Vergelijk 2.684.708 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

De geschiedenis van het Mobile World Congress (MWC)

Achtergrond De geschiedenis van het Mobile World Congress (MWC)
Door ,

Het is weer zo ver: het Mobile World Congress gaat bijna van start. Het begon ooit als een kleinschalig evenement, maar is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste smartphonebeurzen ter wereld. In dit artikel vertellen we je alles over het ontstaan van het MWC, hoe het evenement heeft kunnen uitgroeien tot het huidige spektakel en wat er allemaal te beleven valt op de beursvloer.

Op 25 februari klinkt het startschot voor het Mobile World Congress (MWC). Barcelona is dan tijdelijk het Mekka voor smartphoneliefhebbers, de smartphonehoofdstad van de wereld. Een week lang worden we getrakteerd op de nieuwste smartphones, tablets, wearables en andere coole gadgets. Van Samsung tot Sony, van Alcatel tot Wiko: van groot tot klein, iedereen die ook maar enigszins iets voorstelt in de smartphonewereld is aanwezig in Barcelona.

Dit jaar is de 33e editie van het MWC. Zo lang wordt de smartphonebeurs al georganiseerd. Door de jaren is er veel veranderd, maar de hoofdmoot is altijd overeind gebleven: het presenteren en demonstreren van de nieuwste mobiele telefoons.

GSM World Congress, het prille begin

Door de jaren heen is het MWC uitgegroeid tot een manifestatie waar ieder jaar vele duizenden techjournalisten en smartphonebewonderaars op afkomen. Zo grootschalig als het vandaag de dag is, was het vroeger uiteraard niet. Hoe heeft het MWC tot de smartphonebeurs met internationale allure kunnen uitgroeien?

Daarvoor moeten we terug naar de jaren tachtig. Toen werd de basis gelegd voor het huidige GSM- of 2G-communicatienetwerk. Deze werd in 1982 ontwikkeld door de European Conference of Postal and Telecommunications, of Conférence Européenne des Administrations des Postes et Télécommunications (CEPT) in het Frans. Hiermee wilde de organisatie één pan-Europese communicatietechnologie ontwikkelen. Jarenlang trachtte de internationale organisatie om 2G-technologie verder te ontwikkelen en promoten. Europese leiders en telecombedrijven zagen het voordeel wel in van één communicatienetwerk. De daarop volgende jaren stemden steeds meer Europese landen in met dit plan. Dit resulteerde in 1987 in een ‘Memorandum of Understanding’ (MoU), een document dat door 15 providers uit 13 landen werd ondertekend. Hiermee beloofden zij plechtig het GSM-netwerk uit te rollen in hun land. Tegenwoordig wordt het door meer dan 90% van alle huidige communicatienetwerken ondersteund in 219 landen.

1987 gaat om nog een andere reden de geschiedenisboeken in. Dat jaar vindt namelijk het GSM World Congress plaats, de voorloper van het huidige MWC. Niet Barcelona, maar de Franse stad Cannes –waar ieder jaar het filmfestival plaatsvindt en de Gouden Palm wordt uitgereikt– was toen het decor van de beurs. Precieze bezoekersaantallen zijn niet bekend, behalve dan dat er slechts een handjevol mensen op dit evenement afkwam.

GSMA logo

GSMA

Na dat jaar neemt 2G een vlucht in Europa. Begin jaren negentig –in 1991 om precies te zijn– vindt het eerste gesprek plaats via het 2G-netwerk. Deze eer is weggelegd voor Finland. Providers maken op internationaal niveau afspraken over roamingkosten, de kosten van telecombedrijven om verbinding te maken met het netwerk van een concurrent. In 1993 hadden 32 providers uit 18 landen het eerder genoemde ‘Memorandum of Understanding’ uit de jaren tachtig ondertekend. In 1994 waren dat er meer dan honderd telecombedrijven.

In 1995 besluiten de deelnemende partijen aan het memorandum om hun samenwerking te formaliseren. De oprichting van de GSM Association of GSMA is een feit. Soms wordt de organisatie ook wel de GSM MoU group genoemd, een verwijzing naar het memorandum uit de jaren tachtig waar het allemaal mee begon. Het is een internationaal samenwerkingsverband dat vandaag de dag is uitgegroeid tot een organisatie die meer dan 800 leden van 300 verschillende bedrijven wereldwijd telt. Providers, smartphonemakers, softwareontwikkelaars, internetbedrijven: iedereen ook die maar iets te maken heeft smartphones en mobiele telefonie heeft één of meerdere vertegenwoordigers bij de GSMA. Het hoofdkwartier van de organisatie staat in Londen, maar het vestigingen heeft over de hele wereld, waaronder in Atlanta, Hong Kong, Shanghai, Barcelona, Brussel en Brazilië.

Wat doet de GSMA precies? De GSMA is een belangenorganisatie die opkomt voor de belangen van zowel de communicatiewereld als de consument. De instelling heeft een zeer brede insteek. Ze voert actie om snel mobiel internet (4G) te promoten en roamingtarieven omlaag te brengen. Daarnaast doen de vertegenwoordigers hun best om de nieuwste technieken te promoten, zoals 5G internet, NFC voor draadloos betalen en Voice-over LTE (VoLTE) of internetbellen om VoIP op te volgen. Ook adviseert de GSMA overheden over regelgeving op het gebied van telecommunicatie.

Naamsverandering: van 3GSM World Congress naar MWC

Eén belangrijke taak van de GSMA hebben we nog niet genoemd: ze organiseert ieder jaar de smartphonebeurs die we kennen als het MWC. Zoals gezegd vond in 1987 de eerste editie plaats onder de noemer GSM World Congress. In 2001 kreeg het evenement een andere naam: 3GSM World Congress. Dit is een verwijzing naar de derde generatie van draadloze communicatie, oftewel 3G. In steeds meer landen werd de infrastructuur voor 3G aangelegd en beetje bij beetje stapten we over op het nieuwe, snellere netwerk. Om deze vooruitgang aan te stippen vond de GSMA wel passend om de naam van haar evenement te wijzigen.

3GSM World Congress

Op deze manier kun je echter iedere paar jaar wel de naam van de smartphonebeurs veranderen. Technologie staat immers niet stil. Inmiddels is vrijwel iedereen overgestapt of 4G. Diens opvolger, 5G, staat weliswaar nog in de kinderschoenen, maar over een aantal jaar is de vijfde generatie snel internet een feit. En wat dacht je van 6G en 7G? Dat is weliswaar nog heel ver van ons bed, maar het gaat er vroeg of laat een keer van komen.

Om niet om de paar jaar de naam van de smartphonebeurs te veranderen, besloot de GSMA in 2008 om voor een meer neutrale naam te kiezen: het Mobile World Congress. Tot op de dag van vandaag wordt de beurs onder deze noemer georganiseerd. De kans dat we deze naam nog een tijdje houden is vrij groot. 

Van Cannes naar Barcelona

Cannes was jarenlang het toneel van het MWC en diens voorlopers. Van 1987 tot en met 2005 werd hier jaarlijks de beurs gehouden. In 1995 week de organisatie uit naar Madrid. Het daarop volgende jaar was Cannes wederom de smartphonehoofdstad. In 2006 besloot de GSMA voor een nieuwe locatie: Barcelona. Volgens de belangengroep had de Spaanse stad de betere papieren om het evenement te houden. Zo liepen de bezoekersaantallen al jaren op en was Cannes min of meer uit zijn jasje gegroeid. De beurs werd groots geopend door Joan Clos i Matheu, de toenmalige burgemeester van Barcelona, en de voormalige koning en koningin van Spanje, Juan Carlos en Sofia.

Het stadsbestuur van Cannes dacht aanvankelijk dat de uitwijking tijdelijk zou zijn, hooguit één of twee jaar. Dat bleek een ernstige miscalculatie. In 2011 schreef de GSMA een wedstrijd uit. Zes Europese wereldsteden streden om de eer om het MWC te houden: Amsterdam, Barcelona, Keulen, Milaan, München en Parijs. De winnaar van deze competitie mocht vijf jaar lang –van 2013 tot en met 2017– het decor van het MWC vormen. Aangezien steeds meer fabrikanten en bezoekers de beurs aandoen, was dit een geweldige kans om de lokale economie een flinke stimulans te geven: de beurs creëert meer dan 13.000 parttime banen. Deze strijd viel uit in het voordeel van Barcelona. De historische Spaanse stad werd uitgeroepen tot ‘GSMA Mobile World Capital’.

Welke factoren een rol hebben gespeeld bij de toekenning is een raadsel. De GSMA heeft nooit tekst en uitleg gegeven waarom Barcelona boven de andere steden werd verkozen. John Hoffman, tot op de dag van vandaag CEO van de GSMA, gaf destijds de volgende verklaring:

“We have experienced tremendous success and our association with Barcelona has been extremely positive for the GSMA, for our exhibitors, for our attendees and for the wireless industry.”

Een medewerkster van de GSMA viel hem bij:

“There is nothing more to add regarding venue details at this time other than what you saw in the press release so I’m afraid that John isn’t available to discuss this is any more depth.”

MWC photo

Bezoekersaantallen

De reden waarom Cannes werd verruild voor Barcelona, had mogelijk alles te maken met de alsmaar toenemende bezoekersaantallen. Cijfers over het precieze aantal bezoekers in de beginjaren zijn schaars, de laatste jaren worden de bezoekersaantallen goed bijgehouden. Volgens de media bezochten in 1995 naar schatting zo’n 28.000 man het MWC. In 2008 verdubbelde dat aantal tot 55.000.

In de daarop volgende jaren stegen de bezoekersaantallen van het MWC explosief. Volgens cijfers van de GSMA waren dat er in 2011 al 60.000. Saillant detail: de verwachting lag op 50.000. In 2012 telde het MWC 67.000 bezoekers, het jaar daarop 72.000. Vanaf 2014 gaat het hard: de teller staat dan op 85.000. In 2015 vonden 93.000 bezoekers hun weg naar Barcelona. In 2016 meldde de organisatie een mijlpaal: voor het eerst bezochten meer dan 100.000 mensen de beursvloer, waaronder 3.600 journalisten. De 31e editie van 2017 verbrak alle records. Volgens de GSMA bezochten toen 108.000 bezoekers uit 208 landen de smartphonebeurs, een toename van 7 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Volgens de GSMA vonden vorig jaar ruim 107.000 bezoekers hun weg naar de smartphonebeurs. Bij elkaar opgeteld waren er in 2018 meer dan 2.400 bedrijven op het MWC.

Komend jaar worden er uiteraard nog meer bezoekers verwacht. Het geeft aan hoe ongelooflijk populair het MWC is bij smartphoneliefhebbers. Leuk om te weten: mannen domineren de beursvloer. Een paar jaar geleden was één op de vijf bezoekers een vrouw. In 2017 steeg het aandeel tot 23 procent. De afgelopen editie veranderde dat aandeel nauwelijks en kwam het aantal vrouwelijke bezoekers uit op 24 procent. Het aantal vrouwelijke sprekers op de beurs groeide in een jaar tijd van 21 procent naar 28 procent.

Barcelona telde in 2018 een slordige 5,5 miljoen inwoners. Dat is exclusief toeristen. Tel daar de vele tienduizenden bezoekers nog maar eens bij op. Je begrijpt vast wel dat het vinden van een geschikte locatie nog niet zo eenvoudig is. Van 2006 tot en met 2012, toen de bezoekersaantallen nog relatief beperkt waren, was de Fira de Barcelona Montjuïc de aangewezen plek waar het MWC werd gehouden. Inmiddels is het evenement verhuisd naar de Fira Gran Via, ongeveer 10 kilometer van het vliegveld van Barcelona vandaan. Een klein aantal evenementen wordt nog altijd op de Fira Montjuïc gehouden, zoals 4YFN (4 Years From Now) waar startups zich verzamelen en presenteren.  

Wat valt er te beleven op het MWC?

Het MWC staat in het teken van de allernieuwste smartphones. Ieder jaar worden hier de mooiste en duurste vlaggenschepen gepresenteerd. Zo stalen de Samsung Galaxy S9 en Samsung Galaxy S9 Plus afgelopen jaar de show. Sony onthulde vanaf het podium de Sony Xperia XZ2 en Sony Xperia XZ2 Compact. HMD Global, het bedrijf achter de nieuwste generatie Nokia-telefoons, pakte groots uit en introduceerde maar liefst vier nieuwe telefoons: de Nokia 8110, Nokia 1, Nokia 7 Plus en Nokia 8 Sirocco. Ook Asus wist onze aandacht te trekken met de Asus ZenFone 5Z: waar je voor de meeste toestellen met Snapdragon 845 al gauw 900 euro of meer betaalde, kostte de ZenFone 5Z bij lancering slechts 500 euro. Wat al deze toestellen met elkaar gemeen hebben, is dat ze nog lang in het geheugen van ons gegrift stonden.

Naast mobiele telefoons staan ook andere consumentenelektronicaproducten in de schijnwerpers. Zo zijn er onder meer stands te vinden die virtual reality en augmented reality demonstreren. Naast VR-brillen komen ook drones, computers, tablets, smartwatches en andere wearables voorbij in Barcelona. De beurs biedt dus voor ieder wat wils.

Netwerken

Het MWC is ook de perfecte gelegenheid om te netwerken. Afgelopen jaar bestond meer dan de helft van alle bezoekers (55%) uit hooggeplaatste medewerkers uit het bedrijfsleven, waaronder meer dan 7.700 CEO’s uit de telecomsector, automotive, zorg, overheid en financiële dienstverlening. Voor hen houdt de GSMA lezingen, workshops en netwerkborrels.

Global Mobile Awards

Glomo Awards

Daarnaast regent het ieder jaar prijzen. Dan reikt de GSMA de Global Mobile Awards uit, ook wel beter bekend als de Glomo Awards. Hiermee geeft de organisatie een pluim aan fabrikanten en ontwikkelaars voor al hun inspanning. De Glomo Awards telt acht verschillende categorieën: van beste mobiele technologie tot beste applicatie, van in het oog springende sociaaleconomische ontwikkeling tot de meest excellente bestuurder in de overheidssector of telecombedrijf.

Iedere categorie kent een aantal subcategorieën. Zo bestaat bijvoorbeeld de categorie ‘beste mobiele apparaten’ uit de rubrieken beste smartphone, beste budgettelefoon, beste tablet, beste mobiele apparaat op het MWC, beste wearabletechnologie en beste ‘connected consumer’ apparaat. Afgelopen jaar wonnen onder meer Apple, Huawei en Samsung een Glomo Award.

Research

In 2017 hield de GSMA voor het eerst een internationaal onderzoek naar telefoongebruik. Daarbij introduceerde de organisatie een nieuw begrip: de Global Mobile Engagement Index (GMEI). Dit cijfer, uiteenlopend van 0.1 tot 5.0, geeft de mate van betrokkenheid van gebruikers tot hun mobiele telefoon aan. Iemand die hem dagelijks gebruikt om te internetten, winkelen en bankzaken te regelen, heeft een hogere score dan iemand die alleen af en toe zijn e-mail checkt.

Eén van de conclusies uit het eerste onderzoek was dat bijna de helft van de telefoonbezitters hun toestel enkel gebruikt om te bellen en te sms’en. In het rapport The Mobile Economy 2018 schrijft de GSMA dat we de komende jaren veel en veel meer gaan internetten op onze smartphone. Het aantal gebruikers wereldwijd dat via 4G surft, stijgt naar verwachting van 29 procent naar 53 procent in 2025. Het aantal mensen dat dan met 5G verbonden is, komt naar schatting uit op 14 procent. Internet of Things (IoT) gaat volgens de onderzoekers de komende jaren een veel grotere rol spelen.

Meer dan 56.000 respondenten uit 56 landen namen deel aan het onderzoek. Het doel is om dit onderzoek ieder jaar te herhalen om zo ontwikkelingen in smartphonegebruik in kaart te brengen.

Tot slot

Het MWC 2019 begint maandag 25 februari en duurt tot en met donderdag 28 februari. De aftrap is echter het weekend ervoor al. Zondag 24 februari onthullen Huawei, LG en HMD Global hun nieuwste toestellen. Sony probeert maandag de 25e de show te stelen met een onbekend aantal nieuwe telefoons. Uiteraard zijn er nog veel meer fabrikanten in Barcelona.  

Benieuwd welke smartphones we dit jaar op het MWC verwachten? In het onderstaande artikel hebben wij onze verwachtingen uiteengezet. 

MWC 2019: deze smartphones verwachten we

MWC 2019: deze smartphones verwachten we

16 feb 2019 - Het Mobile World Congress (MWC) lonkt om de hoek. Nog een paar nachtjes slapen en het grootste smartphonespektakel van Europa gaat weer los. Ook deze editie rekenen we weer op een groot aantal pareltjes. In dit artikel hebben we de belangrijkste op een rijtje gezet.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden