Vergelijk 2.735.650 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

De keuzehulp sim only- en toestelabonnementen

Achtergrond De keuzehulp sim only- en toestelabonnementen
Door ,

Abonnementen, snelheden en voorwaarden buiten je bundel. In deze keuzegids lees je alles over het verschil tussen de vele telefoon- en sim only abonnementen. Ook nemen we een kijkje in de wereld van mobiele netwerkaanbieders en de tarieven buiten de bundel.

Bij een traditionele combinatie van een vast abonnement en smartphone krijg je je nieuwe toestel vaak gratis of tegen een flinke korting. Daar staat echter wel een langdurige, vaak dure overeenkomst tegenover en betaal je uiteindelijk de telefoon gewoon af over een langere periode. De prijs van de telefoon is doorberekend in de prijs van het abonnement.

Waar een "gratis" toestel in combinatie met een abonnement op de lange termijn toch erg duur uit kan vallen, zijn er twee alternatieven voor consumenten die toch graag gebruik wilt maken van een vast betrouwbaar mobiel netwerk. Naast prepaid, waar je regelmatig voor de vervelende verplichting om het tegoed handmatig op te waarderen komt te staan, is er een geschikt alternatief voor consumenten die altijd bereikbaar willen zijn en ook anderen willen kunnen bereiken. Dit kan ook zonder telefoon op afbetaling of maandelijkse uitstapjes naar de (online) beltegoedwinkel.

De afgelopen jaren zat er een stijgende lijn in het aantal afgesloten sim only abonnementen. Veel consumenten willen los van een toestel toch gewoon een stukje zekerheid en deze keuze is daarom ook goed te verantwoorden. Het is belangrijk om rekening te houden met het feit dat je voor een sim only abonnement een toestel nodig hebt dat niet is afgesloten voor een eigen keuze van provider, oftewel een toestel dat simlock vrij is.

Binnen de wereld van sim only abonnementen zijn er veel mogelijkheden om een abonnement op persoonlijke smaak en budget af te stemmen. Waar eerder de combinatie van “gratis” smartphone met een duur abonnement en vaste voorwaarden gepaard ging, is er binnen het aanbod van sim only abonnementen vaak een stuk meer keuze om het abonnement geheel naar eigen voorkeur af te stemmen. Het grote aantal keuzes in abonnementen kan het soms lastig maken om een geschikte keuze te maken die bij je verbruik aansluit.

Het is daarom handig om te weten wat je nodig hebt. Een persoon die veel belt heeft niet genoeg aan een sim only abonnement waarbij hij of zei 8 euro neerlegt voor een bundel van 100 belminuten per maand. Dat neemt nog niet weg dat er meer factoren meespelen dan een simpele keuze tussen groot- en kleinverbruikers. Wij van GSMinfo hebben daarom een keuzegids voor je gemaakt die je helpt om je eigen gebruik te identificeren en eventueel het abonnement af te sluiten dat het beste in jouw straatje past.

Een verantwoordelijke keuze

Een abonnement vinden dat goed bij je persoonlijke eisen aansluit kan moeilijk te vinden zijn. Door de hoeveelheid verschillende aanbieders zie je soms door de bomen het bos niet meer. Allereerst is het belangrijk om je eigen bel-, sms- en internetgedrag te identificeren. Je wilt dus starten met de vraag 'hoeveel maak ik per maand gebruik van bellen, sms-berichten en mobiele data'. Als je goed op de hoogte bent van je eigen verbruik op het gebied van telefonie en internet kun je deze vraag vaak snel en eenvoudig beantwoorden.

Mocht je minder ervaren en bewust zijn op het gebied van eigen gebruik, dan doe je er verstandig aan om te kijken wat je ongeveer verwacht te gaan gebruiken. Je doet er eigenlijk altijd verstandig aan om jezelf net wat meer ruimte te geven. Sluit daarom een bundel af die net wat meer biedt zodat je altijd binnen je bundel blijft en onnodige kosten buiten de bundel kunt vermijden. 

Allereerst is er een groot verschil tussen bellers en gebruikers van het mobiele internet. Waar mensen van een wat hogere leeftijd vaak nog volop bellen en sms-berichten versturen, maken jongere mensen juist vaker actief gebruik van de databundel. Consumenten die veelvoudig gebruik maken van een communicatie-app doen daarmee aansprak op hun databundel. De laatste groep heeft vaak minder behoefte aan traditionele bel- en sms-bundels.

Vandaag de dag zijn er veel alternatieven voor het traditionele bellen en versturen van tekstberichten. Zo kan er via WhatsApp bijvoorbeeld gratis worden gecommuniceerd in de vorm van zowel tekst, spraak en video. Deze applicatie gebruikt echter wel mobiele data, waar je buiten beschikbare WiFi-verbindingen, een databundel voor nodig hebt. 

WhatsApp

App name
 
Communicatie

WhatsApp is een populaire berichtendienst waarmee je gemakkelijk berichten, foto's en video's kunt uitwisselen met vrienden en familie. WhatsApp is een van de meest gedownloadde apps van dit moment en kan nu ook gebruikt worden om mee te bellen.

Play Store App Store

Abonnementen die meer te bieden hebben, kosten in veel gevallen ook meer. Dit is niet altijd het geval maar het is verstandig om rekening te houden met een bedrag wat je wilt, en kunt, besteden aan een abonnement. Het is handig om te weten dat er abonnementen met uiteenlopende voorwaarden beschikbaar zijn. Zo bieden sommige sim only abonnement je de mogelijkheid om maandelijks je abonnement te wijzigen of op te zeggen. Ook zijn er 1-jarige of 2-jarige vaste contracten, waar je bij afsluiting vaste afspraken maakt met de aanbieder.

Mobiele netwerken binnen Nederland

Er zijn diverse aanbieders van sim only abonnementen in ons land, toch opereren alle Nederlandse aanbieders op het netwerk van de grotere spelers binnen de Nederlandse telecom-markt. KPN, Vodafone, Tele2 en T-Mobile zijn de beheerders van deze netwerken. Deze providers bepalen dan ook de dekking en prijsrichtlijnen. KPN, Vodafone en Tele2 verschillen vaak in aanbod, dekking en snelheid. KPN heeft bijvoorbeeld de beste netwerkdekking van Nederland, terwijl Tele2 zich onderscheid als echte prijsvechter. 

Schotel

Er zijn dus een hoop aanbieders die zich op verschillende manieren van elkaar proberen te onderscheiden. Hun aanbod verschilt op het gebied van samenstelling van de bundel, netwerkdekking en klantenservice. Het is goed om te weten wat je voor klantenservice en bereik wil betalen. Er zijn in Nederland meer dan tien aanbieders actief die zowel sim only abonnementen als een combinatie van telefoon met abonnement aanbieden. Dit doen zij tegen verschillende tarieven, voordelen en voorwaarden. De aanbieders van een abonnement in Nederland zijn Ben, Hollandsnieuwe, KPN, Robin Mobile, Simpel, Simyo, T-Mobile, Tele2, Telfort, Vodafone en Youfone.

Roaming & toekomstige ontwikkelingen

Waarschijnlijk ga je je abonnement en telefoon voornamelijk binnen Nederland gebruiken. Toch kan het voorkomen dat je een keer op vakantie gaat of een dagje de grens over wilt steken. In het buitenland zijn helaas geen Nederlandse mobiele netwerken te vinden, maar toch kun je vanuit alle EU-landen nog steeds verbinding maken met het Nederlandse netwerk. Buitenlandse lokale providers verbinden je met je Nederlandse provider. Dit proces wordt ook wel roaming genoemd. Hierover worden extra kosten in rekening gebracht die we roamingskosten noemen. We hebben de afgelopen jaren een daling van de roamingkosten binnen de EU gezien, wat mede te danken is aan ons EU-lidmaatschap.

Vanaf 15 juni 2017 worden er geen roamingkosten meer in rekening gebracht voor gebruikers van abonnementen die zijn afgesloten binnen de EU. Je kunt dan binnen de EU bellen, sms’en en internetten tegen het nationale tarief op het netwerk van alle Europese providers. Er worden echter wel maatregelen genomen tegen misbruikers van permanente roaming, dus een goedkoop buitenlands abonnement in Nederland voor dagelijks gebruik behoort straks niet tot de mogelijkheden.

Mocht je een keer voor langere tijd buiten Europa verblijven, dan is het meestal verstandig om tijdelijk een lokale simkaart aan te schaffen. Houd er rekening mee dat je toestel hiervoor simlockvrij moet zijn en ook op het netwerk van het desbetreffende land moet kunnen opereren.

Het geschikte abonnement voor jou

Een verstandige keuze maken hoeft niet moeilijk te zijn. Houdt vooral rekening met je persoonlijke budget en verbruik. Bij het afsluiten van een abonnement is het verstandig rekening te houden met de toekomst. Een sim only abonnement in combinatie met de aanschaf van een los toestel kan goedkoper uitvallen dan een combinatie van een toestel en abonnement. Ook krijg je bij het afsluiten van een sim only abonnement meer ruimte om je abonnement goed op je persoonlijke voorkeur af te stemmen. Wanneer je kiest voor de aanschaf van een los toestel bij je sim only abonnement, moet je dat toestel vaak wel in één keer afbetalen. Bij de combinatie van toestel met abonnement mag je hier gerust 2 jaar over doen, en krijg je tegelijkertijd elke maand een bundel met minuten, berichten en MB's tot je beschikking.

Calling

Het aantal belminuten

Hoeveel minuten verwacht je te gaan bellen per maand? Voor veel gebruikers is tegenwoordig een beperkt aantal belminuten voldoende, maar voor anderen kan een abonnement met onbeperkte belminuten uitkomst bieden. Als je er op rekent dat je gemiddeld zo’n 2-3 minuten per dag wilt gaan bellen, dan heb je aan 100 belminuten per maand voldoende. Wil je toch liever wat meer willen bellen, dan kun je bij een gemiddelde van 20 minuten bellen per dag kiezen voor een belbundel van 600 minuten per maand kiezen. Voor de beller die altijd zonder zorgen, en dus zonder limiet van belminuten wil kunnen bellen, is er de mogelijkheid om voor een bundel te kiezen met onbeperkte belminuten.

Het versturen van sms-berichten

Er zijn nog steeds mensen die gebruik maken van communicatie via traditionele sms-berichten. Toch wordt er tegenwoordig steeds vaker gekozen voor één van de vele (gratis) internetalternatieven om tekstberichten te versturen en ontvangen. Zo is WhatsApp in Nederland een bekend alternatief van de traditionele sms-berichten . Er zijn natuurlijk consumenten die nog steeds gebruik maken van sms-berichten. Deze doelgroep heeft dan ook specifiek behoefte aan een sms-bundel. Het is daarom wederom handig om te weten dat je kunt kiezen tussen een gelimiteerd aantal sms-berichten of onbeperkte sms-bundels bij het afsluiten van een abonnement. Aanbieders van abonnementen maken soms nog onderscheid tussen het aantal sms-berichten in de bundel. Vaak wordt ook de mogelijkheid aangeboden om onbeperkt sms-berichten te versturen in combinatie met een aantal belminuten of MB's

Het gebruik maken van mobiel internet

Internet- of dataverbruik is een hot item. Voor veel jonge mensen draait hun hele hebben en houden op de connectie met de digitale wereld terwijl voor anderen een bepaald aantal MB’s aan de persoonlijke voorkeur kan voldoen. Binnen de verschillende internetbundels wordt er onderscheid gemaakt tussen 3G en 4G internet. Waar 3G vaak al erg snel is, is 4G in de praktijk tot wel vijf keer zo snel. Omdat veel gebruikers binnenshuis of op vaste plaatsen ook gebruik maken van een WiFi-verbinding, kan het moeilijk zijn om het maandelijkse mobiele dataverbruik te bepalen. Daarom leggen we je in het kort uit welke apps en acties er nou precies kostbare data gebruiken.

Internetverbruik

Veel apps op onze smartphones gebruiken vandaag de dag een zekere hoeveelheid data die wordt uitgedrukt in MB's, oftewel Megabytes. De hoeveelheid data die deze apps op de achtergrond gebruiken kan in veel apps worden beperkt tot het Wi-Fi netwerk. Het actieve gebruik van bepaalde applicaties kan echter nog steeds tot een hoog dataverbruik leiden. Ook het bezoeken van internetpagina's en het versturen van audio- en videobestanden kan veel datagebruik met zich meebrengen.

Dataverbruik kan door het grote aantal variabele factoren erg lastig te bepalen zijn. Buiten de plekken waar je verbinding kunt maken met WiFi, wil je dus genoeg MB's in je databundel hebben om gebruik te maken van de mobiele dataverbinding in overeenstemming met je persoonlijke internetverbruik. Het is altijd verstandig om jezelf een kleine buffer te geven bovenop je vastgestelde dataverbruik. Zo voorkom je wederom overbodige kosten en geef je jezelf de ruimte om binnen je bundel te blijven. Om je een kort inzicht te geven in dataverbruik bij het versturen of ontvangen van berichten en bestanden, geven we hier een paar korte, eenvoudige voorbeelden:

App

Ondernomen actie gebruiker Gemiddeld dataverbuik 
per dag
Gemiddeld dataverbuik 
per maand
WhatsApp 100 tekstberichten ontvangen 
en verzenden
0,2 MB 6 MB
Internet éénmaal per dag een internetpagina bezoeken 0,5-1 MB 10-25 MB
Spotify 1 nummer per dag streamen  3 MB 90 MB
YouTube of vergelijkbare videodiensten 1 filmpje van 3 minuten met fatsoenlijke beeld- en geluidskwaliteit bekijken

40 MB

1200 MB
Pokémon Go 30 minuten per dag spelen 10-20 MB 300-600 MB

 

Pokémon GO

App name
 
Games

De wereld van Pokémon komt samen met de onze. Vang Pokémon, train ze en vecht tegen de Pokémon van anderen. Trek er op uit om verschillende wezens te vinden en vang ze allemaal!

Play Store App Store

Bereken dus goed wat je ongeveer per maand aan data zou verbruiken. Je kunt ook altijd je eigen dataverbruik in je telefoon terugvinden. Omdat het hier gaat om de keuze van de juiste databundel is het echter handig om dit voorafgaande het afsluiten van een abonnement te bepalen. 

Buiten je bundel

Bij zowel het bellen en het versturen van sms-berichten buiten je bundel brengen providers in veel gevallen extra kosten in rekening. Met uitzondering van onbeperkte bel- en sms-bundels bedragen deze kosten bij een abonnement gemiddeld € 0,27 per minuut of verzonden sms-bericht. Deze tarieven kunnen per provider verschillen, daarom is het altijd verstandig om te kijken wat voor tarieven de provider naar keuze hanteert.

besparen

Bij het afsluiten van een databundel kun je tegenwoordig vaak de keuze maken tussen betalen per verbruikte MB buiten je bundel of het automatisch laten terugschroeven van de snelheid. Deze flink lagere snelheid is kosteloos en op deze manier kun je nog steeds gebruik maken van mobiele data. Bij de keuze om buiten de bundel te betalen bedragen de kosten per MB buiten de bundel tussen de € 0,09 tot € 0,15. Vaak wordt bij het verlagen van de internetsnelheid de maximale snelheid aangepast naar 64 Kbps. Deze snelheid is drastisch lager dan de snelheid binnen de bundel, een filmpje kijken is met deze snelheid dan ook vrijwel onmogelijk. In bepaalde gevallen kan deze snelheid nog lager uitvallen, kijk daarom altijd naar de voorwaarden van de provider waar je een abonnement afsluit.

Simonlyprijs

Voor een volledig overzicht van alle beschikbare sim only abonnementen in Nederland kun je natuurlijk terrecht bij onze sim only vergelijker. Naast onze website kun je ook terecht bij simonlyprijs.nl. Op deze website vind je geen telefoontoestellen maar wel een compleet overzicht van alle sim only abonnementen in Nederland.

We hopen je op deze manier een duidelijk beeld te hebben gegeven in de wereld van diverse abonnementen. Veel succes met het kiezen van een abonnement wat bij je persoonlijke verbruik aansluit. Voor vragen, opmerkingen of belangrijke mededelingen mag je altijd reageren!

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden