Vergelijk 2.005.931 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vergelijking: Huawei P9 of Huawei P10?

Achtergrond Vergelijking: Huawei P9 of Huawei P10?
Door ,

Eind februari en begin maart was het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona. Hier presenteerde Huawei haar nieuwste aanwinst: de Huawei P10. In dit artikel vergelijken we het nieuwe vlaggenschip met zijn voorganger, de Huawei P9.

Een paar jaar geleden was Huawei nog een kleine, onbeduidende speler op de smartphonemarkt. Inmiddels behoort de fabrikant tot de grote jongens: na Samsung en Apple verkoopt het de meeste mobiele telefoons van allemaal. In 2016 wist Huawei meer dan 160 miljoen toestellen aan de consument te slijten. En dit jaar wil de Chinese telefoonmaker dat uiteraard proberen te overtreffen.

De Huawei P10 moet daar een bijdrage aan leveren. Richard Yu, CEO van Huawei, onthulde het toestel vol trots op het MWC in de Spaanse stad Barcelona. Hij stond uitgebreid stil bij het design, de nieuwe kleuren en de camera. Het werd onmiddellijk duidelijk dat de topman grootse verwachtingen heeft van het nieuwe vlaggenschip.

Niet alleen Yu, maar ook wij kijken al enorm uit naar het toestel. Dat komt omdat zijn voorganger, de Huawei P9, ons afgelopen jaar wist te verrassen. Het was één van de eerste smartphones die met dual-camerasysteem kwam. Samen met zijn premium design en goede specificaties stond hij in het middelpunt van de belangstelling. Niet voor niets kreeg hij van de European Imaging and Sound Association (EISA) de titel ‘smartphone van het jaar’. Huawei mocht dezelfde prijs een jaar eerder ook al in ontvangst nemen, maar dan voor de Huawei P8.

Weet Huawei voor het derde jaar op rij een toptoestel neer te zetten die met de ereprijs aan de haal gaat? Dat is nu uiteraard nog niet te zeggen, omdat het jaar nog jong is en vele nieuwe vlaggenschepen hun debuut nog moeten maken. Wel kunnen we de P10 met de P9 vergelijken. In hoeverre is het nieuwe paradepaardje beter dan zijn voorganger? Is het een grote sprong voorwaarts of slechts een kleine stap vooruit? Om deze vraag te beantwoorden kijken we naar het design, het beeldscherm, de camera, de hard- en software en de prijs. In de conclusie vatten we de bevindingen samen.   

Design

Op het eerste oog lijkt er maar weinig te zijn veranderd aan het design van de Huawei P10. Net als zijn voorganger heeft hij immers een aluminium behuizing en afgeronde hoeken, maar er zijn wel degelijk subtiele verschillen. Zo heeft de P10 grotere rondingen in de hoeken, waardoor hij nog beter in de hand zou moeten liggen. Grootste verschil is dat de P10 straks in meerdere kleuren te koop is. De P9 was alleen verkrijgbaar in de kleuren Mystic Silver en Titanium Grey. De P10 heeft een breed palet aan kleuren, namelijk Rose Gold, Dazzling Gold, Prestige Gold, Greenery, Dazzling Blue, Ceramic White, Graphite Black en Mystic Silver. Deze kleuren zijn door het Amerikaanse Pantone Color Institute speciaal ontworpen voor de P10. 

De kleurenselectie lijkt het enige verschil aan de buitenkant. Beide toestellen hebben immers dezelfde strakke en gladde achterkant, de afmetingen en het gewicht zijn nagenoeg identiek, aan de achterkant zijn de camera’s wederom in een balk met afwijkende kleur verwerkt en zaken als de speaker, koptelefoonaansluiting en volumeknoppen vinden we op dezelfde plek.

Maar als je goed kijkt zie je nog enkele verschillen. Huawei heeft de vingerafdruksensor verhuisd van de achterkant naar de voorzijde. De vingerafdruksensor ligt voortaan onder het scherm verborgen in plaats van onder de hoofdcamera. Om die reden heeft de P10 een multifunctionele Home-knop en de P9 niet. Multifunctioneel omdat hij naast vingerafdrukscanner en thuisknop ook als Vorige-knop en Recent App Switcher dienst doet, mist je deze optie inschakelt. Door de Home-knop is de merknaam van de voorzijde verdwenen bij het nieuwe vlaggenschip. Tot slot had Huawei bij de P9 de antenneband aan de onderkant van de backpanel verwerkt. Deze is bij de P10 verdwenen.

Aan de buitenkant zien we op het eerste oog weinig innovatie. Afgezien van de extra kleuren en de vingerafdrukscanner die naar de voorkant is verplaatst, oogt en voelt hij nog exact hetzelfde aan. Sommigen zouden zeggen dat de P10 qua vormgeving meer en meer op de iPhone 7 en iPhone 7 Plus is gaan lijken. Hamvraag blijft waarom Huawei heeft besloten om het nieuwste vlaggenschip niet waterdicht of in ieder geval waterbestendig te maken.

Huawei P10

Beeldscherm

Over het scherm is op dit moment jammer genoeg nog maar weinig informatie te vinden. We weten dat de Huawei P10 een 5.1 inch IPS LCD-display heeft met Full HD-resolutie, oftewel 1080 bij 1920 pixels. Daarmee komt de pixeldichtheid uit op 432 ppi. Tijdens de presentatie van het toestel vertelde Yu dat het scherm van de P10 maar liefst 96% van het RGB-kleurenspectrum weergeeft. De maximale schermhelderheid is opgeschroefd tot 500 nits. Corning Gorilla Glass 5 is eveneens aanwezig op de P10. En zoals bij in de vorige paragraaf al zeiden heeft Huawei de vingerafdruksensor bij de P10 onder het scherm verwerkt.

Het scherm van de Huawei P9 beschikt over vrijwel dezelfde specificaties. De P9 is met zijn 5.2 inch scherm een fractie groter dan de P10. Tevens komt hij met een Full HD-resolutie. Door het marginaal grotere scherm en dezelfde schermresolutie heeft de P9 een iets lagere pixeldichtheid, namelijk 423 ppi. Dit is niet zien met het blote oog. Tot slot komt hij met Gorilla Glass 3, een verouderde variant van de Gorilla Glass 5 die we bij de P10 aantreffen.

Zoals je ziet zijn de verschillen in het beeldscherm minimaal. Huawei laat hier een grote kans schieten om echt uit te blinken. Waar is bijvoorbeeld de Quad HD-resolutie of het AMOLED-scherm? En waarom heeft Huawei ervoor gekozen om het scherm van de P10 kleiner te maken dan zijn voorganger?

Huawei P10

Camera

Tijdens de presentatie op het MWC liet topman Richard Yu duidelijk doorschemeren dat Huawei veel tijd en aandacht heeft gespendeerd aan het verbeteren van de camera. Deze wordt dan ook gepromoot als de Leica Dual Camera 2.0. Nou is ‘verbeteren’ waarschijnlijk niet het juiste woord: wat Huawei heeft gedaan is de camera van de Huawei Mate 9 in de Huawei P10 geplaatst. Dat betekent dat je een 20 en 12-megapixelcamera aan de achterkant vindt. De P9 moest nog genoegen nemen met een dubbele 12-megapixelcamera.

De resolutie van de hoofdcamera’s is niet het enige verschil. Zo is de camera van de P10 voorzien van optische beeldstabilisatie (OIS). Hierdoor krijgen foto’s minder bewegingsonscherpte en komen ze dus een stuk beter uit de bus. Deze feature was bij de P9 nergens te bekennen. Dat geldt ook voor de 4-in-1 hybride autofocus. De P10 beschikt over een combinatie van Phase Detection Autofocus (PDAF), Contrast Autofocus (CAD), laser-autofocus en automatische dieptefocus. Deze leggen naar eigen zeggen nog beter contouren, diepte en beweging vast dan zijn voorganger. Tot slot komt de primaire camera van de P10 met 2x hybride zoom en kun je er 4K-video’s mee opnemen. Met de P9 kun je enkel Full HD-video’s vastleggen. Dankzij de hybride zoom wordt het nog gemakkelijker om bokeh-foto’s te schieten. Je weet wel, foto’s waarop je het onderwerp haarscherp ziet en de achtergrond wazig is.

Er zijn ook overeenkomsten tussen de camera van de P10 en P9. De diafragmagrootte is gelijk gebleven op f/2.2. Ook PDAF, contrast-autofocus  en laser-autofocus treffen we op beide toestellen aan. Dat geldt ook voor de dubbele LED-flitsers. De selfiecamera behoudt zijn 8 megapixel resolutie. Toch is deze niet helemaal hetzelfde. Huawei zegt een gloednieuwe camera te hebben genomen. Het diafragma is voortaan f/1.9 in plaats van f/2.4. Hoe kleiner dit getal, des te groter het diafragma. Hierdoor vangt de beeldsensor 200 procent meer licht op en zien selfies en groufies er nog beter uit.

De camera werkt nog altijd op dezelfde manier. De 12-megapixelcamera legt kleurenfoto’s vast, de andere lens schiet alleen monochrome foto’s. De software legt beide plaatjes over elkaar om zo tot één scherpe, gedetailleerde en kleurrijke foto te komen. Het voordeel van deze camera-setup is dat je naast kleurenfoto’s ook zwart-witplaatjes kunt schieten.

Huawei heeft flink haar best gedaan om de camera onder handen te nemen. Op papier klinkt het geweldig en veelbelovend, maar alleen een praktijktest kan ons vertellen of dat ook daadwerkelijk zo is.

Huawei P9

Hard- en software

Door naar de hardware te kijken worden de verschillende tussen de Huawei P10 en Huawei P9 goed zichtbaar. De P9 had onder de motorkap een HiSilicon Kirin 955 octa-core processor, Mali-T880 GPU en 3 GB aan werkgeheugen. Huawei heeft haar nieuwste vlaggenschip krachtigere componenten gegeven. Zo heeft hij dezelfde Kirin 960 chipset die we ook al bij de eerder genoemde Huawei Mate 9 zagen. De Mali-T880 is vervangen door de nieuwe Mali-G71. Deze levert 40% betere prestaties en is 20% energiezuiniger in vergelijking met de Mali-T880. Het RAM-geheugen is opgeschroefd naar 4 GB.

Ben je iemand die veel foto’s schiet, elke week de nieuwste apps downloadt of die altijd de laatste updates van het besturingssysteem en beveiligingspatches installeert? Dan is het goed om te weten dat je bij de P10 twee keer zo veel opslagruimte krijgt als bij de P9. Afgelopen jaar moesten we genoegen nemen met 32 GB intern geheugen. Niet gek als je nagaat dat er destijds nog genoeg telefoons met slechts 16 GB geheugen op de markt werden gebracht. De P10 komt standaard met 64 GB aan opslagruimte. Mocht dat te weinig zijn, dan kun je het geheugen uitbreiden met microSD-kaart tot 256 GB. Dat kon bij zijn voorganger ook al, maar de kans dat je dat bij de P10 moet doen is een stuk kleiner vanwege het vele extra geheugen.

Volgens Huawei is de P10 niet alleen op papier, maar ook in praktijk een stuk sneller. Hoe? Door de combinatie van ‘machine learning’ en Ultra Memory-technologie. Naarmate je het vlaggenschip meer en meer gebruikt, leert deze je beter kennen en speelt daar op in door meer geheugen te reserveren voor apps die je het vaakst gebruikt. Geheugen wordt naar eigen zeggen op een intelligentere manier toegewezen, gerecycled en gecomprimeerd zodat je favoriete apps nog sneller opstarten. Ook mobiel internetten gaat een stuk sneller dankzij 2x2 MIMO. Dit zorgt voor een snellere en stabielere internetverbinding en vergroot het dekkingsbereik. Hierdoor beschik je volgens Huawei over 4.5G internetsnelheden.

Huawei P10

Ook de batterij zou een stuk langer moeten meegaan. Huawei heeft de accucapaciteit verhoogd van 3000 mAh in de P9 tot 3200 mAh in de P10. Zelfs als je voortdurend naar het toestel grijpt, zou de accu 1,3 dagen moeten meegaan op een lading. Als je alleen af en toe wat internet, WhatsApp’jes verstuurt of belt, zou je bijna twee dagen (1,8 dagen) met de P10 vooruit kunnen. Net als de P9 ondersteunt Huawei’s nieuwste aanwinst SuperCharge. Hiermee heb je na een kwartiertje laden al genoeg energie om een halve dag mee vooruit te kunnen. USB-C is wederom van de partij.

Kijken we naar de software, dan zien we weinig verschillen. De P9 komt standaard met Android 6.0 Marshmallow, maar kun je inmiddels upgraden naar Android 7.0 Nougat. Bij de P10 is de nieuwste Android-versie standaard al voor je geïnstalleerd. Ook heeft Huawei haar Android-schil een kleine onderhoudsbeurt gegeven in de vorm van EMUI 5.1. In het verleden klaagden velen dat de skin geen app drawer had en niet op stock Android leek. Huawei heeft goed naar haar klanten geluisterd en is met deze kritiek aan de slag gegaan. Op designgebied van de user interface heeft Huawei echter nog een wereld te winnen.

Prijs

Zoals gebruikelijk is er een duidelijk prijsverschil tussen de Huawei P9 en Huawei P10. De P9 kostte bij lancering vorig jaar april 549 euro. Inmiddels haal je hem al in huis voor 459 euro. De P10 verschijnt later deze maand en komt met een adviesprijs van 599 euro. Dat scheelt dus vijf tientjes in vergelijking met de P9 bij lancering. Is dit prijsverschil ook gerechtvaardigd?

Conclusie

Als we alles tegen elkaar afzetten zien we dat de Huawei P10 een lichte verbetering is ten opzichte van de Huawei P9. Het is een optelsom van kleine upgrades die het nieuwe vlaggenschip een krachtigere smartphone maken dan zijn voorganger. Denk aan een iets snellere processor, een beetje meer werkgeheugen en nieuwe technieken als ‘machine learning’ en Ultra Memory-technologie. Het verdubbelen van de opslagcapaciteit is een goede keuze geweest.

Een grote sprong voorwaarts blijft jammer genoeg uit. De grootste vernieuwingen zijn waarschijnlijk de nieuwe vingerafdruksensor en de –op papier althans– snellere camera. Huawei laat in onze ogen dan ook enkele kansen aan zich voorbijgaan. Waarom houdt het bedrijf krampachtig vast aan de Full HD-resolutie en het LCD-scherm? Waarom geen Quad HD en AMOLED? Waar blijft de IP67 of IP68 certificering die het vlaggenschip stof- en waterdicht maken? En wanneer wordt de Android-schil nou eens volwassen?

Is het de moeite waard om straks te upgraden van de P9 naar de P10? Die vraag is lastig te beantwoorden. Zoals je mag verwachten is de P10 sneller en krachtiger dan zijn voorganger, maar waarschijnlijk geen verschil tussen dag en nacht. Daar staat tegenover dat het prijsverschil tussen de P9 en P10 wel heel erg groot is op dit moment. Heb je dat er voor over om twee keer zo veel geheugen te krijgen en een ander kleurtje te kiezen? Allemaal vragen waar je goed over moet nadenken als je overweegt om de P10 aan te schaffen.

GSMinfo was op het MWC in Barcelona en mocht met de Huawei P10 spelen. Wat wij er van vonden lees je in het onderstaande hands-on artikel.

Hands-on: Huawei P10

Hands-on: Huawei P10

26 feb 2017 - Vanmiddag in Barcelona heeft Huawei haar nieuwste vlaggenschip gepresenteerd: de Huawei P10. GSMinfo mocht het toestel alvast even proberen. Wat we zagen viel niet tegen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden