Vergelijk 2.016.939 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Hands-on: Huawei P10

Achtergrond Hands-on: Huawei P10
Door ,

Vanmiddag in Barcelona heeft Huawei haar nieuwste vlaggenschip gepresenteerd: de Huawei P10. GSMinfo mocht het toestel alvast even proberen. Wat we zagen viel niet tegen.

Het Chinese bedrijf Huawei heeft zich inmiddels wel gevestigd in de hoofden van de Nederlandse smartphoneconsumenten. Het nieuwe toestel van Huawei heet de Huawei P10 en is de directe opvolger van de Huawei P9. Huawei maakt over het algemeen premium toestellen met het prijskaartje van een toestel uit de hoge middenklasse: veel waar voor je geld dus. Eens kijken of ze dit weer waar kunnen maken. Wat prijs betreft in ieder geval niet, het toestel zal namelijk €599 gaan kosten, maar daar zetten ze natuurlijk wel wat tegenover.

Hardware

Wat betreft prestaties komt de P10 een heel eind. Zowel op papier als in de praktijk. De Kirin 960-processor die in het toestel zit komt uit Huawei's eigen stal. Het ontwerpen en produceren van de eigen processoren is iets dat Huawei al geruime tijd doet. In die tijd hebben ze eigenlijk nooit teleurgesteld qua prestaties. Dat is nu wederom het geval.

Het toestel reageert erg snel op de verzoeken van de gebruiker en geeft ook niet thuis na wat zwaardere belasting gedurende een korte periode. De snelheid van het toestel wordt natuurlijk ook mogelijk gemaakt door het werkgeheugen en daar heeft de P10 ruim voldoende van. De Huawei P10 wordt namelijk geleverd met 4 GB aan werkgeheugen. We hebben het toestel nog niet echt aan de tand gevoeld maar uit wat we tot nu toe hebben gezien is het een echte krachtpatser.

Huawei P10

Naast dat het toestel snel is ziet het er ook erg mooi uit. De metalen behuizing ziet er niet alleen stevig uit, zo voelt hij ook. Het metaal ziet er wat glad uit dus we waren er bang voor dat het toestel al gauw uit de hand zou glippen maar dat valt gelukkig reuze mee. De voorkant van het toestel is volledig in glas gegoten en dat ziet er schitterend uit. Het geheel doet een beetje denken aan een iPhone 7. Zeker door de fysieke home-knop die de vingerafdrukscanner behuist.

Software

Op de Huawei P10 draait Android 7.0 Nougat en dat zien we graag. Daarover ligt de skin van Huawei: EMUI 5.0. Deze skin van Huawei is normaal gesproken voorzien van veel bloatware, erg veel. Bloatware zijn apps die de fabrikant van tevoren op het toestel zet en welke over het algemeen niet te verwijderen is. Wat bij de P10 opvalt is dat er niet zoveel bloatware op het toestel staat als we hadden verwacht, wat maakt dat het toestel er wat opgeruimder uitziet.

Huawei P10

Wat we ook kennen van Huawei is de app-lade, of beter gezegd het gebrek hieraan. Bij Huawei is het zo dat je al je geïnstalleerde apps op je homescreen terugvindt in plaats van in een menuutje zoals bij andere fabrikanten vaak het geval is. Op de Huawei P10 ontbreekt het echter niet aan een app-menu. Dit kun je precies zo instellen als je zelf wil. Deze optie komt mee met het nieuwe EMUI 5.0.

Camera

Op de Huawei P9 vonden we al de dubbele camera van Leica op de achterkant en dat is bij de P10 wederom het geval. De dubbele camera op het toestel moet ervoor zorgen dat het toestel razendsnel scherpstelt, zelfs bij weinig licht. We hebben het toestel nog niet kunnen testen bij weinig licht, maar we weten van de P9 dat Huawei wat dat betreft wel weten wat ze doen.

Huawei P10

De camera van de P10 startte om te beginnen al erg snel op. Bijna tegelijkertijd met het loslaten van het scherm stond de camera-app open. De app was ook meteen klaar voor gebruik. Bij de enorme hoeveelheid licht die we ter beschikking hadden had het toestel er geen moeite mee om feilloos scherp te stellen en af te drukken. Tijdens het maken van foto's viel overigens ook op dat het scherm wel mooi scherp is, maar helaas niet heel fel wordt.

Conclusie

De Huawei P10 is zeker een mooi toestel en ook nog eens erg snel. De metalen behuizing voelt goed en duurzaam aan terwijl het het hele toestel ook een extra elegante uitstraling geeft. Het toestel heeft daarnaast een fijn gewicht en het ligt ook goed in de hand. Het indrukwekkende toestel lijkt helaas wel erg veel op de voorganger: de P9. 

Huawei P10

Qua uiterlijk is het dus een goede telefoon. Ook wat de binnenkant betreft scoort het toestel hoge ogen. Vergeleken met eerdere Huawei-smartphones is de interface ogenschijnlijk strak en opgeruimd. Dit komt grotendeels door het gebrek aan bloatware op het toestel. Aangevuld met een goede hoofd- en selfiecamera is het ronduit een goed toestel te noemen, zelfs voor de vraagprijs van €599.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden