Vergelijk 2.502.736 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Mijn meest memorabele smartphone van 2016

Achtergrond Mijn meest memorabele smartphone van 2016
Door ,

Het afgelopen jaar zagen we vele nieuwe gezichten in smartphoneland. Dan bijvoorbeeld aan de modulaire LG G5 of Motorola Moto Z, maar ook de high-end vlaggenschepen de Google Pixel (XL) en Huawei Mate 9 gooiden hoge ogen. Een enigszins ondergesneeuwd toestel is de Lumia 650, de allerlaatste Lumia-smartphone uit de handen van Microsoft. Wat maakt dit toestel zo bijzonder voor mij? Je leest het in dit artikel.

Nokia toen en nu

Allereerst een stukje geschiedenis. Zo’n vijftien tot twintig jaar geleden was Nokia haast net weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Bijna iedereen liep met een mobiele telefoon van de Finse telefoonmaker rond. Eén van de populairste modellen in die tijd was de Nokia 3310. Daarvan gingen er wereldwijd ruim 126 miljoen van over de toonbank.

De telefoons waar men destijds mee rondliep waren zogeheten feature phones: mobiele telefoons waarmee je kon bellen, sms’en en eenvoudige spelletjes als Snake en Bounce spelen. De smartphonerevolutie loert om de hoek en iedereen ruilt zijn of haar oude feature phone in voor een smartphone. Nokia probeert op deze trend in te spelen, maar zonder succes. De Lumia 730, Lumia 735 en Lumia 835 waren de laatste smartphones uit de koker van Nokia, maar dateren al weer van september 2014.

Dan verschijnt Microsoft ten tonele. Het Amerikaanse hard- en softwarebedrijf heeft interesse in de mobiele tak van Nokia. Het legt een bedrag van 7,4 miljard dollar op tafel om de smartphonedivisie van de Finnen in te lijven. Ze lanceren het ene Lumia-toestel na de ander, maar ook hier geldt dat geen enkel toestel echt aansloeg bij het grote publiek. Zelfs niet de high-end vlaggenschepen: de Lumia 950 en Lumia 950 XL. In 2016 bracht Microsoft slechts één smartphone uit: de Lumia 650. Het is dan ook niet zo vreemd dat de smartphoneverkoop bij het bedrijf met zo’n 70% afnam in een jaar tijd. 

Microsoft Lumia 650

Comeback

Voor Microsoft was het aanleiding om de bedrijfstak af te schrijven. HMD Global, een bedrijf dat geleid wordt door oud-medewerkers van Nokia, zag haar kans schoon en nam een licentie af bij de Finnen om de merknaam Nokia te mogen gebruiken voor toekomstige smartphones. Dit bedrijf mag de komende tien jaar exclusief Nokia-telefoons op de markt brengen. De productie en distributie is in handen van FIH Mobile, een dochteronderneming van Hon Hai Precision Industries, dat we hier in het Westen ook wel kennen onder de naam Foxconn. In december verscheen het eerste toestel dat via deze constructie tot stand is gekomen: de Nokia 150, een feature phone. In de eerste helft van 2017 worden de eerste smartphones van Nokia verwacht.

Nokia is dus druk doende om een comeback te maken op de smartphonemarkt. De Finnen hebben er ditmaal meer vertrouwen in. Zo hebben ze afscheid genomen van Windows Phone en Windows 10 Mobile: Android, het populairste besturingssysteem ter wereld, komt daarvoor in de plaats. Ik persoonlijk kijk al reikhalzend uit naar de eerste Nokia-smartphones.

Lumia 650, ‘jouw mobiele kantoor’

De Lumia 650 is om verschillende redenen een bijzonder toestel. Om te beginnen is het de allerlaatste smartphone in de Lumia-reeks die afkomstig is van Microsoft. Het markeert dus het einde van een tijdperk, of je deze periode nou lovenswaardig vindt of niet doet er even niet toe. Daarnaast was de Lumia 650 een van de eerste telefoons die standaard op Windows 10 Mobile draaide.

Het nieuwe besturingssysteem volgde Windows Phone 8.1 op en moest beter aansluiten bij de belevingswereld van consumenten. Het was Microsofts poging om één besturingssysteem te introduceren waarmee men naadloos tussen verschillende apparaten kan switchen (smartphone, tablet en PC). Altijd en overal kunnen werken zonder gebonden te zijn aan een vaste locatie of machine: dat is in een notendop de ‘Mobile first, cloud first’ strategie van Microsoft waar Windows 10 Mobile en de Lumia 650 een bijdrage aan moesten leveren. Hij werd dan ook niet voor niets gepromoot als ‘jouw mobiele kantoor’, de ideale smartphone voor iedereen die veel onderweg is.

Microsoft Lumia 650

The upside……

Waarom staat de Microsoft Lumia 650 bij mij in het geheugen gegrift? Het afgelopen jaar zijn er meer dan genoeg innovatieve en gedenkwaardige smartphones verschenen, waarom uitgerekend dit toestel? Dat komt omdat ik na een intensieve testperiode een dubbel gevoel overhield aan de Lumia 650.

Enerzijds was ik verknocht aan het toestel. Zo had hij om te beginnen een ontzettend goed en degelijk design. Het was de eerste smartphone van Microsoft met een aluminium frame. Zelfs de Lumia 950 en Lumia 950 XL, de twee high-end vlaggenschepen uit het assortiment van het Amerikaanse hard- en softwarebedrijf, hadden dit niet. Deze waren aan de buitenkant van top tot teen gemaakt van polycarbonaat: ze zagen of voelden helemaal niet high-end aan. Microsoft kreeg dan ook flink de wind van voren om deze designkeuze. Het metalen frame geeft de Lumia 650 niet alleen meer stevigheid, maar ook een meer premium look and feel. Bovendien ligt hij door deze materiaalkeuze ook comfortabel in de hand. Tot slot is hij met een gewicht van 122 gram de lichtste smartphones die ik ooit had vastgehouden.

Ook was ik erg te spreken over het scherm: een 5 inch groot OLED-display met HD-resolutie. Een dergelijk schermtype bij een smartphone in de prijsklasse van de Lumia 650 –de introductieprijs bedroeg 229 euro– is nog steeds moeilijk denkbaar. Dat het wel degelijk tot de mogelijkheden van fabrikanten behoort, bewijst Samsung met onder meer de Samsung Galaxy A5 (2016) en Samsung Galaxy J5 (2016). Door het OLED-scherm merkte ik niks van de relatief lage schermresolutie. En we kennen allemaal de voordelen van OLED-displays tegenover LCD-panelen: ze zijn dunner, energiezuiniger, hebben een groter kleurbereik en schermhelderheid, en excellente contrasten en zwartwaarden. Daarom zijn ze een stuk duurder dan LCD-schermen, maar dat is niet af te lezen aan het prijskaartje van de Lumia 650. Video’s bekijken was een waar genot.

Tot slot krijg je van Microsoft 16 GB aan opslagruimte. Niet direct iets waarvan ik achteroversla, omdat de meeste Android-telefoons –en tegenwoordig ook de iPhone– standaard met minimaal 32 GB aan intern geheugen komen. Waarom is dit dan noemenswaardig? Om een doodeenvoudige reden: diverse voorgangers van de Lumia 650 moesten genoegen nemen met de helft. Denk bijvoorbeeld aan de Lumia 640, Lumia 640 XL en Lumia 550: allemaal hebben ze bij levering slechts 8 GB aan opslagruimte. Daarnaast kun je het geheugen van de Lumia 650 uitbreiden met microSD-kaart. Dit is geen onderscheidende feature, want dat kan ook bij de zojuist genoemde Lumia-telefoons. Maar het uitgangspunt is vele malen beter, namelijk twee keer zo veel opslagcapaciteit.

Microsoft Lumia 650

……And the downside

Het is niet alleen maar pracht en praal dat de Lumia 650 siert.  De grootste domper vinden we onder motorkap. Microsoft heeft ervoor gekozen om het toestel op een Qualcomm Snapdragon 212 te laten draaien. Precies, een processor die we in budgettelefoons als de Wiko Tommy aantreffen. Van de rekenkracht hoef je dus geen grootse verwachtingen te hebben.

Opmerkelijk genoeg scoorde de chipset nog behoorlijk goed in verschillende benchmarks, maar de praktijk liet een totaal ander beeld zien. Van basale toepassingen zoals het openen van een app of laden van een webpagina tot het spelen van een game, de Snapdragon 212 had overal zichtbaar moeite mee. De puntjes van de laadanimatie vlogen om de haverklap van links naar rechts over het scherm.

Waar ik me nog het meest aan stoorde is dat de CPU niet uit de voeten kan met Windows Continuum of Windows Hello. Nogal opmerkelijk als je een smartphone uitbrengt en deze promoot als ‘jouw mobiele kantoor’. Het is mijn ogen dan ook een raadsel waarom Microsoft niet voor een Snapdragon 617 heeft gekozen, een chipset die we aantreffen in midrange smartphones als de HTC One A9 en Alcatel Idol 4. Deze processor kan wel overweg met Windows Continuum en zorgt er tegelijkertijd voor dat de Lumia 650 een stuk soepeler draait. Dan zou het prijskaartje waarschijnlijk hoger zijn uitgevallen, maar dat was dan goed te rechtvaardigen.

Ook de camera viel enigszins tegen. Als er voldoende licht was kwamen de foto’s redelijk goed uit de verf. Zodra het wat donkerder is, worden ze onmiddellijk korreligheid. Ook de autofocus liet het soms afweten. En tot slot, maar dat mag je de Lumia 650 niet kwalijk nemen, zijn er slechts een beperkt aantal apps beschikbaar voor Windows 10 Mobile. Bovendien valt een deel van de beschikbare applicaties af, omdat de hardware niet krachtig genoeg is.  

Tot slot

De Lumia 650 is voor mij persoonlijk een gedenkwaardige smartphone. Enerzijds wist Microsoft mij aangenaam te verrassen door het degelijke design, het OLED-display en verdubbeling van de opslagcapaciteit. Maar tegelijkertijd heeft het Amerikaanse hard- en softwarebedrijf de nodige steken laten vallen als het gaat om de hardware en prestaties van het toestel. Als het bedrijf nou voor een stuk krachtigere chipset had gekozen, dan had ik wel zelfs durven aan te bevelen aan anderen. Zelfs als Microsoft er een hoger prijskaartje aan had gehangen.

De Lumia 650 ging aanvankelijk voor 229 euro over de toonbank. Inmiddels haal je hem in huis voor ongeveer de helft van het geld. 

Welke smartphone staat jullie het beste bij van afgelopen jaar, in positieve of negatieve zin? 

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden