Vergelijk 2.016.939 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Hands-on: Sony Xperia XA1 en Xperia XA1 Ultra

Achtergrond Hands-on: Sony Xperia XA1 en Xperia XA1 Ultra
Door ,

Sony heeft gisteren, zoals het bedrijf vaker doet, meerdere toestellen aangekondigd. Wij zijn vast een kijkje gaan nemen en hebben er ook al een paar even mogen proberen.

Vrijwel iedere keer dat Sony nieuwe toestellen presenteert is het raak. De Japanse fabrikant laat haar toestellen nooit alleen gaan maar presenteert er bijna altijd een paar tegelijkertijd. Zo ook gisterenochtend in Barcelona. Sony presenteerde gisteren maar liefst vier toestellen. We horen vaker dat Sony eigenlijk teveel toestellen per keer aankondigd om innovatie te laten zien. We gaan eens kijken of dat klopt.

Tijd om de toestellen erbij te halen. Allereerst werd er een setje toestellen gepresenteerd die hun plaats vinden in de middenklasse. Het gaat dan om de Sony Xperia XA1 en diens grotere broer: de Xperia XA1 Ultra. Deze toestellen hebben voor een groot deel hetzelfde ontwerp als de andere twee gepresenteerde toestellen maar van binnen zijn er wel degelijk verschillen aan te treffen. De andere twee toestellen waren de Sony Xperia XZ Premium en de 'kleine' versie daarvan: de Xperia XZs.

Sony Xperia XA1 Ultra

Hardware

Laten we beginnen bij de XA1 en XA1 Ultra. Er zijn veel overeenkomsten tussen de twee toestellen, ook buiten de namen om. Beide Sony's hebben een Helio P20 processor van MediaTek die wordt geklokt op maximaal 2,4 GHz. De beide toestellen hebben dezelfde Exmor R-camerasensor in de hoofdcamera op de achterkant, namelijk een 23-megapixelcamera uit eigen stal. Beide telefoons voelen stevig en gebalanceerd aan en daarnaast zijn het ook mooi vormgegeven toestellen en ook al beschikt geen van de twee toestellen over een vingerafdrukscanner, die mooie vergrendeltoets die we kennen van de Xperia Z3 is weer terug.

Natuurlijk zijn er ook verschillen. Het eerste dat opvalt aan een smartphone is doorgaans het scherm. Bij de Xperia XA1 gaat het om een 5 inch scherm met een HD-resolutie van 720 bij 1280 pixels en de XA1 Ultra heeft een 6 inch scherm met een FHD-resolutie van 1080 bij 1920 pixels. In theorie zou dit moeten betekenen dat het scherm van de XA1 Ultra een stuk scherper is dan dat van de XA1. In de praktijk betekent dit dat er voor beide schermen geldt dat het heel lastig is om losse pixels te onderscheiden. Beide schermen zijn meer dan scherp genoeg voor hun formaat.

Sony Xperia XA1 Ultra

Een telefoon die de titel 'Ultra' krijgt zal wel iets bijzonders hebben dat de non-Ultra niet heeft, en dat is ook zo. De 16-megapixelselfiecamera aan de voorkant van de XA1 Ultra wordt namelijk bijgestaan door een ledflitser. Dat is iets wat we niet zien naast de 8-megapixelselfiecamera op de XA1. 

Software

Wat software betreft zit het bij Sony meestel wel goed. Zo ook bij de XA1 en XA1 Ultra. Sony heeft niet bijzonder veel veranderd aan de standaard versie van Android. De toestellen krijgen relatief gezien erg weinig bloatware mee, wat altijd een fijne constatering is. De twee worden standaard geleverd met Android 7.0 Nougat en dat werkt moeiteloos op Xperia's.

Sony Xperia XA1

De Sony-toestellen zijn zo'n beetje gebouwd rondom de camera's en dat zie je terug in de camera-app van de toestellen. De app biedt de gebruiker nogal wat mogelijkheden. Wanneer je graag met de camera van je telefoon bezig bent zijn al deze opties erg fijn natuurlijk maar voor iemand die even iets anders wil proberen zijn er misschien net iets te veel verschillende menuutjes te vinden om bijvoorbeeld snel een slow motion-video op te nemen.

Aankomende toestellen

Naast de XA1 en XA1 Ultra zijn er dus nog twee toestellen bekend gemaakt. Het gaat dan om de Xperia XZ Premium en de Xperia XZs. Over deze toestellen kunnen we nog niet veel meer kwijt dan de specificaties die de toestellen krijgen omdat de toestellen pas in juni op de markt zullen verschijnen. We hebben de toestellen wel gezien, maar verder dan het uiterlijk kwamen we niet.

Sony Xperia XZs

Bij het beter bekijken van een Xperia XZs viel ons op dat de software die op het toestel draaide een paar crashes had. Gelukkig heeft Sony nog een poosje om de laatste puntjes op de i te zetten. Ook al hebben we ze niet in onze handen gehad, we kijken erg uit naar de Xperia XZ Premium en Xperia XZs.

Conclusie

We hebben de Xperia XA1 en XA1 Ultra gisteren leren kennen en ze hebben een goede eerste indruk op ons gemaakt. De twee toestellen hebben sommige dingen niet die goedkopere toestellen wel hebben, zoals bijvoorbeeld een vingerafdrukscanner, maar ze hebben wel genoeg anders te bieden. Zo hebben ze goede camera's en de XA1 Ultra heeft zelfs een flitser aan de voorkant.

De smartphones zijn vlot in de bediening en in de korte tijd dat wij ze hebben bestookt met opdrachten gaven ze geen krimp. Bij écht zware taken zul je wel verschil merken natuurlijk, maar wat betreft middenklasse telefoons kun je het een stuk slechter treffen dan met de Xpera XA1 en XA1 Ultra.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden