Vergelijk 2.027.646 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

7 tips om een smartphone kindvriendelijk te maken

Achtergrond 7 tips om een smartphone kindvriendelijk te maken
Door ,

Of ze nog zeer jong of al wat ouder zijn, het maakt niets uit: kinderen spelen graag met apparaten met een touchscreen, of het nou smartphones of tablets zijn. Je kunt het ze simpelweg verbieden, maar er zijn ook minder rigoureuze manieren om ze te leren op een verantwoorde wijze hiermee om te gaan. In dit artikel geven we je 7 tips om ervoor te zorgen dat ze geen gekke dingen kunnen doen met jouw smartphone.

Kinderen maken tegenwoordig op steeds jongere leeftijd kennis met de digitale wereld waarin we leven. Of dit een goede zaak of onwenselijke ontwikkeling is, is onderwerp van discussie onder wetenschappers. Sommige onderzoekers zeggen dat smartphones en tablets een positief effect hebben op kinderen. De Google Play Store en App Store staan volgens hen vol met educatieve apps waarmee ze sneller leren lezen, schrijven, rekenen en klokkijken. Informatie is altijd en overal voor iedereen beschikbaar. Niet voor niets krijgen smartphones en tablets een steeds prominentere rol in het lager en middelbaar onderwijs. Tot slot zijn deze apparaten goed om het concentratievermogen te verbeteren.

Er zijn ook critici die deze halleluja-geluiden ontkrachten of ondergraven. Sommige ontwikkelingspsychologen zeggen dat smartphones en tablets niet goed zijn voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen, omdat er minder menselijk contact is. Zo leren ze niet hoe ze hun gevoelens moeten uiten of wat wel en niet acceptabel gedrag is. Ook hun motorische ontwikkeling, ruimtelijk inzicht en empathisch en probleemoplossend vermogen blijven volgens hen achter op kinderen die met blokken spelen of regelmatig buiten te vinden zijn. De Duitse psychiater en psycholoog Manfred Spitzer zegt in zijn boek Digiziek dat het overhandigen van een smartphone of tablet aan een baby of jong kind het domste is wat je als ouder kunt doen. In een interview met NRC Handelsblad zegt hij:

“Kleine kinderen leren door dingen vast te pakken, te betasten. Op dat moment worden niet alleen de hersencentra voor het zien geactiveerd, maar ook die voor beweging en gevoel. Er worden verbindingen aangelegd die essentieel zijn voor het onthouden en het latere nadenken.”

Hoe je ook in deze discussie staat, smartphones en andere mobiele apparaten maken een onlosmakelijk onderdeel uit van ons dagelijkse leven. Je kroost krijgt er vroeg of laat mee te maken. Het kan dus geen kwaad om ze op jonge leeftijd er al kennis mee te laten maken.

Maar wat als ze op het punt aanbelanden dat ze net zo bedreven en handig –zo niet handiger– in de bediening van je telefoon worden als jij? Dan wil je natuurlijk dat ze er geen gekke dingen mee uitspoken. Wij geven je 7 tips om je smartphone te beschermen tegen de fratsen van generatie Z.

1) Stel een pincode of wachtwoord in

Het eerste dat je sowieso moet doen als je dat nog niet gedaan hebt is je toestel beveiligen tegen oneigenlijk gebruik. Er zijn tegenwoordig een groot aantal beveiligingsopties voor handen: pincode, wachtwoord, tekenpatroon, Smart Lock, vingerafdruksensor of irisscanner. Een pincode bestaat meestal uit vier cijfers, maar dat kunnen er ook meerdere zijn. Maak je gebruik van een custom ROM, dan is het in sommige gevallen mogelijk om in te stellen dat de cijfers telkens van plek veranderen zodra je je toestel wilt ontgrendelen. Zo heeft het dus geen zin om over iemands schouder mee te kijken.

Een wachtwoord kan zowel uit cijfers als letters bestaan, maar ook hoofd en kleine letters en speciale karakters. Het is dus een hele veilige manier om je smartphone te beveiligen, mits je niet voor een voor de hand liggend wachtwoord dat iedereen kan raden: ‘wachtwoord’, ‘12345’ of ‘iloveyou’ zijn niet bepaald aan te raden.

Een tekenpatroon is eveneens een snelle en handige manier om te toestel te ontgrendelen. Er kleeft echter wel één groot nadeel aan: de strepen blijven soms zichtbaar achter op het scherm, waardoor je het vrij gemakkelijk maakt voor anderen om je patroon te raden. In het bedrijfsleven wordt een patroon als beveiligingsoptie dan ook sterk afgeraden of zelfs verboden.

Smart Lock werd met Android 5.0 Lollipop geïntroduceerd door Google. Daarmee koppel je je smartphone bijvoorbeeld aan een ander Bluetooth-apparaat zoals een smartwatch. Als deze in de buurt is, ontgrendel je je toestel zonder dat je een pincode of wachtwoord hoeft in te voeren. Gemak dient de mens. Naast vertrouwde apparaten als smartwatches zijn er ook andere varianten op Smart Lock: vertrouwde plaatsen, vertrouwd gezicht, vertrouwde stem en lichaamsdetectie. Bij de meeste vormen waarschuwt Google dat ze niet zo veilig zijn als meer traditionele beveiligingsvormen.

Pincode Smart Lock

Waren vingerafdruksensoren in de begindagen voorbehouden voor de vlaggenschepen, tegenwoordig kom je ze ook tegen bij een groot aantal telefoons uit het middensegment. Het idee is simpel: iedere persoon heeft een unieke vingerafdruk. Deze wordt gescand en lokaal opgeslagen. Alleen degene waarvan de vingerafdruk overeenkomt met het opgeslagen patroon kan de telefoon ontgrendelen. Alle anderen krijgen foutmeldingen en vissen achter het net. In theorie is het mogelijk om vingerafdrukken te dupliceren, maar daar komt wel veel werk en creativiteit bij kijken.

De irisscanner is nog niet echt ingeburgerd. De Microsoft Lumia 950 is een van de weinige toestellen die er een heeft. De Samsung Galaxy Note 7 had eveneens een irisscanner, maar de productie en verkoop ervan is na tientallen brandincidenten gestaakt. De irisscanner wordt als de meest veilige vorm van biometrische beveiliging gezien. Om te beginnen zijn er geen twee irissen die exact hetzelfde zijn. Daarnaast laten ze geen gebruikerssporen achter, waardoor het dus onmogelijk is om ze te kopiëren. Deze beveiligingsopties gaan we in de toekomst gegarandeerd vaker zien.

2) Maak een ‘beperkt profiel’ aan

Naast gebruikersprofielen kun je met Android-smartphones ook beperkte profielen aanmaken. Hiermee geef je aan welke games en apps een gebruiker wel en niet kan openen. Zo kan je zoon of dochter een spelletje spelen op je smartphone, maar zijn ze niet allemaal vrij toegankelijk. Nadeel is wel dat je telkens tussen je hoofdprofiel en de andere gebruikersaccount moet schakelen. Als je een oudere Android-telefoon hebt (met Android 4.4 KitKat of lager), dan is deze optie niet aanwezig.

Niet alle applicaties worden door beperkte profielen ondersteund. Apps als Agenda, Google Foto’s, Gmail en Twitter zijn standaard alleen te gebruiken als het hoofdprofiel is ingesteld. Zodra een beperkt profiel op de achtergrond draait, is het dus onmogelijk om plaatjes uit Google Foto’s te wissen, of een tweet te versturen met Twitter.

iOS-gebruikers vragen al jaren aan Apple om meerdere gebruikersprofielen te kunnen aanmaken. Met de komst van iOS 9.3 was dat een feit: toen introduceerde Apple een functie die Managed Apple IDs heet. Deze feature is speciaal voor het onderwijs gemaakt zodat meerdere leerlingen met één iPad aan de slag kunnen. Deze profielen worden centraal beheerd, bijvoorbeeld door een IT-medewerker.

Op de iPhone is het vooralsnog niet mogelijk om meerdere accounts aan te maken. Je content beschermen kan echter wel op een andere manier: met behulp van apps.

3) Bescherm je smartphone met apps

Er bestaan een groot aantal applicaties die tot doel hebben om je smartphone en content te beschermen tegen ongewenste inmenging. Apps als AppLock, App Lock, App Locker, Famigo Sandbox en ZDbox leggen beperkingen op aan het gebruik van je telefoon. Net als met beperkt profiel bij Android geef je aan welke apps je kroost wel en niet mogen openen. Deze worden namelijk afgeschermd met een wachtwoord of patroon. Zonder code is het onmogelijk om deze apps op te starten.

De meeste apps zijn zowel in de Google Play Store als de App Store te vinden.

AppLock

4) Leg het surfgedrag aan banden

Je kunt natuurlijk je zoon of dochter verbieden om te internetten op je smartphone, maar probeer dat maar eens te handhaven. Beter is om bepaalde restricties op te leggen. Ook hiervoor bestaan diverse apps. Bij sommige providers is het mogelijk om een lijst met verboden websites door te geven, maar dat is een nogal rigoureuze en omslachtige manier van filteren. Twee veelgebruikte apps om het surfgedrag beheersbaar te maken zijn Safe Browser en Mobipic Safe Browser. Je selecteert een aantal categorieën die verboden terrein zijn voor de kleine, zoals seks, drugs, geweld en gokken. Je kunt deze filters ook koppelen aan verschillende leeftijdscategorieën. Mobipic biedt tevens de mogelijkheid voor real-time web filtering en YouTube video filtering.

Maar wat als je zoon of dochter op zoek is naar bepaalde informatie? Je wil toch niet dat hij of zij op de verkeerde pagina’s terecht komt? Als je alleen maar kindvriendelijke zoekresultaten wil, dan biedt de app KidzSearch uitkomst. Zo stimuleer je je kind om op een verantwoorde en veilige manier zelfstandig op zoek te gaan naar informatie op het web.  

5) Pin je scherm vast

Een andere feature die Google bij Android Lollipop introduceerde is pinnen. Hiermee zet je een scherm vast zodat je alleen de applicatie in beeld kunt gebruiken. Deze afsluiten is niet zomaar mogelijk: daarvoor heb je een pincode nodig.

Een scherm vastpinnen of vastzetten doe je in drie eenvoudige stappen:

 1. Ga naar Instellingen > Beveiliging > Scherm vastzetten.
 2. Zet de schakelaar om. Geef een code op om het slot te verwijderen.
 3. Zorg dat je de app vlak daarvoor geopend hebt. Via de Recent App Switcher of multitaskvenster verschijnt de app als laatst geopende app in beeld. Rechts onder in de hoek staat nu een icoontje: een groene cirkel met daarin een punaise. Zodra je daar op drukt is de app vastgepind.

Afsluiten is zoals gezegd niet mogelijk. Hoe zorg je er dan voor dat je weer andere apps kunt gebruiken? Simpel: daarvoor houd je de Vorige-knop ingedrukt. In beeld verschijnt een venster waar je de code moet invoeren die je in stap 2 hebt opgegeven.

Een scherm vastzetten werkt alleen bij Android-smartphones met Android 5.0 of hoger.

6) In-app aankopen aan banden leggen

 Een groot aantal apps zijn gratis te downloaden in de Google Play Store en App Store. Ontwikkelaars verdienen hun geld met advertentie-inkomsten of door met zogeheten in-app aankopen. Dat zijn items die je in een game kunt aanschaffen, maar waarvoor je wel geld moet ophoesten. We hebben het niet over in-game currency –valuta die je in een game kunt verdienen door het te spelen– maar je zuurverdiende centen. Als je niet oplet kan iedereen zonder jouw medeweten je geld uitgeven. En je komt er uiteraard pas achter op het moment dat het te laat is. Je geld terugvragen is soms dan al te laat.

In-app aankopen beperken kan zowel met Android als iOS. We beginnen met Android en behandelen daarna Apples besturingssysteem.

In-app aankopen beperken met Android

Om te voorkomen dat je zoon of dochter ongemerkt aankopen verricht in de Play Store, moet je een wachtwoord instellen. Deze moet je niet verwarren met de code die je moet invoeren om je telefoon te ontgrendelen. Het wachtwoord waar we het hier over hebben heeft enkel betrekking op in-app aankopen. Daarvoor volg je volgende drie stappen:

 1. Open de Google Play Store, druk op het hamburgermenu links boven in de hoek en selecteer Instellingen.
 2. In het volgende menu veeg je net zo lang naar beneden totdat je de optie ‘Verificatie vereisen voor aankopen’ ziet. Tik daar op.
 3. Er verschijnt een venster in beeld met drie opties: voor alle aankopen, ieder half uur of nooit. Als je de bovenste of middelste optie kiest, vraagt Google om het wachtwoord van je Google account dat aan het toestel gekoppeld is om de keuze te bevestigen. Als je niet voor verrassingen wilt komen te staan, dan kies je voor de eerste optie: alle Play-aankopen. Dan moet je voor iedere aankoop nadrukkelijk toestemming verlenen.

Google Play Store Verificatie voor aankopen Verificatie vereisen

In-app aankopen beperken met iOS

Om in-app aankopen te beperken met iOS maak je gebruik van de optie Beperkingen.

 1. Ga naar Instellingen > Algemeen > Beperkingen en druk op de knop ‘Schakel beperkingen in’.
 2. Vervolgens moet je een viercijferige toegangscode aanmaken. Apple adviseert om hiervoor een andere code te gebruiken dan de pincode om je iPhone te ontgrendelen. Bevestig de code daarna nogmaals.
 3. Zoek nu de optie ‘Kopen vanuit apps’ uit de lijst en schakel deze uit. Om ook aankopen vanuit de iTunes Store, Apple Music en iBook Store te beperken, moet je deze opties eveneens uitschakelen.
 4. Alternatief: bij Beperkingen is tevens een optie die ‘Vereis wachtwoord’ heet. Als je hierop drukt kun je aangeven dat de opgegeven toegangscode bij iedere aankoop verplicht is, of dat deze slechts één keer per 15 minuten opgegeven hoeft te worden.

Tegoedbonnen als betaalmethode

Zowel in de Google Play Store als de App Store moet je een betaalmethode opgeven om in-app aankopen te kunnen autoriseren. Dat kan bijvoorbeeld met een creditcard of PayPal account, maar ook met tegoedbonnen. Zo kent de zoekmachinegigant Google Play Gift Cards en Apple iTunes Gift Cards. Deze kun je online bestellen, maar ook in de winkel kopen (bijvoorbeeld Primera of Albert Heijn). Door een bepaald tegoed aan je account te koppelen bepaal jij hoeveel je zoon of dochter kan uitgeven aan in-app aankopen. Als het tegoed op of ontoereikend is, dan vindt er geen transactie plaats.

Bij Android een tegoedbon activeren is heel simpel.

 1. Open de Play Store, ga naar het hamburgermenu en druk op Account > Betaalmethoden
 2. Daar zie je rechts onder in de hoek een plus-icoontje staan. Druk daar op.
 3. In het volgende scherm zie je de optie ‘Code inwisselen’.  
 4. Voeg de code op de Play Gift Card in en druk op de knop inwisselen. Het tegoed is nu aan je rekening toegevoegd.

Google Play Store Gift Cards

Heb je een iPhone en wil je een tegoed inwisselen? Ga dan als volgt te werk:

 1. Open de App Store en selecteer het tabblad Uitgelicht.
 2. Log in met je Apple ID en kies ‘Code handmatig invoeren’.
 3. Voer de zestiencijferige code in en druk op ‘Gebruik saldo voor iTunes of App Store’.

Je kunt de tegoedbon ook met je PC of Mac-computeren inwisselen.

 1. Open iTunes en zorg dat je bent ingelogd met je Apple ID.
 2. Ga naar Account > Wissel in en voer opnieuw je Apple ID wachtwoord in.
 3. Voer in het volgende scherm de code in en druk op ‘Wissel in’.

In-app aankopen annuleren

Wat als je per ongeluk een in-app aankoop hebt gedaan? Of het verkeerde item hebt gekocht? Of hij blijkt niet te werken? Dan is het mogelijk om je geld terug te vragen van Google. Onjuiste of onbedoelde aankopen binnen apps en games moet je binnen twee uur doorgeven, als iets niet blijkt te werken binnen 48 uur. Ongeautoriseerde aankopen op bijvoorbeeld een abonnementsdienst, moeten binnen 65 dagen gemeld worden. Houd er rekening mee dat je je geld voor een app of game slechts één keer kunt terugvragen. Als je hem op een later moment nogmaals koopt, dan is het retourbeleid niet langer van kracht.

Om een foutieve in-app aankoop terug te draaien in de Google Play Store, doe je het volgende:

 1. Open de Play Store, druk op het hamburgermenu en ga naar Instellingen > Account > Bestelgeschiedenis.
 2. Zoek de app, game of in-app aankoop die je wilt retourneren.
 3. Druk op Teruggave om de retouraanvraag af te ronden. Afhankelijk van de betaalmethode krijg je binnen één tot tien werkdagen je geld terug.

Ongeautoriseerde aankopen moet je zoals gezegd binnen 65 dagen melden bij Google. Het is dan zaak om online een teruggaveverzoek in te dienen. Zorg ervoor dat je op de juiste Google account bent ingelogd, vul je gegevens in, selecteer het type aankoop, kies een reden voor je teruggave en druk op Verzenden. Binnen twee werkdagen krijg je een reactie van Google, maar meestal duurt dat slechts een kwartiertje.

Apple maakt in haar retourbeleid onderscheid tussen verbruiksartikelen en niet-verbruikbare artikelen. Verbruiksartikelen zijn producten die op kunnen raken. Je kunt dan denken aan in-game currency, grondstoffen, power-ups en dergelijke items. Als ze eenmaal op zijn kun je ze opnieuw kopen. Niet-verbruikbare artikelen zijn bijvoorbeeld upgrades om advertenties weg te halen of alle mogelijkheden van een app te benutten die anders niet-toegankelijk zijn, maar ook nieuwe personages.

Het retourbeleid van Apple heeft alleen betrekking op de laatste categorie aankopen. Als je een niet-verbruikbaar artikel hebt gekocht en deze aankoop wil herstellen, dan doe je dat via de app waar je de aankoop hebt gedaan. In de meeste gevallen heeft deze een hersteloptie die je in het hoofdmenu, bij de instellingen of in de bijbehorende winkel vindt. Is dat niet het geval, dan moet je contact opnemen met de ontwikkelaar van de app. Hiervoor ga je als volgt te werk: 

 1. Open de App Store en zoek de betreffende app bij Aankopen.
 2. Tik op de betreffende app en druk op het tabblad Recensies.
 3. Scrol naar beneden totdat je de optie ‘App Store-klantrecensies’ ziet. Daar zie je een link die ‘App support’ heet. Zo leg je contact met de maker van de app.

7) Stel ouderlijk toezicht in

Een andere optie is Ouderlijk toezicht. Daarmee voorkom je niet zozeer dat kinderen ongehinderd in-app aankopen kunnen verrichten, maar wel dat ze willekeurig apps kunnen downloaden uit de Play Store. Deze vind je onder Instellingen > Ouderlijk toezicht.

Ouderlijk toezicht in de Play Store kent twee categorieën: apps en games enerzijds en muziek anderzijds. Bij apps en games stel je leeftijdsbeperkingen in. Daarvoor selecteer je één of meerdere leeftijdsclassificaties: variërend van PEGI 3 tot PEGI 18. PEGI staat voor Pan European Game Information en geeft duidelijkheid over de inhoud van specifieke apps, games en video’s. Vergelijk het met de Kijkwijzer, maar dan voor mobiele apps en games. Bij de categorie muziek kun je opgeven dat muziek niet beluisterd kan worden door als ‘expliciet’ is bestempeld.

Bij iOS is het eveneens mogelijk om bepaalde content te blokkeren. Daarvoor ga je naar Instellingen > Algemeen > Beperkingen. Als je naar beneden scrolt vind je op een gegeven moment het kopje ‘Toegestaan materiaal’. Daar kun je van apps en films tot boeken en muziek leeftijdsbeperkingen instellen. Het is zelfs mogelijk om specifieke websites te blokkeren.

Delen met gezinEen andere mogelijkheid om je ouderlijk gezag uit te oefenen kan met de optie ‘Delen met gezin’. Hiermee kun je tot zes gezinsleden aan elkaar koppelen die hun aankopen met elkaar delen. Als de een dus een album of boekt koopt via Apple Music of iBooks, dan hoeft een ander gezinslid deze content niet opnieuw te kopen om deze op zijn of haar iPhone te kunnen luisteren of lezen.

Als je eenmaal een account hebt opgesteld –ga naar Instellingen > iCloud > Delen met gezin en volg de instructies op het scherm– kun je instellen dat een gezinslid dat een in-app aankoop wil doen hiervoor toestemming moet vragen. Voor kinderen onder de 13 jaar is deze instemmingseis standaard ingeschakeld, maar dit kun je ook opleggen aan pubers. Als je een gezinslid toevoegt krijg je vraag voorgeschoteld om hij of zij al dan niet toestemming moet vragen alvorens een in-app aankoop te verrichten. Om als kind of jong volwassene een aankoopverzoek in te dienen, ga je naar Instellingen > iCloud > Gezin, tik je op de naam van het gezinshoofd en kies je de optie ‘Vraag om te kopen’.

Tot slot

Als je de bovenstaande maatregelen in acht neemt, tref je geen onverwachte facturen aan in de post. Je telefoon is immers kindvriendelijk. Dat wil overigens niet zeggen dat kinderen je smartphone niet kunnen deren: een ongelukje zit in een klein hoekje en voor je er erg in hebt valt hij per ongeluk op de grond en heb je een barst in je scherm. Een goede cover of beschermhoes is dus geen overbodige luxe. Beschouw dat als een bonustip die we jullie willen meegeven. 

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden