Vergelijk 3.033.549 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

De 5 beste features van de Samsung Galaxy S8

Achtergrond De 5 beste features van de Samsung Galaxy S8
Door ,

De Samsung Galaxy S8 en Samsung Galaxy S8 Plus zijn de nieuwste aanwinsten van Samsung. Beide komen de laatste high-end specificaties en technologische hoogstandjes. In dit artikel staan we uitgebreid stil bij de 5 beste features van deze vlaggenschepen.

Een maand later dan gepland maakten ze woensdagavond dan eindelijk hun opwachting. We hebben het over de Samsung Galaxy S8 en Samsung Galaxy S8 Plus. Aanvankelijk wilde Samsung haar paradepaardjes al op het Mobile World Congress (MWC) tonen aan het grote publiek, maar zag daar op het laatste moment van af. Mogelijk hangt dit samen met de gebeurtenissen van afgelopen jaar. Toen lanceerde de Zuid-Koreaanse smartphonemaker in augustus de Samsung Galaxy Note 7. We hoeven waarschijnlijk niet uit te leggen waar er toen allemaal misging. Samsung werd flink wakker geschud en kreeg een dure les in consumentenveiligheid. Wellicht heeft het bedrijf de extra tijd gebruikt om meer veiligheidstests uit te voeren, maar dat is pure speculatie vanuit onze kant.

Bij de opening van het Galaxy Unpacked 2017 evenement stond Dong-jin Koh, het hoofd van Samsungs smartphonedivisie, uitgebreid stil bij de filosofie van Samsung (kwaliteit, veiligheid en vakmanschap) en de omslag die de nieuwe vlaggenschepen markeren in de wereld van smartphones. Ze staan in dienst van de consument: de telefoons houden rekening met de wensen van de gebruiker. Zij hoeven zich dus niet langer aan te passen aan de (beperkte) mogelijkheden van hun telefoon. Met de Galaxy S8 en Galxy S8 Plus hoeven we ons nog minder zorgen te maken over onze dagelijkse beslommeringen. Ook spelen ze in op de toekomst van smart homes en contactloos betalen. De vlaggenschepen zijn niet alleen prachtig, maar ook praktisch en innovatief.

De Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus zetten Samsung wederom op de kaart. Hoe? Wij hebben de 5 beste features van de vlaggenschepen voor jullie op een rij gezet. Twijfel je of je ze moet aanschaffen? Na het lezen van dit stuk heb je hopelijk een antwoord.

1) Het design

Zowel de Samsung Galaxy S8 als de Samsung Galaxy S8 Plus hebben een perfect symmetrisch design. Aan weerszijden hebben ze een gebogen of curved display die naadloos overloopt in het metalen frame. Het is dan ook niet vreemd dat Samsung de naam ‘Edge’ heeft laten vallen. Ook van de zijkant naar het achterpaneel zien we dit gestroomlijnde designelement terugkomen. Hierdoor zien de vlaggenschepen er niet alleen stijlvol en premium uit, maar liggen ze ook comfortabel in de hand.

Beide toestellen komen met een fors scherm. Je zou denken dat ze hierdoor te groot zijn om op een normale manier te bedienen. Samsung is er in geslaagd om haar vlaggenschepen een groter scherm te geven, zonder aan de afmetingen te morrelen. Kijken we naar de afmetingen en vergelijken we deze bijvoorbeeld met de iPhone 7 Plus, dan zien we dat de Galaxy S8 kleiner is dan Apple’s nieuwste iPhone. En dat terwijl de beelddiagonaal van Samsungs toptoestel groter is, namelijk 5,8 inch tegenover 5,5 inch.

Wat Samsung één-op-één heeft overgenomen van de Samsung Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge, is het waterdichte design. Net als zijn voorgangers zijn de Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus IP68 gecertificeerd. Een spatje water, een fikse regenbui of een duik in de wasbak: niets kan de vlaggenschepen deren. Samsung garandeert dat je ze minimaal een half uur lang op een diepte van anderhalve meter volledig onder water kunt dompelen zonder vocht- of waterschade op te lopen. Dat dit mogelijk is wil niet zeggen dat je hiermee moet gaan experimenteren. De waterbestendigheid is ervoor om te zorgen dat de toestellen niet bij de minste of geringste aanraking met water of andere vloeistoffen ze een zeemansgraf krijgen.

Samsung toonde de vlaggenschepen in vijf verschillende kleuren op het Galaxy Unpacked 2017 evenement: Midnight Black, Arctic Silver, Orchid Gray, Maple Gold en Coral Blue. De kans dat al deze kleuren bij ons verschijnen is klein: Samsung noemt op haar Nederlandstalige pagina alleen de eerste drie kleuren. Wie weet dat Maple Gold en Coral Blue later alsnog verschijnen.

Samsung Galaxy S8 Infinity Display

2) Het Infinity Display

We zeiden het net al even: de Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus hebben grote schermen. En niet zomaar schermen: Super AMOLED-displays. In vergelijking met traditionele LCD-schermen krijg je met OLED levendigere kleuren, betere zwartwaarden, meer details en haarscherpe contrasten tussen voor- en achtergrond. Alles ziet er een stuk beter uit. Bij de presentatie maakte Samsung tussen neus en lippen door de opmerking dat de Galaxy S8 en S8 Plus de eerste smartphones ter wereld zijn die het Mobile HDR Premium certificaat van HDR Alliance hebben mogen ontvangen. Dat in combinatie met de OLED-techniek staat garant voor een ongekend kijkplezier, of ‘immersive entertainment’ zoals Samsung het noemt.

Met de schermresolutie is ook iets aan de hand. Je hebt namelijk zelf de controle over de resolutie. In de hoogste stand 2960 pixels in de lengte en 1440 pixels in de breedte tot je beschikking. Dit wordt ook wel WQHD+ genoemd. Je kunt echter ook voor FHD+ of HD+ gaan. Dan heb je achtereenvolgens een resolutie van 2220 bij 1080 pixels of 1480 bij 720 pixels. Misschien vraag je je af wat het nut hiervan is. Een variabele schermresolutie komt met een voordeel: je hebt zelf in de hand hoe veel energie er opgaat aan het scherm. Hier geldt de algemene regel: hoe meer pixels de processor moet aansturen, des te meer energie dit vergt. Een lagere resolutie is dus energiezuiniger en is een probaat middel om de batterijduur te verlengen als dat nodig is.

Kijken we naar de voorkant dan valt onmiddellijk op hoe groot het Super AMOLED-scherm is. Hij bedekt ruim 83% van de voorzijde. Samsung noemt dit ook wel het Infinity Display. Bovenin heeft de fabrikant ruimte gereserveerd voor de speaker, selfiecamera en enkele sensoren. De kin is minimaal doordat een fysieke Home-knop ontbreekt. Hebben de vlaggenschepen dan geen thuisknop? Zeker wel: deze is onder het scherm verwerkt. Door simpelweg wat harder op de onderkant te drukken, registreren de onderliggende drukgevoelige sensoren je vingeraanraking en doen vervolgens hun werk. Een kleine technologische, maar ruimtebesparende innovatie.

Bij de introductie van het evenement stond DJ Koh stil bij de voordelen van het Infinity Display.  Multitasken wordt volgens de topman nog fijner, verschijnt er meer content in beeld waardoor je minder hoeft te scrollen en je krijg je een ongekende multimedia-ervaring. Het grote scherm heeft een afwijkende beeldverhouding. De meeste smartphones hebben een 16:9 verhouding. De Galaxy S8 en S8 Plus hebben een aspect ratio van 18,5:9. Dat betekent dat de zwarte balken aan de onder- en bovenkant van video’s verleden tijd zijn. Anders gezegd: je krijgt meer scherm voor je geld. Hetzelfde verhaal hoorden we afgelopen maand ook al op het MWC bij de presentatie van de LG G6.

Tot slot komt het Infinity Display nog met twee andere features die we jullie niet willen onthouden. Om te beginnen is hij uitgerust met Always-On technologie. Hierdoor hoef je nooit meer je toestel te ontgrendelen om te zien hoe laat het is en of je berichten hebt ontvangen. Daarnaast heeft Samsung de nieuwste innovatie op het gebied van krasbescherming aan het scherm toegevoegd: Corning Gorilla Glass 5.

Samsung Galaxy S8 DeX Dock

3) Samsung Desktop Experience

De nieuwste toevoegingen aan Samsungs assortiment komen vele nieuwe accessoires. Het leeuwendeel bestaat uit beschermhoezen, maar één product springt onmiddellijk in het oog: de Samsung DeX Dock. DeX staat voor Desktop Experience. Simpel gezegd is het een docking station waar je de Galaxy S8 of Galaxy S8 Plus in plaatst en hem vervolgens als computer kunt gebruiken. De DeX Dock komt namelijk met diverse USB-poorten, HDMI-aansluiting en ethernet-poort. Een monitor, toetsenbord en muis aansluiten is dus een fluitje van een cent.

Mocht je de vlaggenschepen niet als desktop willen gebruiken, de DeX Dock heeft nog een andere functie. Je kunt hem gebruiken om de Galaxy S8 en S8 Plus draadloos op te laden. Details hierover zijn niet bekend, maar waarschijnlijk maken de vlaggenschepen en oplaaddock gebruik van de Qi-standaard om energie op te wekken en af te staan. De adviesprijs van de DeX Dock kennen we wel: deze bedraagt 149 euro.

Hamvraag is: slaagt Samsung daar waar Microsoft met Windows Continuum gefaald heeft? De mislukking van Microsoft is hoogstwaarschijnlijk te wijten aan het feit dat bijna niemand met een Windows-smartphone rondloopt. Android en iOS tezamen hebben wereldwijd een marktaandeel van 99,7%. In de resterende 0,3% vallen alternatieve besturingssystemen als BlackBerry OS, Symbian en Windows Mobile. Zo bekeken heeft Samsung de betere kansen dan Microsoft.

4) Veiligheid

Een ander aspect waar Samsung veel zorg en aandacht aan heeft besteed is veiligheid. Zo komen de Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus met maar liefst drie verschillende vormen van biometrische beveiliging. Want, zo stelt de Koreaanse reus, ‘het leven is al ingewikkeld genoeg zonder al je wachtwoorden en pincodes. Vertrouw daarom op onze biometrische beveiliging.’

Allereerst is er de vingerafdrukscanner. De sensor die hiervoor gebruikt wordt was bij zijn voorgangers in de Home-knop geïntegreerd. Aangezien de nieuwe vlaggenschepen het zonder fysieke thuisknop moeten stellen, is de vingerafdruksensor naar de achterkant verhuisd. Je legt je vinger op de scanner en deze ontgrendelt razendsnel je toestel.

De tweede vorm van biometrische beveiliging is de irisscanner. Volgens Samsung is dit de veiligste manier om al je persoonlijke gegevens op je smartphone ontoegankelijk voor anderen te houden. Een iris bestaat namelijk uit unieke patronen en zijn onmogelijk na te maken. Daarvoor hoef je alleen maar het toestel voor je gezicht te houden. De selfiecamera identificeert de gebruiker en ontgrendelt het toestel als jij het bent, of blijft op slot als een ander hem pakt. De Galaxy S8 en S8 Plus zijn niet de eerste toestellen met irisscanner: de Samsung Galaxy Note 7 van afgelopen jaar introduceerde deze feature, voordat Samsung de stekker trok uit de productie en verkoop van het toestel.

Een derde methode om met je lichaamseigen kenmerken in te loggen is gezichtsherkenningstechnologie. Samsung gebruikt hiervoor de camera aan de voorzijde en de naastgelegen sensoren om te contouren van je gezicht te scannen. Je doet net alsof je een selfie schiet, de camera en sensoren doen hun ding en zodra je gelaatstrekken worden herkend springt de telefoon van het slot. Samsung zegt dat gezichtsherkenning ‘snel en gemakkelijk’ is, maar dat moet een praktijktest uitwijzen.

Samsung Galaxy S8

Samsung heeft nog twee andere beveiligingsopties: Samsung Knox en Veilige Map. Samsung Knox is Samsungs eigen beveiligingsplatform. Deze komt met vijf lagen van bescherming, zowel op hardware- als softwareniveau. Samsung spreekt ook wel over ‘beveiliging op militair niveau’ en komt onder meer met chipbeveiliging, Secure Boot, Trusted Boot, Knox Container en TrustZone Integrity Measurement Architecture (TIMA). Het beveiligingssysteem is dan ook niet voor niets goed bevonden door regeringen wereldwijd.

De andere beveiligingsoptie is Veilige Map. Foto’s, video’s en apps die je voor jezelf wil houden –Samsung noemt dit de ‘ultieme privacy’– kun je in deze folder plaatsen. Niemand anders dan jij kan deze openen. Alle bestanden in deze map zijn dus nog eens extra beveiligd.

Hoe zit het met de oude, vertrouwde beveiligingsmethodes? Je zou bijna vergeten dat je ook gewoon een pincode, wachtwoord of tekenpatroon kunt instellen om je toestel te beschermen tegen ongenode gasten.

5) Bixby

De vijfde en laatste feature die we niet mogen vergeten is Bixby. De Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus zijn de eerste smartphones die met Samsungs nieuwe digitale assistent zijn voorzien. Toekomstige vlaggenschepen zoals de Samsung Galaxy Note 8 en Galaxy S9 krijgen straks allemaal standaard Bixby. Of dat ook voor budget- en midrange telefoons geldt is niet bekend. Wel dat de assistent in de toekomst ook op apparaten als koelkasten en wasmachines is te vinden. Je activeert Bixby door zijn naam te roepen of door op de Bixby-knop aan de zijkant te drukken.

Bixby is Samsungs antwoord op concurrenten als Siri, Google Assistant, Alexa en Cortana. Wat kun je er zoal mee? Om te beginnen is Bixby je hulpje: als je aan hem vraagt om een afspraak in je agenda te noteren of de weersverwachting voor de komende dagen op te zoeken, dan doet hij dat. Dat doen de andere spraakassistenten ook. Het grote verschil is echter dat je Bixby kunt gebruiken door er tegen te praten of te typen. Siri werkt alleen als je een hardop een vraag stelt. Samsung begrijpt dat dit in sommige situaties vreemd overkomt. Daarom kun je ook je vragen aan Bixby schrijven door te typen.

Bixby kan nog veel meer. Wat als je voor een standbeeld of monumentaal pand staat en je er graag meer over wil weten? Door je in allerlei bochten te wringen vind je vast en zeker het antwoord. Met Bixby Vision gaat het een stuk sneller en makkelijker. Je opent je camera, richt op het object waar je meer over wil weten, activeert Bixby en vraagt wat je voor je ziet. Bixby gaat op zoek naar relevante informatie op het web en schotelt jou deze voor. Als je een leuke eetgelegenheid zoekt bij jou in de buurt, ook dan kun je op Samsungs assistent vertrouwen. Je scant je omgeving met de camera en vraagt Bixby naar leuke eettentjes in de buurt en het antwoord verschijnt in beeld.

Samsung Galaxy S8 Bixby

Wat als je een leuk paar schoenen tegenkomt? Of iemand met een smartwatch ziet rondlopen die jou wel aanspreekt? Ook dan biedt Bixby uitkomst. Door de schoenen of smartwatch voor de camera te houden weet Bixby precies te vertellen waar je deze kunt kopen en wat ze kosten. Samsung zegt dat de resultaten per regio kunnen verschillen. Deze is afhankelijk van de afspraken die Samsung met retailers heeft gemaakt.

Tekstfragmenten vertalen is een peulenschil voor Bixby. Ben je in buitenland, maar begrijp je niet wat er bijvoorbeeld voor menu’s op de lunchkaart staan? Houd wederom de camera boven de tekst, activeer Bixby en vraag hem om de tekst te vertalen. Vertalen naar het Nederlands is nog niet mogelijk, maar misschien in de toekomst wel. Tevens kan Bixby QR-codes voor je lezen en je gelijk doorsturen naar de website die daarachter schuilgaat. Op andere toestellen moet je hiervoor een app downloaden, bij de Galaxy S8 en S8 Plus niet.

Met Bixby Voice kun je allerlei spraakcommando aan de digitale assistent geven. Zo kun je bijvoorbeeld vragen om een bepaalde app te openen –werkt vooralsnog alleen met de standaard-apps camera, galerij, telefoon, berichten en het instellingenmenu– of een reminder in te stellen die aan een specifieke tijd of locatie is gebonden. Zodra je dan met je thuisnetwerk verbonden bent, verschijnt de herinnering in beeld. Bixby is zo slim, hij weet dat dit specifieke netwerk bij jouw huis hoort. Tot slot biedt Bixby een overzicht van gepersonaliseerde kaarten die afhankelijk zijn van het tijdstip. Zo krijg je ’s ochtends onder meer informatie over de weersverwachting en files op de weg. Aan het eind van de dag zie je hoe veel stappen je hebt gelopen.

Tot slot

We hadden nog veel meer bijzondere features van de Samsung Galaxy S8 en Samsung Galaxy S8 Plus kunnen noemen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de 12-megapixelcamera met Dual Pixeltechnologie? Of de multi-frame processor om scherpere foto’s te maken? Of de kracht van de verschillende componenten onder de motorkap? Dat is wellicht een leuk onderwerp voor een ander artikel. Laat voor nu het bovenstaande verhaal goed op je inwerken.

De Samsung Galaxy S8 en Samsung Galaxy S8 Plus zijn vanaf dit moment te bestellen bij Samsung en de grote retailers. Als je er vóór 19 april een bestelt, krijg je hem als eerste in huis, namelijk op 20 april. De rest moet wachten tot de officiële verkoopdatum van vrijdag 28 april. De Samsung Galaxy S8 heeft een adviesprijs van 799 euro. Zijn grotere broer gaat voor 899 euro over de toonbank. 

Samsung Galaxy S8 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 100 500 € 24,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 24,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 26,00 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd 150 500 € 26,50 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 32,50 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd 150 2000 € 34,00 € 24,00 Bekijken
Telfort 24 mnd 150 5000 € 33,50 € 0,- Bekijken
Alle Samsung Galaxy S8 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden