Vergelijk 1.991.571 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vergelijking: Samsung Galaxy A3 (2017) of Lenovo Moto G5?

Achtergrond Vergelijking: Samsung Galaxy A3 (2017) of Lenovo Moto G5?
Door ,

Tijd om de high-end vlaggenschepen te laten voor wat ze zijn. Ditmaal kijken we naar het middensegment. In dit artikel zetten we de Samsung Galaxy A3 (2017) naast de Lenovo Moto G5. Door de overeenkomsten en verschillen op rij te zetten hopen we jullie het beste koopadvies te geven.

De Samsung Galaxy A-reeks is al enige tijd op de markt. Eind 2014 werd de eerste lichting aangekondigd. Deze bestond uit vier toestellen: de Samsung Galaxy A3, Samsung Galaxy A5, Samsung Galaxy A7 en Samsung Galaxy A9. Alleen de eerste twee modellen weten hun weg naar ons land te vinden. Een jaar later vindt de wisseling van de wacht plaats en introduceert Samsung de opvolgers van deze toestellen. Ze dragen dezelfde naam, gevolgd door een jaartal (2016 in dit geval). Inmiddels zijn we bij de derde generatie aanbeland. Het is overduidelijk dat consumenten warm lopen voor deze betaalbare middenklassers, die in januari 2017 het levenslicht zagen.

Ook de Moto G-serie is een oudgediende met een goede reputatie. De afgelopen jaren is de Moto-merknaam verschillende malen van eigenaar gewisseld (Motorola, Google en Lenovo). Wat altijd hetzelfde is gebleven is de goede prijs-kwaliteitverhouding en de nagenoeg stock Android-ervaring die je krijgt. Het is dan ook niet vreemd dat Lenovo op het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona de Moto G5 onthulde.

In dit artikel zetten we de Samsung Galaxy A3 (2017) in de ring met de Lenovo Moto G5 en kijken wie er als beste uit de bus komt. Daarbij kijken we niet alleen naar het scherm en de specificaties onder de motorkap, maar ook naar het design, de camera en het prijskaartje. Wie mag zich de kampioen noemen? Het antwoord vind je in dit artikel.

Design

De Samsung Galaxy A3 (2017) heeft zichzelf opnieuw een jasje van aluminium en glas aangemeten. Hij kenmerkt zich door zijn minimalistische vormgeving: aan de linkerkant vinden we de volumeknoppen, rechts de aan/uitschakelaar en speaker, en op de kin een fysieke thuisknop met vingerafdruksensor. De audio-ingang en poort voor de oplader, een USB-C aansluiting, zijn aan de onderkant geplaatst. De slot voor de simkaart vinden we bovenop. De achterkant tot slot is vervaardigd uit duurzaam 3D Glass en ziet er lekker strak uit. Zo is er geen cameraheuvel aanwezig en is de vingerafdrukscanner nergens te verkennen. Alleen de camera met LED-flitser en het Samsung-logo. Kortom, lekker strak en modern. En het mooiste van alles: hij is waterdicht dankzij zijn IP68 certificering.

Lenovo houdt er een totaal andere designstijl op na. De Lenovo Moto G5 heeft alleen aan de voorkant glas. De rest van de behuizing is volledig van metaal. Dat is een behoorlijke stijlbreuk in vergelijking met vorig jaar: de Moto G4 had namelijk een aluminium frame en backpanel van polycarbonaat die je kon verwijderen. Dit jaar heeft de Chinese telefoonmaker voor een unibody design gekozen. Het kenmerkende batwing-logo treffen we, zoals we gewend zijn, aan op de achterkant. De camera is rond en is strak in de behuizing verwerkt. Lenovo heeft ervoor gekozen om alle relevante knoppen aan de rechterkant te verwerken. De Moto G5 is minder waterbestendig dan Samsungs alternatief. Lenovo’s middenklasser moet genoegen nemen met een waterafstotende nano-coating. Een glas water omstoten is geen ramp, hem in een emmer met water laten vallen wel. De Galaxy A3 (2017) kan langere tijd volledig onder water gedompeld worden.

Samsung en Lenovo zijn er in geslaagd om hun eigen stempel op hun telefoon te drukken. De Galaxy A3 (2017) is strakker en oogt wat zakelijker. De Moto G5 daarentegen heeft een speelsere look and feel. Samsungs designkeuze komt met twee nadelen en één voordeel. Vette vingerafdrukken en andere smerigheid vallen eerder op door het glazen achterpaneel. Daarnaast is glas over het algemeen breekbaarder dan metaal. Een snoekduik richting de grond kan al funest zijn. Het grote voordeel is zonder twijfel dat hij honderd procent waterdicht is. De vraag die je jezelf moet stellen is: wat is belangrijker voor mij, een telefoon die waterdicht is of net wat robuuster is?

Samsung Galaxy A3 (2017)

Beeldscherm

Het display is misschien wel één van de belangrijkste aspecten van een smartphone: je staart er immers constant naar. Ook op dit vlak valt er wat te kiezen. Laten we wederom beginnen met de Samsung Galaxy A3 (2017). Deze heeft een lekker compact scherm dat slechts 4,7 inch groot is. Voor sommigen is dat wellicht een welkome afwisseling in een landschap dat gedomineerd wordt door alsmaar groter wordende schermen.

Het beeldscherm is niet alleen klein, maar ook lekker scherp en kleurrijk. Dat komt omdat Samsung het toestel van een Super AMOLED-display heeft voorzien. Dat betekent levendige kleuren en goede zwartwaarden en contrasten. Bovendien zijn AMOLED-displays energiezuiniger dan traditionele LCD-schermen. Enige keerzijde is dat de schermresolutie wat lager uitvalt: 1280 x 720 pixels, oftewel HD. Dankzij de kleinere beelddiagonaal is het scherm nog altijd behoorlijk scherp te noemen: hij heeft namelijk een pixeldichtheid van 312 ppi.

Daarmee zijn we er nog niet. De Galaxy A3 (2017) heeft net als zijn grote broer, de Samsung Galaxy A5 (2017), een Always-On display. Als je deze feature inschakelt heb je de tijd en je agenda altijd bij de hand. Je hoeft dus niet eerst je toestel te ontgrendelen om te kijken hoe laat het is of je agenda te raadplegen.

De Lenovo Moto G5 is een hele kledingmaat kleiner geworden in vergelijking met zijn voorganger. De Moto G4 had een scherm met een phabletformaat van 5,5 inch. De Moto G5 is een stuk handzamer dankzij zijn 5 inch grote scherm. Hij is kleiner, dunner en lichter. Goed nieuws voor wie een smartphone op handformaat zoekt. Door het kleinere scherm is het beeld ook ineens een stuk scherper: de pixeldichtheid is toegenomen van 401 ppi naar 441 ppi. Bij alledaags gebruik merk je daar overigens niet veel van.

De Moto G5 kent drie grote verschillen met de Galaxy A3 (2017). Het eerstgenoemde toestel heeft een IPS LCD-display, de tweede een Super AMOLED-scherm. Samsungs telefoon heeft op dat vlak duidelijk een streepje voor. Daar kunnen we tegen in brengen dat de Moto G5 een hogere Full HD-schermresolutie heeft en de Galaxy A3 (2017) niet verder komt dan een HD-resolutie. Het derde en laatste verschil is dat Lenovo’s toestel niet over Always-On technologie beschikt. Dat houdt dus in dat je net wat meer handelingen moet verrichten voordat je je agenda kunt bekijken om afspraken te maken.

Welke heeft nou het betere scherm? Die vraag is lastig te beantwoorden. De Moto G5 heeft een hogere schermresolutie en pixeldichtheid, maar dat is niet relevant als je je smartphone niet op je neus hoeft te zetten voor virtual reality games of andere VR-toepassingen. Onze voorkeur gaat uit naar het Super AMOLED-display van de Galaxy A3 (2017). Beelden zien er hierop een stuk beter uit in vergelijking met LCD-panelen. Daarnaast gaat dit schermtype een stuk efficiënter om met energie zodat je nog meer uit je smartphone kunt persen.

Lenovo Moto G5

Camera

De camerasystemen van beide toestellen hebben veel met elkaar gemeen, maar er zijn kleine verschillen onderling. De primaire camera van de Samsung Galaxy A3 (2017) heeft een resolutie van 13 megapixels en komt met features als autofocus en LED-flitser. De Lenovo Moto G5 heeft eveneens een 13-megapixelcamera, maar stelt een fractie sneller scherp dan Samsungs telefoon. Dat is te danken aan Phase Detection Autofocus, of kortweg PDAF. Het diafragma is nagenoeg gelijk: f/1.9 voor Galaxy A3 (2017) tegenover f/2.0 voor de Moto G5. De hoogst haalbare videokwaliteit is bij beide toestellen Full HD (1080p) met een frameratesnelheid van 30 beelden per seconde.

Kijken we naar de selfiecamera, dan zijn de verschillen tussen beide telefoons groter. De Galaxy A3 (2017) heeft voorop een 8-megapixelcamera met f/1.9 diafragma. De Moto G5 heeft een lagere resolutie, namelijk 5 megapixels. Daarnaast is ook het diafragma kleiner: deze bedraagt maximaal f/2.2. Dat betekent dat er hier minder omgevingslicht op de beeldsensor valt en de kwaliteit dus iets lager ligt. Om dat te compenseren heeft Lenovo een LED-flits toegevoegd aan de voorzijde. Zo weet je zeker dat er altijd voldoende licht is als je jezelf wilt vereeuwigen.

Als je één van beide toestellen moet uitkiezen vanwege de camera, dan kun je eigenlijk geen verkeerde keuze maken. Dat komt omdat de hoofdcamera van beide toestellen wel erg veel eigenschappen van elkaar gemeen hebben. De selfiecamera van de Galaxy A3 (2017) is wellicht net iets beter vanwege zijn hogere resolutie en groter diafragma. Wij denken echter niet dat je een verschil tussen dag en nacht zult aantreffen.

Samsung Galaxy A3 (2017)

Hard- en software

Nu zijn we op het punt aanbeland waar je de verschillen het beste kunt aanstippen: de technische componenten. De Samsung Galaxy A3 (2017) wordt aangestuurd door een octa-core processor die door Samsung zelf is ontwikkeld: de Exynos 7870. De maximale kloksnelheid van deze CPU ligt op 1,6 GHz. Zeer netjes voor een middenklasser in dit prijssegment. Hij wordt verder bijgestaan door een Mali-T830 GPU, 2 GB werkgeheugen en 16 GB intern geheugen. Van het geheugen houd je 9,7 GB over voor eigen gebruik. Mocht je dat te weinig opslagruimte vinden, en die kans is behoorlijk groot, dan is het goed om te weten dat je het geheugen kunt uitbreiden met microSD-kaart. Je kunt de opslagcapaciteit hiermee uitbreiden tot 256 GB.

Hoe zit het met de prestaties van de Lenovo Moto G5? Deze heeft net even wat minder rekenkracht dan de Galaxy A3 (2017). Lenovo heeft namelijk voor de Qualcomm Snapdragon 430 gekozen. Deze telt net als de Exynos 7870 acht kernen, maar hebben een lagere kloksnelheid van 1,4 GHz. En toch draait Lenovo’s middenmoter wellicht vlotter dan Samsungs telefoon. Dat komt omdat de Moto G5 meer werkgeheugen heeft: 3 GB RAM tegenover 2 GB. De standaardopslagcapaciteit is gelijk, evenals de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden met microSD-kaart. Wat de Galaxy A3 (2017) en Moto G5 met elkaar gemeen hebben, is dat ze allebei de vingerafdruksensor in de Home-knop aan de voorkant hebben verwerkt.

Kijken we naar de batterijduur, dan heeft de Moto G5 waarschijnlijk de langste adem. Deze is namelijk uitgerust met een 2800 mAh batterij. Dat is bijna 20 procent meer power dan de Galaxy A3 (2017). De accucapaciteit van dat toestel bedraagt slechts 2350 mAh. Enkel kijken naar de hoeveelheid vermogen onder de motorkap is geen eerlijke vergelijking. Er zijn ook andere factoren die invloed hebben op het uithoudingsvermogen van een smartphone. Zo stipten we eerder in dit vergelijkingsartikel al het beeldscherm aan. De Galaxy A3 (2017) is dankzij zijn Super AMOLED-display energiezuiniger dan de Moto G5. Daarnaast heeft hij een kleiner scherm en lagere schermresolutie. Dat betekent dat hij gedurende de dag minder energie vergt van de accu.

De Moto G5 heeft weliswaar het grotere scherm en schermresolutie en vraagt dan ook meer stroom, maar deze heeft een ander pluspunt ten opzichte van de Galaxy A3 (2017): Android 7.0 Nougat. Lenovo’s telefoon draait out-of-the-box op de nieuwste Android-versie van het moment. Samsungs tegenhanger komt met het inmiddels behoorlijk gedateerde Android 6.0.1 Marshmallow. Eén van de verschillen tussen Marshmallow en Nougat is dat bij de nieuwste Android-versie de energiebesparende modus Doze geoptimaliseerd is. Simpel gezegd verbruiken telefoons met deze versie van Google’s besturingssysteem minder energie gedurende de dag. Zelfs als je toestel in beweging is, en dus de sensoren actief zijn, treedt Doze al in werking. Bij Marshmallow moet je telefoon eerst volledig stilliggen voordat hij aan de slag gaat. Wij verwachten dan ook dat je met beide toestellen zonder al te veel problemen het einde van de dag haalt, zij het dat ze hiervoor verschillende argumenten gebruiken.

Hoe je beide telefoons oplaadt verschilt. Natuurlijk met een oplader, dat snapt iedereen. De laadtijd van de Galaxy A3 (2017) is echter een stuk korter. Ten eerste omdat hij een kleinere batterij heeft, maar tevens omdat hij gebruikmaakt van een USB-C aansluiting. Hiermee kan het toestel met een hogere energie-output overweg. Je hebt dus minder tijd nodig om dezelfde hoeveelheid energie op te laden in vergelijking met de microUSB 2.0 poort die we op de Moto G5 aantreffen. Alleen de Lenovo Moto G5 Plus ondersteunt TurboPower.

Welke telefoon wij liever in onze handen houden? De Moto G5. Deze heeft weliswaar net iets minder rekenkracht, maar heeft wel meer werkgeheugen en grotere accu. Ook is hij voorzien van de nieuwste Android-versie en is het bij de Galaxy A3 (2017) maar de vraag of en wanneer hij Android Nougat krijgt. Om die reden is Moto G5 net wat beter future proof dan Samsungs alternatief.

Prijs

Specificaties zijn leuk en aardig, maar hoe zit het met het prijskaartje? Je wilt toch niet onnodig veel betalen voor een mobiele telefoon? De Samsung Galaxy A3 (2017) kostte bij introductie maar liefst 329 euro. Inmiddels is de verkoopprijs gezakt tot net onder de 250 euro. De Lenovo Moto G5 is een stuk goedkoper. Deze kostte aanvankelijk 199 euro. Als je goed zoekt vind je hem voor één of twee tientjes minder. Lenovo’s telefoon is dus een stuk stabieler qua vraagprijs.

Conclusie

Zoals inmiddels hopelijk wel duidelijk is, hebben de Samsung Galaxy A3 (2017) en Lenovo Moto G5 ieder zijn eigen plus- en minpunten. Het is dan ook lastig om een uitspraak te doen over welke de beste koop is. Laten we voor- en nadelen van beide toestellen nog eens kort opsommen.

De Samsung Galaxy A3 (2017) is een compacte smartphone met een strak en eigentijds design van metaal en glas. Het Super AMOLED-display is zonder twijfel een van de troefkaarten van het toestel. Maar dat is zeker niet het enige verkoopargument om voor dit model te kiezen. Zo is hij volledig waterdicht, heeft een net iets betere combinatie aan camera’s en heeft hij een USB-C aansluiting. Daarvoor betaal je wel een behoorlijke prijs van minimaal 250 euro. Gezien de prijsdaling van de afgelopen maanden is hij hierdoor ineens een stuk aantrekkelijker.

De Lenovo Moto G5 heeft weliswaar geen AMOLED-display, maar komt wel met een groter scherm en hogere schermresolutie en pixeldichtheid. De kloksnelheid ligt wel iets lager in vergelijking met de Galaxy A3 (2017), maar dat wordt gecompenseerd door het extra werkgeheugen en vriendelijke skin over het besturingssysteem. Ook de hogere accucapaciteit en het gegeven dat hij met Android Nougat wordt geleverd, spreken in het voordeel van de Moto G5. Tot slot is hij minder goed bestand tegen water als de Galaxy A3 (2017).

Welk toestel heeft nou onze voorkeur: de Samsung Galaxy A3 (2017) of Lenovo Moto G5? Al met al neigen we richting Lenovo’s telefoon. Het duurzame ontwerp, extra werkgeheugen, grotere batterij en nieuwste Android-versie bereiden je beter voor op de nabije toekomst dan de Galaxy A3 (2017). We beseffen dat Samsungs toestel flink in prijs is verlaagd en daardoor een stuk vriendelijker voor je portemonnee is. Het prijsverschil is in onze ogen nog steeds te groot om voor Samsungs alternatief te gaan. 

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden