Vergelijk 3.033.549 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vergelijking: HTC U Ultra of HTC U11?

Achtergrond Vergelijking: HTC U Ultra of HTC U11?
Door , - 1 reactie

In minder dan een half jaar tijd heeft HTC twee high-end vlaggenschepen gepresenteerd: de HTC U Ultra en HTC U11. Doet het eerstgenoemde toestel onder voor het nieuwe paradepaardje? In dit artikel kijken we naar de overeenkomsten en verschillen tussen beide telefoons.

De HTC 10 is het vlaggenschip waar HTC afgelopen mee liep te pronken. Hoewel er op papier weinig op of aan te merken valt aan de specificaties, slaagde de Taiwanese telefoonmaker niet in om het toestel aan de man te brengen. Exacte verkoopcijfers van het toestel kennen we niet, maar dat het een commerciële misser was is geen geheim.

Als reactie daarop introduceerde HTC een andere mobiele telefoon: de HTC 10 Evo, internationaal ook wel bekend als de HTC Bolt. Deze vertoonde verdacht veel overeenkomsten met zijn voorganger, maar kwam toch met de nodige verschillen. Zo had de HTC 10 Evo een groter scherm, hogere cameraresolutie en een grotere batterij. Daarentegen had wel een minder krachtige processor en minder werkgeheugen. Ook hiermee wist HTC geen hoge ogen te gooien.

Begin dit jaar onthulde HTC opnieuw twee toptelefoons: de HTC U Play en de HTC U Ultra. De letter -U verklapt dat het om een nieuwe serie gaat. Wellicht dat HTC op deze manier het afgelopen jaar snel achter zich probeert te laten en zich op de toekomst wil richten. Het eerstgenoemde toestel is het instapmodel, de tweede het nieuwe toptoestel. We zijn slechts enkele maanden verder of HTC heeft alweer een nieuw vlaggenschip gepresenteerd: de HTC U11.

Dat roept een aantal belangrijke vragen bij ons op. Waarom onthult HTC twee vlaggenschepen in een relatief kort tijdsbestek? Is het nieuwe toestel zo veel beter dan het eerste? Of zijn er nauwelijks verschillen tussen beide modellen? We leggen beide telefoons naast elkaar om te kijken of het nieuwste vlaggenschip daadwerkelijk een upgrade is of niet. Om nog maar te zwijgen over het prijsverschil. Zoals gebruikelijk kijken we naar het design, het beeldscherm, de camera, hard- en software en het prijskaartje. In de conclusie nemen we alles nog eens in overweging en hopen we een antwoord te krijgen of het prijsverschil gerechtvaardigd is.

Design

Op het eerste oog lijkt het alsof je een spiegelbeeld ziet als je de HTC U Ultra en HTC U11 naast elkaar zet. Beide toestellen hebben een opvallend jasje van glas en metaal. HTC heeft een nieuw productieproces ontwikkeld om haar vlaggenschepen hun unieke buitenkant te geven. De smartphonemaker noemt deze procedure ook wel Optical Spectrum Hybrid Deposition. De achterkant is opgebouwd uit meerdere dunne lagen edelmineralen die een lichtbrekende werking hebben. Door kleuren in verschillende lagen van het glas te binden, hebben de vlaggenschepen hun eigen reflectie en schittering. Zodra je het toestel draait, verandert de manier waarop het licht wordt weerkaatst. Dat geeft de HTC U Ultra en HTC U11  hun uitzonderlijke look and feel. De vormgeving van de behuizing heeft wel iets weg van de Honor 8.

Het naadloze design heeft HTC weten te realiseren door het glas met extreme druk en hitte langs de randen te gieten en buigen. Dit heeft de fabrikant optimaal doorgevoerd bij de HTC U11. Deze is zowel aan de voor- als de achterkant voorzien van 3D Glass om het een drieassig symmetrisch design te geven. Het scherm van de HTC U Ultra is lichtgebogen. Als je hem naast de HTC U11 legt, lijkt het net alsof hij een bijna plat scherm heeft. De HTC U11 heeft door zijn design één groot voordeel ten opzichte van zijn voorganger: hij is waterdicht. Het toestel heeft een IP67-rating. Volgens de fabrikant kun je het toestel met een gerust hart dertig minuten lang volledig onder water dompelen tot een diepte van één meter, bij zoetwater uiteraard. Toch waarschuwt de fabrikant dat de waterbestendigheid na verloop van tijd kan afnemen als gevolg van normale slijtage. Dezelfde waarschuwing zagen we eerder bij de iPhone 7 en iPhone 7 Plus van Apple.

HTC U11

De uiterlijke verschillen tussen beide toestellen zijn minimaal. Zo heeft de hoofdcamera van de HTC U Ultra een iets grotere rug waardoor hij net wat verder uitsteekt. Tevens heeft de camera een andere vormgeving. Bij de HTC U Ultra is deze vierkant en vinden we de LED-flitsers  aan de rechterkant van de lens. De HTC U11 heeft een ronde cameralens waarbij de flitsers links van de camera zijn geplaatst. De simkaartslot vinden we aan de bovenkant. Bij de HTC U Ultra vind je deze rechts, bij de HTC U11 links. Hierdoor lopen de antennebanden net even anders. Het grootste verschil vinden we aan de voorzijde. De HTC U Ultra heeft hier een tweede display geplaatst, vlak boven het hoofdscherm. Zo’n tweede scherm of ticker ken je misschien nog van de LG V10, LG V20 of LG X Screen. Wat je hiermee kunt bespreken we in de volgende paragraaf.

De HTC U11 heeft de meeste kleurencombinaties. Deze kun je bestellen in de kleuren Amazing Silver, Sapphire Blue, Brilliant Black, Ice White en Solar Red. Vooral bij de rode variant zie je goed dat de behuizing als een soort van spiegel reflecteert. De HTC U Ultra is naast Brilliant Black en Sapphire Blue ook verkrijgbaar in Cosmetic Pink en Ice White. Welk vlaggenschip je ook neemt, gegarandeerd dat je met een opvallende kleur rondloopt.

Wat beide vlaggenschepen met elkaar gemeen hebben, is dat ze zonder koptelefoonaansluiting komen. Dit brengt twee voordelen met zich mee. In de eerste plaats is het voor fabrikanten makkelijker om hun producten waterdicht te maken. Daarnaast zijn telefoons hierdoor nog dunner en lichter. Wil je je oude headset blijven gebruiken? Dan moet je de USB-C naar 3.5mm adapter aansluiten. Als je een van de vlaggenschepen in dit artikel koopt, krijg je deze er gratis bij. Verder hebben beide toestellen een USB-C aansluiting, fysieke Home-knop met vingerafdrukscanner en vier microfoons.

De HTC U Ultra en HTC U11 vertonen veel overeenkomsten. Op twee punten zien we duidelijke verschillen. Zo heeft de HTC U Ultra een tweede scherm aan de voorkant. De HTC U11 is daarentegen IP67-gecertificeerd. Dat zijn zaken om rekening mee te houden als je twijfelt tussen beide toestellen.

Beeldscherm

Zowel de HTC U Ultra als de HTC U11 hebben een traditioneel LCD-beeldscherm. De HTC U Ultra is de grotere van de twee. Deze heeft een dwarsdoorsnee van 5,7 inch. De HTC U11 komt niet verder dan 5,5 inch en past zodoende beter in je hand. De schermresolutie is identiek, namelijk 2560 bij 1440 pixels (Quad HD). Hierdoor hebben beide telefoons een haarscherp scherm met een pixeldichtheid dat boven de 500 ppi ligt. Om de schermen tegen krassen en stoten te beschermen, komen beide toestellen met Corning Gorilla Glass 5. Voor nog meer bescherming kun je overwegen om de HTC U Ultra met saffierglas te nemen. Deze glassoort is naar eigen zeggen bijna net zo hard als diamant. We moeten er wel bij zeggen dat het saffierglas alleen aan de voorzijde is verwerkt. Achterop moet je genoegen nemen met Gorilla Glass 5.

Zoals we net al opmerkten heeft de HTC U Ultra nog een tweede scherm aan de voorkant. Deze is 2 inch groot en heeft een resolutie van 160 bij 1040 pixels. Dit extra display schotelt je informatie voor die je volgens HTC het hardst nodig hebt op dat moment. Dan moet je niet alleen denken aan notificaties van apps als WhatsApp en Facebook, maar ook je favoriete contactpersonen en apps, de mediaspeler voor Play Music en reminders die door HTC Sense Companion worden verstuurd, de digitale assistent van HTC.

Qua kleurweergave en scherpte zit je bij beide vlaggenschepen goed. Of je het tweede scherm een waardevolle aanvulling vindt om deze eerder als leuke gimmick beschouwt, kunnen wij niet voor je oordelen. Iedereen zal hier het zijne van vinden. Persoonlijk denken wij dat de toegevoegde waarde van de ticker beperkt is aangezien HTC Sense Companion nog gelanceerd moet worden in Nederland.

HTC U11 DxO score

Camera

Kort samengevat: zowel de HTC U Ultra als de HTC U11 hebben een fantastische camera. DxO heeft de camera van de HTC U11 uitvoerig getest en een rapportcijfer gegeven. Op een schaal van 0 tot 100 punten, scoorde hij 90 punten, de hoogste score die ooit toegekend is aan een smartphonecamera. Met dit resultaat laat het toestel vlaggenschepen als de Samsung Galaxy S8, Samsung Galaxy S7 Edge, Sony Xperia X Performance, HTC 10 en Google Pixel achter zich.

Beide toestellen hebben een 12-megapixelcamera met Phase Detection Autofocus (PDAF), optische beeldstabilisatie, groot diafragma en dubbele LED-flitser. Dat klinkt misschien niet onmiddellijk indrukwekkend, maar toch kun je hiermee zowel overdag als ’s avonds goede foto’s mee schieten. Scherpstellen gaat razendsnel. De HTC U Ultra vertrouwt hiervoor op een combinatie van PDAF en laser-autofocus. De HTC U11 heeft weliswaar geen laser-autofocusfunctionaliteit, maar is uitgerust met HDR Boost. Naast sneller scherpstellen zorgt deze feature voor beter gebalanceerde foto’s. De camera maakt meerdere metingen van de donkere en lichte plekken die op de beeldsensor vallen en optimaliseert deze om tot de beste plaatjes te komen.

Naast Full HD-video’s kun je ook slow-motion, hyperlapse en 4K-filmpjes opnemen met beide vlaggenschepen. De HTC U11 levert de mooiste beelden op dankzij features als Temporal Noise Reduction en Acoustic Focus. Temporal Noise Reduction creëert haarscherpe videobeelden. De software neemt de informatie van de vorige en volgende frames, analyseert deze en filtert indien nodig elektronische ruis. Door de toevoeging van vier omnidirectionele microfoons en nieuwe Acoustic Focus technologie, krijg je bovendien een driedimensionale audio-opnamekwaliteit. Een andere coole feature is dat je kunt inzoomen op je onderwerp om zijn geluid te versterken. HTC noemt dit ‘de toekomst van geluidsopnames’.

De selfiecamera heeft een hogere resolutie dan de primaire camera, namelijk 16 megapixels. De voorste shooter van de HTC U11 maakt gebruik van dezelfde HDR Boost en ruisreductietechnologie als de hoofdcamera. Dat resulteert volgens DxO in dezelfde hoge kwaliteitsfoto’s. Om bewegingsonscherpte te minimaliseren, kun je zelfportretten schieten met features als auto-selfie, spraak-selfie en selfie-zelfontspanner. De hoogst mogelijke opnamekwaliteit van de voorste camera is 1080p of Full HD.

Al met al zien we een aantal kleine verschillen als we kijken naar de hoofdcamera van beide vlaggenschepen. Hierdoor levert de HTC U11 de betere plaatjes en video’s af. Zoek je het toestel met de beste camera? Ga dan voor de HTC U11.

HTC U Ultra

Hard- en software

Als we naar de componenten onder de motorkap kijken, dan zien we duidelijke verschillen tussen beide vlaggenschepen. De Qualcomm Snapdragon 821 quad-core processor is verantwoordelijk voor de rekenkracht van de HTC U Ultra. Deze behaalt kloksnelheden tot wel 2,15 GHz. De chipset wordt aangevuld met Adreno 530 GPU, 4 GB werkgeheugen en 64 GB intern geheugen. Al met al zeer respectabele specs voor een vlaggenschip van vandaag de dag.

Met de HTC U11 doet HTC er nog een schepje bovenop. Deze is uitgerust met Qualcomms nieuwste processor, de Snapdragon 835. Het is de eerste CPU van de Amerikaanse chipfabrikant met 10nm procedé  is gemaakt. Daardoor is hij nog sneller en energiezuiniger dan zijn voorgangers. De processor behaalt topsnelheden tot wel 2,45 GHz. Volgens HTC heeft de Snapdragon 835 tot wel 25 procent meer rekenkracht dan de Snapdragon 820 van de HTC 10, het vlaggenschip van afgelopen jaar. Surfen via internet gaat tot wel 43 procent sneller, video’s afspelen met 35 procent. De HTC U11 beschikt eveneens over 4 GB RAM en 64 GB aan intern geheugen. Beide vlaggenschepen beschikken over dezelfde 3000 mAh batterij. Dankzij Quick Charge 3.0 is deze lekker snel opgeladen.

Een feature die we alleen bij de HTC U11 aantreffen, is HTC Edge Sense. Volgens HTC is het ‘een compleet nieuwe vorm van interactie met je telefoon’. Nieuw is deze functie zeker niet, de manier waarop hij geïmplementeerd wordt wel. Zo heeft Honor een vergelijkbare functie verwerkt in de Smart Key. Door één of twee keer op deze knop te drukken of hem langer ingedrukt te houden, open je de door jou gewenste apps. Ook kun je er een systeemactie aan koppelen, zoals het aan- en uitzetten van je zaklamp of activeren van de camera.

Edge Sense werkt net even anders. In plaats van een knop te gebruiken, knijp je in de zijkant van het toestel. Deze is uitgerust met drukgevoelige sensoren. Net als de Smart Key kun je Edge Sense zelf configureren. Zo heb je zelf in de hand welke apps worden gestart als je in het toestel knijpt. Daarbij geef je ook de ‘squeeze force’ op. Daarmee bepaal je hoe hard je in het toestel moet knijpen om specifieke apps te openen. Standaard is deze ingesteld op de camera, maar je kunt hem ook koppelen aan een willekeurige andere app als Facebook, Play Music, Gmail, Google Assistant of Sense Companion (zie volgende alinea’s). Een andere mogelijkheid is dat je bijvoorbeeld een screenshot neemt, de zaklamp of WiFi-verbinding in- en uitschakelt of voice recording activeert. Bij geavanceerde functies kun je twee soorten acties opgeven: één voor als je kort knijpt en één voor als je langer op de zijkant drukt.

HTC Sense Companion,

De krachtige high-end technische specificaties zijn interessant. Maar minstens net zo boeiend zijn de vele software-features die beide vlaggenschepen met zich meebrengen. Een voorbeeld daarvan is HTC Sense Companion, HTC’s slimme digitale assistent. De software brengt je dagelijkse gewoontes en smartphonegebruik in kaart om je zo op maat informatie voor te schotelen. Zo krijg je onder meer kaarten te zien met updates voor het weerbericht, het aantal stappen dat je hebt gezet, verkeersinformatie, herinneringen dat je je telefoon moet opladen, leuke eettentjes bij jou in de buurt en je agenda voor vandaag. Deze informatie komt niet alleen van je toestel, maar ook van websites en databases van derden.

HTC Sense Companion komt met ingebouwde stemherkenning. Deze herkent je stem en laat je onder meer afspraken toevoegen aan je agenda, inkomende oproepen weigeren, berichten versturen, alarm instellen en handsfree navigeren. Of HTC’s digitale assistent een geduchte concurrent is voor alternatieven als Google Assistant, Siri, Bixby, Cortana en Alexa, kunnen we nog niet zeggen. Daarvoor moet de dienst eerst uitgerold worden in ons land. Dat gebeurt naar verwachting deze zomer.

Een andere slimme toevoeging is HTC USonic. Deze analyseert je binnenoor met sonische pulsen en past het geluid aan jouw gehoor aan. Tevens is deze voorzien van actieve noise cancellation. Dat houdt in dat je omgevingsgeluid wordt geanalyseerd en gedempt door een tegengeluid. Zo klinkt je favoriete muziek of audio van video’s en games nog beter. Keerzijde is wel dat HTC USonic alleen werkt met de bijgeleverde USB-C naar 3.5mm adapter. Om het geluid uit de speakers te optimaliseren, heeft HTC BoomSound in de vlaggenschepen verwerkt. De tweeter heeft voortaan een akoestische kamer waardoor hoge en middentonen beter klinken. Om de lagere bastonen te versterken heeft de woofer een nieuwe speaker en nieuw magnetisch circuit. Hierdoor krijg je muziek een hoger dynamisch bereik voor optimaal geluidsgenot.

Als je het besturingssysteem belangrijk vindt, ga dan voor de HTC U11. Deze komt met Android 7.1 Nougat. De HTC U Ultra wordt met het iets oudere Android 7.0 Nougat geleverd. Met de nieuwste Android-versie beschik je over een aantal extra functionaliteiten als App Shortcuts, Moves en nieuwe emoji.

Op hoofdlijnen hebben de HTC U Ultra en HTC U11 dezelfde features, maar de HTC U11 is uitgerust met de laatste high-end specificaties. Daardoor is hij sneller en krachtiger dan zijn voorganger. Ook komt het vlaggenschip met HTC Edge Sense en de nieuwste Android-versie die met extra features is uitgerust.

HTC U11 BoomSound

Prijs

Het zal je niet verbazen dat de HTC U Ultra goedkoper is dan de HTC U11, al was het alleen maar omdat dit vlaggenschip al langer op de markt is. De gemiddelde verkoopprijs van de HTC U Ultra bedraagt 649 euro. Als je goed zoekt kun je hem ook voor enkele tientjes minder krijgen. Het is in ieder geval een stuk minder dan de introductieprijs van 799 euro. De HTC U11 heeft een adviesprijs van 749 euro. Het prijsverschil tussen beide vlaggenschepen is dus 100 euro. Of dat prijsverschil is gerechtvaardigd, is het onderwerp van de volgende paragraaf.

Conclusie

De HTC U Ultra of HTC U11: wie komt er als winnaar uit de bus? Als we puur naar de technische specificaties onder de motorkap kijken, is het antwoord eenvoudig te geven: de HTC U11. Op dat vlak moet de HTC U Ultra zijn meerdere erkennen in het nieuwste vlaggenschip. Deze komt namelijk met de snellere CPU en grafische processor. Het werkgeheugen en de opslagcapaciteit zijn gelijk, namelijk 4 GB en 64 GB. Daarnaast komt de HTC U11 met een aantal features die je niet over het hoofd mag zien. Zo is hij waterdicht en komt hij met de allernieuwste Android-versie, Android 7.1 Nougat. De camera tot slot heeft een aantal technologische hoogstandjes waarmee je haarscherpe foto’s en video’s schiet.

Maar wat als we het technische verhaal over de prestaties nou achterwege laten? Dan krijgen we een genuanceerder beeld. In dat geval zien we twee vlaggenschepen met nagenoeg dezelfde mogelijkheden. We doelen op HTC USonic, BoomSound en HTC Sense Companion. Op dat vlak zien we geen onderscheidend vermogen tussen het ene of het andere vlaggenschip. Beide toestellen maken gebruik van een USB-C naar 3.5mm adapter en beschikken over een 3000 mAh batterij met ondersteuning voor snelladen. Ook het schermtype en de schermresolutie zijn gelijk. De HTC U Ultra is een fractie groter.

Welke van de twee is nou de beste koop? Dat is afhankelijk van wat je belangrijk vindt. Als je vlaggenschip waterdicht moet zijn en je voortdurend aan het fotograferen bent, dan is de HTC U11 de beste keuze. Neem je genoegen met iets minder rekenkracht, een niet-waterbestendig design en een camera die net even wat minder is? Dan krijgt de HTC U Ultra onze aanbeveling. Het prijsverschil van 100 euro is een belangrijke factor die je moet laten meewegen in je beslissing. Heb je dat bedrag over voor de extra rekenkracht, IP67-certificering en betere camera? Ga dan voor HTC’s nieuwste model. 

HTC U11 prijzen vergelijken

HTC U11
Met abonnement: Vanaf € 21,50 p/m
Los toestel: € 357,00

Vergelijk prijzen

HTC U11 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 100 500 € 21,50 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 22,50 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd 150 500 € 23,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 24,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 1000 € 26,00 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd 150 2000 € 32,00 € 0,- Bekijken
Alle HTC U11 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden