Vergelijk 2.725.961 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Huawei Mate 9 preview

Achtergrond Huawei Mate 9 preview
Door ,

De Huawei Mate 9 komt binnenkort op de markt. Wij kregen het toestel alvast en konden het uitproberen. Hier lees je wat we tot nu toe van het toestel vinden en wat je ongeveer kan verwachten in de uiteindelijke review.

Afgelopen donderdag kondigde Huawei met veel bombarie de nieuwe Mate 9 aan. Het toestel wordt gelanceerd in een markt die eigenlijk maar bar weinig concurrentie kent. Zo ging de grootste concurrent in vlammen op, figuurlijk en soms letterlijk. Ook Google heeft zijn Pixel XL nog steeds niet uitgebracht op de Nederlandse markt, en ook qua prijs is dat toestel niet erg vergelijkbaar met de Mate 9. Alleenheerschappij dus, maar lukt het de Mate 9 te overtuigen?

Korte preview Mate 9

In deze preview zullen we alleen kort de verschillende aspecten van de nieuwe Huawei Mate 9 behandelen. Later komt er een volledige review. Hier zullen we dus niet zo diep ingaan op de prestaties van de camera, simpelweg omdat we die nog niet heel uitgebreid hebben kunnen testen. Wel beschrijven we hier kort onze ervaringen met het toestel tot nu toe.

Huawei, Mate 9

Meest in het oog springend is de natuurlijk het scherm. Dat is een 5,9 inch groot IPS LCD-scherm, dat er op het eerste oog prachtig uitziet. De resolutie is niet het beste dat we op een smartphone gezien hebben, maar de Full HD-resolutie van de Mate 9 is wat ons betreft prima voor dit formaat scherm. Het komt in de praktijk neer op een PPI van 373, dus van pixels tellen is zeker geen sprake. Ook voor de batterij is dat fijn, maar daar komen we later op terug.

Snelheid

Wat opvalt aan de Mate 9 is hoe vlot hij reageert. We hebben natuurlijk wel eens eerder vlotte smartphones gezien, maar de Mate 9 mag zich definitief tot een van de snelste rekenen die we tot nu toe in onze hebberige klauwtjes hebben gehad. De Kirin 960-chipset is voorzien van acht processorkernen volgens het bekende BIG.little-concept (vier voor rekenkracht, vier energiezuinige). Ook belangrijk is de aanwezigheid van een nieuwe grafische chip, de Mali G71.

Vooral die chip is belangrijk, want dat was het enige waar we bij vorige Huawei-modellen met Kirin-chipsets nogal eens tegenaan liepen: de tegenvallende grafische prestaties. Daar lijkt de Mate 9 op het eerste oog geen last van te hebben. Grafisch veeleisende apps draaien meer dan soepel op de Huawei, en komen dankzij het grote scherm bovendien goed uit de verf. Wat snelheid betreft op geen enkel vlak een teleurstelling.

Huawei, Mate 9, battery

Oneindig door zonder stopcontact

Over de batterij kunnen we kort zijn: die is gewoon top. Er is een flinke 4000 mAh batterij in gezet en die heeft zich tot nu toe flink gehouden. De bijgeleverde oplader heeft het formaat van een halve baksteen, maar dat heeft een reden. De Mate 9 kan namelijk worden opgeladen met SuperCharge, de nieuwe laadtechnologie van Huawei. Dat betekent dat die baksteen van een lader met 5A kan opladen, wat ervoor zorgt dat je binnen 10 minuten ver genoeg kan opladen om een dag zonder stopcontact te kunnen.

Overigens kan de batterij zich in de eerste instantie prima houden voor langer dan een dag, mits je hem volledig oplaadt. Wat opvalt is dat het opladen inderdaad heel snel gaat tussen de 0 en 50 procent, daarna wat in snelheid afneemt en de 90 tot 100 procent verreweg het langst duurt. Dat is inherent aan de technologie, en zelfs over die laatste loodjes doet de Mate 9 niet al te lang.

Worstelen met de interface

De Mate 9 is als eerste Huawei uitgerust met de nieuwe EmotionUI 5.0. Over de vorige versies van deze skin waren we niet altijd enthousiast en soms zelfs ronduit negatief. Huawei maakte in het verleden nogal eens opmerkelijke keuzes of leverde skins af die naar onze mening iets teveel bugs bevatten. Een van de opvallende keuzes was bijvoorbeeld om alle apps altijd op het homescreen te hebben.

Dat is nu in ieder geval aangepast. Je kan de app drawer van Android 7.0 Nougat terughalen, en dat maakt EMUI 5.0 in een klap een stuk fijner. De snelheid van het toestel scheelt natuurlijk ook een hoop in het gebruiksgemak. Verder belooft Huawei dat je het merendeel van de functies in het toestel kan bereiken met twee tot drie aanrakingen. Dat is iets waar je in de praktijk misschien niet altijd aan zal komen, maar we hebben in ieder geval niet lang lopen zoeken naar bepaalde instellingen. Wat dat betreft heeft Huawei het geheel vooralsnog dus wel logisch ingedeeld.

Mate 9

Voorlopige conclusie

We hebben de Huawei Mate 9 nu een paar dagen kunnen gebruiken, en die dagen stemmen ons vrolijk. De Mate 9 werkt vlot, heeft een overzichtelijke interface, op het eerste oog prima scherm en bovendien nauwelijks concurrentie. Over de camera, de stevigheid van de behuizing en de andere belangrijke aspecten van het toestel durven we nu nog geen al te harde uitspraken te doen, maar ook hier lijkt alles redelijk in orde. In de uitgebreide review over een paar dagen zullen we hier uitgebreider op terugkomen. De eerste tekenen zijn echter positief!

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden