Vergelijk 3.067.587 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Smartphone nat? Zo bescherm je hem tegen waterschade

Achtergrond Smartphone nat? Zo bescherm je hem tegen waterschade
Door ,

De meeste moderne smartphones bieden veelal enige bescherming tegen water van buitenaf. Er zijn echter ook genoeg telefoons die je zo ver mogelijk uit de buurt van water en andere vloeistoffen moet houden. Maar wat als je smartphone per ongeluk drijfnat is geworden? Valt hij dan nog te redden, of moet je je geestelijk en mentaal voorbereiden om een nieuwe telefoon te kopen? In dit artikel geven we je een stappenplan om te kijken wat er nog te redden valt. Daarnaast geven we 5 tips om te voorkomen dat je smartphone slachtoffer wordt van vochtschade.

Een leven zonder smartphone is maar moeilijk voor te stellen. Onze sociale contacten en kalender zijn er op terug te vinden, maar ook onze foto’s, video’s, favoriete muziek en andere persoonlijke gegevens. We zijn voortdurend online met onze telefoon en we fotograferen en gamen er lustig op los. Mobiele telefoons zijn vandaag de dag veelzijdige alleskunners.

We doen er dan ook alles aan om onze smartphone te beschermen. De een koopt een case of beschermhoes, de ander investeert in een screen protector of sluit een verzekering af. Hoe goed je ook je best doet, je kunt je telefoon niet tegen alles beschermen. Een ongelukje zit immers in een klein hoekje. Neem nou waterschade. Voor je er erg in hebt stoot jij of je buurman per ongeluk een glaasje water over je telefoon, laat je hem per ongeluk buiten in de regen liggen, valt hij in de wasbak terwijl je de afwas doet of maakt hij een onverwachte duik in het toilet. Het kan eenieder van ons overkomen.

Vloeistoffen, zelfs in kleine hoeveelheden, kunnen grote gevolgen hebben voor de werking van je smartphone. Als je mazzel hebt lost het zichzelf op en is er niets aan de hand. In het ergste geval geeft hij de geest. Op het moment dat je telefoon (drijf)nat wordt, is het belangrijk dat je snel en kordaat handelt om eventuele interne schade te voorkomen. Hoe kun je proberen om je telefoon zonder kleerscheuren uit het watergevecht te krijgen?

Hieronder vertellen we stap-voor-stap wat je moet als je geen waterdichte smartphone hebt die nat is geworden. Garanderen dat hij het overleeft kunnen we niet. Door je aan het onderstaande stappenplan te houden, vergroot je wel je kansen.

Sony Xperia Z Ultra

1) Haal je smartphone uit het water, schakel hem uit en droog hem af

Het allereerst wat je moet doen zodra je smartphone nat is geworden, is hem uit het water halen. Ligt nogal voor de hand, maar we noemen het volledigheidshalve toch maar. Hoe langer een smartphone ondergedompeld is, des te groter de kans op onherstelbare schade.

Instinctief krijg je nu de neiging om hem af te drogen, bijvoorbeeld met een handdoek, vaatdoek of keukenpapier. We adviseren echter om je smartphone eerst uit te schakelen. Op deze manier voorkom je hopelijk dat water schade kan aanrichten aan de componenten die zich onder het scherm bevinden. Water en elektriciteit gaan immers niet samen en kan leiden tot kortsluiting. Dat is funest voor een smartphone en moet je, koste wat kost, zien te voorkomen. Daarom dus: eerst uitschakelen en dan pas afdrogen.

2) Verwijder alle losse onderdelen

Een smartphone bestaat uit tal van componenten die je kunt verwijderen: denk aan je simkaart en microSD-kaart. Veelal moet je hiervoor een sleuf aan de zij- of bovenkant van de smartphone openen, maar sommige telefoons hebben een backpanel die je kunt loskoppelen. Als dat het geval is, doe dat dan. Alle onderdelen, inclusief simkaart en geheugenkaart, zijn nu zichtbaar. Soms is het mogelijk om de accu los te maken. Kan dat? Verwijder in dat geval voorzichtig de batterij. 

Smartphone batterij

3) Verwijder zo veel mogelijk water uit de behuizing

Voordat je je smartphone laat opdrogen, is het zaak om zo veel mogelijk water uit het toestel te verwijderen. Schud je telefoon heen en weer zodat de meeste waterdruppels uit de behuizing druppelen. Daarna kun je het beste met een droge handdoek, keukenrol of andere vochtabsorberende doek het zichtbare vocht verwijderen. Ga hierbij voorzichtig te werk door zachtjes te deppen.

Wat je vooral NIET moet doen is blazen of een föhn gebruiken. De kans is groot dat je hierdoor meer kwaad dan goed doet. Het vocht belandt dan nog dieper in het toestel, waardoor het nog lastiger wordt om deze te laten drogen.

4) Laat je smartphone goed opdrogen

Als je hebt geprobeerd om zo veel mogelijk vocht te verwijderen, dan is de volgende stap om je toestel zo goed mogelijk te drogen. Wat de beste manier is, daar verschillen de meningen over. Rijst wordt door velen als wondermiddel beschouwd om je doorweekte smartphone van binnen te drogen. Je neemt een plastic bakje, doet je telefoon hier in en dompelt hem onder in ongekookte rijst. Rijst is namelijk een natuurlijke vochtvreter.

Een ander veelgenoemd middel om je smartphone goed te laten opdrogen, is silica gel. Dit zijn kleine kristallen die gemaakt zijn uit natriumsilicaat. Deze korrels tref je vaak in kleine hoeveelheden aan bij producten als schoenen en consumentenelektronica. Net als ongekookte rijst hebben deze gelballetjes vochtabsorberende eigenschappen: ze slurpen als het ware de vochtigheid in je smartphone op. Je kunt iedereen in je omgeving afgaan en vragen of ze deze zakjes voor je apart willen houden, maar je kunt ze ook in een grote zak kopen.

Daarnaast zijn er nog hulpmiddelen als luchtontvochtigers. Dit zijn bijvoorbeeld zakken waar je een natte telefoon in stopt en hem daar op zijn gemak in laat drogen. Google maar eens op Thirsty Bag. Dergelijke producten zijn vaak wat lastiger te vinden, maar bij de doe-het-zelfzaak slaag je meestal wel.

iPhone in rijst

Mocht je de bovenstaande methodes niet vertrouwen, dan kun je je doorweekte smartphone het beste te drogen leggen op een veilige plek die op kamertemperatuur is, zoals de keukentafel of de slaapkamer. De warmte in de lucht zorgt ervoor dat kleine druppeltjes in je telefoon verdampen.

We zeiden net al dat je geen föhn moet gebruiken om je smartphone snel te laten drogen. Je natte telefoon op een verwarming leggen raden wij evenmin aan. Hierdoor kunnen het scherm en andere componenten te warm worden. Deze hitte is niet goed voor de diverse onderdelen: mogelijk branden ze door of gaan ze barsten. Als er een scheur in de behuizing van de accu komt en zuurstof bij de chemicaliën kan, dan heb je het recept voor een spontane ontbranding te pakken.

Hoe lang moet je je smartphone laten drogen? Ook daarover verschillen de meningen. Wij adviseren om daar voldoende tijd voor uit te trekken, minimaal 24 uur. Als je hier meer tijd voor incalculeert, dan is dat alleen maar van harte aan te bevelen. Zo geef je je smartphone de beste kansen om zijn bad te overleven.

5) Start je smartphone opnieuw op

Als je de bovenstaande stappen hebt opgevolgd, heb ik alles gedaan wat in je macht ligt. Nu moet je de proef op de som nemen en je smartphone weer inschakelen. Voordat je dat doet controleer je nog een laatste keer of er nergens zichtbare vochtige plekken zijn. Schud een keer met je telefoon om te zien of er geen laatste druppels uitvallen. Als dat het geval is, leg hem dan nog wat langer te drogen.

Ben je klaar om het resultaat van je inspanningen te zien? Houd dan de aan/uitknop korte tijd ingedrukt en hoop op het beste. Verschijnt de opstartanimatie in beeld? Gefeliciteerd, je smartphone is van de verdrinkingsdood gered. Zo niet, dan moet je leven met de wetenschap dat je een nieuwe mobiele telefoon zult moeten aanschaffen.

Wil je weten wat er zoal te koop is of heb je hulp daarbij nodig? Gebruik dan de Keuzehulp van GSMinfo. Voor iedere prijsklasse hebben wij de beste smartphones opgesomd die je op dit moment kunt kopen.

Android-smartphone opstarten,

Tips om waterschade te voorkomen

Het aloude gezegde luidt dat voorkomen beter is dan genezen. Welke maatregelen kun je treffen om ervoor te zorgen dat je telefoon niet in aanraking komt met water of andere vloeistoffen? Hieronder hebben wij 5 tips voor je opgesomd om narigheid (en nattigheid) te voorkomen.

1. Houd je smartphone uit de buurt van natte en vochtige plekken

Er zijn genoeg mensen die hun smartphone mee naar de badkamer nemen als ze een douche of bad nemen. Dat is een onbezonnen actie en onverstandig, om het maar zacht en politiek correct uit te drukken. Om te beginnen loop je het risico dat je telefoon in de bad- of douchekuip, wasbak of toilet valt. Maar zelfs als je hem ‘veilig’ op de wastafel of naast je kleding legt, loop je onnodig risico om vochtschade op te lopen. Het stoom van je bad of douche kan immers tot niet-afgesloten inkepingen van je telefoon doordringen, zoals de aansluiting voor de koptelefoon of oplaadpoort.

Wat heb je er bovendien aan om hem mee te nemen naar de badkamer? Als je onder de douche springt heb je toch geen kans om binnengekomen berichten te lezen. Dat kan ook als je klaar bent met opfrissen: de boodschappen lopen niet weg. Mocht je je partner niet met je telefoon vertrouwen, dan kun je hem nog beter ergens goed verstoppen.

Als je naar het zwembad of het strand gaat, kun je het beste je telefoon thuislaten. Wil je hem toch meenemen –wat als je met pech langs de weg komt te staan met je auto?– bewaar hem dan op een veilige plek ver uit de buurt van het water, bijvoorbeeld in een kluisje of je rugzak.

Wellicht een open deur: gebruik je smartphone niet als je buiten in de regen staat. Daardoor geef je water de kans om in je telefoon te druipen, met eventueel alle nare gevolgen van dien. Trotseer de bui, droog jezelf goed af en grijp dan pas naar je telefoon.

Iets anders dan dat we nog niet behandeld hebben: in tegenstelling tot zoet water geleidt zout water elektriciteit. Mocht je telefoon doordrenkt raken met zout water, dan is het maar ernstig de vraag of hij dit overleeft. Het water kun je weliswaar verdampen, het zout dat achterblijft niet. Het is in theorie mogelijk dat het achtergebleven zout intern kortsluiting veroorzaakt. Je kunt hem proberen te redden door het eerder genoemde stappenplan te doorlopen, maar je kansen zijn niet al te best. Wees op het strand daarom extra voorzichtig met je smartphone. 

2. Neem je smartphone niet mee naar het toilet

Of je nu de aardappels afgiet of de rioolbelasting betaalt, neem je mobiele telefoon niet meer naar het toilet. Als je op internet rondkijkt, zie je dat de meeste smartphones waterschade oplopen nadat de eigenaar een sanitaire stop maakte. De telefoon zat bij hem of haar in de kontzak en voordat deze persoon er erg in had belandde hij op de bodem van het toilet. 

Denk je wel even bezig te zijn op het toilet? Zorg dan dat er voldoende leesvoer aanwezig is. Dan heb je een goed excuus om de Donald Duck te lezen, op de hoogte te zijn van de laatste roddels in de showbizzwereld of de ‘interviews’ in de Playboy te bestuderen.

Smartphone op toilet

3. Koop een waterdichte cover

Er zijn tal van covers of telefoonhoezen te koop die je smartphone beschermen tegen water. Zo maken onder meer Otterbox, Lifeproof, Griffin, X-Doria, Dog & Bone en Thule waterdichte beschermhoezen voor smartphones. Deze hoezen sluiten inkepingen als de USB-poort en koptelefoonaansluiting af. Het is belangrijk om te kijken of de cover op jouw telefoon past. Zeker als je hem tegen water en andere vloeistoffen wilt beschermen, luistert dit heel erg nauw.

4. Sluit een verzekering af

Hierdoor voorkom je niet zozeer dat je smartphone nat wordt, maar wel dat je rekening houdt met het ergste scenario. Je kunt het zo gek nog niet bedenken of je kunt er wel voor verzekeren. Verzekeringen zijn er in alle soorten en maten. Ook voor smartphones bestaan aparte polissen. Daarmee is je telefoon verzekerd tegen val- en waterschade, diefstal en mechanische storingen. Lees de poliswaarde er goed op na en kijk naar zaken als kosten per maand of jaar, opzegbaarheid, wat er wel en niet precies onder de verzekeringsvoorwaarden valt, de maximale vergoeding waar je recht op hebt en hoe lang je een smartphone kunt verzekeren. Houd er tevens rekening mee dat een high-end vlaggenschip als de Huawei Mate 9 duurder is om te verzekeren tegen waterschade dan bijvoorbeeld een Motorola Moto G4 of ouder toestel.

Het is goed om te beseffen dat een aparte verzekering voor je smartphone lang niet altijd nodig is. In de telecomwinkel of elektronicazaak krijg je vaak de vraag voorgeschoteld of je een verzekering bij je telefoon wil afsluiten. Uit onwetendheid gaan sommige consumenten hiermee akkoord en gaan ze een overbodige financiële verplichting aan. Zonde van je geld. Bij sommige verzekeraars valt waterschade aan je smartphone onder de inboedelverzekering. Voorwaarde is dan wel dat je een allriskinboedelverzekering afneemt. Keerzijde is wel dat eventuele waterschade alleen wordt gedekt als deze binnen je eigen woning oploopt. Wil je dat eventuele waterschade ook buiten de deur wordt vergoed? Dan zul je een aanvullende verzekering moeten afsluiten, zoals de buitenhuisdekking.

Als je smartphone tijdens de vakantie in het buitenland waterschade oploopt, dan moet je je reisverzekering aanspreken. Een beschadigde telefoon valt onder de zogeheten bagagedekking. Al je persoonlijke bezittingen zijn dan verzekerd tegen diefstal, verlies of beschadiging. Dus ook je smartphone. Wel staat de verzekeraar paal en perk aan het bedrag dat je vergoed krijgt. In de meeste gevallen hangt dat samen met de dagwaarde van je toestel of is dat gebonden aan een maximumbedrag. Soms geldt dat er een eigen risico is, net als we in de zorg kennen. Je doet er dus goed aan om de polisvoorwaarden van je reiskostenverzekering er nog eens goed op na te slaan en eventueel bij te stellen.

iPhone in het water

5. Koop een waterdichte of waterbestendige smartphone

De allerbeste manier om jezelf te wapenen tegen waterschade van je smartphone, is door een waterdichte of waterbestendige telefoon aan te schaffen. Let op dat waterdicht heel iets anders is dan waterbestendig. Waterdicht betekent dat vloeistoffen op geen enkele plek je smartphone kunnen binnendringen en je hem ook onder water kunt gebruiken. Je kunt hem eventueel in een emmer water laten vallen en een tijdje op de bodem laten liggen zonder dat deze schade oploopt. Waterbestendig betekent dat een telefoon slechts korte duur tegen een kleine hoeveelheid water bestand is. Te lang blootgesteld worden aan te veel water is funest.

Om te kijken in hoeverre een telefoon waterbestendig is, moet je naar de IP-certificering kijken. Meer weten over dit onderwerp en wat IP53, IP65, IP67 en IP68 betekent? Lees dan dit artikel op onze website.

Ook doe je er goed aan om de garantievoorwaarden van de fabrikant er op na te slaan. Zo zijn de iPhone 7 en iPhone 7 Plus bijvoorbeeld waterdicht. Zodra je de kleine lettertjes er op naslaat, zie je dat waterschade niet onder de garantievoorwaarden valt. Daarin staat het volgende:

“De iPhone 7 en iPhone 7 Plus zijn spat‑, water‑ en stofbestendig en voldoen aan bestendigheidsnorm IP67 volgens IEC-standaard 60529 (getest onder gecontroleerde omstandigheden). Spat‑, water‑ en stofbestendigheid kunnen na verloop van tijd afnemen als gevolg van normale slijtage. Probeer een natte iPhone niet op te laden. Raadpleeg de handleiding voor instructies met betrekking tot reinigen en drogen. Vloeistofschade valt niet onder de garantie.”

Sony heeft in het verleden meer dan eens waterdichte smartphones op de markt gebracht. In haar reclamespotjes zag je iemand zijn of haar telefoon in het water vallen of onder water foto’s te schieten. Sinds 2015 waarschuwt het Japanse elektronicaconcern echter om haar waterdichte smartphones niet langer onder water te gebruiken, ondanks de IP-certificering. Toch maakt Sony nog altijd reclame met de waterdichtheid van haar telefoons en dat is begrijpelijk: je kunt ze immers prima gebruiken als je natte vingers hebt of foto’s en video’s schiet in een natte, vochtige omgeving.

Bovenstaande voorbeelden tonen aan hoe belangrijk het is om de garantievoorwaarden van de fabrikant er op na te slaan voordat je je smartphone gebruikt. Ook al is deze waterdicht of waterbestendig.

Ben je op zoek naar een waterdichte smartphone? Klik dan even op de onderstaande link. Deze leestip stuurt je door naar een pagina waarin wij de vijf beste waterdichte smartphones van het moment noemen.

De 5 beste waterdichte smartphones van het moment

De 5 beste waterdichte smartphones van het moment

9 jul 2019 - Op zoek naar een telefoon die het niet begeeft bij het eerste en beste contact met water? Vroeger moest je goed rondkijken om een waterdichte smartphone te vinden, tegenwoordig is de keuze een stuk groter. Op je te helpen bij je zoektocht hebben wij de 5 beste waterdichte smartphones die je momenteel kunt kopen voor je op een rij gezet.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden