Vergelijk 2.018.928 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

De voorjaarsschoonmaak: 6 tips om je smartphone op te schonen

Achtergrond De voorjaarsschoonmaak: 6 tips om je smartphone op te schonen
Door ,

De tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak is weer aangebroken. Waarom zou je alleen je huis van top tot teen opknappen? Waarom geef je je smartphone ook niet een grondige poetsbeurt? In dit artikel geven wij je 6 tips (en een bonustip) om je smartphone klaar te stomen voor de zomer.

Het zonnetje schijnt, de bloemetjes staan in bloei, de koeien gaan van stal, de schaapjes smullen van het groene gras, de vogeltjes zingen. De lente is weer aangebroken. Ieder jaar rond deze tijd slaat de schoonmaakwoede toe bij veel huishoudens. Alles wordt met de grootste zorg afgestoft, geboend en gelakt. Het kozijnwerk krijgt een nieuw likje verf, ramen worden gelapt en het tapijt wordt uitgeklopt. Je start de lente in een fris en schoon huis, alles om ons woongenot en vreugde te vergroten.

We besteden veel tijd en aandacht aan het schoonhouden van ons stulpje. Waarom doe we niet hetzelfde met onze smartphone? Zodra hij uit de verpakking is staan we er nauwelijks bij stil dat hij ook van tijd tot tijd een onderhouds- en schoonmaakbeurt nodig heeft. Dit levert twee voordelen op: je krijgt meer geheugen en je telefoon wordt weer net zo snel als vanouds. Een digitale opknapbeurt loont dus.

Hoe pak je dat nou aan? In dit artikel geven we 6 tips om je smartphone in topconditie te brengen. Overigens hoef je hier niet een jaar voor te wachten: dit kan uiteraard op ieder moment. Sterker nog, het kan geen kwaad als je dit vaker doet. Probeer in ieder geval de discipline op te bouwen om dit ten minste eens per jaar te doen.

1) Verwijder apps die je niet gebruikt

Het is net als een stapel tijdschriften die je eindeloos bewaart, want wie weet heb je ze ooit wel nodig. Als je een applicatie installeert en je gebruikt hem niet, dan staat ie alleen maar in de weg. Eeuwig zonde van de opslagruimte, een schaars goed voor iedere smartphone. Overtallige apps horen niet thuis op een telefoon en kun je beter weggooien dan bewaren. Mocht je op een gegeven moment toch het gevoel hebben dat je hem nodig hebt, dan kun je  hem altijd nog installeren via de Google Play Store of App Store.

Hoe bepaal je nou welke apps overbodig zijn en welke je beter nog even kunt bewaren? Dat doe je op dezelfde manier als je ieder jaar je kleding voor het volgende seizoen sorteert: je kijkt wat je in je kast hebt hangen en gaat na of deze het afgelopen jaar hebt gedragen of niet. Zo niet, dan kun je dat kledingstuk beter wegdoen of weggeven dan in je kast bewaren. Met apps is dat niet anders: als je ze niet of zeer zelden gebruikt, dan is het verstandiger om ze van je telefoon te verwijderen. Kijk eens kritisch naar alle apps die je op je toestel hebt geïnstalleerd en ga na wanneer je deze voor het laatst hebt gebruikt. Als dat te lang geleden is –bijvoorbeeld een half jaar of langer– dan voegt deze kennelijk niks toe.

2) Verwijder applicaties die je ‘dubbel’ hebt’

Een andere groep applicaties die vergeten wordt, zijn de apps die je dubbel hebt. Wat bedoelen we daarmee? Heel eenvoudig. Stel dat je iemand bent die voortdurend aantekeningen en andere krabbels maakt om deze ideeën op een later moment uit te werken. Dan zijn er meer dan genoeg apps om aantekeningen mee te maken en bewaren: denk aan onder meer Evernote, Microsoft OneNote, Simplenote en Google Keep. Natuurlijk heb je deze niet allemaal nodig om je gedachtespinsels aan digitaal papier toe te vertrouwen: één app is meer dan voldoende.

Hetzelfde geldt voor apps om back-ups mee te maken. Het aanbod van dergelijke clouddiensten is overweldigend. Hoeveel mensen in jouw omgeving ken je die naast Google Foto’s ook apps als Dropbox, Microsoft OneDrive, Google Drive of STACK hebben geïnstalleerd? Natuurlijk zijn er onderling de nodige verschillen tussen de apps. Dat gaat echter met name om hoeveelheid opslagcapaciteit die je krijgt, niet zozeer de functionaliteit. Toegegeven, tekst- en muziekbestanden kun je niet kwijt op Google Foto’s, maar wel bij wel de drie andere apps. Je hebt niet Dropbox, OneDrive en Google Drive tegelijkertijd nodig, tenzij je extreem voorzichtig (of paranoïde) bent met je gegevens en koste wat kost wil voorkomen dat je je gegevens kwijtraakt.

Zoals je ziet wil het praktijk nog wel eens voorkomen dat je twee of meer apps op je toestel hebt staan die één-en-hetzelfde doel dienen. Daarmee doe je een onnodig beroep op je geheugen. Bovendien krijg je een beter overzicht van al de apps die je op je smartphone hebt geïnstalleerd als je dubbele toepassingen verwijdert.

Google Play Store

3) Gooi overbodige bestanden van je smartphone

Wist je dat alle foto’s en video’s die je met een Android-smartphone maakt automatisch in de cloud van Google worden opgeslagen? Hetzelfde kun je instellen bij iPhones dankzij iCloud. Wees gerust: dit gaat niet ten koste van je databundel. Je kunt namelijk aangeven dat deze bestanden alleen via de WiFi geüpload mogen worden. Je mediabestanden worden niet alleen op de servers van Google of Apple opgeslagen, maar ook lokaal op je smartphone. Dat klinkt dubbelop en dat is het in feite ook. Foto’s en video’s op je smartphone kun je beter verwijderen. Zo maak je weer ruimte vrij voor nieuwe plaatjes.

Over mediabestanden gesproken: heb je er wel eens bij stilgestaan hoe veel foto’s, video’s en memes je via WhatsApp binnen krijgt? Als je dat niet geregeld opschoont, loopt het binnen de kortste keren de spuigaten uit. Vaak gaat het om vele honderden bestanden die je, nadat je ze eenmaal gezien hebt, nooit meer aankijkt. Rommel die thuishoort in de prullenbak.

Mediabestanden verwijderen met WhatsApp kan op verschillende manieren. De meest rigoureuze manier is door een chatgesprek te verwijderen. Dan verdwijnen alle conversaties en mediabestanden. Wil je het gesprek houden en alleen de foto’s verwijderen? Dan moet je deze groep openen en één-voor-één de bestanden selecteren die je wil verwijderen. Dit is een tijdrovende klus. Het kan gelukkig ook anders. Open de Bestanden-app van je telefoon, ga via het hamburgermenu naar Afbeeldingen en open de WhatsApp folder. Selecteer van welke foto's en video's af wil en druk op het prullenbakicoontje. Op deze manier verdien je al snel enkele honderden MB's. 

Een locatie die je zeker niet mag vergeten als je een grote digitale schoonmaak houdt, is de downloadfolder. Alle bestanden die je van internet haalt worden hier opgeslagen. Afhankelijk van je surfgedrag kan deze uitpuilen of amper iets bevatten. Toch is het goed om deze eens te bekijken en eventueel leeg te gooien. Met de komst van iOS 12 hebben iPhones, net als Android-telefoons, een Bestanden-applicatie om dit klusje te klaren. 

Een andere belangrijke map die vaak over het hoofd wordt gezien is de cachefolder. De cache is de locatie waar tijdelijke internetbestanden, cookies en je surfgeschiedenis liggen opgeslagen. Hierdoor worden internetpagina’s sneller geladen en apps sneller opgestart, maar er is ook een keerzijde: hij neemt behoorlijk wat opslagruimte in beslag, zeker als je er een tijdje niet naar omkijkt. Door de cachefolder geregeld te legen creëer je niet alleen extra opslagruimte, maar draait je telefoon ook ineens een stuk soepeler doordat hij niet langer telkens heel de folder moet afspeuren naar de juiste bestanden.

Vroeger kon je de cachefolder legen door naar het instellingenmenu te gaan, het tabblad Opslag te kiezen en op 'Gegevens in het cachegeheugen' te tikken. Tegenwoordig kun je terugvallen op de schoonmaak- en optimalisatie-app die de fabrikant veelal meelevert. Samsung heeft bijvoorbeeld de app Apparaatonderhoud en Huawei Telefoonbeheer. Hiermee maak je in een handomdraai geheugen vrij, onder anderen door cachegeheugen te verwijderen.

Voor iPhone-gebruikers is het lastiger om hun cachegeheugen te dumpen. Zij moeten één-voor-één hun apps nagaan om het tijdelijke geheugen te legen. Daar komt nog eens bij dat dit bij sommige apps niet eens mogelijk is. De ontwikkelaar moet hiervoor een mogelijkheid inbouwen en dat doen ze lang niet altijd. Een handige tip om toch de cache te kunnen leeggooien, is door de app te verwijderen en opnieuw te installeren. Een andere praktische tip om het cachegeheugen te verwijderen vind je in de bonustip, onderaan dit artikel.

Tot slot kun je gebruikmaken van apps als CCleaner, Clean Master en 1TapEraser om de cache en andere overbodige bestanden te verwijderen. Deze mogelijkheid is alleen voor Android-gebruikers weggelegd, want deze apps tref je niet aan in de App Store.

Huawei Nexus 6P cachegeheugen,

4) Maak back-ups van je bestanden

Heb je wel eens geteld hoe vaak je naar je smartphone grijpt om een foto te schieten of selfie te maken? Smartphonecamera’s worden steeds beter en bovendien hebben we altijd onze mobiele telefoon –en dus camera– op zak. Geen wonder dus dat we steeds meer foto’s terugvinden in het geheugen van onze smartphone. En gegarandeerd dat er een flink aantal kiekjes tussen zitten die je liever kwijt dan rijk bent, bijvoorbeeld omdat ze wazig of onscherp zijn. Hoogste tijd dus om de bezem door je fotocollectie te halen.

Terwijl je toch bezig bent kun je dat moment meteen aangrijpen om een back-up te maken van al je plaatjes. Als je met Google Foto’s of iCloud werkt, dan gebeurt dit automatisch zodra je een foto neemt en met een WiFi-netwerk verbonden bent. Voor andere clouddiensten geldt dat je veelal zelf je foto’s moet uploaden. Hoe je ook te werk gaat, het loont om een kopie van al je mooie momenten te hebben. Wat als je telefoon morgen per ongeluk uit je handen glipt en een enkeltje eeuwige jachtvelden heeft geboekt? Of hij door een of andere schelm wordt gestolen? Of je besluit om een nieuwe telefoon te kopen? Dan is het goed om te weten dat je een back-up van je foto’s hebt. Bovendien kun je extra schijfruimte creëren door foto’s uit het geheugen te verwijderen nadat je een reservekopieën hebt gemaakt.

Een back-up voor je documenten maak je snel en eenvoudig met een app als Google Drive, Microsoft OneDrive of STACK. Je selecteert het bestand of de bestanden, drukt op delen, selecteert de app waar je de back-up naar toe wil sturen, kiest de juiste map en drukt op Ok. Je kunt deze diensten ook gebruiken om bijvoorbeeld je favoriete muziek en andere bestanden te uploaden. Uiteraard kun je ook muziek aan je digitale muziekcollectie van Play Muziek toevoegen. Daarvoor kun je Music Manager of Google Play Muziek voor Chrome gebruiken. Staat het nummer alleen op je telefoon? Dan kun je deze doorsturen naar een van de eerder genoemde clouddiensten.

Tot slot is het ook goed om af en toe een back-up van je WhatsApp gesprekken te maken. Dat doe je door WhatsApp te openen en naar Instellingen > Chats te gaan. Daar vind je de optie Chat back-up. Als je daar op tikt maak je een back-up van je laatste gesprekken naar Google Drive. Zodra je WhatsApp opnieuw installeert krijg je de vraag voorgeschoteld of je de Google Drive back-up wil herstellen. Als je dat doet zijn al je gesprekken overgeheveld naar een andere smartphone.

STACK vergeleken met andere back-updiensten

5) Installeer updates

Grote schoonmaak betekent niet alleen rotzooi opruimen en de boel afstoffen: onderhoud hoort er eveneens bij. Oftewel, updates downloaden en installeren. De meesten zullen dit het hele jaar door doen om goed beschermd te blijven, maar een enkeling vindt dat te veel gedoe. Toch is het belangrijk om dit te doen. Bovendien hoeft het niet veel tijd te kosten: in het ergste geval ben je even een kwartiertje niet bereikbaar. Voor dat euvel heeft Google overigens een oplossing bedacht. Smartphones die op Android 7.0 Nougat of hoger draaien hebben een feature die Seamless Updates heet. De harde schijf is daarbij in twee partities opgedeeld. Terwijl de ene partitie de updates binnenhaalt, kun je dankzij de tweede partitie gewoon je smartphone blijven gebruiken terwijl alles op de achtergrond wordt geïnstalleerd.

Een andere reden om updates te installeren zodra ze beschikbaar zijn, is dat ze met systeemverbeteringen of nieuwe toepassingen komen. Android 9.0 Pie bevat onder anderen Adaptive Battery, Adaptive Brightness, Digital Wellbeing en een nieuwe navigatiemethode. Veelal dichten Google en Apple ook met hun updates beveiligingslekken en komen ze ten goede aan de algehele stabiliteit van het besturingssysteem. Kortom, het installeren van updates is in jouw belang. Te weinig opslagcapaciteit is niet langer een excuus: de bovenstaande tips leveren meer dan genoeg extra schijfruimte op.

6) Ga terug naar de fabrieksinstellingen

De meest grondige manier om te werk te gaan is door terug te gaan naar de fabrieksinstellingen. Dit kunnen we alleen aanraden als alle bovenstaande tips niet of onvoldoende hebben geholpen. Bij een hard reset wordt je telefoon helemaal schoongeveegd. Al je foto’s, video’s, muziekbestanden, documenten, apps, accounts en instellingen worden dan gewist. Deze gegevens terughalen is niet mogelijk: zodra je akkoord gaat en de hard reset in werking hebt gesteld, ben je alles kwijt. Voordeel is wel dat je daarna weer met een schone lei begint.

Android-gebruikers gaan naar Instellingen > Back-up maken en resetten > Fabrieksinstellingen herstellen om een hard reset uit te voeren. iPhone-gebruikers vinden de fabrieksinstellingen bij Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in > Wis alle inhoud en instellingen.

iPhone 7 Plus camera

Bonustip: ruimte vrijmaken zonder iets te verwijderen (alleen iOS)

Het is een aloude truc die waarschijnlijk bij velen bekend zal zijn, maar we bespreken hem toch. Dit foefje werkt alleen als je met een iPhone of iPad werkt. Het is een manier om snel een eenvoudig schijfruimte vrij te maken zonder daadwerkelijk data te verwijderen. Klinkt dit als hocus pocus? Lees dan snel verder.

Om een beeld te krijgen van de effectiviteit van deze methode, ga je eerst naar Instellingen > Algemeen > Opslag en iCloud-gebruik. Daar zie je precies hoeveel opslagruimte je nog tot je beschikking hebt. Noteer of onthoud dat getal. Nu ga je naar iTunes Store en druk je op het tabblad Films. Kies een film uit die qua omvang groter is dan de beschikbare opslagcapaciteit op je iPhone. Druk nu op de knop Koop film. Geen zorgen, dit kost je geen geld.

Door op Koop film te drukken wil iOS de film op je iPhone downloaden. Aangezien je te weinig geheugen hebt, verschijnt er een waarschuwingsvenster in beeld met daarop de melding dat de film niet gedownload kan worden omdat je te weinig opslagruimte hebt. Tik vervolgens op de knop Instellingen en ga weer naar Opslag en iCloud-gebruik. En voilà, je ziet dat het beschikbare geheugen ineens een stukje groter is geworden.

Pure magie. Of toch niet? Dat valt wel mee. Doordat je een bestand probeert te downloaden dat groter is dan het beschikbare geheugen, verwijdert iOS overtallige bestanden voor jou, waaronder de cache. Deze workaround is nog altijd niet gedicht door Apple. Doe er dus je voordeel mee zolang het nog kan.

Tot slot

Als je de bovenstaande tips opvolgt, kan je smartphone er weer een tijdje tegenaan. Om dit artikel op passende wijze af te sluiten zeggen wij: opgeruimd staat netjes. 

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden