien dat RIM graag speelt met codenamen, om vervolgens toestellen onder een volledig andere naam uit te brengen. Hierin is overigens weinig structuur te ontdekken. Voor Nederland moeten we ons denk ik voor nieuwe BlackBerries het meeste richten op de Storm- en Bold-serie. Maar eerst krijgen we natuurlijk de release van de Pearl 3G 9100 en Pearl 3G 9105.

Heb jij nog wat nieuwe info voor ons of heb je nog speciale wensen voor nieuw uit te brengen BlackBerries? Laat het ons dan weten en laat een berichtje achter.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden