Vergelijk 4.229.124 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Alles wat je moet weten over microSD-kaarten

Achtergrond Alles wat je moet weten over microSD-kaarten
Door ,

Een microSD-kaart kopen voor je smartphone is lastiger dan je denkt. Waar moet je zoal op letten? GSMinfo leidt je door het woud van microSD-kaart en geeft je tips hoe jij de goede geheugenkaart koopt die bij jouw smartphone past.

Het interne geheugen is een essentieel en onmisbaar component van een smartphone. Net als zo veel dingen in het leven mis je het pas als het er niet meer is. Of in het geval van geheugen: als het bijna helemaal vol is en je geen ruimte meer hebt om nieuwe bestanden op te slaan. Wat als je geen apps meer kunt installeren? Of je geen foto’s meer kunt schieten? Of video’s opnemen? Of als je geen ruimte hebt om de nieuwste Android-versie te installeren? Of beveiligingsupdates? In dergelijke gevallen biedt een microSD-kaart uitkomst.

Een geheugenkaart kopen klinkt eenvoudiger dan het daadwerkelijk is. Niet alle smartphones kunnen namelijk uit de voeten met dezelfde kaarten. Er zijn tal van zaken waar je rekening mee moet houden voordat je zo'n kaart aanschaft. In dit artikel praten we je bij over de ins en outs van geheugenkaarten voor smartphones.

Soorten SD-kaarten

MicroSD-kaarten worden in tal van producten gebruikt: denk bijvoorbeeld aan spiegelreflexcamera’s, pda’s, laptops, tablets en smartphones. Niet iedere kaart past in ieder apparaat. Zo hebben camera’s een ander formaat geheugenkaart dan mobiele apparaten: ze zijn een stuk groter. Je kunt de kaarten van de verschillende productcategorieën dus niet zomaar onderling met elkaar verwisselen. Mobiele telefoons werken met een microSD-kaart. Zoals de naam al aangeeft is dit een kleinere variant van een geheugenkaart die we aantreffen in camera’s. Tussen de standaard SD-kaart en microSD-kaart bestaat er ook nog de miniSD-kaart, maar wordt vandaag de dag nauwelijks nog gebruikt.

MicroSD-kaarten passen in alle smartphones met uitbreidbaar geheugen. Ze passen niet alleen qua formaat, maar kunnen tevens data opslaan en lezen van deze kleine geheugenkaarten. Dat hebben we te danken aan een organisatie die de SD Association heet. Deze groep werd in 2000 opgericht door onder meer SanDisk, Panasonic en Toshiba om de ontwikkeling en naamsbekendheid van geheugenkaarten te bevorderen. De SD Association is er verantwoordelijk voor dat de geheugenkaarten en apparatuur die ze lezen met elkaar overweg kunnen. Anders had nu iedere fabrikant wellicht haar eigen microSD-kaart, een allesbehalve gebruiksvriendelijk scenario.

SD Association

Afgezien van het fysieke formaat –wat betreft de specificaties zijn er geen verschillen tussen de grote en kleine varianten van de geheugenkaarten– zijn er drie soorten microSD-kaarten in omloop. In het begin was er de reguliere SD-kaart. Dit zijn geheugenkaarten tot maximaal 2 GB. Zoals je zult begrijpen waren dit soort kaarten geen lang leven beschoren. Al snel genoeg merkten fabrikanten dat 2 GB extra geheugen wel erg karig was. Met dat in ons achterhoofd werden de SDHC- en SDXC-kaarten gepresenteerd.

Om uit te leggen wat het verschil is tussen SDHC en SDXC, moeten we naar de laatste twee letters kijken. De letters –HC in SDHC staan voor High Capacity. Dat zijn dus geheugenkaarten met hogere opslagcapaciteit. XC in SDXC is een afkorting voor Extended Capacity, oftewel verlengde capaciteit.

Maar wat is nou het precies het verschil tussen SDHC en SDXC? Beide typen staan synoniem voor een grotere opslagcapaciteit dan reguliere SD-kaarten. Toch zag de SD Association aanleiding om een onderscheid tussen beide soorten opslagkaarten te maken. Geheugenkaarten die tot 32 GB kunnen opslaan worden ook wel SDHC-kaarten genoemd. Kaarten die tussen de 64 GB en 2 TB aan data kwijt kunnen, worden tot de categorie SDXC gerekend. Het is dus een kwestie van de maximale opslagcapaciteit.

Toch schuilt er een addertje onder het gras. Misschien ben je het wel eens tegengekomen bij een smartphone: ‘Deze telefoon ondersteunt microSD-kaarten tot 2 TB’. Dat klinkt toch fantastisch? Zo weet je zeker dat je nooit te weinig geheugen hebt voor al je foto’s, apps en andere bestanden op te slaan. Sterker nog, de gemiddelde desktop of laptop heeft niet eens zo veel geheugen. Het punt is dat geheugenkaarten met 2 TB aan opslagruimte niet bestaan. Het is een marketingtruc om smartphones nog aantrekkelijker te lijken.

Is het misleiding? Ja en nee. Ja, want dergelijke geheugenkaarten bestaan niet. En nee, omdat ze vasthouden aan de definitie die de SD Association heeft geformuleerd. Dergelijke telefoons kunnen overweg met SDXC-kaarten, oftewel geheugenkaarten tussen de 64 GB en 2 TB. Wat je in praktijk ook vaak ziet is dat fabrikanten reclame maken met leuzen als ‘met uitbreidbaar geheugen tot 128 GB’. Soms wordt 128 GB ook wel eens vervangen door 256 GB. Dat is afhankelijk van het soort geheugenkaart op dat moment het populairst is onder gebruikers. In smartphones met uitbreidbaar geheugen tot 128 GB bieden kun je tevens microSD-kaarten met 256 GB aan opslagruimte plaatsen. 

MicroSD-kaart SanDisk

FAT en exFAT

De SD Association heeft niet alleen geregeld dat microSD-kaarten universeel zijn, maar ook hoe en waar informatie op de kaart wordt opgeslagen. Beschouw de geheugenkaart als een magazijn: ieder product wordt op een specifieke plek geplaatst. Dat is handig voor de bevoorrading, maar ook als orderpikkers of magazijnmedewerkers dat ene product zoeken. Geheugenkaarten werken op precies dezelfde manier. Data wordt op een specifieke plek opgeslagen met behulp van een file system of bestandssysteem. Zo kan de juiste informatie in een hoog tempo worden geraadpleegd.

Voor geheugenkaarten domineren grofweg twee soorten bestandssystemen de markt: FAT en exFAT. FAT staat voor File Allocation Table en is eind jaren ’70 ontwikkeld door Microsoft. Het is een immens populair bestandssysteem voor het indelen van data en kan door zijn populariteit uit de voeten met uiteenlopende besturingssystemen en producten: van Windows tot Linux, van smartphones tot mediaspelers.

Soms vind je nog een getal achter de afkorting FAT. Dat zijn het aantal bits dat gereserveerd is voor de adressering van clusters. Voor SDHC-kaarten is dat FAT32, oftewel zo’n 4,3 miljard clusters (232). Grootste euvel van FAT32 is dat je geen grotere bestanden dan 4 GB kunt verplaatsen. Met name als je hogeresolutievideo’s (4K) wilt opnemen kan dat een probleem opleveren, omdat de bestandsgrootte van dergelijke opnames aanzienlijk groter is. De SD Association besloot daarom om een nieuw bestandssysteem te ontwikkelen om FAT32 te vervangen voor SDXC-kaarten. Dat werd exFAT, wat staat voor extended File Allocation Table. Dit bestandssysteem kan overweg met video’s en andere bestanden die groter zijn dan 4 GB.

Zowel FAT32 als exFAT zijn ontwikkeld door en intellectueel eigendom van Microsoft. Apparaten die ondersteuning bieden aan één van deze of beide bestandssystemen, moeten hiervoor royalty’s afdragen aan het Amerikaanse hard- en softwarebedrijf. Op deze manier verdient Microsoft jaarlijks een aardig bedrag aan royalty’s voor iedere Android-smartphone die wordt verkocht. Alle mobiele telefoons die in Europa worden verkocht ondersteunen FAT32 of exFAT. Als je dus een SDHC- of SDXC-kaart in je smartphone plaatst, wordt deze onmiddellijk herkend. In sommige gevallen gebeurt dat niet. Om toch deze microSD-kaart met je smartphone te kunnen gebruiken, moet je de geheugenkaart formatteren als FAT32. Dan zit je altijd goed. 

exFAT

Snelheid

Een ander aspect om rekening mee te houden is de lees- en schrijfsnelheid van microSD-kaarten. De leessnelheid vertelt hoe snel bestanden op een geheugenkaart kunnen worden gelezen. Hoe hoger deze is, des te sneller een video geopend kan worden. De schrijfsnelheid is een indicator die vertelt hoe snel een bestand op een geheugenkaart kan worden opgeslagen. Kaarten met een hoge schrijfsnelheid kunnen dus sneller grotere bestandsformaten opslaan. De lees- en schrijfsnelheid tezamen geven dus aan hoe snel een geheugenkaart gegevens kan verwerken.

De SD Association heeft zes verschillende snelheden geformuleerd voor microSD-kaarten voor smartphones. Dit zijn Class2, Class4, Class6, Class10, UHS Class1 en UHS Class3. De eerste vier klassen zijn te herkennen aan hun bijna ronde cirkel met daarin het getal. De hoogste snelheidsklassen herken je aan de letter –U met daarin het cijfer 1 of 3.

snelheid microSD-kaart

Wat betekenen deze getallen nou precies? De fabrikant garandeert bij iedere klasse een minimale dataoverdrachtssnelheid. Op het moment dat er tegelijkertijd zowel lees- als schrijfopdrachten worden uitgevoerd, belooft de producent een minimale snelheid. Hoeveel dit is kun je aflezen aan het getal dat bij de klasse hoort. Bij Class2 garandeert de producent een minimale schrijf- en leessnelheid van 2 megabyte per seconde (MB/s). Bij Class4 is dat 4 MB/s, bij Class6 6 MB/s en bij Class10 10 MB/s. De eerste twee snelheidsklassen zijn inmiddels verouderd: de meeste microSD-kaarten zijn een Class6 of hoger. Class6 heeft een maximumsnelheid van 24 MB/s, bij Class10 ligt dat op 48 MB/s. 

UHS Class1 en UHS Class3 hebben de hoogste minimum- en maximumsnelheid. Dit type geheugenkaart herken je aan de letter –U met het cijfer 1 of 3. Daarnaast hebben ze nog een Romeins getal I of II. Volgens de SD Association moet een UHS-I kaart een minimumsnelheid van 50 MB/s en een maximumsnelheid van 104 MB/s aankunnen. Voor UHS-II gelden de minimum- en maximumsnelheiden van 156 MB/s en 312 MB/s.

Waarom is het belangrijk om je van deze snelheden van bewust te zijn? Dat heeft alles te maken met waarvoor je je smartphone wilt gebruiken. Naast extra opslagcapaciteit wil je natuurlijk ook dat foto’s en video’s snel worden opgeslagen en verwerkt op je telefoon. Vooral als je RAW- of HDR-foto’s en 4K-video’s wilt schieten en opnemen is een hoge verwerkingssnelheid van belang. Hier geldt de algemene stelregel: hoe hoger de kwaliteit van je foto’s en video’s is die je wilt vastleggen, des te verstandiger je er aan doet om een hogere snelheidsklasse te nemen. Je wilt immers voorkomen dat een smartphone foto’s niet kan opslaan, omdat de schrijfsnelheid onvoldoende is. Juist als je snel foto’s achter elkaar wilt schieten –bijvoorbeeld in burstmodus– is het belangrijk dat je plaatjes snel worden opgeslagen op de geheugenkaart.

microSD-kaart Lexar

Hoe kies je de juiste microSD-kaart?

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er tal van zaken waar je rekening mee moet houden als je een microSD-kaart voor je smartphone wilt aanschaffen. Hoe zorg je er nou voor dat je niet de verkeerde koopt? Door het onderstaande stappenplan te volgen weet je zeker dat je geen kat in de zak koopt.

  1. Het allereerste dat je moet je doen is nagaan of je smartphone ruimte biedt voor een microSD-kaart. Veel Android-telefoons hebben deze optie, maar dat is lang niet altijd het geval. Je vindt het antwoord door de slot te openen waar je simkaart zich schuilhoudt. Negen van de tien keer moet je namelijk ook hier de geheugenkaart plaatsen. In de handleiding van je smartphone vind je hoe je de kaart moet plaatsen.
  2. Biedt je telefoon ondersteuning voor een microSD-kaart? Zoek dan uit wat de maximale opslagcapaciteit is. In de handleiding, op de website van de fabrikant of via een aanbieder vind je het antwoord op deze vraag. Er staat iets in de trant van ‘uitbreidbaar geheugen tot X GB’, of ‘ondersteuning voor SDHC / SDXC’. In dat geval weet je precies hoeveel extra geheugen je maximaal in je telefoon kunt plaatsen.
  3. Stel jezelf de vraag: ‘Hoeveel extra geheugen heb ik nodig?’. Dat is afhankelijk van wat je er mee van plan bent. Als je veel foto’s en video’s in hoe kwaliteit gaat schieten en opnemen of veel muziek gaat downloaden, dan kan wat extra geheugen nooit kwaad. Dit kan namelijk al snel in de papieren lopen. Bovendien zou je het zonde van je geld zijn als in binnen de kortste keren opnieuw naar de winkel moet om een nog grotere geheugenkaart te kopen. Als geheugensteuntje kun je aanhouden dat HDR-foto’s tussen de 3 en 4 MB groot zijn, een muzieknummer ongeveer 12 MB en voor één minuut Full HD video circa 100 MB. Als je daarentegen af en toe een app wilt installeren en wat extra opslagruimte wilt creëren voor toekomstige updates (besturingssysteem, beveiligingspatches), dan is het overbodig om een microSD-kaart met de hoogste opslagcapaciteit te kopen. De meeste apps nemen niet zo veel opslagruimte in beslag en updates worden veelal slechts sporadisch uitgerold. Hoe groter de aanslag is die je pleegt op het interne geheugen, des te wijzer is het om een microSD-kaart met meer geheugen te kopen.
  4. Ga voor jezelf na wat de minimale snelheid is waar je genoegen mee neemt. We zeiden het daarstraks al even: als je de kwaliteit van je mediabestanden wilt optimaliseren, dan is het slim om voor een hogere snelheidsklasse te kiezen. Lezen en schrijven van data gebeurt dan een stuk sneller, en dat is geen overbodige luxe bij grotere bestanden. Als je alleen wat plaatjes wilt schieten, is een Class6 geheugenkaart voldoende. Ga voor Class10 als je naast fotograaf ook cineast wil spelen. Heb je een duur vlaggenschip en meer dan voldoende mogelijkheden om de opslagcapaciteit uit te breiden? Ga dan voor de UHS-1 I kaart met hogere lees- en schrijfsnelheden. Als geld geen rol speelt, kies dan voor de allersnelste UHS-3 II geheugenkaart. 

Tip

Wat als je Android-telefoon niet de mogelijkheid biedt om een microSD-kaart te plaatsen? Ben je dan genoodzaakt om al je mediabestanden te verwijderen of een nieuwe smartphone aan te schaffen? Zo rigoureus hoef je waarschijnlijk niet te werk te gaan. In het onderstaande artikel geven wij je 8 tips hoe je geheugen kunt vrijmaken op je Android-smartphone. Kijk vooral eens naar ‘Tip 7: koop een microSD-kaart’. Daar leggen we het verschil uit tussen portable storage en adoptable storage en waarom het in dit licht belangrijk is dat je een recente versie van Google’s besturingssysteem Android hebt. In de overige tips vertellen wij je hoe in een aantal eenvoudige stappen extra opslagruimte creëert.

8 tips om geheugen vrij te maken op je Android-telefoon

8 tips om geheugen vrij te maken op je Android-telefoon

4 feb 2017 - Niets is zo vervelend als een smartphone waarvan het geheugen tjokvol zit en er bijna niets meer bij kan. Wat kun je hier aan doen? Wij geven je 8 tips waardoor je in een paar stappen weer voldoende geheugen hebt om nieuwe apps te installeren en foto’s te schieten.

Weten hoe je dit doet voor een iPhone? Lees dan het onderstaande artikel. 

Tips: Hoe maak ik geheugen vrij op mijn iPhone?

Tips: Hoe maak ik geheugen vrij op mijn iPhone?

17 sep 2018 - Zit het geheugen van je iPhone propvol? Er is niets zo vervelend als een smartphone die geen ruimte heeft voor nieuwe apps, foto’s, video’s, muziek en andere bestanden. Een geheugenkaartje is in het geval van een iPhone geen oplossing. In dit artikel geven wij een aantal tips waarmee je snel en eenvoudig extra opslagcapaciteit vrijmaakt.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden