Vergelijk 3.166.861 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vergelijking: Motorola Moto Z Play of Motorola Moto Z2 Play?

Achtergrond Vergelijking: Motorola Moto Z Play of Motorola Moto Z2 Play?
Door ,

Begin juni onthulde Lenovo de tweede generatie van de Moto Z Play. Is upgraden de moeite waard als je met het model van vorig jaar rondloopt? Wij leggen beide toestellen naast elkaar om te kijken of je je portemonnee moet opentrekken, of dat je beter de hand op de knip kunt houden.

Het is 9 juni 2016 als in San Francisco de eerste editie van Lenovo Tech World van start gaat. Vanaf dit podium onthult Lenovo twee gloednieuwe high-end smartphones: de Motorola Moto Z en Motorola Moto Z Force. Daarvan weet overigens alleen de eerste model ons land te bereiken, maar dat terzijde. Beide telefoons zijn opmerkelijk dun en hebben een modulair design. Met een slim bedacht magnetisch koppelmechanisme ‘plak’ je als het ware snel en eenvoudig externe accessoires aan het toestel. Deze zijn beter bekend als de Moto Mods. Bij de lancering was er slechts een handjevol Moto Mods, inmiddels is het assortiment flink uitgebreid. En de komende jaren kunnen we er nog veel meer verwachten.

De Moto Z en Moto Z Force kregen er in september 2016 nog een broertje bij: de Motorola Moto Z Play. Op de IFA-beurs in Berlijn zag het instapmodel van de Moto Z-reeks het levenslicht. We zijn nog geen jaar verder of deze instapper heeft alweer een opvolger gekregen: de Motorola Moto Z2 Play. Dat roept bij ons onmiddellijk de vraag op wat het verschil is met zijn voorganger. Heeft de Moto Z2 Play grote sprongen gemaakt, of slechts kleine babystapjes? We zijn in de specs van beide toestellen gedoken en hebben de overeenkomsten en verschillen voor jullie op een rij gezet.

Design

Als we naar het ontwerp kijken, kunnen we maar weinig verschillen bespeuren. Dat is ook niet zo vreemd. Lenovo heeft beloofd dat Moto Mods minimaal drie jaar ondersteund worden. Op deze manier probeert de fabrikant klanten te overtuigen om naast een smartphone ook allerlei extra accessoires te kopen. Ze hoeven niet bang te zijn dat ze de Moto Mods die ze dit jaar kopen volgend jaar niet meer werken. Een goed verkoopargument, maar wel een met een belangrijke consequentie: Lenovo kan grote veranderingen aanbrengen aan het design. Zou de Chinese smartphonemaker dat wel doen, dan zijn de Moto Mods niet langer compatibel. En belofte maakt schuld.

Qua vormgeving lijkt het bijna alsof we naar twee druppels water kijken. Beide toestellen hebben zowel aan de voor- als de achterkant een glazen paneel. Dat geeft ze een moderne, strakke uitstraling, een bouwstijl die we normaal gesproken alleen bij vlaggenschepen aantreffen. Ook steekt de camera opvallend ver uit de behuizing. De Moto Z Play had al een flinke cameraheuvel, bij zijn opvolger is dat niet anders. Ook de fysieke Home-knop is nog altijd prominent aanwezig aan de voorzijde. Hetzelfde geldt voor het koppelmechanisme aan de achterkant en de USB-C poort en aansluiting voor je headset aan de onderkant. Je sim- en geheugenkaart plaats je aan de bovenkant. En aan de rechterkant heeft Lenovo de volumeknoppen en aan/uitknop bevestigd.

Motorola Moto Z Play

En over water gesproken: zowel de Moto Z Play als de Moto Z2 Play hebben dezelfde waterafstotende nano-coating. Dat maakt ze jammer genoeg niet waterdicht, maar wel in hoge mate waterbestendig. Als je water uit je glas is er niets aan de hand, als je hem in het zwembad laat vallen heb je wellicht wel een probleem. Lenovo waarschuwt in de kleine letters nadrukkelijk dat deze toestellen niet waterdicht zijn en dus niet onder water gedompeld mogen worden.

Zijn beide toestellen volkomen identiek qua vormgeving, of toch niet? Als je goed kijkt zijn er toch enkele verschillen. We beginnen met de thuisknop aan de voorkant. De Moto Z Play heeft een compacte vierkante Home-knop met afgeronde hoeken. Deze knop is bij de Moto Z2 Play een stuk groter gemaakt, wellicht om het werk van de vingerafdruksensor makkelijker te maken. Ook de speaker bovenin en de LED-flitser zijn bij de nieuwe Moto Z2 Play net wat groter in vergelijking met hun voorganger. Aan de achterkant kunnen we maar één verschil bespeuren. Bij de Moto Z2 Play zie je zichtbaar de antenneband lopen. Bij zijn voorganger was deze beter weggewerkt in het frame.

De eerste generatie was al behoorlijk dun met zijn dikte van slechts 6,99 millimeter. In vergelijking met zijn opvolger lijkt het bijna een dikkerdje: zijn opvolger is nog slanker, namelijk 5,99 millimeter. Dat lijkt haast wel een marginaal, niet noemenswaardig verschil, maar de werkelijkheid is een stuk weerbarstiger. Het betekent namelijk dat Lenovo minder ruimte heeft om een krachtige batterij te plaatsen. De accucapaciteit van de Moto Z2 Play is dan ook aanzienlijk kleiner: in plaats van 3510 mAh moet je genoegen nemen met 3000 mAh.

Hoe je van een strak, stijlvol en eigentijds design? Dan maakt het niet uit welke Play-telefoon je neemt. Beide hebben dezelfde voordelen. De nieuwste toevoeging heeft zoals we net al zeiden één belangrijke nadeel: een stuk kleinere batterij. Ook is het jammer dat Lenovo er niet in geslaagd is om de cameraheuvel kleiner te maken. Dat had meer opgeleverd dan een nog dunnere behuizing.

Beeldscherm

Het beeldscherm van de Motorola Moto Z is haarscherp, contrastrijk en kleuren spetten van het scherm. Dat is te danken aan het Super AMOLED-display. Dit schermtype kent beeldpunten die opgebouwd zijn uit drie subpixels: rood, groen en blauw. Met deze subpixels kunnen alle kleuren gemaakt worden doordat ze onafhankelijk van elkaar in- en uitgeschakeld kunnen worden. Rood oogt hierdoor niet alleen lekker verzadigd, maar zwart is ook daadwerkelijk pikzwart. Een ander voordeel van een AMOLED-display ten opzichte van een LCD-paneel, is dat hij energiezuiniger is. LCD-schermen zijn voor hun kleurweergave volledig afhankelijk van een backpanel dat oplicht en weer dooft. De individuele pixels van AMOLED-schermen lichten uit zichzelf op en hebben geen backlighting nodig. Zodoende zijn AMOLED-displays een stuk buigzamer en flexibeler dan LCD-panelen. Kortom, AMOLED-schermen hebben vele voordelen, maar daar hangt wel een prijskaartje aan.

Zowel de Moto Z als de Moto Z2 Play beschikken over een Super AMOLED-display. De schermen vertonen dus geen verschil als het gaat om kleurweergave of kleurbereik. De schermgrootte is eveneens identiek, maar dat is begrijpelijk omdat de Moto Mods compatibel zijn met beide toestellen. De resolutie is eveneens gelijk: beide telefoons tellen 1920 pixels in de lengte en 1080 pixels in de breedte. Daarmee hebben beide toestellen een Full HD-resolutie en een pixeldichtheid van 403 ppi. Het vijfde en laatste punt wat de schermen van beide vlaggenschepen met elkaar gemeen hebben, is dat ze beschermd worden door Corning Gorilla Glass. Dit zorgt ervoor dat het scherm minder kwetsbaar is voor krassen van bijvoorbeeld een sleutelbos of andere spullen die je in een handtas terugvindt.

Al met al is het een gelijkspel tussen de Moto Z Play en Moto Z2 Play als we enkel naar het scherm kijken. Lenovo heeft het scherm van haar nieuwste aanwinst geen upgrades gegeven, zoals HDR-ondersteuning of hogere maximale schermhelderheid. Dat is ook wel begrijpelijk: dergelijke features tref je aan bij de Android-smartphones in de hoogste prijsklasse, zoals de Sony Xperia XZ Premium, LG G6 of Samsung Galaxy S8.

Motorola Moto Z Play

Camera

Als we de camera’s van de Motorola Moto Z Play en Motorola Moto Z2 Play vergelijken, zien we enkele verschillen. We beginnen met de hoofdcamera. De camera van de Moto Z Play heeft een resolutie van 16 megapixels. Zijn opvolger heeft een 12 megapixelcamera aan de achterkant. Betekent dit dat Lenovo de Moto Z2 Play bewust een kwalitatief minder goede camera heeft gegeven? Integendeel. Het aantal megapixels zegt niet altijd iets over de kwaliteit van de foto’s die de camera aflevert. Pixelgrootte is eveneens een belangrijke kwaliteitsindicator: hoe groter de individuele pixels, des te meer licht deze opvangen en extra informatie er op de beeldsensor opgeslagen kan worden. Dat resulteert uiteindelijk in een hogere beeldkwaliteit van de foto’s. De pixels van de Moto Z Play hebben een grootte van 1,3 µm. De Moto Z2 Play heeft 1,4 µm grote pixels. Zij nemen dus meer waar van je omgeving of onderwerp dan de pixels van zijn voorganger.

Dat is niet het enige verschil. Ook de diafragmagrootte verschilt per toestel. De Moto Z Play komt met een f/2.0 diafragma, de Moto Z2 Play met een f/1.7 diafragma. Hoe kleiner dit getal, des te groter de verstelbare opening tussen de lens en de beeldsensor. En dat betekent op zijn beurt dat meer licht de beeldsensor weet te bereiken. Beide telefoons ontbreekt het aan optische beeldstabilisatie. Auto-laserfocus is daarentegen wel aanwezig. Toch is er een klein verschil op dit vlak. De laser-autofocus van de Moto Z Play heeft een maximale reikwijdte van 3 meter. Bij de Moto Z2 Play is opgevoerd tot 5 meter. PDAF en dual-tone LED-flitser zijn eveneens op beide telefoons terug te vinden. Dat geldt ook voor Quick Capture -snel een foto schieten- en de Pro Mode. Met deze laatste heb je volledige controle over zaken als de sluitertijd, witbalans, belichtingscorrectie en ISO-waarde.

Kijken we naar de video-opnamemogelijkheden, dan zien we eveneens alleen maar overeenkomsten. Naast 4K-video’s kun je tevens filmpjes in Full HD en HD-kwaliteit opnemen. De frameratesnelheid is onveranderd op respectievelijk 30 fps (4K), 60 fps (Full HD) en 120 fps (HD). Tevens kun je je eigen slow-motion video’s schieten. Ook de selfiecamera aan de voorkant heeft dezelfde 5 megapixelresolutie, 1,4 µm grote pixels, groothoeklens die 85 graden bestrijkt en Full HD-video-opnamekwaliteit. Grote verschil is dat het diafragma van het nieuwste model een fractie groter is -f/2.0 in plaats van f/2.2- en je voortaan niet één, maar twee flitsers krijgt. Ook Auto Night Mode, Beautification software en Professional Mode zijn van de partij.

Concluderend kunnen we zeggen dat de camera van de Moto Z2 Play de betere papieren heeft, maar het verschil met zijn voorganger is minimaal. We verwachten dan ook geen grote kwaliteitsverschillen tussen beide telefoons als het gaat om fotograferen of video’s opnemen.

Motorola Moto Z2 Play

Hard- en software

Tot nu toe hebben we alleen nog maar naar de buitenkant gekeken. Hoogste tijd om te kijken wat we onder de motorkap aantreffen. We beginnen met de CPU. De originele Motorola Moto Z Play kreeg veel lof voor zijn Qualcomm Snapdragon 625 processor. Deze bestaat uit 8 Cortex-A53 kernen die ieder geklokt zijn op 2,0 GHz. Een chipset die prima past in het midrange segment. De Moto Z2 Play is net wat krachtiger. Deze is door Lenovo voorzien van de Snapdragon 626. Dit is eveneens een octa-core processor, maar de kloksnelheid van de A53 cores is opgeschroefd tot 2,2 GHz. De Moto Z2 Play is dus een fractie sneller dan zijn voorganger.

Kijken we naar het werkgeheugen, dan zien we geen verschillen. Zowel de Moto Z Play als de Moto Z2 Play hebben 3 GB RAM. Het laatstgenoemde toestel verschijnt eveneens in een variant met 4 GB werkgeheugen. De kans dat we deze in Europa te zien krijgen is echter klein. De opslagcapaciteit bedraagt standaard 32 GB bij beide toestellen. Behoefte aan meer opslagruimte? Dan hoef je alleen de juiste microSD-kaart te kopen. Je kunt het geheugen uitbreiden tot wel 256 GB. De Moto Z2 Play met 4 GB RAM heeft twee keer zo veel geheugen: 64 GB. Mocht je genoegen nemen met de standaard hoeveelheid geheugen, dan kun je ook een tweede simkaart in beide toestellen kwijt.

Een duidelijk verschil tussen de Moto Z Play en Moto Z2 Play is het vermogen van de batterij. Het oorspronkelijke model komt met een 3510 mAh batterij. Naar eigen zeggen gaat het vlaggenschip tot wel 50 uur mee op een batterijlading. Dezelfde batterijduur kun je wel vergeten als je de Moto Z2 Play aanschaft. De accucapaciteit van deze telefoon is slechts 3000 mAh. Dat is omgerekend bijna 15 procent minder vermogen dan zijn voorganger. Als je de hele dag met je toestel in de aanslag zit, is de kans dat je het einde van de dag redt zonder tussentijds te moeten opladen een stuk kleiner. Gelukkig komt hij, net als het origineel, met ondersteuning voor TurboPower. Een kwartiertje aan de oplader is dan al genoeg om 9 uur mee vooruit te kunnen.

De verbindingsmogelijkheden van beide telefoons identiek: ze beschikken over dual-band WiFi, Bluetooth, 4G, A-GPS, USB-C aansluiting, 3.5mm audio jack, vingerafdruksensor en Near Field Communication (NFC). Dat geldt ook voor de software. De Moto Z Play werd bij de introductie met Android 6.0.1 Marshmallow geleverd. Eerder dit jaar rolde Lenovo Android 7.0 Nougat uit voor het toestel. Begin juni werd bekend dat ook Android 7.1.1 in aantocht is. De Moto Z2 Play wordt standaard met de nieuwste versie van Google’s besturingssysteem geleverd. Doordat je niet tot twee keer toe de nieuwste Android-versie hoeft te installeren, bespaar je dus heel wat geheugen.

Motorola Moto Z2 Play

Lenovo voorziet haar telefoons met een niet-ingrijpende schil over het besturingssysteem. Dat brengt diverse voordelen met zich mee. Om te beginnen is de hoeveelheid bloatware minimaal: deze beperkt zich tot Connect, Migrate en Moto. Een lichte Android-skin betekent vaak ook dat je sneller updates krijgt dan je wellicht bij andere fabrikanten gewend bent. Het gegeven dat in nog geen half jaar tijd twee grote updates worden uitgerold, getuigt daarvan. Tot slot hou je me meer geheugen over en draait het besturingssysteem soepeler. Op dit vlak heeft Lenovo een streepje voor op vele concurrenten.

We kunnen niet ontkennen dat de Moto Z2 Play sneller en krachtiger is dan de eerste generatie, maar de verschillen zijn minimaal. Behalve als we naar de batterij kijken. De accu van Lenovo’s nieuwste aanwinst is fors minder dan zijn voorganger. Dat is een bittere pil om te slikken als je een nieuwe Android-telefoon zoekt met goede batterijduur. Door ondersteuning voor TurboPower te bieden probeert Lenovo het verlies aan capaciteit te compenseren. Van de andere kant, deze snellaadtechniek troffen we afgelopen jaar ook al aan in de Moto Z Play.

Prijs

We kunnen geen uitspraak doen over de adviesprijs. Dat komt omdat de Europese verkoopprijs nog niet is aangekondigd door Lenovo.  We kunnen wel wat zeggen over de verkoopprijs van de Motorola Moto Z Play en de prijsgeschiedenis van het toestel. Bij aanvang kostte het toestel 449 euro. Het afgelopen jaar is de prijs gedaald tot net onder de 400 euro. De Motorola Moto Z2 Play krijgt in de VS een adviesprijs van 499 dollar. Vermoedelijk kunnen we het dollarteken vervangen door een euro-teken, maar dat kunnen we op dit moment nog niet bevestigen.

Conclusie

Nu we alles onder elkaar hebben gezet, is het tijd om de balans op te maken. De Motorola Moto Z Play kreeg een goed onthaal toen hij in september 2016 bij ons in de winkels belandde. Gebruikers waren enorm te spreken over het strakke en slanke design, het grote Super AMOLED-display met FHD-resolutie, de lekker grote batterij en goede prestaties. En dat alles voor een scherpe prijs van 449 euro. Deze combinatie vind je lang niet altijd bij concurrerende smartphoneproducenten.

De Motorola Moto Z2 Play is op de meeste vlakken een bescheiden upgrade ten opzichte van zijn voorganger. De processor heeft net iets meer rekenkracht, de camera levert betere foto’s en video’s af, hij is nog geen 6 millimeter dik en komt standaard met Android 7.1.1 Nougat. Daarnaast profiteer je wederom van dual-simondersteuning, uitbreidbaar geheugen en Lenovo’s snellaadtechniek TurboPower. Waar je wel behoorlijk op inlevert is de batterijduur. De accucapaciteit bedraagt slechts 3000 mAh. Ter vergelijking: zijn voorganger had een 3510 mAh batterij.

Is de Moto Z2 Play straks een upgrade waard? Als we naar de onderlinge verschillen kijken zijn we geneigd ‘nee’ te zeggen. Deze zijn minimaal. Beide telefoons vertonen meer overeenkomsten dan verschillen, zoals het modulaire design, het 5,5 inch grote Super AMOLED-scherm, de hoeveelheid werkgeheugen en het besturingssysteem. Weliswaar is de adviesprijs van Moto Z2 Play nog niet bekend, maar we kunnen er van uitgaan dat deze hoger ligt dan de huidige verkoopprijs van de Moto Z Play. Hoogstwaarschijnlijk kost het nieuwe toestel ruwweg tussen de 450 en 500 euro. De Moto Z Play haal je al voor net geen 400 euro in huis. De minimale verschillen in rekenkracht en prestaties is in onze ogen niet het extra geld waard.

 

Willen jullie meer toestelvergelijkingen zien op GSMinfo.nl? Welke telefoons moeten we volgens jullie naast elkaar leggen? Laat het ons weten door een reactie achter te laten en wie weet vind je binnenkort wel een vergelijkingsartikel van jouw droomtelefoons. 

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden