Vergelijk 3.487.850 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vergelijking: OnePlus 3T of OnePlus 5?

Achtergrond Vergelijking: OnePlus 3T of OnePlus 5?
Door ,

Half juni heeft OnePlus haar nieuwste flagship killer uit de doeken gedaan: de OnePlus 5. In dit vergelijkingsartikel kijken we wat de overeenkomsten en verschillen tussen het nieuwste vlaggenschip en zijn voorganger, de OnePlus 3T. Is het nieuwe vlaggenschip meer van hetzelfde, of is het een grote sprong voorwaarts?

OnePlus veroorzaakte in 2014 een schokgolf in de smartphone community met de OnePlus One. Voor nog geen 300 euro haalde je een top-of-the-line vlaggenschip in huis met de laatste en beste specificaties. De ultieme natte droom voor iedere smartphonefanaat. Maar er was ook een hoop commotie rondom de lancering. Hij was namelijk alleen verkrijgbaar met een invite. Hoe kwam je daar aan? Je kon deelnemen aan een van de vele wedstrijden die OnePlus uitschreef, of je moest hopen dat iemand uit jouw omgeving jou een invite verstuurde. Wie de uitnodiging verzilverde mocht daarna drie van zijn of haar vrienden verblijden met een invite.

Inmiddels zijn we drie jaar verder en is er het nodige veranderd bij OnePlus. Zo heeft de Chinese smartphonemaker afscheid genomen van het gehate invitesysteem. Zonder in de rij te staan kan iedereen nu een toestel kopen bij OnePlus. Maar we zien ook een andere ontwikkeling: de verkoopprijs is de afgelopen jaren fors toegenomen. Het eerste vlaggenschip had een prijskaartje van 299 euro, het nieuwste toestel gaat voor 499 euro over de toonbank. Een fenomenale prijsstijging in een relatief kort tijdsbestek. Dat voorspelt niet veel goeds voor de toekomst.

OnePlus breidt haar assortiment smartphones in hoog tempo uit. Het afgelopen jaar zagen we maar liefst drie nieuwe vlaggenschepen voorbijkomen: de OnePlus 3, OnePlus 3T en OnePlus 5. Zoals je ziet volgen de flagship killers elkaar zeer vlot op. In dit artikel vergelijken we de twee laatste aanwinsten met elkaar: de OnePlus 3T of OnePlus 5. We kijken naar het design, het scherm, de camera, hard- en software en de verkoopprijs. Loont het om over te stappen naar het nieuwste vlaggenschip, of ben je nog steeds goed af met de OnePlus 3T?

OnePlus 5

Design

Zowel de OnePlus 3T als de OnePlus 5 hebben een herkenbaar design. Althans, de achterkant van de vlaggenschepen. De OnePlus 3T lijkt qua design verdacht veel op de HTC One M9. Zo lopen de antennebanden op dezelfde manier, is de camera op exact dezelfde manier gepositioneerd en heeft hij bovendien dezelfde vormgeving. Bij de OnePlus 5 kunnen we moeilijk ontkennen dat hij op het eerste oog verdacht veel op de iPhone 7 Plus lijkt. De kleur, wijze waarop de antenne in de behuizing is verwerkt, plaatsing van de camera en vormgeving van de dubbele camera lijken sprekend op het vlaggenschip van Apple. Toch claimt OnePlus meer dan honderd verschillende variaties van de OnePlus 5 te hebben getest om tot dit design te komen.

Of je dit kwalijke zaak vindt of niet doet er niet toe. Het belangrijkste is namelijk dat je als consument iets te kiezen hebt. De grote verschillen hebben we eigenlijk al genoemd: dat zijn de camera en antennebanden. De OnePlus 5 is het eerste vlaggenschip van de Chinezen met dual-camerasysteem. De OnePlus 3T moet genoegen nemen met één cameralens. Deze is centraal bovenin geplaatst, de camera’s van de OnePlus 5 vinden we in de linkerbovenhoek. Daarnaast heeft OnePlus de antennestrepen netjes weggewerkt aan de onder- en bovenkant van de behuizing. Ze zijn nauwelijks zichtbaar, tenzij je er bewust naar zoekt. OnePlus heeft jammer genoeg de kans niet aangegrepen om haar vlaggenschip waterbestendig of waterdicht te maken. Beide vlaggenschepen hebben geen IP-certificering.

Een ander verschil tussen beide vlaggenschepen is de kleur van de behuizing. De OnePlus 3T verscheen in drie kleuren: Gunmetal, Soft Gold en Midnight Black. Bij de OnePlus 5 heb je minder keuze: deze kun je alleen in Midnight Black of Slate Gray bestellen. Qua afmetingen zien we kleine verschillen. Zoals je van een nieuw vlaggenschip mag verwachten is de OnePlus 5 net wat strakker dan zijn voorganger. Hij is 1,5 millimeter breder dan zijn voorganger, maar wel 0,1 millimeter dunner. Deze verschillen zien we terug in het gewicht. De OnePlus 3T heeft een gewicht van 158 gram, zijn opvolger weegt 153 gram.

Er zijn uiteraard ook overeenkomsten tussen de twee flagship killers van OnePlus. Beide hebben een thuisknop aan de voorzijde waarin de vingerafdruksensor is geïntegreerd. De 3.5mm audio jack is wederom aan de onderzijde verwerkt. Ook de Alert Slider treffen we op beide vlaggenschepen. Hiermee hoef je niet langer bij de instellingen te klooien, maar schakel je in een handomdraai tussen de verschillende geluidsprofielen (normaal, prioriteit en stil). Tot slot hebben beide telefoons een aluminium behuizing die hen hun stevige bouwkwaliteit geven.

Het design van beide vlaggenschepen lijkt weliswaar op die van concurrerende toestellen. Daardoor hebben we nu wel de keuze uit twee ‘verschillende’ vlaggenschepen. De verschillen zien we alleen in de achterkant terugkomen. De voorzijde heeft nog altijd dezelfde en vertrouwde vormgeving. De Alert Slider en metalen behuizing komen we zowel bij de OnePlus 3T als de OnePlus 5 tegen.

OnePlus 3T

Beeldscherm

Over het beeldscherm kunnen we kort en krachtig zijn: beide vlaggenschepen hebben exact hetzelfde scherm. Dan hebben we niet alleen over de schermgrootte, type en resolutie, maar ook over het model. Beide panelen zijn afkomstig van Samsung en hebben dezelfde Panel ID, zeg maar het identiteitsnummer van het scherm. OnePlus laat de mogelijkheid om bijvoorbeeld een hogere schermresolutie of edge-to-edge display te introduceren aan zich voorbijgaan. Zowel de OnePlus 3T als de OnePlus hebben een 5,5 inch Optic AMOLED-display met Full HD-resolutie en een pixeldichtheid van 401 ppi.

Verder beschikken beide vlaggenschepen over drie verschillende kleurkalibraties: standaard, sRGB en DCI-P3. Dit heeft OnePlus gedaan omdat het na de lancering van de OnePlus 3 veel kritiek over zich heen kreeg over de kleurweergave van het scherm. Critici vonden dat dit te wensen overliet. Daarop rolde OnePlus een patch uit die het probleem de wereld uithielp. Sindsdien levert OnePlus al haar smartphones standaard met drie kleurkalibraties.

Toch is er wel degelijk één noemenswaardige verschil. De OnePlus 5 heeft de allernieuwste vorm van bescherming tegen krassen en stoten: Corning Gorilla Glass 5. Zijn voorganger moet genoegen nemen met Gorilla Glass 4. Door de vernieuwde formule is het scherm nog beter bestand tegen krassen en stoten. Volgens de fabrikant hebben telefoons met Gorilla Glass 5 80 procent meer kans om een klap van 1,60 meter hoogte te overleven. Bij Gorilla Glass 4 kon deze stevigheid alleen gegarandeerd worden bij een val van maximaal één meter hoogte. Ook is deze krasbestendige laag nog dunner ten opzichte van zijn voorganger: 0,6 millimeter tegenover 0,4 millimeter.

Of je nou de OnePlus 3T of OnePlus 5 neemt, beide telefoons hebben hetzelfde AMOLED-scherm. En dat is een goed teken, want deze wordt beschouwd als een van de beste schermen die je op dit moment voor je geld kunt krijgen. We hadden echter liever gezien dat OnePlus voor een hogere schermresolutie had gekozen, of het scherm nog iets groter had gemaakt. Wie weet later dit jaar, of anders volgend jaar.

OnePlus 5

Camera

Als we de camera’s naast elkaar leggen, zien we een verschil tussen dag en nacht. De hoofdcamera van de OnePlus 3T heeft slechts één camera, de OnePlus 5 heeft een dual-camerasysteem. Alle reden dus om de belangrijkste zaken op een rij te zetten en vergelijken.

De OnePlus 3T heeft achterop een 16 -megapixelcamera met optische beeldstabilisatie (OIS), Phase Detection Autofocus (PDAF), f/2.0 diafragma en enkele led-flitser. De Sony IMX 298 beeldsensor is 1/2.8” groot en de individuele pixels 1.12 µm. Naast normale Full HD clips kun je tevens 4K- en slow-motion video’s opnemen met een frameratesnelheid van respectievelijk 30 en 120 beelden per seconde. Foto’s kun je eventueel opslaan in RAW-formaat zodat je meer controle hebt als je met een fotobewerkingsprogramma aan de slag gaat. Tot slot heb je dankzij de Pro-modus de ultieme controle over hoe je foto’s eruit komen te zien. Je bepaalt namelijk zelf de ISO-waarde, sluitertijd, witbalans, belichtingscorrectie en dat soort zaken.

De OnePlus 5 is zoals gezegd de eerste smartphone van OnePlus met dual-camerasysteem. Deze bestaat uit een 16 en 20 megapixellens. De eerste fungeert als een groothoeklens, de ander als een telelens. Met een groothoeklens leg je meer vast op een foto. Dergelijke lenzen worden veelal door makelaars gebruikt om een kleine kamer zo te fotograferen dat het net lijkt alsof hij groter is. Met een telelens haal je onderwerpen die ver weg staan dichterbij.

Beide lenzen hebben ieder zijn eigen kenmerken. Zo is de 16-megapixelcamera uitgerust met elektronische beeldstabilisatie (EIS), f/1.7 diafragma, 1.12 µm grote pixels, Smart Capture met dynamische ruisonderdrukking en 1/2.8” grote Sony IMX 398 beeldsensor. De telelens beschikt een kleiner diafragma (f/2.6), kleinere individuele beeldelementen (1.10 µm), Phase Detection Autofocus (PDAF) en Sony IMX 350 sensor. Net als de OnePlus 3T schiet je met de OnePlus 5 RAW-foto’s en komt het toestel met 4K- en slow-motion video-opnamemogelijkheden en handmatige modus. Hij heeft daarentegen wel een dubbele led-flitser aan de achterkant.

De kracht van het camerasysteem van de OnePlus 5 schuilt hem in het combineren van de groothoek- en telelens. Daarmee schiet je van die fraaie bokeh-foto’s. Daarbij is de persoon op de voorgrond scherp en wordt de achtergrond automatisch wazig gemaakt. Daarmee vervult OnePlus de wens van mening smartphonegebruiker die al jaren om een dergelijke functionaliteit roept. De OnePlus 3T beschikt niet over deze vernieuwde portretmodus. 2x optische zoom ontbreekt eveneens bij het vlaggenschip van vorig jaar.

OnePlus 3T

De selfiecamera van beide telefoons hebben nagenoeg dezelfde specificaties. Zo hebben ze ieder een resolutie van 16 megapixels, elektronische beeldstabilisatie en f/2.0 diafragma. Op dit vlak verwachten we dan ook geen grote verschillen in beeldkwaliteit.

Op papier heeft het camerasysteem van de OnePlus 5 een streepje voor op zijn voorganger. En niet alleen vanwege de extra cameralens en de daarmee gepaard gaande mogelijkheden. Door het grotere diafragma vangt de beeldsensor meer licht op. Tevens wordt door de grotere opening naar de beeldsensor de sluitertijd naar beneden gebracht, wat nog scherpere plaatjes en minder bewegingsonscherpte oplevert. Bovendien is de autofocus hierdoor op de OnePlus 5 maar liefst 40 procent sneller in vergelijking met zijn voorganger.

Hard- en software

Dan zijn we aanbeland bij een van de interessantste aspecten van dit vergelijkingsartikel: de hard- en software. De telefoons van OnePlus staan bekend om hun goede prestaties en scherpe prijs. Dat is met de OnePlus 3T en OnePlus 5 niet anders. Toch zien we de nodige verschillen onder de motorkap.

De OnePlus 3T werd afgelopen jaar op de markt gebracht met de krachtigste processor van Qualcomm die destijds beschikbaar was: de Snapdragon 821, een quad-core processor die kloksnelheden tot wel 2,35 GHz kan halen. Deze chipset hadden we vlak daarvoor gezien in twee andere toestellen: de Google Pixel en Google Pixel XL. Later hebben diverse andere fabrikanten hem verwerkt in hun vlaggenschepen, waaronder LG in de LG G6 en HTC in de HTC U Ultra. Verder is het vlaggenschip uitgerust met de Adreno 530 GPU, 6 GB LPDDR4 werkgeheugen en 64 GB of 128 GB intern geheugen voor al je apps, foto’s, video’s en andere bestanden.

Bij de OnePlus 5 heeft de fabrikant er nog een schepje bovenop gedaan. De Snapdragon 821 is verruild voor de Snapdragon 835. De Sony Xperia XZ Premium was de eerste telefoon met deze 2,45 GHz krachtige octa-core processor. De Amerikaanse uitvoering van de Samsung Galaxy S8 (Plus) en de HTC U11 kregen hem later ook. De CPU wordt bijgestaan door de Adreno 540 GPU, 6 GB RAM en 64 GB geheugen. Er is tevens een duurdere variant van de OnePlus 5 die met 8 GB RAM en 128 GB aan opslagruimte wordt geleverd.

Voor sommigen komt dit wellicht over als marginale verschillen, maar door onze uitgebreide review van de HTC U11 weten we waartoe de Snapdragon 835 in staat is. Het is een processor die de chipsets van de concurrentie omver doet blazen. De verwerkingssnelheid van het werkgeheugen is gelijk aangezien ze dezelfde RAM-module gebruiken met LPDDR4. OnePlus heeft beloofd dat alle exemplaren van de OnePlus 5 met Universal Flash Storage (UFS) 2.1 worden geleverd. De OnePlus 3T heeft UFS 2.0. Maakt dat uit voor de prestaties? Ja en nee. Ja, omdat UFS 2.1 hogere snel- en leessnelheden haalt als je surft of dingen downloadt van internet dan UFS 2.0. En nee, omdat apps net zo vlot opstarten als zijn snellere tegenhanger.

HTC U11 review

HTC U11 review

23 jun 2017 - De HTC U11 ligt sinds begin juni in ons land in de schappen. Wij mochten met het nieuwste vlaggenschip van HTC spelen. In onze testperiode hebben we hem flink aan de tand gevoeld. Benieuwd hoe hij uit onze test kwam? Lees dan de onderstaande review.

Kijken we naar de batterij, dan zien we een klein verschil tussen beide vlaggenschepen. De OnePlus 3T heeft een 3400 mAh batterij met Dash Charge. De OnePlus 5 heeft een iets kleinere accu, namelijk 3300 mAh. Ook deze ondersteunt de snellaadtechniek van OnePlus. Het klinkt misschien paradoxaal maar ondanks dat het nieuwste vlaggenschip een kleinere batterij heeft, claimt OnePlus dat de batterij 20 procent langer meegaat dan zijn voorganger. Hoe OnePlus aan dit getal komt is ons een raadsel, maar waarschijnlijk is dat te danken aan de energiezuinigere Snapdragon 835. Iets anders dat we zeker niet mogen vergeten: in beide vlaggenschepen kun je niet één, maar twee nano-simkaarten kwijt. Zo ben je zowel privé als zakelijk altijd en overal bereikbaar.

De OnePlus 5 komt met Bluetooth 5. De nieuwe Bluetooth-standaard is volgens Bluetooth SIG twee keer zo snel als zijn voorganger, heeft een vier keer zo groot bereik, een 800 procent grotere uitzendcapaciteit en springt nog zuiniger om met je batterij. Maar helaas kun je vooralsnog niet profiteren van al deze verbeteringen. Dat komt omdat er op dit moment nog geen Bluetooth 5 API is ingebouwd in het besturingssysteem van Google. Er is ook geen software development kit of SDK beschikbaar gesteld door OnePlus voor ontwikkelaars om Bluetooth 5 in hun apps te integreren. Kortom, er zijn nog geen toestellen of apps die Bluetooth 5 ondersteunen. De nieuwste Bluetooth-standaard is dus een leuke feature, maar je hebt er momenteel nog niets aan.

Beide vlaggenschepen worden geleverd met OxygenOS, een besturingssysteem dat gebaseerd is op Android Nougat. De OnePlus 5 heeft echter enkele extra features die zijn voorganger niet had. Zo heeft de fabrikant een leesmodus aan de software toegevoegd. Het kleurenscherm verandert dan in een zwart-witbeeld met allerlei verschillende grijstinten. Dit is rustgevender voor je ogen en leest een stuk prettiger dan felle kleuren. Verder komt de OnePlus 5 met een automatische nachtmodus, uitgebreide schermafbeeldingen en een niet-storen modus als je aan het gamen bent.

Zowel qua hard- als software heeft OnePlus de nodige vooruitgang geboekt met haar nieuwste vlaggenschip. De OnePlus 5 heeft de betere papieren. Dat houdt echter niet in dat de OnePlus 3T ouderwets en achterhaald is. Integendeel. Hij weet nog altijd zijn mannetje te staan tegenover de concurrentie. Maar eerlijk is eerlijk: hij moet wel zijn meerdere erkennen in de OnePlus 5.

OnePlus 5

Prijs

Hoe zit het met het prijskaartje? We beginnen met de OnePlus 5. Het nieuwste vlaggenschip haal je voor 499 euro in huis. Wil je extra werkgeheugen en opslagcapaciteit, dan moet je een bedrag van 559 euro ophoesten. Voor een prijsverschil van zes tientjes maakt OnePlus het lastig om te kiezen. Heb je meer dan 6 GB werkgeheugen nodig? Waarschijnlijk niet. Maar twee keer zo veel geheugen voor een relatief klein bedrag is wel erg verleidelijk. Helemaal aangezien je het geheugen niet kunt uitbreiden met microSD-kaart.

Vlak voor de lancering van de OnePlus 5 haalde OnePlus de OnePlus 3T uit de verkoop. Maar er is goed nieuws. Mochten jullie daadwerkelijk interesse hebben in dit vlaggenschip, Belsimpel verkoopt voortaan het toestel via haar website. Dat is een van de weinige manieren om de OnePlus 3T nu nog te bemachtigen. Het feit dat een Nederlandse retailer het toestel verkoopt en niet een of andere grote ‘anonieme’ Chinese telefoonmaker, trekt sommigen wellicht over de streep om de overstap naar OnePlus te maken. Mocht je besluiten om hem via Belsimpel te kopen, dan moet je wel fors in de buidel tasten: de verkoopprijs van de OnePlus 3T bedraagt maar liefst 549 euro. En daardoor is hij ineens veel minder aantrekkelijk dan de OnePlus 5.

Conclusie

Welk toestel heeft onze voorkeur: de OnePlus 3T of OnePlus 5? Het antwoord op deze vraag is eenvoudig: de OnePlus 5. Deze conclusie wordt niet zozeer ingefluisterd door de uiteenlopende specificaties, betere camera of extra features in het besturingssysteem. Waarom wij volmondig ‘OnePlus 5’ zeggen, komt simpelweg door het prijskaartje. Toen je de OnePlus nog via de fabrikant kon bestellen, had hij een adviesprijs van 439 euro. Nu Belsimpel een van de weinige aanbieders is, is de verkoopprijs explosief gestegen naar 549 euro. Daarmee is hij slechts een tientje goedkoper dan de duurste variant van de OnePlus 5. In dat geval is de keuze dus niet zo moeilijk.

Maar wat als je de OnePlus 3T via een andere partij goedkoper kunt krijgen? Als je een beetje goed zoekt op internet,  vind je hem voor zo’n 430 euro (exclusief verzendkosten en eventuele importheffing). Wat is dan de betere aanbieding? Door de grote onzekerheid aan de grens zijn we geneigd te zeggen de OnePlus 5 te zeggen. Als je het nieuwste vlaggenschip via OnePlus besteld, weet je zeker dat je niet voor onaangename financiële verrassingen komt te staan. De flagship killer wordt namelijk vanuit Londen verscheept. En zolang het Verenigd Koninkrijk nog onderdeel uitmaakt van de EU, betaal je geen invoerkosten (hooguit verzendkosten). Je weet financieel gezien dus precies waar je aan toe bent.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden