Vergelijk 2.008.699 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Hands-on: Nokia 3 en Nokia 5

Achtergrond Hands-on: Nokia 3 en Nokia 5
Door ,

De Nokia 3 en de Nokia 5 zijn aangekondigd voor onder andere de Nederlandse markt. Wij namen ze alvast kort onder handen, en waren onder de indruk. Ook keken we even naar de 'nieuwe' Nokia 3310.

We hebben het al een aantal keer geroepen, maar vandaag stonden we er dan toch eindelijk overheen gebogen: Nokia is terug, en hoe! De toestellen die wij onder ogen kregen, maakten veel indruk. De Nokia 3 en 5 konden we kort onder handen nemen, en ook de 'nieuwe' Nokia 3310 was er uitgestald. Hieronder bespreken we de toestellen kort en delen we onze eerste indrukken.

De Nokia 3

De Nokia 3 is een fijn en aardig compact toestel. Het is voorzien van een 5 inch scherm, dat wordt omgeven door een prachtige metalen behuizing. Het is vooral die behuizing die een goede eerste indruk maakt. De Nokia 3 voelt aan als een veel duurder toestel, want met de adviesprijs van 139 euro is weinig mis. De prijs/kwaliteitverhouding is echter niet het enige waarvan we onder de indruk zijn.

Nokia 3

Het 5 inch scherm is voorzien van een 720p HD-resolutie, maar levert een prima beeldkwaliteit. Dat hebben we wel eens slechter gezien in deze prijscategorie. Bij de camera zie je wel duidelijk dat het niet het duurste toestel is dat ooit onder de Nokia-naam is verschenen. Heel eerlijk is die vergelijking overigens niet, want Nokia stond er om bekend enorm goede camera's in zijn smartphones te stoppen. Dat soort magie hoef je van de Nokia 3 dus niet te verwachten. Dat zie je overigens ook al als je naar de achterkant van de Nokia 3 kijkt, want de cameralens is minimaal. Dat ziet er wel snaarstrak uit, maar een garantie voor beeldkwaliteit is het dus niet.

Nokia 3

Wel krijg je gegarandeerd een soepel werkende smartphone die op Android 7.0 Nougat draait met zo goed als geen aanpassingen. Op de telefoons die wij onder handen kregen was ook geen enkele vorm van bloatware geïnstalleerd. Het is de vraag of dat ook geldt voor de toestellen die de fabriek uitrollen, maar dit beviel in ieder geval goed. Ook de snelheid viel dus alleszins mee, ook al is de processor in de Nokia 3 bepaald geen krachtpatser. Hoe het toestel omgaat met intensief gebruik durven we nu nog niet te zeggen, maar zonder bloatware werkte het in ieder geval aardig vloeiend.

De Nokia 5

Een klein slagje groter en iets duurder is de Nokia 5. Ook bij dit toestel is de eerste indruk positief, met dank aan de strakke metalen behuizing. Het glas van het beeldscherm (dat overigens Gorilla Glass is) is heel mooi in het staal verzonken. Geen kieren of andersoortige indicaties van twijfelachtige kwaliteit. Wel zo fijn.

De camera in de Nokia 5 is van iets betere kwaliteit dan die in de Nokia 3. Het aantal megapixel is omhooggegaan met 4 ten opzichte van zijn kleinere broertje, maar het kwaliteitsverschil lijkt vooral in de gebruikte beeldsensor en lens te zitten. Voor een uitgebreide analyse zullen we echter nog even moeten wachten op de volledige review. Nu was het niet mogelijk om in verschillende, slechtere lichtomstandigheden te testen. Dat is toch over het algemeen de plek waar een goede camera zich van een slechte onderscheidt.

Wat betreft software is er bij de Nokia 5 niet veel veranderd ten opzichte van de Nokia 3. Ook hier zien we een bijzonder kale versie van Android 7.0 Nougat. Dat zorgt ervoor dat de smartphone bijzonder vlot aanvoelt. Dat terwijl de Nokia 5 toch niet bepaald is uitgerust met razendsnelle hardware. De Snapdragon 430 wordt vergezeld door 2 GB werkgeheugen. We zijn dan ook benieuwd hoe dat zich houdt wanneer je het toestel zwaarder gaat belasten.

Voor een adviesprijs van 189 euro is het echter een goede deal. Niet alleen omdat je een prima camera krijgt, maar ook omdat die camera vergezeld wordt door een strakke behuizing, mooi scherm en recente versie van Android. En je hebt natuurlijk het nostalgische effect dat Nokia ontegenzeggelijk oproept bij een groot deel van de bevolking. Dat het toestel stiekem van HMD is, doet daar verder maar weinig aan af.

Nokia 3310

Nee, het is niet 2000. In dat jaar kwam de eerste Nokia 3310 uit, en nu is het de beurt aan de tweede. Wat is er veranderd in die 17 jaar? Niet veel, eerlijk gezegd. Het is nog steeds een dumbphone. Er is een kleurenscherm. Er is een nieuwe versie van Snake, die niet noodzakelijk beter is. Verder is de nieuwe 3310 vooral een brok nostalgie. Met een leuke verpakking, dat wel. En een batterijduur van 40 dagen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden