Vergelijk 1.991.571 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vergelijking: HTC U11 of Samsung Galaxy S8?

Achtergrond Vergelijking: HTC U11 of Samsung Galaxy S8?
Door , - 1 reactie

Zowel HTC als Samsung hebben kort geleden ieder hun eigen vlaggenschepen gelanceerd. Kan de HTC U11 zich meten met de Samsung Galaxy S8? Of moet hij zijn meerdere erkennen in Samsungs paradepaardje? Hoogste tijd om de belangrijkste overeenkomsten en verschillen op een rij te zetten.

Zowel de HTC U11 als de Samsung Galaxy S8 hebben ieder hun eigen verhaal. We beginnen met HTC’s vlaggenschip. De afgelopen jaren waren niet gemakkelijk voor de Taiwanese fabrikant. Het bedrijf lanceerde het ene na het andere vlaggenschip: denk aan de HTC 10, HTC 10 Evo, HTC U Play en HTC U Ultra. Geen van allen bracht echter het succes waarop de fabrikant had gehoopt. Hierdoor ontstond het beeld dat het in 2017 erop of eronder is voor HTC.

Met deze voorgeschiedenis in ons achterhoofd lanceerde HTC half mei de HTC U11. Sinds begin juni ligt hij bij ons in de schappen. Het vlaggenschip heeft een voortvarende start gemaakt, zo betoogde Chang Chia-lin, de hoogste baas van HTC’s smartphoneafdeling. Zonder exacte verkoopaantallen te noemen vertelde de topvrouw dat het toestel veel beter verkocht dan zijn voorgangers. Het geeft ons in ieder geval goede moed dat er toch nog een toekomst is weggelegd voor HTC op de smartphonemarkt.

Ook voor Samsung staat er het nodige op het spel. Het debacle met de Samsung Galaxy Note 7 staat bij velen nog vers in het geheugen. Al met al heeft het Samsung naar schatting enkele miljarden euro’s aan omgezet gekost. Om over eventuele reputatie- en imagoschade nog maar niet te spreken. Een nieuwe misser kan de Zuid-Koreaanse telefoonmaker zich dan ook niet permitteren. De Samsung Galaxy S8 is het eerste vlaggenschip sinds het fiasco van afgelopen jaar. De lancering is naar verluidt enkele malen uitgesteld om extra veiligheidstests uit te voeren. Niks mocht aan het toeval overgelaten worden. Net als bij HTC zijn alle ogen gericht op Samsung.

Zowel voor HTC als voor Samsung staat er dus veel op het spel. Zij zullen er alles aan doen om van hun kroonjuweeltje een commercieel succesverhaal te maken. In dit artikel leggen we de HTC U11 naast de Samsung Galaxy S8 om de verschillen en overeenkomsten bloot te leggen. Aan het eind proberen een antwoord te geven op de vraag welk toestel de betere koop is.

HTC U11

Design

HTC en Samsung hebben ieder hun eigen stempel weten te drukken op hun toptoestellen. Beide vlaggenschepen zijn gemaakt van een combinatie van glas en metaal. De manier waarop deze materialen zijn bewerkt verschilt sterk. De HTC U11 heeft een glimmende, spiegelende achterkant die bestaat uit meerdere dunne lagen edelmineralen. Het licht wordt hierdoor op een bijzondere manier weerspiegeld. HTC heeft dit productieproces omgedoopt tot Optical Spectrum Hybrid Desposition. De zijkant is gemaakt van aluminium, de voor- en achterkant bestaat uit 3D Glass. Hierdoor krijgt het vlaggenschip zijn symmetrische vormgeving. Alles tezamen is de HTC U11 een echte blikvanger.

Hetzelfde kunnen we over de Samsung Galaxy S8 zeggen, maar dan op een andere manier. Het eerste dat opvalt als je een blik werpt op het vlaggenschip, is het Infinity Display. Het lijkt haast wel of de gehele voorzijde door het scherm wordt bedekt. Ruimte voor een Home-knop is er dan ook niet. Zowel aan de voor- als de achterkant wordt het toestel beschermd door Corning Gorilla Glass 5. Bij de HTC’s vlaggenschip vinden we dit aan de voorkant terug. Verder zien we aan weerszijden een dual-curved edge, of eenvoudig vertaald een gebogen schermrand. Tot slot heeft Samsung voorop een irisscanner geplaatst.

Zoek je een telefoon die waterdicht is? Dan ben je bij beide toestellen aan het juiste adres. In praktijk zijn beide vlaggenschepen waterdicht, in theorie is de Galaxy S8 net iets beter bestand tegen water. Die is namelijk IP68 gecertificeerd, de HTC U11 heeft een IP67 certificaat. De verschillen tussen beide stempels zijn minimaal. Zo is de Galaxy S8 een half uur lang bestand tegen water bij een diepte van 1,50 meter. Bij de HTC U11 geldt dat voor een maximale diepte van 1 meter. In theorie kun je beide vlaggenschepen met een gerust hart in een bak met water plonsen, al wordt dat niet van harte aanbevolen. HTC waarschuwt nadrukkelijk dat de waterbestendigheid mettertijd afneemt als gevolg van slijtage. Bij Samsung vinden we deze waarschuwing nergens terug.

Samsung Galaxy S8

Afgezien van de backpanel zien we nog een duidelijk verschil tussen beide vlaggenschepen. Omdat Samsung geen ruimte heeft vrijgelaten voor een thuisknop en het bedrijf toch een vingerafdrukscanner wilde, vinden we deze aan de achterkant. Maar de locatie is alles behalve handig, zo merkte onze Pieter op in zijn review over de Galaxy S8. Hij bevuilde vaker de cameralens dan dat hij het toestel ontgrendelde. HTC heeft misschien een minder elegante oplossing, maar wel een die een stuk effectiever is: daar zit hij namelijk in de Home-knop. Alleen Samsung heeft gekozen om de oude, vertrouwde 3.5mm audio jack in haar vlaggenschip te integreren. Geen gehannes dus met draadloze oordopjes die je voortdurend moet opladen en makkelijk kwijtraakt. Om muziek met de HTC U11 te luisteren maak je gebruik van de meegeleverde USB-C naar 3.5mm audio jack adapter.

Samsung Galaxy S8 review

Samsung Galaxy S8 review

29 mei 2017 - De Samsung Galaxy S8 is het nieuwe topmodel van de Zuid-Koreaanse fabrikant. Hoe doet de opvolger van de populaire Galaxy S7 het in dagelijks gebruik? Een uitgebreide blik op het nieuwe topmodel van Samsung.

Welk toestel het mooiste ontwerp heeft, is een kwestie van smaak. De fonkelende achterkant van de HTC U11 spreekt ons aan. Dat geldt ook voor het voorkantdekkende scherm van de Galaxy S8. De combinatie van glas en metaal en waterbestendigheid zijn enkele designkeuzes waar wij erg blij van worden en op beide vlaggenschepen aantreffen. 

Beeldscherm

De Samsung Galaxy S8 heeft een opvallend groot scherm. Deze is door de Koreanen omgedoopt tot het Infinity Display. Met zijn beelddiagonaal van 5,8 inch heeft hij heeft één van de grotere schermen die we momenteel bij vergelijkbare toptoestellen aantreffen. Je hoeft niet bang te zijn dat hij niet in je handen past: aan de afmetingen heeft Samsung namelijk niets veranderd. De Galaxy S8 is net zo groot als de meeste andere vlaggenschepen. Doordat Samsung aan de onder- en bovenkant flink wat ruimte heeft weten weg te schaven, kon de fabrikant haar paradepaardje een groter scherm geven. De HTC U11 heeft daarentegen een saai rechttoe rechtaan display met een groot ‘voorhoofd’ en flinke ‘kin’. Daardoor is hij een fractie kleiner dan Samsungs tegenhanger, namelijk 5,5 inch. Door het gebruik van 3D Glass lijkt het net alsof het vlaggenschip van HTC dezelfde randen of edges als de Galaxy S8 heeft, maar dan wel zonder de extra functionaliteit.

Samsung geeft haar vlaggenschepen al jarenlang een Super AMOLED-display. Hierdoor is de kleurweergave subliem, evenals de contrasten en de zwartwaarden. In plaats van een paneel dat oplicht, is een AMOLED-scherm opgebouwd uit individuele pixels die ieder weer uit drie kleine subpixels bestaan. Zo creëert Samsung volle, verzadigde en diepe donkere kleuren. Bovendien zijn dergelijke schermen energiezuiniger dan traditionele LCD-schermen. HTC werkt daarentegen met Super LCD5-displays. Dat is een LCD-scherm waarbij geen luchtlaag tussen het glas aan de buitenkant en het touchscreen daaronder is aangebracht. Zo heb je minder last van reflecterend zonlicht en verbruikt hij minder stroom.

Samsung Galaxy S8

De HTC U11 telt 2560 pixels in de lengte en 1440 pixels in de breedte. Video’s zien er hierdoor haarscherp uit. De Samsung Galaxy S8 heeft een nog hogere schermresolutie, namelijk 2960 bij 1440 pixels. Dit wordt in de telecomwereld ook wel WQHD+ genoemd. Hierdoor heeft het vlaggenschip een 18,5:9 beeldverhouding. Het is Samsungs eerste telefoon die afwijkt van de tot dan toe gangbare 16:9 aspect ratio. Dit betekent dat er op het scherm van de Galaxy S8 meer content past dan bij de HTC U11. Oftewel minder scrollen tijdens het surfen op internet. Keerzijde is wel dat video’s niet standaard schermvullend zijn, maar zwarte balken vertonen. Via de beeldinstellingen kun je dit aanpassen, maar dan valt er wel een deel van de inhoud weg. Momenteel is het dus kiezen of delen.

Tot slot is er nog één klein verschil tussen de HTC U11 en Galaxy S8: Samsungs vlaggenschip beschikt over een Always On display. Deze schermtechnologie zorgt ervoor dat het scherm altijd aanstaat. Zo hoef je hem dus nooit te ontgrendelen om te zien hoe laat het is of dat je nieuwe berichten hebt ontvangen. Je kunt dit scherm eventueel personaliseren. Zo kun je bijvoorbeeld een grote analoge klok weergeven in plaats van een digitale klok, of je agenda aan het scherm toevoegen. Je hoeft niet bang te zijn dat deze schermtechniek je batterij leeg slurpt: het springt zeer efficiënt om met de beschikbare stroom.

Het scherm van de HTC U11 is voor de doorsnee smartphonegebruiker waarschijnlijk goed genoeg. De veeleisende en fervent smartphoneliefhebber zal zijn of haar vingers aflikken bij het Infinity Display van de Galaxy S8. Samsung heeft dan ook zonder twijfel een streepje voor op de Taiwanese smartphonemaker.

Camera

Als er één aspect is waar HTC graag mee uitpakt, dan is het wel de camera van de HTC U11. Deze heeft namelijk van DxO, de benchmark voor smartphonecamera’s, een score van 90 van de 100 punten behaald. Nog niet eerder wist een telefoon zo’n hoog puntentotaal te halen.  In het promotiemateriaal van het vlaggenschip laat HTC dit maar al te graag aan de hele wereld weten.

HTC U11 DxO score

En inderdaad, de HTC U11 heeft een zeer degelijke 12-megapixelcamera die uitgerust is met tal van features: Phase Detection Autofocus (PDAF), optische en elektronische beeldstabilisatie en dubbele led-flitser. HDR Boost zorgt ervoor dat plaatjes de juiste balans krijgt zodat ze niet onder- of overbelicht uit de bus komen. Voor wie geregeld video’s opneemt heeft HTC nog een aantal leuke functies toegevoegd. De vier camera’s aan de voor- en achterkant nemen geluid in 360 graden op. Door in te zoomen op iemand wordt het geluid harder opgenomen. Dit wordt ook wel Acoustic Focus genoemd. En voor wie het belangrijk vindt: je kunt eventueel in 4K opnemen met een frameratesnelheid van 30 beelden per seconde.

De Galaxy S8 heeft nagenoeg dezelfde camera als zijn voorganger, de Samsung Galaxy S7. Dat betekent dat je achterop een 12 megapixel Dual Pixel Sensor krijgt met optische beeldstabilisatie en f/1.7 diafragma. Daarmee maak je niet alleen overdag, maar ook ’s avonds prachtige foto’s. Heeft Samsung dan helemaal niets gedaan om de fotokwaliteit te verbeteren? Natuurlijk wel. De beeldverwerkingstechniek is verbeterd. Deze maakt een serie foto’s en combineert deze tot één hoogwaardige foto. Hierdoor zien plaatjes er scherper uit dan ooit tevoren. In tegenstelling tot zijn voorganger steekt de camera niet langer uit aan de achterkant. Je hoeft je dus niet langer zorgen te maken over krassen en andere beschadigingen.

Zowel de HTC U11 als de Galaxy S8 bewijzen dat je geen dual-camerasysteem nodig hebt om mooie foto’s te schieten. Beide vlaggenschepen hebben meer dan voldoende aan één cameralens. Qua prestaties ontlopen de HTC U11 en Galaxy S8 elkaar niet. Beide leveren haarscherpe foto’s af onder uiteenlopende lichtomstandigheden. Dat is ook het beeld dat DxO geeft. De medewerkers van de benchmark testten beide toestellen. De HTC U11 wist weliswaar de hoogste score te halen met een rapportcijfer van 90 punten, maar de Galaxy S8 volgt hem op de voet met 88 punten.

Hard- en software

Beide vlaggenschepen komen met de nieuwste en krachtigste chipsets van het moment. De HTC U11 is gewapend met de Qualcomm Snapdragon 835, de Samsung Galaxy S8 met de Exynos 8895. Beide processors zijn opgebouwd uit acht kernen (octa-core). Het verschil in kloksnelheid is gering: 2,45 GHz voor de U11 tegenover 2,3 GHz voor de Galaxy S8. De hoeveelheid werkgeheugen en opslagcapaciteit zijn gelijk, namelijk 4 GB RAM en 64 GB intern geheugen. Ben je iemand die voortdurend de laatste apps installeert of voortdurend foto’s schiet? Je kunt het geheugen eventueel met microSD-kaart uitbreiden. Dat geldt voor beide toestellen.

Zowel de HTC U11 als de Galaxy S8 hebben een 3000 mAh batterij met de nieuwste snellaadtechnologie. Niet bepaald royaal, maar genoeg power om de hele dag mee door te komen. Bovendien beschikken beide vlaggenschepen over energiezuinige displays. De processors staan er om bekend dat ze zuinig omspringen met de batterij. Tevens hebben beide telefoons een vingerafdruksensor. Bij de HTC U11 vind je deze aan de voorzijde, bij de Galaxy S8 aan de achterkant. Zoals we al eerder zeiden geniet de scanner van de HTC U11 onze voorkeur vanwege zijn makkelijk te bereiken positie.

HTC U11

Een feature die je exclusief op de HTC U11 aantreft, is Edge Sense. De fabrikant heeft aan weerszijden van het toestel drukgevoelige sensoren geplaatst. Door hier in te knijpen lanceer je een specifieke app of schakel je bepaalde functies in of uit. Standaard open je de camera-app als je in de zijkant knijpt. Via de instellingen kun je deze in iedere willekeurige app of systeemactie veranderen. Het is zelfs mogelijk om meerdere knijpacties toe te kennen. Daarbij knijp je één keer in de zijkant, of houd je hem korte tijd ingedrukt. In de nabije toekomst rolt HTC nog meer toepassingen uit voor Edge Sense. Dan kun je de sensoren bijvoorbeeld gebruiken om in- en uit te zoomen in Maps, een video pauzeren of een telefoongesprek aannemen. Al met al is het een bijzondere toevoeging van HTC, maar wel een die soms ronduit frustrerend kan werken. Je leest er meer over in onze review over de HTC U11.

HTC U11 review

HTC U11 review

23 jun 2017 - De HTC U11 ligt sinds begin juni in ons land in de schappen. Wij mochten met het nieuwste vlaggenschip van HTC spelen. In onze testperiode hebben we hem flink aan de tand gevoeld. Benieuwd hoe hij uit onze test kwam? Lees dan de onderstaande review.

Daarnaast heeft HTC haar best gedaan om de geluidskwaliteit te verbeteren. Hiervoor heeft de smartphonefabrikant BoomSound en USonic geïntegreerd. Aan de hand van sonische pulsen analyseert USonic je binnenoor en past de audio daar op aan. Deze techniek werkt echter alleen met de bijgeleverde oordopjes van HTC. Deze beschikken tevens over actieve noise cancellation. Zodoende heb je dus minder last van die vervelende omgevingsgeluiden als je naar je favoriete muziek luistert. In het bijgeleverde kabeltje om de oordopjes mee aan te sluiten zit bovendien een ingebouwde DAC.

Ook de Galaxy S8 heeft een aantal unieke features die je alleen op dit vlaggenschip aantreft. Om te beginnen ondersteunt het vlaggenschip van Samsung de Qi-standaard. Dat betekent dat je hem draadloos kunt opladen. Daarvoor moet je wel de Samsung DeX Dock aanschaffen. Dan belanden we meteen bij de tweede exclusieve feature. Je kunt de Galaxy S8 namelijk omtoveren tot een desktop. De letters DeX staan voor Desktop Experience. Dit apparaatje dient als docking station waar je alle toebehoren op aansluit (monitor, toetsenbord, muis, ethernetkabel). Vervolgens is het een kwestie van de Galaxy S8 in de houder plaatsen en voilà, je vlaggenschip fungeert als een desktop. In feite loop je dus altijd met een volwaardige computer op zak. Tot slot heeft hij een ingebouwde irisscanner. Dit is echter vooralsnog een leuke gimmick dan een waardevolle toevoeging, omdat hij nog lang niet altijd snel en accuraat werkt.

Zowel de HTC U11 als de Galaxy S8 worden geleverd met de nieuwste versie van Google’s besturingssysteem: Android 7.1.1 Nougat. Tevens komen ze ieder met hun eigen digitale assistent: HTC heeft Sense Companion en Samsung Bixby. Daarmee binden ze de strijd aan met Google Assistant, Siri en Cortana. Echt onderscheidend zijn de assistenten nog niet, want nog niet alle functies zijn geactiveerd. Wellicht dat hier in de toekomst verandering in komt, maar voorlopig ben je net zo goed af met Google Assistant als de alternatieven van HTC en Samsung.

Samsung Galaxy S8

Prijs

De HTC U11 ligt pas sinds mei van dit jaar bij ons in de winkels. De Samsung Galaxy S8 al een maandje langer. Ondanks dat het beide relatief nieuwe telefoons zijn in ons land, heeft Samsung de adviesprijs van haar vlaggenschip al verlaagd. Aanvankelijk betaalde je 799 euro voor de Galaxy S8. Inmiddels haal je hem in huis voor 649 euro. HTC’s toptoestel is daarentegen een stuk duurder. Hier hangt een prijskaartje van 749 euro aan. Dat is eigenlijk een te hoog bedrag gezien de concurrentie. Het zou ons niet verbazen als HTC op korte termijn besluit om de verkoopprijs naar beneden bij te stellen. Maar voorlopig betaal je voor de HTC U11 honderd euro meer dan Samsungs vlaggenschip.

Conclusie

HTC en Samsung hebben beide hun beste beentje voorgezet om een toptoestel op de markt te brengen. Beide beschikken onder de motorkap over de nieuwste en krachtigste componenten. Wat betreft rekenkracht zit je zowel bij de HTC U11 als de Samsung Galaxy S8 wel goed.

Toch zijn er meer dan genoeg verschillen tussen beide telefoons. Laten we beginnen met de HTC U11. Deze oogt wat ‘ouderwets’ aan door zijn scherm. Als je naar de Galaxy S8 kijkt begrijp je meteen wat we bedoelen. De meeste telefoons komen tegenwoordig met een groot en nagenoeg randloos display. De HTC U11 heeft nog flink wat ruimte aan de onder- en bovenkant. Het voordeel is dat deze met een fysieke Home-knop met vingerafdruksensor komt. Bij de Galaxy S8 moet je deze op de tast zien te vinden en is deze onhandig naast de camera geplaatst. Ieder zal het zijne vinden van Edge Sense, maar op dit moment is hij nog relatief beperkt in zijn kunnen. Maar dat gaat op korte termijn veranderen. De muziekliefhebber zal de inspanningen van HTC om de muziekkwaliteit een boost te geven waarderen. Je moet het echter wel zonder hoofdtelefoonaansluiting doen.

De Samsung Galaxy S8 heeft het beste scherm van de twee. Niet alleen is hij een stuk groter en past er zodoende meer op het scherm, ook geeft hij het beste beeld dankzij zijn Super AMOLED-display. De Samsung Galaxy S7 had een goede camera en dat is bij zijn opvolger niet anders. Wel is het vlaggenschip van de Koreanen in onze ogen veelzijdiger dan de HTC U11. Zo kun je hem draadloos opladen en als volwaardige computer gebruiken. Graag hadden we een iets grotere batterij gezien, maar door het energiezuinige scherm en processor haal je hiermee waarschijnlijk wel het einde van de dag.

Samsung Galaxy S8 prijzen vergelijken

Samsung Galaxy S8
Met abonnement: Vanaf € 33,50 p/m
Los toestel: € 419,00

Vergelijk prijzen

Wat is de betere koop? In onze ogen geeft het prijskaartje de doorslag. De Galaxy S8 op dit moment honderd euro goedkoper dan de HTC U11. Als HTC een vuist wil vormen tegen de concurrentie, moet het in onze ogen iets aan haar prijsbeleid doen. De smartphones van het bedrijf beschikken over de juiste papieren, maar dat is niet langer voldoende om consumenten over de streep te trekken. Een scherpe prijs hoort daar eveneens bij. En als je grootste concurrenten hun vlaggenschepen een stuk goedkoper aanbieden, dan heb je het nakijken. 

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden