Vergelijk 3.033.549 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

De evolutie van mobiele virtual reality op smartphones

Achtergrond De evolutie van mobiele virtual reality op smartphones
Door ,

We hebben de afgelopen jaren wat gekke brillen voorbij zien komen. Google zette mobiele virtual reality een tijdje geleden al op de kaart. De technologie lijkt nu langzamerhand aan populariteit te winnen onder smartphonegebruikers.

'Virtual reality', of VR, begint een heus fenomeen te worden. Mocht je nog niet bekend zijn met het begrip virtual reality, leggen we allereerst even kort uit wat dat nou eigenlijk is. Virtual reality is een virtuele werkelijkheid die met behulp van een computersysteem en beeldscherm, door middel van één of meerdere beelden en bijpassend geluiden wordt geprojecteerd.

De gebruiker wordt op deze manier blootgesteld aan een ervaring die aanspraak maakt op zijn of haar visuele en auditieve zintuigen. Er wordt over het algemeen gebruik gemaakt van een scherm dat zich vlak voor de ogen bevindt in combinatie met speciale vergrootglazen, verwerkt in een VR-headset. Deze vertoonde beelden plus bijpassende geluiden noemen we virtual reality.

Er kan ook sprake zijn van een verbogen realiteit waarbij er een schijnwerkelijkheid ‘bovenop’ de echte wereld wordt geprojecteerd. Bij deze techniek worden doorzichtige beeldschermen gebruikt of camerabeelden met bepaalde toevoegingen op een beeldscherm weergegeven. Deze techniek noemen we Augmented Reality.

In dit artikel gaan we het hebben over virtual reality. Met de besproken technologie kun je genieten van een compleet andere wereld waarin alleen fysieke beperkingen in de omgeving om je heen, zoals muren, deuren en andere fysieke objecten je nog in de weg staan.

Virtual reality guy

Virtual reality of virtuele realiteit bestaat al een aantal jaren. Toch maakt de technologie de laatste jaren pas echt zijn opmars. Het kijken van 360-graden video's voelt bijna alsof je zelf aanwezig bent en wordt een unieke ervaring met virtual reality. Met de benodigde apparatuur krijg je een ervaring voorgeschoteld die vergelijkbaar is met de werkelijkheid. De ervaring is dan ook anders dan het kijken van een film op een vast scherm.

Virtual reality biedt de gebruiker de kans om extremen te ontdekken terwijl hij of zij altijd veilig blijft. De techniek heeft echter meer te bieden dan alleen visuele wonderen, zo wordt het onder andere ook ingezet voor trainingen tijdens het opleidingstraject van onder andere brandweermannen, mariniers en chirurgen. Het grote verschil tussen 3D-films en virtual reality is het volgende; 3D-films worden altijd weergegeven op een vast scherm. Het bekijken van een 3D-film op een scherm laat projecties tot 'leven' komen doordat je hersenen deze tussen je ogen en het scherm in waarnemen.

Met virtual reality kun je een 3 dimensionale virtuele wereld betreden. Je kunt jezelf in deze geprojecteerde werkelijkheid verplaatsen en met behulp van speciale sensoren ook bepaalde handelingen uitvoeren. Smartphones worden steeds sneller, krachtiger en beschikken over steeds betere schermen, welke meer detail kunnen weergeven. Moderne smartphones beschikken bovendien over de benodigde sensoren zoals magnetometers, accelerometers en gyroscopen. 

Het scherpe scherm, een snelle chipset, diverse sensoren en het feit dat een smartphone vrijwel altijd binnen handbereik ligt, lenen zich daarom perfect aan een nieuwe toepassing van smartphones; één mobiel, toegankelijk en bovendien betaalbaar platform voor virtual reality. 

Google Cardboard

In de zomer van 2014 bracht Google een heus kartonnen bouwpakket op de markt. Google had weinig intentie om mensen te laten knutselen met karton, maar luidde met zijn bouwpakket wel het begin van het mobiele virtual reality-tijdperk in. Het pakketje is eenvoudig te verzenden en zit na een paar keer vouwen stevig in elkaar. De Google Cardboard-headset laat zich anno 2017 met elk gangbaar iOS, Android of Windows-toestel gebruiken.

Google Cardboard

Google liet met deze eenvoudige mobiele VR-headset al heel wat potentie zien. Vandaag de dag krijg je met de Cardboard-headset toegang tot de virtuele versies van diverse Google apps, bijvoorbeeld YouTube VR en Google Streetview. Door zijn eenvoudige uitvoering is de headset echter niet geschikt voor langdurig gebruik. Ondertussen zijn er wereldwijd meer dan 10 miljoen Google Cardboard-headsets verkocht. Het Amerikaanse techbedrijf zette in 2016 nog serieuzer in op de ontwikkeling en het aanbod van mobiele VR.

Youtube VR

App name
Audio en video

Ervaar elke YouTube-kanaal video schepper in virtual reality.

De YouTube-VR app maakt van elke video op het platform een persoonlijke virtual reality ervaring.

Play Store

Mobiele virtual reality

Virtual reality kan pas een goede ervaring worden wanneer deze in zijn volle glorie, dat wil zeggen met veel detail, en met een fatsoenlijke framerate kan worden geprojecteerd. Daarvoor is een beeldscherm met hoge resolutie, veel rekenvermogen en slimme software nodig.

Samsung bracht eind november 2015 zijn Gear VR-headset op de markt. De headset kan met een hoofdband worden bevestigd op het gezicht. De Gear VR kan langere tijd worden gebuikt zonder dat de gebruiker druk op zijn of haar gezicht ervaart. Samsung ontwikkelde zijn headset samen met VR-ontwikkelaar Oculus, een bedrijf dat zelf een volwaardig VR-platform met de naam Oculus Rift op zijn naam heeft staan.

Gear Vr

Behalve Samsung hebben ook andere producenten van randapparatuur de afgelopen maanden ingezet op de mobiele uitvoering van virtual reality. Verschillende VR-headsets, die in combinatie met een smartphone toegang gaven tot diverse VR-apps van onder andere Google en derde partijen, zagen het afgelopen jaar hun levenslicht.

De VR One, een headset die veel weg heeft van de Samsung VR-headset, kan op deze manier in combinatie met bijvoorbeeld een iPhone 7, Sony Xperia XZ of een andere smartphone de gebruiker een virtuele realiteit voorschotelen. Het ecosysteem van Google telt ondertussen meer dan duizend Cardboard-apps.

Als je in het bezit bent van een smartphone die voldoet aan de huidige standaard wordt het bijzonder eenvoudig om eens een kijkje te nemen in de mobiele wereld van virtuele realiteit. Ontwikkelaars van zowel VR, smartphones en Google zijn van mening dat smartphones een sleutelrol spelen in de toekomst van virtual reality. De komende maanden zullen dan ook in het teken staan van de verdere ontwikkeling van smartphones en mobiele virtual reality. Hoewel iPhones een VR-ervaring bieden met onder andere Cardboard apps, lijken het hoofdzakelijk Android-fabrikanten en ontwikkelaars te zijn die virtual reality voor smartphones serieus nemen.

Samsung VR

Samsung en Oculus hebben ondertussen een verbeterde Gear VR-headset ontwikkeld en bieden met de vernieuwde VR-headset en het Oculus-platform een prachtige mobiele VR-ervaring. Met betere lenzen en draagcomfort kunnen consumenten een serieuze kijk nemen in de wereld van mobiele virtual reality. Ook wordt er een controller meegeleverd. De headset is geschikt om samen met één van Samsung's recente vlaggenschepen een interessante virtuele ervaring aan de gebruiker voor te schotelen.

Gear VR

Met de Samsung Gear-VR kunnen onder andere interactieve games worden gespeeld, die plaatsvinden in een virtuele schijnwereld. Ook kan de gebruiker er een virtuele tour nemen in een straaljager die de gekste manoeuvres uithaalt, zweven in een luchtballon boven de Alpen of een boottocht maken door Venetië. Films kijken in een virtuele bioscoop en 360-graden video’s zijn zeer indrukwekkend. Films, games en interactief leren wordt een bijzondere ervaring met Samsung en Oculus. De Gear VR-headset werd in het afgelopen jaar 4,5 miljoen keer verkocht.

Met een Samsung Galaxy S8, S8 Plus, Galaxy S7 of S7 Edge kun je in combinatie met deze VR-headset in de wonderbaarlijke wereld van mobiele-VR stappen. De vernieuwde VR-headset van Samsung heeft onder andere ook een accelerometer, gyroscoop en proximity-based sensoren aan boord, deze zijn net wat nauwkeuriger dan de sensoren in de smartphone zelf. 

Galaxy S7

Als je gebruik wilt gaan maken van het mobiele virtual reality-platform van Samsung heb je een passende smartphone nodig. De Galaxy S7 biedt op het moment van schrijven van dit artikel een goede prijs-kwaliteit verhouding. Met behoorlijk wat rekenkracht en alle benodigde sensoren aan boord biedt het vlaggenschip van Samsung je samen met de Samsung Gear-VR de benodigde apparatuur die je nodig hebt. Het haarscherpe qHD scherm met een resolutie van 1440 bij 2560 pixels leent zich perfect aan mobiele virtual reality-toepassingen.

Samsung Galaxy S7 prijzen vergelijken

Samsung Galaxy S7
Met abonnement: Vanaf € 20,00 p/m
Los toestel: € 355,00

Vergelijk prijzen

Galaxy S8

Als je liever een recent vlaggenschip wilt, is de Galaxy S8 een goede keus. Met een razendsnelle Exynos 8895-chipset, 4 GB werkgeheugen en een prachtig Infinity Edge-beeldscherm is het huidige vlaggenschip van Samsung van alle markten thuis. Ook Bluetooth 5.0, IP68-certificering en 64 GB opslaggeheugen horen bij de specificaties van het toestel. Een 5,8 inch-AMOLED-beeldscherm met qHD-resolutie leent zich uitstekend voor gebruikt met een Gear VR-headset.

Google Daydream

Google kondigde tijdens het madeby.google evenement op 17 oktober zijn nieuwe virtual reality-platform met de naam Daydream aan. Dit platform werd samen met de vlaggenschepen van Google, de Pixel en Pixel XL, gepresenteerd. Beide toestellen zijn in combinatie met Google's VR-headset geschikt om de gebruiker de Google Daydream-ervaring te bieden. Google heeft met zijn Google Cardboard en bijhorende apps behoorlijk wat kennis en ervaring opgedaan. Google levert een losse controller mee met zijn Daydream View-headset. Deze controller heeft veel weg van een Nintendo Wii-controller en geeft de gebruiker een extra dimensie in de wereld van mobiele virtual reality.

Het Google Daydream-platform is open voor ontwikkelaars. De enorme kracht van Google zit in de jarenlange ervaring en het brede aanbod van de Amerikaanse zoekgigant. Door populaire applicaties in het Daydream-platform te integreren en een speciale controller mee te leveren zet Google een indrukwekkend VR-platform op de kaart. Daydream kenmerkt zich als gebruiksvriendelijk, toegankelijk en compleet.

We vinden Google Assistant helaas nog niet in het VR-platform van Google, maar deze verwachten we in de toekomst wel. Voor het gebruik van Daydream heb je een toestel nodig dat Android 7.0 Nougat of hoger draait en over goede specificaties beschikt. Naast de Pixels krijg je met onder andere de Motorola Moto Z toegang tot het nieuwe VR-platform van Google.

Google Pixel Launcher op Motorola Moto X Style

Motorola Moto Z

De Motorola Moto Z is een betaalbaar vlaggenschip met snelle hardware onder de motorkap. Het toestel is Daydream-ready en dat maakt de smartphone in combinatie met de Daydream View-headset een perfecte kandidaat voor het Google Daydream-platform. Het toestel beschikt over een haarscherp AMOLED-beeldscherm van 5,5 inch met een resolutie van 1440 bij 2560 pixels. De Motorola Moto Z beschikt over de nieuwste functies die je op een vlaggenschip kunt vinden zoals een vingerafdrukscanner en een goede camera. Bovendien heeft het toestel een scherp prijskaartje.

Overige mobiele VR-platformen en toestellen

Samsung maakte op 8 december bekend dat het bedrijf gaat samenwerken met Acer, Google, HTC, Facebook en Sony Entertainment. Deze bedrijven vormen samen een alliantie om het gebruik van virtual reality te promoten. Onder de naam Global Virtual Reality Association gaan zij de ontwikkeling en het gebruik van VR stimuleren. Met deze samenwerking wordt ingezet op eenheid, wat een goed teken is voor consumenten.

Trinus VR maakt het mogelijk om je smartphone in combinatie met een desktop te veranderen in een VR-gameplatform. Hiervoor zijn geen kabels vereist en wordt een gangbaar 3d-spel wat je normaal gesproken op een desktop speelt omgetoverd tot een virtual reality-game. De technologie geeft je de mogelijkheid om je smartphone in een VR-headset te gebruiken, terwijl de dekstop het zware rekenwerk voor zijn verantwoording neemt. Trinus VR raadt een aantal VR-headsets aan in combinatie met een smartphone die beschikt over een Full HD-beeldscherm of scherper.

Snapdragon 835

De Sony Xperia XZ Premium werd als eerste smartphone gepresenteerd met de Snapdragon 835-chipset onder de motorkap. Ook de Amerikaanse uitvoering van de Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus hebben de chipset van Qualcomm onder de motorkap. De chipset ondersteunt downloadsnelheden van 1,2 Gbps, verbeterde 3D-weergave en een hoge framerate voor VR. De chipset gaat een belangrijke rol spelen in VR-toepassingen. De Sony Xperia XZ Premium heeft bovendien een 4K-beeldscherm en uitstekende camera's.

Conclusie

Tegenwoordig zien we meer smartphones verschijnen die zijn voorzien van beeldschermen met hogere resoluties. Over het algemeen gebruiken deze beeldschermen erg veel energie en voegen ze weinig toe aan het dagelijkse gebruik van een smartphone. Met mobiele virtual reality krijgen deze schermen echter wel een kans om zichzelf te bewijzen. De virtual reality-headsets zoomen namelijk in op het scherm. Daarom zijn smartphones met een qHD- of 4K-beeldscherm fijn om naar te kijken.

Naast een smartphone die je voor alle gangbare taken in het dagelijks leven kunt gebruiken krijg je met een van de genoemde toestellen ook toegang tot een wereld die je onder de indruk zal brengen. Met mobiele virtual reality transformeer je je smartphone in een mobiele thuisbioscoop en beleef je games als nooit te voren.

Samsung Galaxy S7 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 100 500 € 22,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 22,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 23,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 1000 € 25,00 € 0,- Bekijken
Vodafone 12 mnd 150 2000 € 43,50 € 12,00 Bekijken
KPN 24 mnd onbeperkt 2000 € 33,00 € 24,00 Bekijken
Alle Samsung Galaxy S7 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden