Vergelijk 2.016.940 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Hands-on: Wiko WIM en WIM Lite

Achtergrond Hands-on: Wiko WIM en WIM Lite
Door ,

De Wiko WIM en WIM Lite zijn twee toestellen die het merk Wiko als toptoestellen gaat voeren. Ze komen uit in juni, maar we konden er nu alvast even mee spelen. Een korte indruk van WIM, en WIM Lite.

Vanmiddag was het zover: we mochten WIM ontmoeten. WIM is van Wiko en staat voor Wiko In Marseille. De WIM is een smartphone die we nog niet eerder hebben gezien van Wiko. Hij heeft namelijk een adviesprijs meegekregen van 399 euro. Op de Nederlandse markt zagen we nog niet eerder een toestel van Wiko met zo'n hoog prijskaartje. Er is naast de WIM ook een WIM Lite, met iets bescheidener specificaties en kleiner scherm.

Het kroonjuweel van Wiko is echter de WIM. Op de beurs in Barcelona had Wiko er duidelijk alles op ingericht de WIM in de spotlights te zetten. Ook al komt het toestel dan pas in juni uit, en is het nog in volle ontwikkeling, dat weerhield Wiko er niet van het toestel uitgebreid uit de doeken te doen. Zo kregen we een demonstratie van de capaciteiten van de camera en konden we met het toestel spelen.

Wiko Wim

De camera van WIM

Achterop de WIM zit een dubbele camera. Beide sensoren zijn 13 megapixel, en Wiko heeft veel moeite gestoken in het optimaliseren ervan. Eigenlijk moeten we die zin in de tegenwoordige tijd zetten, want op moment van schrijven was Wiko nog bezig met het optimaliseren van de camera in samenwerking met DxO. Dat is dé autoriteit op het gebied van digitale camera's, dus heel vreemd is het niet dat Wiko de nadruk legt op die samenwerking.

Wiko Wim

In de bovenstaande testopstelling kan je goed zien hoe Wiko de cameracapaciteiten van de WIM demonstreert. Linksonder staat de WIM in een statief. Als je lampen (deels) uitgaan blijft er nog steeds een heel goed plaatje over. Dat maakt de camera van de WIM, ook al is hij nog in ontwikkeling, best indrukwekkend. Het is zeker niet de enige camera die dit kan, maar er zijn ook genoeg camera's op smartphones die bij meer licht de mist ingaan. Daarbij moeten we wel vermelden dat Wiko natuurlijk de tijd had genomen om alles goed in te richten.

In dagelijks gebruik zal je niet vaak een statief hebben om je smartphone in te zetten, noch een paar zwakke spots op het te fotograferen object. Toch bleef de WIM ook aardig overeind op het moment dat enkele van die spots uitgingen. Beweging is echter funest voor foto's met minder omgevingslicht, simpelweg omdat de sensor dan langer licht op moet vangen voor dezelfde foto. Hoe de WIM zich gaat houden in dat soort situaties blijft dus nog even afwachten, maar de voortekenen zijn in ieder geval meer dan goed.

De hardware van WIM

WIM is snel. De smartphone is uitgerust met een Qualcomm Snapdragon 626-processor die draait op maximaal 2,2 Ghz. Wiko heeft samengewerkt met Qualcomm om de hardware zo ver mogelijk te optimaliseren. Wat daar het praktische gevolg van is, kunnen we moeilijk inschatten. De WIM's die wij in onze handen kregen voelden vlot aan. Foto's werden snel gemaakt en men's openden snel. Wel zaten er nog hier en daar wat kleine bugs in de software, maar we verwachten dat die er uitgehaald worden voordat de telefoon uitkomt.

Dat de WIM is bedoeld als high-end smartphone was duidelijk. Het toestel is voorzien van 4 GB aan werkgeheugen. Dat doe je als fabrikant niet voor niets. Ook heeft de WIM dankzij de nieuwe chipset van Qualcomm de ondersteuning voor razendsnel opladen. Deze QuickCharge 3.0-technologie zit op op steeds meer smartphones tegenwoordig, en werkt in de praktijk erg handig. Hoe lang het duurt om de 3200 mAh sterke batterij volledig op te laden zal per geval verschillen, maar binnen een halfuur kan je er in de ideale omstandigheden 60 procent bij hebben.

De WIM Lite

Een stukje kleiner en iets minder indrukwekkend dan de WIM is de WIM Lite. Het toestel is makkelijk van de WIM te onderscheiden door de vingerafdrukscanner achterop het toestel, onder de camera. Bij de WIM zit die op de voorkant van het toestel. Het scherm is met 5 inch net een slagje kleiner dan de 5,5 inch van de WIM. Toch heeft het ook bij de WIM Lite een Full HD-resolutie. Dat ziet er in de praktijk nog steeds prima uit.

De WIM Lite is wel voorzien van een iets minder vlotte chipset, en ook de dubbele camera van de WIM heeft het veld moeten ruimen. De plekken zijn ingenomen door een Qualcomm Snapdragon 435 en een 13 megapixel camera met dubbele led-flitser. Het heeft echter ook hele fijne gevolgen voor de prijs: die zakt met 150 euro naar een allerminst onredelijke adviesprijs van 249 euro. Dat is een prima deal, als je het ons vraagt.

Wiko Wim

De Wiko WIM Lite is namelijk voorzien van een prachtige behuizing, niet al te rigoureus aangepast besturingssysteem en flinke 3000 mAh batterij. Dat zijn dingen waar wij blij van worden. Dat de frontcamera met 16 megapixel ook is gehandhaafd, zullen selfiefanaten prettig vinden. Net als de flitser aan de voorkant, die niet al te fel is en een prettig diffuus licht geeft. Op die manier probeert Wiko te voorkomen dat je ongewoon bleek lijkt op al je dronken selfies in de kroeg.

Al met al zijn zowel de Wiko WIM als de WIM Lite interessante toestellen die beide een goede kwaliteit bieden. Het is wel jammer dat we nog tot juni moeten wachten voordat we de toestellen daadwerkelijk aan kunnen schaffen; het was natuurlijk beter geweest als deze toestellen nú op de markt waren gekomen. 

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden