Vergelijk 1.991.571 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vergelijking: LG G5 of LG G6?

Achtergrond Vergelijking: LG G5 of LG G6?
Door ,

Het vlaggenschip waar iedereen reikhalzend naar uitkeek op het Mobile World Congress (MWC), was zonder twijfel de LG G6. In hoeverre is het nieuwe paradepaardje van LG een waardige opvolger van de LG G5? In dit artikel zetten we de overeenkomsten en verschillen tussen de LG G5 en LG G6 op een rij.

Het is februari 2016 en het MWC in Barcelona staat op het punt te beginnen. Eén van de aanwezigen op de smartphonebeurs is LG. De Zuid-Koreaanse telefoonmaker komt namelijk met een heel spannend product: de LG G5. Het is één van de eerste modulaire smartphones ter wereld: een telefoon met accessoires die je eenvoudig zelf kunt bevestigen en loskoppelen. LG en marktanalisten hebben grootse verwachtingen van het vlaggenschip.

De LG G5 weet deze verwachtingen niet waar te maken en wordt door velen gezien als een commerciële flop. Bas Dekker, commercieel directeur bij LG Benelux, vertelt in een interview met RTL Z dat het bedrijf te veel de nadruk had gelegd op het modulaire aspect van het vlaggenschip. Hierdoor vergat LG te zeggen dat de LG G5 ook zonder deze accessoires een goede telefoon is. “De markt rekende ons uiteindelijk af op de modulariteit, en dat hebben we aan onszelf te danken”, aldus Dekker.

Ook in moederland Zuid-Korea gaan alle alarmbellen af. Een grote personele en organisatorische herstructurering is het gevolg. Honderden medewerkers verliezen hun baan en worden vervangen door nieuwe gezichten. Daarnaast installeerde de bestuurlijke top een nieuwe werkgroep: het Program Management Office. Deze houdt zich bezig met het bedenken en ontwikkelen van nieuwe strategieën om de verkoop van toekomstige vlaggenschepen te bevorderen.

De LG G6 is het eerste vlaggenschip dat onder het toeziend oog van de nieuwe werkgroep wordt gelanceerd. De persconferentie in Barcelona werd groots aangepakt en LG stond uitgebreid stil bij allerlei aspecten van het vlaggenschip, zoals het design, het scherm en de camera. De LG G6 moet een nieuwe mijlpaal markeren in de geschiedenis van LG en het bedrijf naar betere tijden leiden.

Is de LG G6 een grote sprong voorwaarts? Of is het meer van hetzelfde? In dit artikel vergelijken we beide vlaggenschepen met elkaar. We kijken naar het design, het beeldscherm, de camera, de hard- en software en de introductieprijs. De belangrijkste bevindingen vind je in de conclusie.

Design

Zowel de LG G5 als de LG G6 hebben glas en metaal in hun ontwerp. Toch is er een wereld van verschil tussen beide vlaggenschepen. De LG G5 heeft een aluminium behuizing met modulair design. De onderkant kun je verwijderen om bijvoorbeeld de LG Cam Plus of LG Hi-Fi Plus vast te koppelen. De LG G6 heeft een aluminium unibody zonder verwisselbare onderdelen. De accu van het vlaggenschip kun je om die reden dan ook niet verwisselen, in tegenstelling tot de LG G5.

Het niet-modulaire design van de LG G6 komt met een groot voordeel: het vlaggenschip is IP68 gecertificeerd. Dat betekent dat vaste voorwerpen, stof, water en andere vloeistoffen op geen enkele manier in de behuizing kunnen dringen. Ook kun je het toestel een half uur lang op anderhalve meter diepte onder water dompelen zonder vocht- of waterschade op te lopen. De LG G5 is niet stof- en waterdicht en heeft dan ook geen IP-certificering.

Hoewel beide toptoestellen een aluminium jasje dragen, is er wel degelijk een kwaliteitsverschil merkbaar. LG heeft de LG G5 aan de buitenkant een matte afwerking meegegeven. Critici klaagden dat het vlaggenschip hierdoor goedkoop en plasticachtig aanvoelde. Ook hoorden we geregeld klachten over de bouwkwaliteit: deze zou te wensen overlaten door het modulaire ontwerp. De LG G6 oogt en voelt daarentegen meer premium en solide aan.

Veel zaken zijn hetzelfde gebleven. Zo vinden we bij beide vlaggenschepen een dual-camerasysteem aan de achterkant met vingerafdrukscanner, een USB Type-C aansluiting en één speaker aan de onderkant, en een koptelefoonaansluiting aan de bovenzijde. Ondanks het grotere scherm van de LG G6 zijn de dimensies van beide toestellen nagenoeg gelijk aan elkaar, inclusief het gewicht. Een laatste designverschil is dat LG drie nieuwe kleuren heeft geïntroduceerd met de komst van het nieuwe vlaggenschip: Mystic White, Astro Black en Ice Platinum. Zijn voorganger is te koop in de kleuren zilver, goud, roze en titanium.

Als we puur naar het ontwerp van de LG G5 en LG G6 kijken, zien we dat de Zuid-Koreanen een flinke stap in de goede richting hebben gezet. De LG G6 ziet en voelt aan als een echt vlaggenschip en heeft een betere bouwkwaliteit gekregen. Het modulaire design is voorlopig in de ijskast gezet, want dat leverde geen bijdrage aan de verkoop van zijn voorganger. Wie weet dat we het in de toekomst ooit weer tegenkomen, maar voorlopig dus niet. Tot slot heeft de LG G6 een stuk groter scherm. Het beeldscherm is het onderwerp van de volgende paragraaf.

LG G6

Beeldscherm

De LG G5 komt met een 5,3 inch LCD-display met Quad HD-resolutie van 1440 bij 2560 pixels. De pixeldichtheid komt hierdoor uit op 554 ppi. Het verbeterde IPS Quantum-scherm zorgt ervoor dat je zelfs in het felle zonlicht alles goed en scherp ziet. De maximale schermhelderheid ligt op 850 nits, een stijging van maar liefst 60% ten opzichte van zijn voorganger, de LG G4. Tevens komt het vlaggenschip met een Always-On display. Hierdoor heb je altijd de belangrijkste informatie binnen handbereik.

Het beeldscherm van de LG G6 is fors groter dan zijn voorganger. Deze heeft een beelddiagonaal van 5,7 inch. En hoewel het scherm een maatje groter is, is LG er in geslaagd om de afmetingen en het gewicht nagenoeg gelijk te houden. Een knappe prestatie. LG noemt dit ook wel het FullVision-scherm. Deze beslaat ongeveer 80 procent van de voorzijde. De screen-to-body ratio van de LG G5 komt niet verder dan 70 procent. De LG G6 heeft weliswaar een LCD-display, maar kleur, schaduw, contrast en licht zien er beter uit dankzij de combinatie van HDR10 en Dolby Vision. Hiermee creëer je volgens LG ‘een fantastische bioscoopsfeer’. Tot slot komt de LG G6 eveneens met Always-On display, maar heeft hij een hogere schermresolutie: QHD+, oftewel 1440 bij 2880 pixels. De pixeldichtheid komt hiermee uit op 564 ppi.

Het FullVision-display komt met allerlei voordelen. Door het grote schermoppervlakte verschijnt er meer content in beeld: 11,3% meer om precies te zijn. Zo verschijnt er nog meer informatie in beeld en hoef je minder vaak naar beneden te scrollen. Daarnaast krijg je door de QHD+ resolutie een 18:9 schermverhouding. De filmindustrie beschouwt dit als de perfecte maat om films en series te kijken. De zwarte randen aan de onder- en bovenkant behoren tot het verleden. Ook hoeven video’s niet kunstmatig bewerkt te worden zodat ze op apparaten met kleinere beeldverhouding goed te bekijken zijn. Tot slot kun je het scherm in twee even grote vierkanten indelen. Hierdoor zou multitasken nog sneller gaan. Ook brengt het een hele nieuwe ervaring naar digitale fotografie. In de paragraaf ‘Camera’ staan we daar nog uitgebreid bij stil.

Kijkend naar het scherm kunnen we niet anders concluderen dan dat LG flink haar best heeft gedaan om met iets nieuws en innovatiefs op de proppen te komen. Het feit dat LG er in is geslaagd om een groter scherm te passen op een telefoon met dezelfde dimensies als zijn voorganger, is een verdienste die een pluim verdient. Tijdens de presentatie zei LG dat het verwacht dat andere fabrikanten dit voorbeeld zullen volgen.

LG G5

Camera

Zowel bij de LG G5 als de LG G6 zien we achterop twee cameralenzen die horizontaal zijn geplaatst. Wat we tussen de lenzen vinden aan sensoren verschilt per vlaggenschip. De LG G5 heeft daar een enkele LED-flitser en sensor voor laser-autofocus zitten. Bij de LG G6 vinden we enkel een dubbele lichtflitser. Laser-autofocus is nergens te bekennen bij LG’s nieuwste vlaggenschip, Phase Detection Autofocus (PDAF) daarentegen wel. Met beide toestellen kun je 4K-video’s opnemen met een frameratesnelheid van maximaal 60 frames per seconde. Ook het diafragma is bij beide toestellen identiek, namelijk f/1.8.

De sensoren zijn niet het enige verschil. Zo komt de LG G5 met een 16- en 8-megapixelcamera aan de achterkant, waarvan de tweede camera een 135 graden groothoeklens heeft. De camerasetup van de LG G6 bestaat uit twee 13-megapixelcamera’s. Eén daarvan heeft een groothoeklens die 125 graden bestrijkt. Optische beeldstabilisatie (OIS) vinden we bij beide vlaggenschepen. De LG G6 beschikt daarnaast over elektronische beeldstabilisatie (EIS). Hierdoor zie je nog minder bewegingsonscherpte op je plaatjes. En als je filmpjes opneemt zien deze er minder schokkerig uit. LG noemt deze technieken ook wel Steady Shot 2.0 en Steady Record 1.0.

Niet alleen de primaire camera verschilt: ook bij de selfiecamera heeft LG enkele veranderingen doorgevoerd. De portretcamera van de LG G5 heeft een resolutie van 8 megapixels. Bij de LG G6 is dit naar beneden geschroefd naar 5 megapixels. Waarom de fabrikant hiervoor heeft gekozen is onbekend. Maar megapixels zegt niet alles over het uiteindelijke resultaat van je selfies en groufies. Zo heeft de selfiecamera van de LG G6 een groothoeklens die 100 graden beslaat. Daarmee leg je meer van je omgeving vast dan de voorste camera van de LG G5, die het zonder groothoeklens moet stellen. Daarnaast heeft LG elektronische beeldstabilisatie  toegevoegd aan de LG G6. Net als de LG G5 schiet je hiermee Full HD-video’s, maar met dan met minder horten en stoten.

Bij de LG G5 kon je kiezen uit vier achtergrondeffecten: fisheye, zwart-wit, vignet en vervaging. De LG G6 komt met vier vierkante camerafuncties: Snapshot, Grid Shot, Guide Shot en Match Shot. Met Snapshot leg je vast wat je voor je ziet, zoals iedere camera. Met Grid Shot schiet je vier foto’s en de software combineert deze in een 2x2 matrix. Met Guide Shot zegt de camera precies wat je moet doen om een bepaald resultaat te krijgen. Match Shot brengt twee foto’s samen tot één beeld. Welke camerafunctie je ook kiest, met de LG G6 schiet je altijd 1:1 foto’s. Ideaal voor als je actief bent op Instagram.

LG G6

Het FullVision-display speelt ook een grote rol bij fotograferen. Hierdoor wordt je scherm in twee exact even grote vierkanten opgedeeld. Op het bovenste vlak zie je het beeld dat je op het punt staat vast te leggen, in het onderste vlak zie je het resultaat van je foto. Als een foto mislukt of onscherp is, kun je hem direct verwijderen. Je hoeft dus niet langer tussen de camera-app en de galerij te schakelen: beide staan namelijk altijd in beeld.

De LG G6 brengt dankzij het FullVision-display een nieuwe dimensie naar smartphonefotografie. Of hij ten opzichte van de LG G5 ook betere plaatjes aflevert, kunnen we nu nog niet zeggen. Als we een reviewexemplaar ontvangen zullen we daar zeker op letten.

Hard- en software

De verschillen onder de motorkap tussen de LG G5 en LG G6 zijn minimaal. De LG G5 komt met een Qualcomm Snapdragon 820 quad-core processor die geklokt is op 2,15 GHz. Het nieuwe vlaggenschip is net iets krachtiger: deze wordt aangestuurd door de Snapdragon 821. Deze CPU telt eveneens vier kernen, maar de topsnelheid ligt met 2,35 GHz net iets hoger. Dezelfde processor zagen afgelopen jaar in de Google Pixel, Google Pixel XL en OnePlus 3T. Het is een rappe chip die garant staat voor goede prestaties.

Waarom heeft LG niet gekozen voor de Snapdragon 835? Waarschijnlijk omdat Sony deze heeft opgeëist. Het Japanse elektronicaconcern presenteerde op de MWC-beurs in Barcelona de Sony Xperia XZ Premium. Dat is ’s werelds eerste smartphone met Snapdragon 835. Tel daar ook nog bij op dat de Samsung Galaxy S8 en Samsung Galaxy S8 Plus waarschijnlijk met dezelfde chipset komen. Daardoor is waarschijnlijk een schaarste ontstaan. Dan kun je als fabrikant twee dingen doen: je vlaggenschip later onthullen als de voorraad weer op peil is, of voor een iets minder krachtige processor kiezen. LG heeft dat laatste gedaan.

Kijken we naar het geheugen, dan zien we geen verschillen. Beide vlaggenschepen komen met 4 GB LPDDR4 werkgeheugen en 32 GB aan opslagcapaciteit (Universal Flash Storage of UFS). Deze laatste kun je met microSD-kaart uitbreiden tot 256 GB. De grafische processor of GPU die we bij beide toestellen vinden, is een Adreno 530.

De batterij heeft een duidelijk upgrade gekregen. Bij de LG G5 moet je nog genoegen nemen met een 2800 mAh batterij. De accucapaciteit van de LG G6 bedraagt maar liefst 3300 mAh. Dat betekent dat het nieuwe vlaggenschip bijna 20 procent meer vermogen onder de motorkap heeft. Gezien het grotere FullVision-display is dat waarschijnlijk geen overbodige luxe. Of het nieuwste vlaggenschip een langere batterijduur heeft, is niet bekend. Beide toestellen ondersteunen Quick Charge 3.0. Naar eigen zeggen is het vlaggenschip voor de helft opgeladen in slechts dertig minuten tijd. Tot slot heeft de LG G5 een verwijderbare batterij en zit deze bij de LG G6 vast op zijn plaats.

LG G5

De LG G6 komt met een 32-bit Quad DAC. Dit is een geüpgradede uitvoering van de audiochip die we afgelopen jaar in de LG V20 zagen. Muziek klinkt hierdoor nog beter doordat hij minder ruis en verstoring voortbrengt. Deze digitale-naar-analoge-converter ontbreekt bij de LG G5. Wat beide toestellen wel met elkaar gemeen hebben zijn de verbindingsmogelijkheden: dual-band WiFi (802.11 a/b/g/n/ac), Bluetooth v4.2 (LE), GPS en A-GPS, NFC, FM Radio, 4G-chip, USB-C aansluiting en vingerafdruksensor.

Kijken we naar de software, dan krijg je bij de LG G5 Android 6.0.1 Marshmallow. Inmiddels kun je deze upgraden naar Android 7.0 Nougat. De laatstgenoemde Android-versie krijg je standaard bij de LG G6. Toch zijn beide versies niet helemaal hetzelfde. De LG G6 is namelijk de allereerste smartphone op de markt die, naast de Google Pixel en Google Pixel XL, met Google Assistant komt. Android-telefoons met Android Marshmallow en Android Nougat krijgen deze update ook vroeg of laat, maar bij de LG G6 hoef je daar niet op te wachten. Als je de nieuwste Android-versie op de LG G5 installeert, krijg je net als de LG G6 de nieuwste versie van LG’s Android-skin: LG UX 6.0.

Prijs

De LG G5 werd in februari 2016 gepresenteerd op het MWC in Barcelona. In april lag hij in ons land in de schappen. Bij introductie kostte het vlaggenschip gemiddeld 649 euro. Inmiddels haal je hem in huis voor zo’n 449 euro. LG heeft geen adviesprijs of releasedatum bekendgemaakt voor de LG G6. Op internet horen we geluiden dat het aanstaande vlaggenschip straks zo’n 700 euro kost en de verkoop later deze maand al van start gaat. Maar dat is pure speculatie. Het vlaggenschip is op het moment van schrijven nog niet in onze prijsvergelijker opgedoken. Als de geruchten op internet kloppen is de LG G6 bij introductie enkele tientjes duurder dan zijn voorganger.

Conclusie

De LG G5 en LG G6 lijken in veel opzichten op elkaar. Het nieuwe vlaggenschip kenmerkt zich voornamelijk door de vele kleine upgrades. Zo is de processor net wat krachtiger, heeft de batterij meer vermogen en lijken de camera’s behoorlijk aan elkaar gewaagd. Wel komt de LG G6 met verbeterde audiochip, wat de muziekliefhebber enorm zal aanspreken. En de Android-purist zal blij zijn met de komst van Google Assistant op het nieuwe toptoestel.

We zien twee levensgrote verschillen tussen beide vlaggenschepen: het design en het scherm. De LG G6 ziet en voelt luxueuzer en steviger aan dan zijn voorganger door zijn nieuwe aluminium behuizing. De LG G5 heeft weliswaar hetzelfde materiaal. Echter, doordat deze strak geborsteld is, voelt hij aan als plastic. En dat wordt LG niet in dank afgenomen. De grootste prestatie is echter voor het scherm. De Zuid-Koreaanse smartphonemaker is er in geslaagd om haar vlaggenschip groter te maken zonder iets aan de dimensies van het toestel te doen. Je krijgt dus een groter scherm terwijl de afmetingen hetzelfde zijn. De voordelen van het FullVision-display hebben we uitvoerig beschreven.

De adviesprijs van de LG G6 is niet officieel bekendgemaakt. Zodoende kunnen we dus maar weinig zinnigs zeggen over de prijs-kwaliteitverhouding tussen het nieuwste vlaggenschip en de LG G5. Dat je met de LG G6 een krachtige en prachtige telefoon krijgt moge duidelijk zijn. Hetzelfde kunnen we ook over de LG G5 zeggen.

Er zijn genoeg argumenten te noemen waarom de LG G6 zijn geld waard is. Of je dit er ook voor over hebt, is een tweede. Je betaalt voornamelijk voor een groter scherm en betere behuizing. En dat is niet voor iedereen even belangrijk. Kijken we naar de hardware, dan zijn de LG G5 en LG G6 qua prestaties behoorlijk aan elkaar gewaagd zijn. De knoop doorhakken welk toestel de betere koop is, is dan ook nog niet zo eenvoudig. Nieuw is beter, maar waarschijnlijk niet significant beter. Ben je dol op video’s kijken en muziek luisteren? Dan ben je bij de LG G6 aan het juiste adres. 

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden