Vergelijk 2.016.939 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Hands-on: Alcatel A5 en A3

Achtergrond Hands-on: Alcatel A5 en A3
Door ,

We kennen Alcatel nog niet heel goed in Nederland, maar misschien moeten we er toch meer aandacht aan gaan schenken. Het Frane bedrijf doet in ieder geval wel haar best om op te vallen. We namen een paar toestellen ter hand om te kijken waar ze mee komen.

Alcatel richt zich als merk niet op de premium-toestellen of op telefoons met de nieuwste processoren en beste camera's. In plaats daarvan wil Alcatel ervoor zorgen dat mensen die geen €600 aan een telefoon uit willen geven wel over een aantal van die functies kunnen beschikken. Verder blijkt uit de toestellen die Alcatel heeft gepresenteerd dat het bedrijf zich in de kijker wil spelen bij consumenten met een jeugdige geest.

De Alcatel A5 is bijvoorbeeld voorzien van een achterkant die zeker zal opvallen. De achterkant van het toestel is namelijk voorzien van 35 ledjes die in verschillende kleuren kunnen oplichten. Zo kun je het toestel je eigen lichtschema meegeven en aan alle kanten van je persoonlijke voorkeuren voorzien. De Alcatel A3 is voorzien van een vingerafdrukscanner op de achterzijde en is daarmee één van de goedkoopste toestellen die op deze manier worden beveiligd.

Alcatel A5

Hardware

Bij toestellen als de Alcatel is het minder van belang dat het toestel razendsnel is of dat het veel taken tegelijkertijd kan uitvoeren. De A5 is er meer voor mensen die hun telefoon helemaal aan de persoonlijke voorkeur kunnen aanpassen. De A3 is er voor mensen die hun toestel op een persoonlijke manier willen beveiligen. We kunnen wel stellen dat deze toestellen geen snelheidsrecords gaan breken.

De Alcatel A5 is dus voorzien van een flitsende achterkant. Op deze achterkant kun je bijna alle kleuren van de regenboog laten verschijnen. Voor wanneer de lichtshow je teveel wordt kun je dit natuurlijk ook uitzetten. De buitenkant van het toestel is geheel van plastic gemaakt en dat voel je wel erg goed. Toch ligt het toestel fijn in je hand, mede door de goede gewichtsverdeling.

Alcatel A5

De A3 is op een heel ander publiek gericht. Dit toestel heeft een wat zakelijkere afwerking en die wordt deels bereikt door de vingerafdrukscanner op de achterkant. Deze scanner kent een geinig foefje dat we eerder zagen in de Alcatel Shine Lite. Je kunt namelijk apps toewijzen aan je vingers. Dat wil zeggen dat je in kunt stellen dat je met je rechtermiddelvinger bijvoorbeeld Facebook opent en met je linkerwijsvinger WhatsApp.

Camera

De Alcatel A5 heeft op de achterkant een 8-megapixelcamera terwijl de A3 het mag doen met een 13-megapixelcamera. Een aparte keuze wanneer je ziet dat de rest van de specificaties van de A5 beter zijn dan die van de A3, maar wel een onderbouwde keuze. Alcatel speelt met deze telefoons namelijk in op een jonge generatie en haalt aan dat deze generatie de foto's alleen bekijkt op hun smartphones dus dat de resolutie niet heel hoog hoeft te zijn. Wanneer je de foto's bekijkt op een computer of je laat ze zien op een televisie dan zul je deze lage resolutie helaas wel merken.

Alcatel A5

De A5 en de A3 hebben allebei een 5-megapixelselfiecamera voorzien van een ledflitser aan de voorkant zitten. Deze is op het eerste gezicht nog best scherp, maar wanneer je een gemaakte foto beter bekijkt zie je al heel gauw pixels verschijnen. De camera's zijn dus helaas niet om over naar huis te schrijven, al heeft de A3 wel een leuke modus in de camera-app zitten. Je kunt, net als bij SnapChat, verschillende animaties op je gezicht laten reageren. Ze lopen uiteen van een gezichtsmasker tot een horror-animatie.

Software

De toestellen lopen op Android 6.0 Marshmallow en het werd ons niet echt duidelijk of er nog een update inzit naar Adroid 7.0 Nougat. Wij schatten in van niet. Dit is wel een beetje jammer gezien vrijwel alle nieuwe toestellen Android 7.0 meekrijgen. Ook heeft Android 7.0 meer functies en een betere beveiliging. Wel heb je met Android 6.0 gewoon toegang tot alle miljoenen apps in de Google Playstore.

De hardware is er niet op ingesteld om zware apps te draaien maar de consumenten die voor deze toestellen gaan verwachten dit waarschijnlijk ook niet van hun telefoon. De meestgebruikte apps zullen zich zonder problemen laten bedienen op beide toestellen. We hebben het dan over apps als Facebook, WhatsApp en Gmail.

Alcatel A5

Conclusie

De Alcatel A5 en de Alcatel A3 zijn niet de meest krachtige smartphones die we deze week hebben zien verschijnen. Sterker nog, waarschijnlijk hebben ze op papier de minst sterke hardware van de nieuw aangekondigde smartphones. Gelukkig is dat bij deze toestellen niet zo heel relevant. Beide toestellen bieden veel waar voor hun geld. Iets wat we altijd graag terugzien maar al helemaal in de prijsklasse onder de €200.

De A5 schittert erop los met de ledverlichting in de achterkant. Het toestel is nog niet helemaal af maar wat betreft personalisatie is het toestel al erg geschikt. Het is een leuke binnenkomer op een feestje en iedereen zal je ook snel zien staan. Dat zal niet iedereen zien zitten en voor diegenen heeft Alcatel de A3 ontworpen. Het ingetogen kleine broertje van de A5 is wat eleganter en misschien voor een groter publiek toegankelijk. Met de vingerafdrukscanner kun je er in ieder geval gerust op zijn dat niemand over je schouder meekijkt naar je swipe-patroon.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden