Vergelijk 3.033.549 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Dit is er nieuw in de eerste Developer Preview van Android O

Achtergrond Dit is er nieuw in de eerste Developer Preview van Android O
Door ,

Google kondigde deze week de eerste Developer Preview van Android O aan, de volgende grote versie van haar besturingssysteem. Deze komt niet met radicale nieuwe functies, maar met vele kleine verbeteringen. GSMinfo heeft de belangrijkste veranderingen voor je op een rij gezet.

In maart 2016 verscheen de eerste Developer Preview (DP1) van Android N, de Android-versie die we tegenwoordig kennen als Android Nougat. Tussen de eerste Developer Preview en de publieke release zat een gat van vijf maanden. In die periode werden nog eens drie testversies gelanceerd, respectievelijk DP2, DP3 en DP4. Android Nougat bracht tal van nieuwe features naar Google’s besturingssysteem, zoals Quick Reply, Multi-window en Seamless Updates. Via het onderstaande artikel kun je deze en andere toevoegingen nog eens rustig op je gemak lezen.

De vijf beste nieuwe features van Android Nougat

De vijf beste nieuwe features van Android Nougat

30 aug 2016 - Android 7.0 Nougat is de nieuwste versie van Android en brengt veel nieuwe verbeteringen naar Googles mobiele besturingssysteem. In dit artikel bespreken we de vijf beste nieuwe features, zowel zichtbaar als onzichtbaar.

Begin deze week gaf Google de eerste Developer Preview van Android O vrij. In een blog licht de zoekmachinegigant een tipje van de sluier. Wat kunnen we verwachten van het nieuwe besturingssysteem? Wij hebben de belangrijkste nieuwe features voor je op een rij gezet.

Beperken achtergrondprocessen

Google belooft wederom veel belang te hechten aan het verbeteren van de accuduur. Zo bracht Android 6.0 de energiebesparingsmodus Doze. Daarbij werden overbodige achtergrondprocessen gestopt en werden alleen belangrijke notificaties doorgelaten. In Android 7.0 Nougat werd deze grondig onder handen genomen door Google zodat hij voortaan werkt zodra het scherm op zwart springt. Zelfs als je toestel in beweging is en sensoren actief zijn. Voorheen moest hij stil op tafel liggen voordat Doze zijn werk kon doen. 

Bij Android O gaat Google nog een stapje verder. Google heeft meer beperkingen opgelegd aan wat apps wel en niet op de achtergrond kunnen. Zo hebben apps een minimale impact op je smartphone en de batterijduur ervan. Zo gaat naar eigen zeggen nog langer mee als hij volledig is opgeladen. Bovendien worden app-ontwikkelaars gedwongen om meer energiebesparende maatregelen te implementeren. Doen ze dat niet, dan legt Android O ze aan banden.

Notificatiekanalen

Een andere nieuwe functie die Google introduceert met Android O, zijn notificatiekanalen (Notification Channels). App-ontwikkelaars plaatsen hun berichten in losse kanalen, waarna gebruikers kunnen kiezen welke type notificatie zij wel en niet willen ontvangen. Notificatiekanalen fungeren dus als een soort van filter voor ontvangers. Zo kun je bij een nieuws-app bijvoorbeeld aangeven dat je wel een seintje wil ontvangen als er technologienieuws binnenkomt, maar geen sportuitslagen. Binnen deze kanalen kun je zelf bepaalde zaken aanpassen zoals de kleur van het notificatielampje, het geluid, wel of geen trilstand, of het bericht of het vergrendelscherm getoond mag worden of niet, en of deze de niet-storen stand mag overschrijden of niet. Tot slot kunnen ontwikkelaars hun apps een achtergrondkleur meegeven. 

Android O notificatiekanalen

Automatisch invullen

Je kent het vast wel. Je hebt een leuk kledingstuk online gevonden dat je  graag wil kopen. Eenmaal in de webwinkel wordt het hemd van je lijf gevraagd. Ze willen niet alleen je naam en adresgegevens, maar ook je telefoonnummer, e-mailadres, creditcardinformatie, en ga zo maar door. Ook als je alleen maar je gebruikersnaam wachtwoord hoeft in te vullen gaat het meer dan eens mis.  

Android O maakt het invullen van dergelijke formulieren een stuk aangenamer. Dat is te danken aan de komst van het Autofill Framework. Hierdoor ben je minder tijd kwijt met het invullen van de juiste gegevens in de velden en is de kans dat je een typefout maakt een stuk kleiner. Gebruikers kunnen straks per app aangeven of autofill is ingeschakeld of niet, net als je nu bijvoorbeeld je favoriete toetsenbord kiest. Dat doe je bij Instellingen > Apps en notificaties > Standaard apps > Autofill app.

Picture-in-picture

Een andere nieuwe feature die Google heeft toegevoegd aan Android O is Picture-In-Picture modus (PIP). Bij televisies kennen we dit al langer. Zo kun je bijvoorbeeld naar een film kijken terwijl je boven in de hoek een klein venster hebt waarmee je naar de voetbalwedstrijd op een andere zender kijkt. Zo kun je twee dingen tegelijkertijd volgen. Televisies met Android TV en iPhones kennen deze feature al langer. Ook Android-telefoons met de nieuwste Android-versie kunnen straks op deze manier multitasken. Het is dan ook niet vreemd dat Google Picture-In-Picture functionaliteit ook wel multi-window mode noemt. 

Adaptieve icoontjes

Met de komst van Android O kunnen ontwikkelaars adaptieve icoontjes maken voor hun apps. Op het ene apparaat ziet het icoontje van de app-ontwikkelaar er rond uit, op de ander vierkant en op een derde apparaat een tussenvorm (een squircle zoals Google het noemt). Tevens kunnen ontwikkelaars hun apps verschillende soorten visuele effecten meegeven, bijvoorbeeld als de app geladen wordt. Om de vormgeving van een app-icoon te bepalen, moet een voorgrond en een achtergrond worden samengesteld.

Android O adaptieve icoontjes

Wi-Fi Aware

Google voegt Wi-Fi Aware toe aan het besturingssysteem. Ontwikkelaars kennen deze feature wellicht als Neighbor Awareness Networking of NAN. Apps en apparaten die hiervoor geschikt zijn kunnen dan met elkaar communiceren via het WiFi-netwerk.

Betere geluidskwaliteit

Android O ondersteunt voortaan hoge kwaliteit Bluetooth audio codecs als de LDAC codec. Hiermee worden grotere bundels informatie over het muziekbestand via Bluetooth verstuurd zodat het geluid nog beter klinkt. Normaal gesproken heeft muziek de neiging om iets minder mooi te klinken zodra je deze draadloos afspeelt. Met de integratie van de LDAC codec is dat verleden tijd. Daarnaast komt Google met haar eigen AAudio API om de geluidskwaliteit nog verder op te schroeven. De zoekmachinegigant ontvangt graag feedback van ontwikkelaars over deze API.

Pinned shortcuts en widgets

Met de lancering van Android 5.0 Lollipop was het mogelijk om apps te pinnen. Dit werd ook wel Screen Pinning genoemd. Daarmee vergrendel je als het ware je smartphone of tablet op dat ene scherm. Om hem te ontgrendelen moet je een pincode invoeren. Handig als je kind een spelletje wil spelen op je mobiel en je niet wil dat hij per ongeluk de verkeerde bestanden verwijdert.

De naam Pinned schortcuts doet vermoeden dat we hier met een vergelijkbare functie te maken hebben, maar niets is minder waar. De nieuwe feature heeft meer gemeen met App Snelkoppelingen of App Shortcuts uit Android 7.1 Nougat. Daarbij verschijnt een menu in beeld als je een app iets langer ingedrukt houdt. Zo kun je bijvoorbeeld direct een tweet opstellen of zoekopdracht uitvoeren als je Twitter korte tijd ingedrukt houdt. Of een incognitoblad openen met Chrome. Je hoeft dus niet eerst de app te openen om deze functie te zoeken en activeren.

Van deze verschillende opties in de App Shortcuts kun je straks snelkoppelingen maken. Dit zijn de zogeheten Pinned Shortcuts. Deze verschijnen als apart icoontje op je hoofdscherm. Selfies schieten gaat hierdoor sneller dan ooit.

Bovenstaande toepassing kun je ook gebruiken bij widgets. Stel voor dat je het te veel gedoe vindt om iedere keer de Klok-widget te openen om zo de stopwatch te activeren. Dan kun je een snelkoppeling maken van de stopwatch. Net als app-snelkoppelingen verschijnt deze dan op je hoofdscherm.

Android O logo

Nieuwe permissie

Weet je nog dat Google het permissiesysteem introduceerde bij Android 6.0 Marshmallow? Als je een app installeert vanuit de Google Play Store, verschijnt er een waslijst aan permissies. Zo willen sommige apps bijvoorbeeld toegang tot je contacten, microfoon, foto’s, camera, WiFi-informatie, GPS-locatie, en ga zo maar door. Bij Android 5.1 Lollipop en lager moest je al deze permissies in zijn geheel goed- of afkeuren. Accepteerde je deze, dan kon je de app installeren. Als je bezwaren had tegen één of meerdere onderdelen, dan kon je het installeren van deze app wel op je buik schrijven. 

Met de komst van Android Marshmallow kun je voortaan per onderwerp aangeven of een app wel of geen toestemming krijgt om deze informatie te verzamelen. Grote voordeel is dat je apps zonder problemen kunt installeren, ook al blokkeer je de toegang tot specifieke informatie. Een handige toevoeging, want wat moet een zaklamp-app bijvoorbeeld met de informatie van jouw contactpersonen?

Android O komt met een nieuwe permissie: telefoontjes automatisch beantwoorden. Als je door een app wordt gebeld, neemt je toestel het gesprek aan. Deze valt onder de telefoon permissiegroep en wordt door Google als ‘gevaarlijk’ bestempeld. Dat houdt in dat de privacy van de gebruiker in het geding is als deze informatie wordt verzameld. Gebruikers moeten dan ook expliciet toestemming verlenen aan een app om deze info te mogen verzamelen.

Meerdere schermen

Een andere veelgevraagde functie die Google naar Android-smartphones brengt, is de ondersteuning voor meerdere schermen (Multi Display Support). Als er meerdere schermen beschikbaar zijn, dan is het mogelijk om een app van het ene scherm naar het andere scherm te verplaatsen. Dan moet deze app echter wel multi-window mode en multi-display mode ondersteunen. Multi-window mode werd met de komst van Android 7.0 Nougat geïntroduceerd door Google. Hiermee kun je twee apps tegelijkertijd naast elkaar draaien op je scherm. 

Developer Preview 1 Android O installeren

Zoals de naam Developer Preview al aangeeft is hij eigenlijk bedoeld voor ontwikkelaars. Afgelopen jaar kon iedereen die zich voor het Android Bètaprogramma had aangemeld met de eerste testversie van het besturingssysteem aan de slag. Dit jaar krijgen eerst ontwikkelaars de tijd en ruimte om met het OS te spelen. Maar als je wil kun jij er ook mee aan de slag. Om te beginnen moet je de factory image downloaden en deze handmatig op je smartphone installeren. De installatiebestanden vind je op deze pagina. Weet je niet hoe je de update moet flashen? Dan kun je wellicht beter wachten totdat Google het besturingssysteem uitrolt via het testprogramma.

Helaas kun je de Developer Preview niet op alle Android-telefoons installeren. Hij is enkel beschikbaar gesteld voor de LG Nexus 5X, Huawei Nexus 6P, Google Pixel, Google Pixel XL, Nexus Player en Google Pixel C. Als je geen van deze smartphones hebt, zul je net als iedereen moeten wachten op de officiële release. Deze staat gepland voor het derde kwartaal.

Android O tijdlijn

Wat vinden jullie van de nieuwe functies van Android O? 

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden