Vergelijk 1.989.154 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vergelijking: Samsung Galaxy Xcover 3 of Samsung Galaxy Xcover 4?

Achtergrond Vergelijking: Samsung Galaxy Xcover 3 of Samsung Galaxy Xcover 4?
Door , - 3 reacties

Samsung onthulde op het Mobile World Congress (MWC) weliswaar geen nieuw vlaggenschip, maar de Zuid-Koreaanse smartphonemaker kwam niet met lege handen aanzetten. Het bedrijf toonde op de Spaanse beursvloer de Samsung Galaxy Xcover 4. Of het een waardige opvolger is van de Galaxy Xcover 3 proberen we in dit artikel te achterhalen.

Zoals ieder jaar was er ook ditmaal een weelderige oogst op het MWC. Na maanden van speculeren toonde LG haar nieuwe vlaggenschip de LG G6, Huawei onthulde de Huawei P10 en Huawei P10 Plus, Lenovo presenteerde de Moto G5 en Moto G5 Plus en Sony deed maar liefst vier nieuwe smartphones uit de doeken. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. 

Net als voorgaande edities maakte ook Samsung dit jaar acte de présance. Een grootse presentatie zoals afgelopen jaar was er niet. Toen onthulde Samsung de Samsung Galaxy S7 en diens grotere evenknie de Samsung Galaxy S7 Edge. De presentatie werd groots aangepakt en iedereen keek vol spanning uit naar de twee high-end vlaggenschepen. Dit jaar stond er geen toptoestel op de agenda. Dong-jin Koh, het hoofd van Samsungs smartphoneafdeling, maakte vlak voor de start van de beurs bekend dat de Samsung Galaxy S8 niet in Barcelona gepresenteerd zou worden, maar op een apart evenement: het Galaxy Unpacked 2017 Event.

Het ontbreken van Samsungs vlaggenschepen was voor smartphoneliefhebbers een grote teleurstelling. Maar zoals gezegd was Samsung van de partij in Barcelona en onthulde het een andere smartphone: de Samsung Galaxy Xcover 4. Het is de opvolger van de twee jaar oude Samsung Galaxy Xcover 3. Daar tussen verscheen ook nog de Samsung Galaxy Xcover 3 Value Edition. Wat heeft Samsung in al die tijd aan aanpassingen gedaan? Gezien het tijdsbestek dat er tussen de twee toestellen zit, verwachten we wel de nodige upgrades. In dit artikel kijken we wat de verschillen tussen beide toughphones zijn.

Design

Het ontwerp van zowel de Samsung Galaxy Xcover 3 als de Samsung Galaxy Xcover 4 lijkt als twee druppels water op elkaar. Beide komen met een stevige stootrand aan de buitenkant, een geribbelde backpanel, drie fysieke knoppen aan de voorzijde en nog wat volumeknoppen en een aan/uitschakelaar aan de zijkant. Dat is ook niet zo vreemd als je beseft dat beide toestellen zowel stoot- en schokbestendig als waterdicht zijn. Dan is een stevige behuizing een randvoorwaarde.

De knoppen voorop de telefoons hebben dezelfde functie. Deze dienen als Home-knop, Vorige-knop en Recent App Switcher. Zoals je misschien van andere telefoons gewend bent zijn de geluidsknoppen en stand-byknop niet aan de rechterkant te vinden, maar juist links. Voor de meesten zal dat waarschijnlijk even wennen zijn. Als je goed kijkt zie je dat beide toestellen aan de rechterkant ook een functieknop hebben zitten. Deze noemt Samsung de Xcover Key. Daarmee heb je met een druk op de knop toegang tot al je favoriete apps en telefoonfuncties. Zo open je bijvoorbeeld met een druk WhatsApp, of start je de zaklamp of camera. Je bepaalt zelf wat deze knop doet.

Samsung Galaxy Xcover 3

Beide toestellen hebben achterop een stevige body van polycarbonaat. Toch zien we enkele duidelijke verschillen. Zo heeft de Galaxy Xcover 3 vier horizontale inkepingen over de achterkant lopen. Bij de Galaxy Xcover 4 heeft Samsung deze weggelaten. Een ander verschil is dat Samsung de LED-flitser heeft verplaatst. Deze vonden we aanvankelijk links van de camera, bij de Galaxy Xcover 4 is deze naar de rechterkant verhuisd. Had de Galaxy Xcover 3 nog een grote zichtbare microfoon naast de camera zitten, bij zijn opvolger is deze verdwenen. Nog een laatste kleine verschil vinden we aan de zijkanten. De Galaxy Xcover 3 had hier horizontale strepen lopen om je grip te verstevigen, bij de Galaxy Xcover zijn deze voortaan diagonaal.

Wat betreft afmetingen en gewicht is de Galaxy Xcover 4 er niet slanker op geworden. Dat komt door de combinatie van stevigheid en een groter scherm. Zodoende is het nieuwe model langer en breder dan zijn voorganger. Qua dikte zien we nauwelijks verschil: 10 millimeter bij de Galaxy Xcover 3 tegenover 9,7 millimeter bij zijn opvolger. De Galaxy Xcover 4 is wel fors zwaarder geworden door de jaren heen: het gewicht is toegenomen van 154 gram naar 172 gram.

De waterbestendigheid van beide toestellen is nagenoeg aan elkaar gelijk. Beide toestellen kun je zonder problemen in een beekje of riviertje laten vallen zonder daarbij onmiddellijk vocht- of waterschade op te lopen. Toch een klein verschil in waterbestendigheid: de Galaxy Xcover 3 is IP67 gecertificeerd, de Galaxy Xcover 4 heeft IP68 certificering. Het verschil tussen beide IP-certificering is klein, maar wezenlijk. IP67 betekent dat je een smartphone een half uur lang bij een diepte van 1 meter onder kunt dompelen. Bij IP68 geldt hetzelfde tijdsbestek, maar een maximale diepte van 1,50 meter. Water kan zelfs niet binnendringen bij inkepingen zoals de USB-poort of koptelefoonaansluiting.

Zowel de Galaxy Xcover 3 als de Galaxy Xcover 4 hebben de militaire standaard MIL-STD 810G gekregen. Dat betekent dat beide toestellen bestand zijn tegen de meeste natuurelementen en uiteenlopende omstandigheden zoals vocht, modder, zand, regen, mist, warmte, kou en zonnestraling. Even een extreem voorbeeld: of je nou naar de Noordpool of de Saharawoestijn gaat, onder beide omstandigheden kun je beide telefoons prima gebruiken. Maar ook op een werkvloer met zware industriële machines, op bouwterrein, zandwegen en skipistes kun je prima met beide toestellen uit de voeten.

Het bovenstaande verhaal maakt wel duidelijk dat beide toestellen met een stevig en robuust design komen en tegen een stootje en een ‘spatje’ water kunnen. Het grootste verschil zit hem in de grootte en het gewicht. De Galaxy Xcover 4 is een stuk groter en zwaarder dan zijn voorganger. Dat is te danken aan het scherm. Daarover gaat de volgende paragraaf.

Beeldscherm

Als we naar het scherm van de Samsung Galaxy Xcover 3 en Samsung Galaxy Xcover 4 kijken, zien we overeenkomsten en verschillen. Wat bijvoorbeeld hetzelfde is dat je beide toestellen met handschoenen aan kunt bedienen. In tegenstelling tot verreweg de meeste andere mobiele telefoons, hebben de Galaxy Xcover 3 en Galaxy Xcover 4 niet een capacitief maar resistief display. Het eerste schermtype kun je alleen met blote vingers bedienen. De (lichte) elektrische lading die je lichaam uitzendt, wordt doorgegeven aan het scherm. Door de verandering in elektrische lading van het display wordt je vingeraanraking als inputcommando geregistreerd.

Een resistief beeldscherm werkt net even anders dan een capacitief display. Resistieve schermen bestaan uit twee dunne lagen die van elkaar gescheiden worden door een luchtlaag. Zodra je met een vinger of iets anders op het scherm drukt, komen beide lagen met elkaar in aanraking. Dan wordt een aanraking geregistreerd en start je bijvoorbeeld een app op of navigeer je door het instellingenmenu. Grote voordeel is dat je dus ook met je handschoen aan of bijvoorbeeld een potlood je toestel kan bedienen. Keerzijde is dat resistieve schermen soms wat minder snel en accuraat reageren dan capacitieve schermen.

Samsung Galaxy Xcover 4

Tot zover de overeenkomsten. Dan de verschillen tussen de Galaxy Xcover 3 en Galaxy Xcover 4. De eerste beschikt over een PLS TFT-display, de tweede komt met een IPS LCD-display. PLS en IPS zijn zelfde technieken, maar met één verschil: PLS of Plane Line Switching is Samsungs gepatenteerde technologie die gebaseerd is op IPS of In Plane Switching. Beide zorgen ervoor dat je goede kijkhoeken hebt als je naar een scherm staart. Over het algemeen wordt gezegd dat je met IPS een betere kleurreproductie hebt dan PLS.

Wat is het verschil tussen TFT en LCD? TFT of Thin Filter Transistor is simpel gezegd een geüpgradede versie van LCD-displays. TFT-schermen hebben in elke subpixel een kleine transistor gebouwd waardoor kleuren accurater worden weergegeven dan traditionele LCD-schermen. Ook geven ze hogere contrasten, een betere kleurverzadiging en kunnen ze meer kleuren op het scherm tonen. TFT is kwalitatief dus iets beter dan LCD, maar je moet het zeker niet vergelijken met OLED of AMOLED.

Om het wat minder technisch te houden: de Galaxy Xcover 3 heeft een 4,5 inch scherm met een resolutie van 480 bij 800 pixels (WVGA). De beelddiagonaal van de Galaxy Xcover 4 is gegroeid tot 5,0 inch. Daarnaast komt hij met een hogere schermresolutie, namelijk 720 bij 1280 pixels (HD). De pixeldichtheid neemt hierdoor toe van 207 ppi naar 294 ppi. Dat betekent dat de Galaxy Xcover 4 een stuk scherper scherm heeft dan zijn voorganger.

Het scherm van de Galaxy Xcover 4 heeft de betere papieren dan de Galaxy Xcover 4. Hij is niet alleen groter, maar ook een stuk scherper. Wel ligt de kleurreproductie iets lager dan zijn voorganger. Daar staat echter tegenover dat de Galaxy Xcover 4 betere kijkhoeken heeft.

Camera

De camera van de Samsung Galaxy Xcover 3 stelt niet al te veel voor. Achterop heeft Samsung een 5-megapixelcamera geplaatst met autofocus en enkele LED-flitser. De hoogst haalbare videokwaliteit is 720p met een frameratesnelheid van 30 beelden per seconde. De selfiecamera komt niet verder dan een resolutie van 2 megapixels.

De camera van de Galaxy Xcover 4 heeft een aanzienlijke opknapbeurt ondergaan. Zo heeft Samsung hem aan de achterkant vervangen door een 13-megapixelcamera, eveneens met autofocus en LED-flitser. Voorop vinden we een 5 megapixelcamera. De video’s die je met de Galaxy Xcover 4 opneemt zijn van een hogere kwaliteit. In plaats van 720p schiet je je eigen filmpjes in Full HD. De frameratesnelheid blijft gelijk op 30 frames per seconde. De resolutie van de selfiecamera is opgeschroefd van 2 megapixels naar 5 megapixels.

Zoals je zijn de specificaties van de camera’s niet bepaald om over naar huis te schrijven. En dat hoeft ook niet in dit geval. De meesten zullen geen toughphone kopen omdat hij zo’n goede camera heeft. In dat geval kun je beter uitkijken naar een andere middenklasser en deze in een stevige beschermhoes verpakken, of een van Active-varianten van Samsung aanschaffen. Dan vind je vast en zeker een toestel met betere camera en camerasoftware.

Samsung Galaxy Xcover 3

Hard- en software

De Samsung Galaxy Xcover 3 is twee jaar ouder dan de Galaxy Xcover 4. Een helemaal eerlijke wedstrijd is het dus niet als we beide toestellen met elkaar vergelijken. Volledigheidshalve doen we dat toch. De Galaxy Xcover 3 draait op een voor de meesten onbekende chipset: de Marvell Armada PXA1908. Dit is een quad-core processor die bestaat uit vier Cortex-A53 kernen die geklokt zijn op 1,2 GHz. De processor wordt bijgestaan door Vivante GC7000 GPU en 1,5 GB aan werkgeheugen. Verder krijg je slechts 8 GB geheugen, waarvan je nog een deel moet inleveren voor het besturingssysteem en de vooraf geïnstalleerde apps. Van de geadverteerde 8 GB houdt je slechts 4,8 GB over voor eigen gebruik. Gelukkig kun je het geheugen uitbreiden met een microSD-kaart tot maar liefst 256  GB.

Welke processor we precies onder de motorkap aantreffen, daarover is Samsung geheimzinnig. Volgens de officiële lezing is het een quad-core processor die een kloksnelheid heeft van 1,4 GHz. Het gerucht gaat dat het de Exynos 7570 is, maar dat kunnen we op dit moment niet met zekerheid zeggen. Deze gaat gepaard met Mali-T720 GPU en 2 GB RAM. Al met al is de Galaxy Xcover 4 op papier sneller en krachtiger dan zijn voorganger, maar het is zeker geen levensgroot verschil. Een spierbonk is de nieuwe Xcover zeker niet. In vergelijking met zijn voorganger heeft hij wel twee keer zo veel geheugen, namelijk 16 GB in plaats van 8 GB. Net als de Galaxy Xcover 3 kun je geheugen tot 256 GB bijkopen.

Een pluspunt van de Galaxy Xcover 4 tegenover de Galaxy Xcover 3 is dat je twee simkaarten in het toestel kunt plaatsen. Zijn oudere broer kon slechts met één nano-simkaart uit de voeten. De single-band van de Galaxy Xcover 3 maakt plaats voor dual-band WiFi en Bluetooth v4.0 is vervangen door Bluetooth v4.2. Beide toestellen beschikken over GPS, A-GPS, NFC, 4G-connectiviteit en microUSB-poort. De accu heeft een serieuze boost gekregen van Samsung. De Galaxy Xcover 3 moest nog genoegen nemen met een 2200 mAh batterij. Zijn opvolger heeft maar liefst 2800 mAh aan power onder de motorkap. Dat is ruim 25% meer energie. Of hij ook daadwerkelijk zo veel langer meegaat is niet bekend, maar de nieuwste Android-versie zou daar wel een bijdrage aan moeten leveren.

De Galaxy Xcover 3 kwam standaard met Android 4.4 KitKat. Het toestel heeft slechts één software-update gekregen: dat was Android 5.0 Lollipop. Zijn opvolger komt met Android 7.0 Nougat. Op softwaregebied heeft de nieuwste Xcover duidelijk een streepje voor. Zo komt Android Nougat onder meer met een opgeknapt notificatiecentrum met Bundled Notifications en Quick Reply, een aangepast navigatiemenu met meer informatie in beeld en multi-window multitasking.

Samsung Galaxy Xcover 4

Prijs

De Samsung Galaxy Xcover 3 kostte bij lancering zo’n 229 euro. Door zijn leeftijd is de gemiddelde verkoopprijs inmiddels gedaald naar zo’n 160 euro. De Samsung Galaxy Xcover 4 ligt nog weliswaar niet in de winkels, maar begin april start de vrije verkoop. Het prijskaartje dat hieraan hangt bedraagt 249 euro. Er is dus zeker een prijsverschil tussen beide modellen, maar is deze ook gerechtvaardigd?

Conclusie

De Samsung Galaxy Xcover 3 en Samsung Galaxy Xcover 4 hebben veel met elkaar gemeen. Ze hebben dezelfde stevige bouwconstructie die tegen een stootje kan, zijn volledig stof- en waterdicht, zijn MIL-STD 810G gecertificeerd, hebben een resistief scherm en komen met uitbreidbaar geheugen. Maar uiteraard zijn er ook meer dan genoeg verschillen, maar het contrast is niet op alle vlakken even groot. Zo lijkt het design sterk op elkaar. Bij het scherm zijn de verschillen wel groter. De Galaxy Xcover 4 heeft niet alleen groter scherm – 5,0 inch in plaats van 4,5 inch– maar is ook aanzienlijk scherper door zijn hogere resolutie en pixeldichtheid. Een Full HD-display is nog altijd niet in zicht, maar het zou ons niet verbazen als zijn opvolger dat wel heeft. 

De camera is eveneens onder handen genomen door Samsung. De 5- en 2-megapixelcamera van de Galaxy Xcover 3 maken plaats voor een 13- en 5-megapixelcamera. Ook de video-opnamekwaliteit is omhoog geschroefd van HD naar Full HD. Wel blijven de features van de camera’s beperkt tot autofocus en enkele LED-flitser. Geen optische of elektronische beeldstabilisatie dus. Kijken we naar de hardware dan heeft de Galaxy Xcover 4 uiteraard de betere specificaties, maar de verschillen zijn niet oogverblindend. Waar de nieuwste Xcover wel in uitblinkt, is het feit dat hij met de nieuwste software komt. Zijn voorganger moet genoegen nemen met het gedateerde Android 5.0 Lollipop, de Galaxy Xcover 4 komt out-of-the-box met Android 7.0 Nougat. Zeg nou zelf: met welke Android-versie ga jij liever aan de slag? Ook mogen we niet vergeten dat de Galaxy Xcover 4 ondersteuning biedt aan twee simkaarten. Zijn oudere broer slechts aan één.

Het prijsverschil tussen de Galaxy Xcover 3 en Galaxy Xcover 4 is behoorlijk groot. Bedenk dat je hiervoor een groter en scherper scherm, krachtigere specs, betere camera’s en de nieuwste Android-versie krijgt. Is dat alles je zo’n 90 euro waard? Dan is de knoop snel doorgehakt. Zoek je daarentegen een stootvaste en waterdichte smartphone voor je survivaltripjes waar je bereikbaar wil zien en af en toe mee gaat bellen of whatsappen? Bespaar jezelf dan wat knaken door voor de Galaxy Xcover 3 te gaan. 

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden