Vergelijk 3.327.756 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

4 mythes over smartphonecamera’s

Achtergrond 4 mythes over smartphonecamera’s
Door ,

Smartphonefabrikanten pronken maar al te graag hoe goed de camera van hun nieuwste vlaggenschepen is. Daardoor zijn er door de jaren heen allerlei mythes ontstaan over smartphonecamera’s. GSMinfo prikt door deze bubbel en onderscheidt feit en fictie. In dit artikel bespreken we vier veelgehoorde mythes en leggen we uit hoe de vork daadwerkelijk in de steel zit.

De tijd dat we onze telefoon enkel gebruiken om te bellen ligt ver achter ons. Als dat niet zo was, liepen we allemaal nog steeds rond met een feature phone. We zijn voortdurend online, streamen muziek, kijken video’s via YouTube of Netflix, spelen spelletjes in de wachtkamer, en ga zo maar door. En niet te vergeten: we schieten graag foto’s, van onze omgeving maar vooral van onszelf.

Steeds vaker kiezen we een bepaalde smartphone vanwege zijn camera. Fabrikanten spelen in op deze behoefte en rusten hun telefoons uit met kwalitatief steeds betere camera’s met allerlei nieuwe, innovatieve features. Ze doen er alles aan om deze zo goed mogelijk te promoten. Zo heeft een camera bijvoorbeeld een resolutie van 41 megapixels, kan hij RAW-foto’s schieten, heeft hij een f/1.8 diafragma, komt hij met Professionele Modus, AR-effecten of beauty-filters, et cetera, et cetera.

Door dit soort praktijken zijn er door de loop der jaren allerlei mythes ontstaan over smartphonecamera’s. Het is hierdoor steeds moeilijker geworden om te beoordelen wat nou een goede camera is en wat niet. GSMinfo helpt je graag op weg. In dit artikel ontzenuwen we vier fabeltjes waardoor het voor jullie hopelijk weer wat eenvoudiger wordt om een smartphone uit te kiezen.

Samsung Galaxy S7 camera

Mythe 1: meer megapixels betekent mooiere foto’s

Een van de meest gehoorde verzinsels is dat het aantal megapixels bepalend is voor de kwaliteit van een smartphonecamera. We kunnen niet ontkennen dat de resolutie geen onbelangrijke rol speelt om mooie plaatjes te schieten, maar dat is slechts ten dele waar. Hoewel er dus een kern van waarheid in zit, leveren meerdere factoren een bijdrage aan de kwaliteit van de foto.

Allereerst even kort: wat zijn pixels precies? Pixel is een samenstelling van de Engelse woorden picture en element. Pixels zijn dus kortom een verzameling beeldpunten of beeldelementen waaruit een foto is opgebouwd. Een 5-megapixelcamera telt 2560 bij 1920 pixels, een 12.3 megapixelcamera 4032 bij 3024 pixels en een 21-megapixelcamera 5184 bij 3456 pixels. Foto’s met meer megapixels zijn dus langer en breder dan foto’s die zijn geschoten met een camera die minder megapixels telt. Het grote voordeel van meer megapixels komt goed tot uiting als je foto's wilt uitvergroten. Als een plaatje in een hogere resolutie is geschoten, kun je hem makkelijker uitvergroten zonder kwaliteitsverlies.

Misschien denk je nu ‘je zegt het zelf: meer megapixels betekent mooiere plaatjes’. Zoals we al eerder zeiden is de werkelijkheid een stuk weerbarstiger. Naast het aantal megapixels zijn er nog een aantal zaken die bepalend zijn voor de uiteindelijke kwaliteit van een foto.

  1. Beeldsensor: de beeldsensor is één van de belangrijkste componenten van een camera. Alle informatie van buitenaf wordt hier opgeslagen. Over het algemeen geldt: hoe groter de beeldsensor, des te beter je foto er uit komt te zien. Ook hiervoor geldt dat dit enigszins een oversimplificering van de werkelijkheid is. De grootte van en het type beeldsensor bepalen onder meer hoeveel pixels er opgeslagen kunnen worden, de kleurweergave en mate waarin ruisvorming optreedt.
  2. Pixelgrootte: hoeveel pixels er op de beeldsensor passen is niet alleen afhankelijk van de grootte van de sensor. We moeten ook rekening houden met de omvang van individuele pixels. Dat noemen we de pixelgrootte. Grotere pixels betekent dat er minder pixels op een bepaald oppervlak passen, en dat gaat ten koste van de kwaliteit.
  3. Camera-instellingen: door bijvoorbeeld een foto te schieten met een groter diafragma, creëer je meer scherptediepte. Heb je daarentegen last van bewegingsonscherpte? Speel dan eens met de sluitertijd. Als je de kleuren op je kiekjes te mat vindt, dan gebruik je misschien de verkeerde witbalans. En dankzij een hogere ISO-waarde leg je makkelijker een onderwerp vast op beeld, maar gaat wel ten koste van de kwaliteit. De meeste smartphonecamera’s geven ons tegenwoordig net zo veel instellingsmogelijkheden als spiegelreflexcamera’s (zie ook mythe 4).
  4. Focus: autofocus, laser-autofocus, Phase Detection Autofocus (PDAF), hybride focus, voorspellende focus. Smartphonefabrikanten smijten met allerlei termen om aan te geven dat hun camera zeer snel en automatisch scherpstelt. Het is goed om te beseffen dat de ene variant beter is in scherpstellen dan de ander. Des te sneller de camera scherpstelt, des te beter je foto’s eruit komen te zien.

11 tips om de mooiste foto's te maken met je smartphone

11 tips om de mooiste foto's te maken met je smartphone

13 sep 2019 - Het zonnetje schijnt, de vogeltjes zingen, de bloemetjes staan in bloei, de lammetjes grazen in het gras: het is weer zomer. Om de mooiste zomermomenten vast te leggen hoef je tegenwoordig niet meer met een spiegelreflexcamera rond te lopen: ook met je smartphone schiet je als een professional plaatjes. Hoe? GSMinfo.nl geeft 11 tips om de mooiste foto's te schieten met je smartphone.

Mythe 2: meer flitsers betekent mooiere foto’s

Een LED-flitser bij de camera is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Sterker nog, ook de selfiecamera’s aan de voorkant hebben soms een eigen flitser. De meeste instapmodellen en midrange telefoons hebben veelal één LED-flitser, telefoons uit het duurdere segment vaak twee of meer. Smartphoneproducenten noemen dit ook wel dual-flash of dual-tone flash. Het is echter Apple die de kroon spant: de iPhone 7 en iPhone 7 Plus hebben maar liefst vier LED-lampjes bij de primaire camera.

Hierdoor wekken fabrikanten de indruk dat het aantal flitsers iets zegt over de uiteindelijke kwaliteit van een foto. Net als bij de vorige mythe geldt dat dit slechts ten dele klopt. De eerste flitsers die werden toegevoegd, hadden als doel om meer omgevingslicht te creëren wanneer de lichtomstandigheden niet ideaal waren. Inmiddels zijn we dat stadium gepasseerd en doen LED-flitsers meer dan dat: ze vergroten ook het kleurbereik en zorgen dat onze huidskleur er realistischer uit ziet op foto’s.

Motorola Mot G4 Plus

Toch is het raadzaam om niet meteen de flitser aan te zetten als het iets donkerder is. Het licht dat de LED-lamp produceert is namelijk hard licht. Je omgeving wordt korte tijd wordt fel opgelicht door de flitser en de camera legt het beeld snel vast. Vaak krijg je dan niet de allerbeste kiekjes, omdat er al snel overbelichting optreedt. Witte gezichten en vlekken zijn vaak het gevolg.

Om hier iets tegen te doen zijn sommige smartphonecamera’s voorzien van slimme software. Zo past de viervoudige LED-flitser van de iPhone 7 zich automatisch aan de kleurtemperatuur van je omgeving aan. Foto’s worden hierdoor niet overdreven overbelicht. Dergelijke software vinden we vaak alleen in het high-end segment. Als je met een goedkopere telefoon fotografeert is het dus oppassen geblazen met de flitser.

Mythe 3: dual-camera’s zijn beter dan single-lens camera’s

2016 gaat de boeken in als het jaar van de dubbele primaire camera. Diverse fabrikanten gaven hun vlaggenschepen twee cameralenzen aan de achterkant. Denk bijvoorbeeld aan de LG G5, Huawei P9, Huawei P9 Plus, Honor 8, iPhone 7 Plus en Huawei Mate 9. Bij de meeste modellen is het zo dat de ene lens zwart-witfoto’s schiet en de ander kleurenfoto’s. De camerasoftware combineert beide plaatjes tot één nieuwe foto. Hierdoor zou je meer details, scherpte en levendigere kleuren krijgen.

Dit klinkt op papier heel erg mooi en veelbelovend, maar in praktijk blijken de kwaliteitsverschillen wel mee te vallen. Als je de lens die monochrome foto’s schiet afdekt met je vinger en dan een plaatje neemt, komt deze nog steeds goed uit de bus. Natuurlijk zie je wel enig verschil: zo is de foto iets minder scherp en gedetailleerd. Dit is echter geen verschil tussen dag en nacht. Dus ook zonder de tweede lens schiet je aardige foto’s.

iPhone 7 Plus camera

Het ultieme bewijs dat ook smartphones met enkele cameralens goede plaatjes afleveren, vormen de Google Pixel en Google Pixel XL. Beide vlaggenschepen hebben slechts één camera aan de achterkant die indruk weet te wekken. Zo heeft de camera van deze smartphones de hoogste score ooit gemeten bij DxO.

Voor wie het niet weet: DxO wordt door velen gezien als de standaard benchmark om de kwaliteit van smartphonecamera’s te meten. De test kijkt naar 7 verschillende technische eigenschappen van een camera –belichting, contrast, flitser, autofocus, korreligheid, textuur en artifacts (ongewenste veranderingen op je foto die ontstaan door de onnauwkeurigheid van de lens)– en zet deze tegen elkaar af. Het resultaat is een rapportcijfer variërend van 0 tot maximaal 100 punten. Hoe hoger de score, des te beter de camera. De Google Pixel en Pixel XL scoorden beide 89 punten. De Samsung Galaxy S7 en Samsung Galaxy S7 Edge behaalden 88 punten. En iedereen is het er wel over eens dat de vlaggenschepen van Samsung prachtige foto’s afleveren.  

Een tweede cameralens kan uiteraard wel bijdragen aan kwalitatief betere foto’s. Neem bijvoorbeeld de iPhone 7 Plus. Het camerasysteem van deze smartphone werkt net even anders dan de eerder genoemde toestellen. De iPhone 7 Plus combineert een groothoeklens met telelens. Naast 10x digitale zoom krijg je tevens 2x optische zoom. Hierdoor is het een stuk eenvoudiger om bokeh-foto’s te schieten: foto’s waarbij het onderwerp scherp is en de achtergrond vaag. Zo bekeken helpt de tweede cameralens wel degelijk om mooiere (portret)foto’s te schieten.

Mythe 4: spiegelreflexcamera’s zijn veel beter dan smartphonecamera’s

In de wereld van fotografie worden spiegelreflexcamera’s of DSLR’s als het hoogste goed beschouwd. Ze staan een stuk hoger in aanzien dan compactcamera’s, systeemcamera’s en smartphonecamera’s. Maar iedere amateurfotograaf kan je vertellen dat er grote verschillen zijn tussen de ene en de andere spiegelreflexcamera. Dan bedoelen we niet zozeer de kwaliteitsverschillen per fabrikant, maar de beeldsensor.

Er bestaan twee soorten beeldsensoren: full-frame sensoren en sensoren met cropfactor. Een full-frame sensor kost aanzienlijk meer dan een spiegelreflexcamera met beeldsensor met cropfactor. Deze laatste lens heeft een stuk kleiner bereik en maakt als het ware een uitsnede van een groter beeld. Hij legt dus een stuk minder informatie vast dan een full-frame sensor. Full-frame camera’s kosten veelal enkele duizenden euro’s en zie je over het algemeen alleen in de handen van beroepsfotografen.

Spiegelreflex

Dat spiegelreflexcamera’s aan een hoge standaard voldoen, trekken wij niet in twijfel. Maar de stelling dat spiegelreflexcamera’s stukken beter zijn dan smartphonecamera’s gaat ons te ver. Smartphonecamera’s zijn door de jaren heen beter en beter geworden. Sommige vlaggenschepen hebben net zo veel megapixels als een DSLR. Sommige beschikken naast digitale zoom ook over optische zoom. Dankzij toevoegingen als optische of elektronische beeldstabilisatie vertonen plaatjes die met een mobiele telefoon zijn genomen steeds minder bewegingsonscherpte.

Daarnaast bieden veel vlaggenschepen tegenwoordig RAW-ondersteuning. RAW-foto’s zijn een stuk groter dan JPG-plaatjes, omdat ze meer informatie vastleggen. Hierdoor heb je meer controle over het eindresultaat als je aan de slag gaat met een fotobewerkingsprogramma als Photoshop of Lightroom. Je kunt ze vaak ook direct op je smartphone zelf bewerken.

Tot slot heb je tegenwoordig met je smartphone meer controle over zaken als sluitertijd, diafragma, belichtingscorrectie, ISO-waarde en witbalans. Hierdoor schuilt er in iedere smartphoneliefhebber een amateurfotograaf. Mocht je daar niets van begrijpen of je tijd niet aan willen verdoen, dan kun je ook met de automatische modus aan de slag. Deze bepaalt wat onder bepaalde omstandigheden de beste instellingen zijn. Oftewel: mikken, klikken, klaar.  

Tot slot

Het aloude adagium ‘de beste camera is degene die je op zak hebt’ geldt zeker in het smartphonetijdperk. De gedachte dat je per se met een spiegelreflexcamera moet rondlopen om mooie plaatjes te schieten is ronduit onzin. Maar er zijn valkuilen. Laat je niet zomaar iets wijsmaken door smartphonefabrikanten. Benadrukken hoeveel megapixels een camera heeft is een slimme marketingtruc die lang niet alles zegt over de kwaliteit van de camera. Laat je ook niet van de wijs brengen door termen als ‘ultrapixel’ en ‘hybride focus’. 

Ben je op zoek naar een smartphone met goede camera? In het onderstaande artikel hebben wij de 6 smartphones met goede smartphonecamera voor je opgesomd.

De 5 smartphones met de beste camera's

De 5 smartphones met de beste camera's

15 jan 2019 - Vrijwel elke high-end smartphone heeft tegenwoordig een flink arsenaal aan camera's: een primaire camera, eventueel bijgestaan door een secundaire of tertiaire lens aan de achterkant en een selfiecamera aan de voorzijde. Maar welke camera-smartphones zijn nou kwalitatief het best? GSMinfo.nl heeft er 5 voor je op een rij gezet.

Apple iPhone 7 Plus beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 100 1500 € 25,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 26,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 28,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 31,50 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd 150 2000 € 33,50 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd 150 2000 € 35,00 € 0,- Bekijken
Alle Apple iPhone 7 Plus aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden