Vergelijk 3.474.765 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

iPhone 4 versus iPhone 3GS: revolutie of evolutie?

Door ,

Wat zijn nu de werkelijke verschillen tussen de iPhone 4 en iPhone 3GS? Deze vraag zal smartphoneliefhebbers vast en zeker bekend voor komen. GSMinfo.nl heeft dit daarom voor jullie onderzocht!

iPhone 4Steve Jobs en consorten presenteerden deze week de iPhone 4. Met veel bombarie werd deze smartphone door Apple maandag aangekondigd in de VS. De vraag is echter hoe groot de verschillen met de iPhone 3GS zijn. Anders gezegd, wat heeft Apple in een jaar tijd kunnen verbeteren aan deze gelikte smartphone. Dus: is de iPhone 4 een ware revolutie of slechts evolutie?

Processor & accu

De verbeterde processor is het eerste punt dat onze aandacht trekt. De nieuwe Apple A4 processor is op vele manieren verbeterd ten opzichte van de 3GS. Allereerst is de 1 GHz met 512 MB RAM natuurlijk een flinke vooruitgang vergelijkend met de 600 MHZ die 256 MB RAM geheugen heeft. Deze prestatie is echter al eerder vertoond bij bijvoorbeeld de HTC Desire. Baanbrekender is het feit dat de nieuwe processor zuiniger is dan zijn voorganger. Toch zit ook hier nog veel rek in, de spreektijd van 840 minuten mag er zijn maar de standbytijd van 300 uur is zeker niet schokkend.

Design

Over smaak valt niet te twisten, dat staat vast. Dus de vraag of de nieuwe versie mooier is, durven wij dan ook niet te beantwoorden. Wel is duidelijk dat Apple veel aandacht heeft besteed aan het design. Het meest in het oog springt het enorm dunne formaat. Zoveel specificaties in een toestel dat slechts 9 mm dik is, mag een prestatie van formaat heten. Toch zit er wel een klein addertje onder het gras. Ondanks de slanke vormgeving is de iPhone 4 niet lichter geworden, sterker nog, het nieuwste model is een paar grammetjes zwaarder. Het toestel wordt net als zijn voorganger in zwart en wit verkrijgbaar.

Display

Het touchscreen van Apple staat bekend om zijn enorme gebruiksvriendelijkheid. Dus de vraag die ons rest is of het nog beter kan dan wat de 3GS presteerde. Apple zou Apple niet zijn als het display toch nog weer net iets beter functioneert. Dit heeft te maken met het Retina IPS LCD display. Deze vernieuwende technologie zorgt ervoor dat dat het beeld beter op je oog wordt geprojecteerd. Het lijkt er zodoende op de icoontjes op het beeld zweven. Ook de resolutie is nog niet eerder vertoond. 640 x 960 pixels op een 3.5" scherm is een garantie voor kwaliteit. De IPS techniek zorgt ervoor dat het beeld vanuit welke hoek dan ook, altijd 100% scherp wordt weergegeven.

CameraiPhone 4

Ook de camera-functie heeft een boost gekregen. Steve Jobs en co hebben het aantal megapixels met 2 laten stijgen (van 3 naar 5) en de sensor gelijk gehouden. Zonder teveel in technische details te treden betekent dit dat de kwaliteit van foto's verbeterd wordt. Toch is dit in vergelijking met andere toestellen niet bijzonder. Van foto's maken heeft de iPhone het nog nooit moeten hebben en dit zal voorlopig wel zo blijven. Moet gezegd: de voorbeeldfoto's zagen er prima uit.

Daarnaast is het filmen wel iets waar Apple zich mee onderscheidt. Het Amerikaanse bedrijf heeft ervoor gezorgd dat de camera tot 720p HD video's kan maken. Met de iMovie applicatie is het zelfs mogelijk om op je smartphone video's te pimpen met muziek, teksten en andere effecten.

iOS 4: multitasking en verbeterde mail-functie

Het is eindelijk zover: multitasken met Apple. Op de 3GS was dit nog niet mogelijk terwijl andere toestellen, zoals de Google Nexus One, dit al maanden konden. Het idee achter multitasken is dat je meerdere applicaties tegelijk kunt draaien. Opgelet: de multitaskfunctie werkt alleen bij applicaties die speciaal voor het nieuwe besturingssysteem iOS4 zijn gemaakt.

Het nieuwe interface heeft er ook voor gezorgd dat mails duidelijker te lezen zijn en deze mails slim aan elkaar zijn gekoppeld. Dit alles is te vergelijken met de inbox van Gmail. Ook worden talloze bekende mailing-providers ondersteund. Deze kunnen worden samengevoegd in één inbox; de zogenaamde 'multi-accountinbox'.

 

Conclusie is dat de iPhone 4 op enkele vlakken revolutionair is. Daarbij moet gedacht worden aan het display en slanke formaat. Echter, vele aspecten van de nieuwste Apple zijn nog zeer rekbaar. Natuurlijk zijn er dingen vernieuwend, maar er mag niet vergeten worden dat functies als mutlitasken nagenoeg onmisbaar zijn op een smartphone als de iPhone. Dus de redactie van GSMinfo.nl vindt de iPhone 4 zeker een flinke verbetering, maar kan de iPhone 4 niet als revolutionair beschouwen.

Apple iPhone 4 32GB Apple iPhone 4 16GB Apple iPhone 3GS
Beeldscherm 3,50 inch 3,50 inch 3,50 inch
Resolutie 640 x 960 pixels 640 x 960 pixels 320 x 480 pixels
Pixeldichtheid 330 ppi 330 ppi 165 ppi
Besturingssysteem Apple iOS 4 Apple iOS 4 Apple iOS 3
Processor 1,0 GHz single-core 1,0 GHz single-core 600,0 MHz single-core
Werkgeheugen 512 MB 512 MB 256 MB
Interne opslag 32 GB 16 GB 32 GB
Camera 5,00 megapixel 5,00 megapixel 3,20 megapixel
Gewicht 137 gram 137 gram 135 gram
Stand-by tijd 300 uur 300 uur 300 uur
Spreektijd 840 minuten 840 minuten 720 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar

 

 

 

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden