Vergelijk 2.831.478 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vergelijking: Samsung Galaxy A5 (2016) of Samsung Galaxy A5 (2017)

Achtergrond Vergelijking: Samsung Galaxy A5 (2016) of Samsung Galaxy A5 (2017)
Door , - 1 reactie

Samsung trapt het jaar af met een gloednieuwe reeks aan smartphones: de Samsung Galaxy A (2017). Is het de moeite waard om te upgraden als je met een Samsung Galaxy A5 (2016) rondloopt, of niet? GSMinfo zet de Galaxy A5 (2016) tegenover de Galaxy A5 (2017) en kijkt waar de verschillen en overeenkomsten zitten.

Het is eind 2014 als Samsung een nieuwe smartphone-serie aankondigt: de Samsung Galaxy A. Aangezien het de allereerste in zijn soort is, vermeldt de Zuid-Koreaanse smartphonemaker geen jaartal achter het model. De reeks bestaat uit verschillende toestellen met afwijkende schermformaten, wat wordt weerspiegeld in de naamgeving. Zo zijn er de Galaxy A3, Galaxy A5, Galaxy A7 en Galaxy A9. Alleen de eerste twee modellen zijn door Samsung in ons land uitgebracht, de andere varianten verschenen in China en omliggende landen.

Eind 2015, een jaar na de introductie van de eerste Galaxy A-toestellen, geeft Samsung de serie een update. Ditmaal wordt de merknaam wel gevolgd door een jaartal. Het is een bescheiden upgrade ten opzichte van zijn voorgangers: zo zijn de schermen van de meeste modellen een fractie groter, is de schermresolutie opgeschroefd en hebben ze iets meer rekenkracht en power onder de motorkap.

Inmiddels zijn we aanbeland bij de derde generatie, de Samsung Galaxy A (2017). Het is een teken dat de toestellen erg gewild zijn bij de consument, want anders waren we nooit op dit punt aanbeland. De populariteit van de Galaxy A-reeks hangt samen met de goede prijs-kwaliteitverhouding. Voor een midrange prijs haal je een smartphone in huis met een Super AMOLED-scherm. Bij de duurdere high-end vlaggenschepen zijn we dit schermtype wel gewend, maar niet bij telefoons uit het middensegment. Ook het feit dat ze in verschillende maten verkrijgbaar heeft vast en zeker een bijdrage geleverd aan de faam van het toestel. 

In dit artikel zetten we de Samsung Galaxy A5 (2016) tegenover de Samsung Galaxy A5 (2017). Is het de moeite waard om het laatste model in huis te halen, of kun je beter wat geld besparen en nog even vasthouden aan zijn voorganger? Om een antwoord op deze vraag te formuleren, kijken we naar verschillende aspecten: het design, het beeldscherm, de camera’s, de hardware en de prijs.

Samsung Galaxy A5 (2017)

Design

Als we naar de vormgeving kijken, zien we enkele verschillen. Om te beginnen oogt de Samsung Galaxy A5 (2016) wat strakker en zakelijker dan diens opvolger. Zo zijn de hoeken aan de onder- en bovenkant minder gebogen en afgerond. Tegelijkertijd valt er wel iets te zeggen voor de designkeuze van Samsung voor de nieuwste serie. De breder gebogen hoeken geeft de Galaxy A5 (2017) een speelser design. Het is een kwestie van smaak wat meer tot je verbeelding spreekt.

Wat gelukkig niet is veranderd, is de materiaalkeuze. Zo zijn beide toestellen gemaakt van een combinatie van glas en metaal. Het frame is van aluminium en geeft de telefoons hun stevigheid en premium feel. Zowel de voor- als de achterkant zijn uitgerust met Corning Gorilla Glass om de smartphones te beschermen tegen krassen en stoten. Aan de achterkant vinden we bij beide modellen weliswaar Gorilla Glass 4, maar er is toch een verschil. Zo heeft de Galaxy A5 (2016) 2.5D Glass en de Galaxy A5 (2017) 3D Glass. Een klein, onbeduidend verschil zou je zeggen, maar dit zorgt er wel voor dat je de Galaxy A5 (2017) plat op tafel kunt leggen en bij zijn voorganger de camera aan de achterkant enigszins uit steekt. Keerzijde is wel dat de nieuwste uitvoering hierdoor een fractie dikker is: 7,9 millimeter tegenover 7,3 millimeter.

Daarnaast willen we nog op één belangrijk verschil tussen beide Galaxy-smartphones wijzen. Zo is de Galaxy A5 (2017) IP68 gecertificeerd. Samsung schrijft op haar website dat je hierdoor de telefoon volledig onder water kunt dompelen zonder onmiddellijk waterschade op te lopen. Met deze IP-certificering overleeft het toestel tot dertig minuten onder water bij een maximale diepte van 1,50 meter. De Galaxy A5 (2016) heeft geen IP-certificaat. Een regenbuitje zal hem waarschijnlijk geen kwaad doen, maar een plons in het water maakt kan funest zijn. Als je regelmatig in een vochtige of natte omgeving bent, dan ben je beter af met de Galaxy A5 (2017).

Beeldscherm

Als we naar de schermen van beide toestellen kijken, dan zien we weinig verschil. Beide modellen hebben een 5,2 inch Super AMOLED-display met een schermresolutie van 1080 bij 1920 pixels (Full HD). Het kleurbereik ligt op 16 miljoen kleuren en de pixeldichtheid bedraagt 424 ppi. De S Pen, de stylus die we van de Galaxy Note-serie kennen maar tevens los te koop is, werkt op geen van beide telefoons.

Toch is er wel degelijk één verschil. De nieuwste Samsung Galaxy A5 (2017) heeft een Always-On display. Deze feature zagen we bij de Samsung Galaxy Note 7, voordat Samsung definitief de stekker uit het project trok, en bij de Samsung Galaxy S7 en Samsung Galaxy S7 Edge. Deze functionaliteit doet precies wat hij zegt: je scherm staat altijd aan. Als je hem oppakt zie je altijd hoe laat het is en verschijnt je agenda in beeld. Hiervoor hoef je het toestel niet uit de slaapstand te halen: simpelweg naar het scherm staren is al voldoende. Je hoeft niet bang te zijn dat Always-On je smartphone binnen de kortste keren helemaal leeg zuigt: deze techniek is energiezuinig en vraagt per uur minder dan 1% van de totale accucapaciteit. Mocht je dit toch te veel energie vinden, dan kun je de Always-On functionaliteit ook uitschakelen via Instellingen > Beeldscherm > Always-On.

Samsung Galaxy A5 (2016)

Camera

Als we naar de camera’s van beide toestellen kijken, zien we één duidelijk verschil: de resolutie. De Samsung Galaxy A5 (2016) moet genoegen nemen met een 13- en 5-megapixelcamera. Samsung heeft de camera’s van de Galaxy A5 (2017) geüpgraded naar twee keer 16 megapixels. Meer megapixels betekent niet vanzelfsprekend betere foto’s, maar levert daar wel een bijdrage aan. Ook optische beeldstabilisatie (OIS) en autofocus zijn eveneens bij beide modellen van de partij. Hierdoor krijg je minder bewegingsonscherpte in je foto’s en video’s en stelt de camera razendsnel scherp.

Video’s opnemen doe je in 1080p met een frameratesnelheid van 30 frames per seconde. Het diafragma is maximaal f/1.9, zowel bij de primaire camera als de selfiecamera. Een optie als Display Flash is officieel niet aan boord, maar Samsung zegt dat je het heldere scherm eventueel als flitser kunt gebruiken om zelfportretten te schieten. Je selfies komen hierdoor beter uit de bus bij slechtbelichte omstandigheden. Daarnaast krijg je meer scherpte en contrast.

Hardware

Dan zijn we eindelijk aanbeland bij het aspect waar de verschillen tussen de Samsung Galaxy A5 (2016) en Samsung Galaxy A5 (2017) duidelijk worden. Beide toestellen worden aangedreven door een octa-core processor, maar zoals je van het nieuwste model mag verwachten is deze bij de Galaxy A5 (2017) net iets krachtiger. De Galaxy A5 (2016) verbergt een Exynos 7580 CPU met topsnelheid van 1,6 GHz onder de motorkap. Zijn opvolger is uitgerust met een Exynos 7880 processor. Deze chipset heeft een kloksnelheid van maximaal 1,9 GHz. De grafische processor van de Galaxy A5 (2017) heeft eveneens meer rekenkracht. De Galaxy A5 (2016) heeft een Mali-T720, zijn opvolger een Mali-T830.

Kijken we naar de hoeveelheid werkgeheugen en opslagcapaciteit, dan heeft de Galaxy A5 (2017) een streepje voor. Het werkgeheugen is opgeschroefd van 2 GB naar 3 GB. Dat betekent dat er in het nieuwe model meer ruimte is om cachegeheugen tijdelijk ergens op te slaan. Hierdoor worden webpagina’s en apps sneller geopend. Tevens heeft Samsung het intern geheugen verdubbeld. Had de Galaxy A5 (2016) nog 16 GB aan geheugen, de Galaxy A5 (2017) heeft ten minste 32 GB geheugen. Bij beide modellen is het mogelijk om de opslagruimte uit te breiden met microSD-kaart. De maximale opslagcapaciteit bij de Galaxy A5 (2016) bedraagt 128 GB, bij de Galaxy A5 (2017) is dat toegenomen tot 256 GB.

Samsung Galaxy A5 (2017)

Beide toestellen hebben een vingerafdruksensor in de Home-knop. Mocht je je pincode of tekenpatroon niet vertrouwen, dan heb je altijd de mogelijkheid om gebruik te maken van deze vorm van biometrische beveiliging. En over beveiliging gesproken: de Galaxy A5 (2017) is voorzien van Samsungs beveiligingsplatform KNOX. Dit is een extra beveiligingslaag die Samsung heeft aangebracht aan het besturingssysteem. Hiermee kun je zakelijk en privé strikt gescheiden houden. Verder krijg je met KNOX een verbinding met end-to-end-encryptie en beveiligde opslag in een container. IT-medewerkers kunnen eventueel met de software je smartphone op afstand bedienen en overnemen.

De microUSB 2.0 poort van de Galaxy A5 (2016) heeft bij het nieuwe model plaatsgemaakt voor een USB Type-C aansluiting. Doordat deze USB-standaard met hogere voltages overweg kan, is je smartphone sneller opgeladen. Bestanden overzetten van en naar je computer gaat eveneens sneller met USB-C. Twee welkome aanvullingen voor de Galaxy A5 (2017). Wat betreft de andere verbindingsmogelijkheden zijn er geen verschillen te bespeuren. Beide toestellen bieden ruimte voor twee simkaarten (dual-sim) en beschikken over dual-band WiFi en 4G-module. Bluetooth 4.1 (LE) is bij de Galaxy A5 (2017) ingeruild voor Bluetooth 4.2 (LE). De accucapaciteit ligt bij de nieuwste Galaxy A5 marginaal hoger: de batterij van het model van vorig jaar had een vermogen van 2900 mAh, de Galaxy A5 (2017) beschikt over een 3000 mAh accu.

Prijs

De Samsung Galaxy A5 (2016) ligt inmiddels al een jaar in de schappen. Aanvankelijk kostte deze 429 euro, maar inmiddels haal je hem al voor ongeveer 300 euro in huis. De Samsung Galaxy A5 (2017) is pas begin februari verkrijgbaar in ons land. Samsung heeft de adviesprijs van de nieuwste middenmoter al bekend gemaakt: deze bedraagt 429 euro, dezelfde introductieprijs als zijn voorganger. Dat is een fors prijsverschil, maar is deze ook gerechtvaardigd? 

Conclusie

De Samsung Galaxy A5 (2016) en Samsung Galaxy A5 (2017) kennen de nodige overeenkomsten en verschillen. Neem bijvoorbeeld het beeldscherm. Dat is nog altijd een 5,2 inch Super AMOLED-display met Full HD-resolutie. Grote verschil is dat de nieuwste uitvoering daarnaast nog over een Always-On feature beschikt. De een zal dit beter waarderen dan de ander.

Onder de motorkap zien we de nodige verschillen in rekenkracht en opslagcapaciteit, in het voordeel van de nieuwe Galaxy A5 (2017). Zo krijg je een snellere processor, meer RAM en twee keer zo veel geheugen. Dat laatste zet de nieuwste smartphone absoluut op een voorsprong. Voor een grote groep smartphonegebruikers is 32 GB meer dan genoeg opslagruimte. De limiet van 16 GB overschrijd je al snel. In dat geval moet je zelf schijfruimte vrijmaken, of investeren in een geheugenkaart. Geheugenuitbreiding met microSD-kaart is voor de meesten overbodig als ze 32 GB aan opslagruimte hebben.

De camera’s beschikken over precies dezelfde features. Enige verschil is dat ze bij de Galaxy A5 (2017) over een hogere resolutie beschikken. Het verschil in accucapaciteit is minimaal: het model van vorig jaar beschikt over 2900 mAh aan vermogen, zijn opvolger over 3000 mAh. Een welkome verrassing is dat Samsung de microUSB-poort van de Galaxy A5 (2016) heeft vervangen door een USB Type-C aansluiting. Maar de belangrijkste innovatie is dat de Galaxy A5 (2017) voortaan waterdicht is. Zijn voorganger was helemaal niet bestendig tegen binnendringen van water en stof. Nu kun je hem bij wijze van spreken in een bak met water laten vallen.

Het prijsverschil tussen de Samsung Galaxy A5 (2016) en Samsung Galaxy A5 (2017) is fors. En toch is deze in onze ogen wel te verdedigen. Zijn IP68-certificering, dubbele hoeveelheid aan geheugen, vigoureuze processor en USB-C aansluiting zijn de extra investering dubbel en dwars waard. Zowel op de korte als langere termijn ondervind je hier de voordelen van bij het dagelijkse gebruik. De belangrijkste conclusie die we kunnen trekken, is dat de Galaxy A5 (2017) een bescheiden upgrade en een verfijning is van een toch al geweldig toestel.

De Samsung Galaxy A5 (2017) is vanaf begin februari verkrijgbaar in Nederland voor 429 euro. Hetzelfde prijskaartje hing aan de Galaxy A5 (2016) toen deze voor het eerst verkrijgbaar was. 

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden