Vergelijk 3.159.106 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vergelijking: LG G6 of Samsung Galaxy S8?

Achtergrond Vergelijking: LG G6 of Samsung Galaxy S8?
Door ,

LG en Samsung onthulden eerder dit jaar ieder hun eigen vlaggenschip. Eind februari presenteerde de Zuid-Koreaanse smartphonemaker de LG G6, een maand later kwam Samsung met de Galaxy S8. Welke van de twee heeft de betere papieren? We vergelijken beide paradepaardjes en kijken of er een winnaar uit de bus komt.

LG had in 2016 een niet al te best jaar achter de rug. De LG G5 presteerde niet zoals het bedrijf en analisten hadden verwacht. Volgens Bas Dekker, commercieel directeur bij LG Benelux, had dit te maken met de promotie van het toestel. Daarin ging het alleen maar om de modulaire accessoires die je bij het vlaggenschip kon kopen, het toestel zelf kreeg minder aandacht.  “De markt rekende ons uiteindelijk af op de modulariteit, en dat hebben we aan onszelf te danken”, aldus Dekker in een interview.

Daarop ging het roer om bij LG. Honderden medewerkers werden ontslagen en het Program Management Office werd in het leven geroepen om de promotie en verkoop van toekomstige te bevorderen. De lancering van de LG G6 is de vuurdoop voor de nieuwe werkgroep.

Niet alleen voor LG staat er veel op het spel. Ook Samsung had een bewogen jaar achter de rug. Dat had te maken met de Samsung Galaxy Note 7. In plaats van miljoenen vlaggenschepen te verkopen, leverde het toptoestel alleen maar problemen en kopzorgen op. Vlak na de lancering ging de ene na de andere Note 7 in vlammen op. Een terugroepactie waarbij de batterij werd vervangen, zette geen zoden aan de dijk. Nog steeds gingen er links en rechts exemplaren van het vlaggenschip in rook op. Daarop besloot Samsung om de productie en verkoop van het toestel definitief te staken. De Samsung Galaxy S8 is het eerste vlaggenschip van de Koreanen sinds het debacle met de Galaxy Note 7. De smartphone community kijkt vol spanning toe en ook Samsung hoopt dat alles op rolletjes loopt.

Samsungs nieuwste paradepaardje krijgt te maken met sterke concurrentie, onder meer met de LG G6. Als beide vlaggenschepen het in een tweestrijd tegen elkaar opnemen, wie komt er dan als beste uit de bus? In dit artikel proberen we daar een antwoord op te formuleren. We brengen de belangrijkste aspecten in kaart en kijken naar de overeenkomsten en verschillen.

LG G6

Design

Zowel de LG G6 als de Samsung Galaxy S8 hebben een body dat gemaakt is van glas en metaal. Daardoor zien we niet alleen overeenkomsten, maar ook enkele verschillen. Wat beide vlaggenschepen met elkaar gemeen hebben, is hun stof- en waterbestendigheid. Beide modellen zijn IP68 gecertificeerd. Oftewel, je kunt allebei de vlaggenschepen langere tijd onder water dompelen zonder direct vocht- en waterschade op te lopen. Per ongeluk een glas water omstoten over je telefoon, in een stortbui terechtkomen of hem in de toilet laten vallen is dus geen ramp.

Tevens hebben de LG G6 en Galaxy S8 een fors beeldscherm. LG’s vlaggenschip is weliswaar de kleinere van de twee, maar het verschil met zijn rivaal is minimaal. In de volgende paragraaf staan we uitgebreid stil bij de kunsten van het display van beide toestellen. Beide telefoons hebben een scherm hebben dat nagenoeg heel de voorkant bedekt. Focussen we ons op het esthetische aspect van het beeldscherm, dan heeft ieder toestel zijn eigen design. De LG G6 komt met een plat scherm en lichtgebogen achterpaneel. De Galaxy S8 heeft een zogeheten dual-curved display: een scherm met gebogen schermranden aan weerszijden. Afgelopen jaar had je nog de keuze tussen een plat scherm -de Samsung Galaxy S7- en een gebogen scherm -de Samsung Galaxy S7 Edge. Dit jaar is er slechts één model.

Ondanks het grotere scherm hebben beide vlaggenschip nagenoeg dezelfde afmetingen als concurrerende vlaggenschepen met een kleiner display. Enige verschil is dat ze langwerpiger zijn. De onderlinge verschillen zijn niet noemenswaardig. Het is een teken dat zowel LG als Samsung een manier hebben gevonden om een telefoon met groter scherm te maken zonder al te veel te veranderen aan de dimensies die we gewend zijn. Een knappe prestatie. Eerlijk is eerlijk: beide vlaggenschepen hebben een slank design, maar de LG G6 is het ‘zwaargewicht’ van beide modellen: deze heeft een gewicht van 163 gram, de Galaxy S8 weegt 155 gram.

De LG G6 heeft achterop een dual-camerasysteem. Samsung heeft daarentegen gekozen voor een enkele cameralens. Wie weet dat de Samsung Galaxy Note 8 straks wel een dubbele camera krijgt, maar voorlopig moeten we genoegen nemen met één. In de paragraaf ‘Camera’ gaan we dieper in op de lenzen van beide vlaggenschepen. Naast twee camera’s heeft de LG G6 tevens een vingerafdrukscanner aan de achterkant. Dat geldt ook voor de Galaxy S8, maar de plaatsing en vormgeving verschillen behoorlijk. LG heeft voor een rond design gekozen die onder de primaire camera is geplaatst. Samsungs vingerafdrukscanner is daarentegen rechthoekig en rechts op dezelfde hoogte als de camera geplaatst. LG’s keuze heeft onze voorkeur: deze is makkelijker op de tast te vinden en je hoeft je geen zorgen te maken dat je de cameralens bevuilt met je vingers.

Tot slot hebben beide vlaggenschepen een USB-C aansluiting en poort voor de koptelefoon. Dat laatste is noemenswaardig, omdat fabrikanten er steeds vaker voor kiezen om deze weg te laten. LG en Samsung durven deze weg nu nog niet in te slaan.

Zowel de LG G6 als de Galaxy S8 hebben een kenmerkend design voor moderne vlaggenschepen: strak, slank, premium materialen en flinterdunne bezels rondom het scherm. LG zei bij de presentatie op het Mobile World Congress (MWC) dat het hoopte een inspiratiebron te zijn voor anderen. Als we beide toestellen naast elkaar leggen, zien we twee vlaggenschepen met ieder hun eigen stempel en identiteit.

Samsung Galaxy S8

Beeldscherm

Als we het beeldscherm van de LG G6 met de Samsung Galaxy S8 vergelijken, zijn er eveneens een aantal duidelijke overeenkomsten en verschillen. Denk maar aan de grote beelddiagonaal, hoge resolutie, beeldverhouding, flinterdunne bezels en het feit dat het scherm nagenoeg heel de voorzijde bedekt. De verschillen zijn met het blote oog bijna niet te zien.

We beginnen met de LG G6. Deze heeft een 5,7 inch groot IPS LCD-display met QHD+ resolutie van 2880 bij 1440 pixels. Hierdoor heeft het vlaggenschip een pixeldichtheid van 564 ppi en beeldverhouding van 18:9. LG is zo trots op het scherm dat ze deze heeft omgedoopt tot het FullVision Display. Verder is LG’s vlaggenschip de eerste mobiele telefoon ter wereld met HDR10 en Dolby Vision voor prachtig verzadigde kleuren en excellente contrasten. Hier merk je overigens pas iets van als de video’s die bekijkt in HDR zijn opgenomen. Zo niet, dan is het een leuke toevoeging zonder echte meerwaarde.

Hoe zit het met de Galaxy S8? Het scherm van dit toptoestel is een fractie groter, namelijk 5,8 inch. In tegenstelling tot LG heeft Samsung haar vlaggenschip een Super AMOLED-display gegeven in plaats van traditioneel LCD-scherm. Hiermee creëer je verzadigde kleuren en uitmuntende zwartwaarden. Ieder pixel bestaat namelijk uit drie subpixels -rood, groen en blauw- die je onafhankelijk van elkaar kunt in- en uitschakelen. Ook Samsungs nieuwste aanwinst heeft een afwijkende beeldverhouding ten opzichte van de concurrentie, namelijk 18,5:9. De aspect ratio is dus vrijwel identiek aan LG’s vlaggenschip. De resolutie is net een tikkeltje hoger dan de LG G6: deze bedraagt namelijk 2960 bij 1440 pixels (WQHD+). Ondanks de hogere schermresolutie is de pixeldichtheid bijna gelijk: deze komt uit op 570 ppi. In tegenstelling tot de LG G6 kun je de schermresolutie bij de Galaxy S8 aanpassen om zo nog meer uit je batterij te halen. Tot slot beschikken zowel de LG G6 als de Galaxy S8 over Always-On technologie. Dat betekent dat je je de vlaggenschepen niet eerst hoeft te ontgrendelen om te zien hoe laat het is.

Welk vlaggenschip heeft het betere scherm? Het is moeilijk om hier een antwoord op te geven. Beide toestellen hebben een geweldig en kolossaal groot scherm dat beelden haarscherp toont. De Galaxy S8 heeft dual-curved Super AMOLED-display met een optie waarmee je de schermresolutie kunt aanpassen. De LG G6 komt daarentegen met plat LCD-scherm, maar is uitgerust met HDR10 en Dolby Vision om je kijkgenot te vergroten. Beide vlaggenschepen hebben dus zo hun eigen pluspunten. Het is aan jou om te bepalen wat je belangrijker vindt.

Camera

Kijken we naar de camera’s van de LG G6 en Samsung Galaxy S8, dan zien we direct een groot verschil: LG’s vlaggenschip heeft een dual-camerasysteem, welke bestaat uit twee 13-megapixelcamera’s. Eén van de camera’s is uitgerust met een groothoeklens die 125 graden bestrijkt, de ander is een reguliere lens. Mocht je dat helemaal niks vinden, dan kun je de groothoekoptie uitschakelen. Samsungs paradepaardje moet genoegen nemen met één 12-megapixelcameralens. Uiteraard is dat niet het enige aspect dat relevant is voor de fotokwaliteit. Laten we eens een aantal zaken op een rij zetten.

De LG G6 heeft tussen beide camera’s in een dubbele LED-flitser zitten. Had zijn voorganger nog een sensor voor laser-autofocus, bij de G6 heeft LG ervoor gekozen om deze weg te laten. Om snel scherp te stellen moet je vertrouwen op Phase Detection Autofocus (PDAF). Om bewegingsonscherpte tegen te gaan, heeft LG de camera voorzien van zowel met optische als elektronische beeldstabilisatie (OIS en EIS). Het toestel komt met een extra groot diafragma van f/1.8 zodat je ook als het donkerder is mooie foto’s kunt schieten. 4K-video’s opnemen is geen enkel en de frameratesnelheid bedraagt dan maximaal 60 beelden per seconde.

LG G6

Samsungs vlaggenschip heeft zoals gezegd één 12-megapixelcamera. Net als de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge komt deze met Dual Pixel sensor. Hierdoor wordt op iedere individuele pixel scherp gesteld, net zoals het menselijk oog van nature doet. Plaatjes zien er niet alleen scherper uit, maar worden ook sneller opgeslagen. Dat is niet alleen te danken aan de Dual Pixel sensor, maar ook de verbeterde Image Signal Processor of ISP. Kort samengevat kan de camera hierdoor meer berekeningen in korte tijd maken, waardoor de informatie die op de beeldsensor valt sneller verwerkt en opgeslagen wordt. Naast PDAF beschikt de Galaxy S8 tevens over Smart Autofocus, optische beeldstabilisatie en f/1.7 diafragma. Net als de LG G6 kun je 4K-filmpjes schieten met het vlaggenschip.

Fotograferen met de LG G6 is een hele andere ervaring dan met de Galaxy S8. Daar komt de 18:9 beeldverhouding om de hoek kijken. Hierdoor wordt het scherm in twee even grote vierkanten gedeeld. Het bovenste vlak gebruik je om plaatjes te schieten of video’s op te nemen, het onderste om het eindresultaat direct te zien. Je hoeft dus niet langer te schakelen tussen de camera-app en de galerij om je opnames te bewonderen. Je ziet in een oogopslag of een foto er goed uit ziet of niet. Daarnaast schiet je altijd foto’s met 1:1 beeldverhouding. Wie veel op Instagram actief is zal dit waarderen. Dat is niet te vergelijken met Galaxy S8, waarbij je het volledige scherm nodig hebt om plaatjes te schieten. Overigens kun je ook, net als met de Galaxy S8, foto’s in 4:3 beeldverhouding schieten.

LG heeft bij de LG G6 diverse nieuwe camerafuncties geïntroduceerd: Snapshot, Grid Shot, Guide Shot en Match Shot. Snapshot betekent dat je een normale foto schiet zoals je gewend bent. Met Grid Shot schiet je vier foto’s en de software combineert deze in een 2x2 matrix. Guide Shot vertelt je wat je moet doen om een bepaald effect na te bootsen. Match Shot tot slot brengt twee foto’s samen tot één beeld. Deze camera-opties zijn exclusief op de LG G6 te vinden.

De selfiecamera van de LG G6 heeft een groothoeklens waarmee je alles in een hoek van 100 graden kunt vastleggen. Hoe groter deze hoek, des te meer er op een plaatje past. Opmerkelijk genoeg heeft LG voor een camera met lagere resolutie gekozen. De LG G5 had nog een front-facing camera die 8 megapixels telde, de LG G6 heeft een resolutie van slechts 5 megapixels. Dat valt enigszins in het niet als je nagaat dat de Galaxy S8 met een 8 megapixel selfiecamera komt.

Op papier hebben zowel de LG G6 als Samsung Galaxy S8 een geweldige camera die mooie plaatjes aflevert. Waar we wel op willen wijzen is dat het vlaggenschip van LG een relatief kleine beeldsensor heeft. Het nadeel daarvan is dat hij bij minder licht de ISO-waarde moet verhogen of sluitertijd verlengen om hetzelfde resultaat af te leveren als de Galaxy S8. Dat gaat vaak gepaard met meer ruis of bewegingsonscherpte. De LG G6 heeft daarentegen zowel in de hoofd- als selfiecamera een ruime groothoeklens. Dat heeft zo weer zijn voordelen als je met meer mensen op de foto wil.

Hard- en software

Als we de hardware van beide vlaggenschepen met elkaar vergelijken, zijn ze behoorlijk aan elkaar gewaagd. De LG G6 heeft onder de motorkap een Qualcomm Snapdragon 821, een quad-core processor met een kloksnelheid van 2,35 GHz. De Samsung Galaxy S8 komt met Exynos 8895. Deze achtkernige processor is door niemand minder dan Samsung zelf ontworpen. Deze kan pieksnelheden tot wel 2,3 GHz halen.

Zoals je ziet is het verschil in topsnelheid minimaal. De samenstelling van de CPU’s verschilt wel. De Snapdragon 821 bestaat uit vier Kryo-cores. Twee daarvan hebben een snelheid van 2,35 GHz en twee 1,6 GHz. De Exynos 8895 wordt daarentegen gevormd door vier krachtige 2,3 GHz kernen en vier low-performance cores met een kloksnelheid van 1,7 GHz voor de minder zware taken. De benchmarks laten zien dat de chipset van de Galaxy S8 een streepje voor heeft op de LG G6. Dat is ook niet zo vreemd als je nagaat dat de Snapdragon 821 een jaar oud is en de Exynos 8895 spiksplinternieuw. Qualcomms Snapdragon 821 processor kennen we onder meer nog van de OnePlus 3T, Google Pixel, ASUS ZenFore AR en HTC U Ultra.

Samsung Galaxy S8 en Samsung Galaxy S8 Plus

Kijken we naar de hoeveelheid werkgeheugen, dan zien we geen verschil. Beide vlaggenschepen hebben 4 GB LPDDR4 RAM. Dat is meer dan genoeg werkgeheugen om ervoor te zorgen dat het besturingssysteem soepel draait en multitasken probleemloos verloopt. Wil je veel geheugen? Dan ben je beter af met de Galaxy S8. Deze komt standaard met 64 GB intern geheugen. LG heeft haar vlaggenschip daarentegen maar 32 GB geheugen gegeven. Dat scheelt nogal een slok op een borrel. Voor beide telefoons geldt dat je het geheugen kunt uitbreiden tot 256 GB als je een microSD-kaart aanschaft. Jammer genoeg heb je bij beide toestellen geen ruimte om een tweede simkaart te plaatsen.

Wil je een vlaggenschip met veel uithoudingsvermogen? Dan ben je beter af met de LG G6. Deze heeft een accucapaciteit van 3300 mAh. De batterij van Samsungs paradepaardje heeft slechts 3000 mAh aan vermogen, oftewel 10 procent minder dan de G6. Beide vlaggenschepen ondersteunen snelladen. Een korte oplaadsessie is dan al voldoende om weer enkele uren vooruit te kunnen. Als je bereid bent om 150 euro op te hoesten, haal je Samsung DeX in huis. Daarmee kun je de Galaxy S8 draadloos opladen. Met LG’s toptoestel ben je veroordeeld tot de bijgeleverde oplader.

Gebruik je regelmatig Bluetooth? Dan is de Galaxy S8 het overwegen waard. Het is namelijk ’s werelds eerste smartphone die met Bluetooth 5 komt. In vergelijking met zijn voorganger ligt de data-overdracht van de nieuwste Bluetooth-versie twee keer zo hoog. Ook is het bereik verviervoudigd en de uitzendcapaciteit 800 procent groter. Tevens kun je meerdere headsets koppelen aan één apparaat en is hij nog energiezuiniger. Kortom, Bluetooth 5 komt met allerlei voordelen ten opzichte van LG’s Bluetooth v4.2.

Audiofielen hebben waarschijnlijk meer schik met de LG G6. De Zuid-Koreaanse smartphonemaker heeft hier namelijk een 32-bit Quad DAC in verwerkt. Het is een opgevoerde variant van de audiochip die we afgelopen jaar in de LG V20 zagen. Deze reduceert de hoeveelheid ruis waardoor je favoriete muziek nog beter klinkt. Een dergelijke audiochip vinden we niet in de Galaxy S8.

Ben je daarentegen bang dat je privacygevoelige gegevens in handen van vreemden terecht komt? Dan vind je het vast fijn om te horen dat de Galaxy S8 de meeste beveiligingsopties biedt. Naast vingerafdrukscanner is het vlaggenschip tevens voorzien van een irisscanner, gezichtsherkenningstechnologie, Secure Folder (Veilige Map) en Samsungs beveiligingsplatform Samsung Knox. De LG G6 komt enkel met de vingerafdruksensor.

Zoals je van een modern toestel mag verwachten, draaien beide vlaggenschepen standaard op de nieuwste versie van Google’s besturingssysteem: Android Nougat. LG en Samsung hebben ieder daar hun eigen schil overheen gelegd: dat zijn achtereenvolgens LG UX 6.0 en Samsung Experience. Beide skins hebben een eigen look and feel en komen ieder met hun eigen opties en apps. Wat we wel op de Galaxy S8 aantreffen en niet bij de LG G6, is Bixby. Dat is Samsungs nieuwe digitale assistent die je leven gemakkelijker moet maken. Jammer genoeg werkt deze alleen met de apps van Samsung en zijn op dit moment nog niet alle functies van Bixby beschikbaar in ons land (of ondersteuning van de Nederlandse taal wat dat betreft). Wat we wel op beide vlaggenschepen aantreffen, is Google Assistant. In tegenstelling tot Bixby kun je deze assistent wel volledig benutten.

Samsung Galaxy S8 Bixby

Prijs

Zowel de LG G6 als de Samsung Galaxy S8 zijn twee toptoestellen met een mooi groot scherm, krachtige specificaties en unieke features. Daar hangt vanzelfsprekend een prijskaartje aan vast. LG’s vlaggenschip ligt sinds begin april bij ons in de winkels. Deze had toen een introductieprijs van 749 euro. Inmiddels haal je hem in huis voor ruim 639 euro.

De Galaxy S8 liet zich enkele weken later zien in onze schappen. Hier hangt een adviesprijs van 799 euro aan, enkele tientjes meer dus dan de LG G6. Een enkele verkoper biedt Samsungs vlaggenschip aan voor 739 euro. Het prijsverschil tussen de LG G6 en Galaxy S8 is op het moment van schrijven zo’n 100 euro. Opvallend genoeg is de prijs van de LG G6 na de onthulling van de Galaxy S8 en S8 Plus flink omlaag geschoten.

Conclusie

Welk toestel is nou de betere: de LG G6 of Samsung Galaxy S8? Dat is een vraag die verre van eenvoudig is te beantwoorden. Ieder vlaggenschip komt met zijn eigen features. Neem de Galaxy S8. Volgens de benchmarks heeft deze telefoon meer rekenkracht onder de motorkap, al is het verschil met de LG G6 bescheiden. Waar Samsungs vlaggenschip wel in excelleert, is het feit dat hij twee keer zo veel geheugen heeft als de LG G6 en het de eerste telefoon ter wereld is met Bluetooth 5. Ook het Super AMOLED-scherm geniet onze voorkeur ten opzichte van het LCD-display van LG’s vlaggenschip. Tot slot heeft de Galaxy S8 aanzienlijk meer beveiligingsopties.

De LG G6 onderscheidt zich op een andere manier. Zo heeft hij een grotere batterij onder de motorkap. Daardoor haal je meer uit deze telefoons op een batterijlading dan Samsungs alternatief. Ook het dual-camerasysteem is een belangrijke troefkaart van LG. Deze komt niet alleen met een aantal unieke features, maar levert ook prachtige plaatjes af. De Galaxy S8 heeft nagenoeg hetzelfde camerasysteem als zijn voorganger, de Galaxy S7. Tot slot is de LG G6 de betere keuze als je vaak muziek luistert met je smartphone. LG heeft hier namelijk een 32-bit Quad DAC aan toegevoegd.

Zowel bij de LG G6 als de Galaxy S8 krijg je veel waar voor je geld. Toch zien we een flink prijsverschil tussen beide vlaggenschepen. Voor honderd euro minder haal je LG’s vlaggenschip in huis. De enigszins gedateerde componenten en beperkte hoeveelheid opslagruimte moet je dan voor lief nemen. Dat laatste euvel is eenvoudig te verhelpen door voor een paar tientjes een geheugenkaart te kopen.

Samsung Galaxy S8 prijzen vergelijken

Samsung Galaxy S8
Met abonnement: Vanaf € 25,00 p/m
Los toestel: € 419,00

Vergelijk prijzen

Beide vlaggenschepen hebben ieder hun eigen unique selling points. De vraag die je jezelf moet stellen, is ‘welke heb ik nodig?’ of ‘welke ga ik gebruiken?’. Bixby en al die beveiligingsopties zijn leuk en aardig, maar als je er niets mee doet gooi je in feite geld weg. Luister je nauwelijks muziek met je smartphone? Dan heeft de audiochip van de LG G6 geen enkele toegevoegde waarde. Ditmaal geven we geen eenduidig antwoord in de trant van ‘ga voor telefoon A of B’, maar hopelijk wel genoeg stof om over na te denken. Succes met je keuze!

Samsung Galaxy S8 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 100 500 € 25,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 25,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 27,00 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd 150 2000 € 33,50 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 33,50 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd 150 2000 € 36,00 € 0,- Bekijken
Telfort 24 mnd 150 5000 € 33,50 € 0,- Bekijken
Alle Samsung Galaxy S8 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden